Zece idei pentru un 2016 promitator
Anul care se desfasoara inaintea noastra – 52 de saptamani, 12 luni, 358 de zile – e o surpriza, e un mister, e un cadou, iar eu traiesc sentimentul anticiparii lui cu maxima bucurie!
Stiu ca sunt persoane care tin sa isi treaca pe hartie dorintele si obiectivele, pentru ca doar asa sunt sigura ca vor functiona, se vor indeplini, le vor duce la bun sfarsit. Stiu ca sunt si persoane care prefera sa nu isi stabileasca nici un fel de rezolutii: ei functioneaza pe principiul „stiu ce vreau, daca e sa se intample, se va intampla”. Eu am invatat sa ma uit la fiecare an ca la o ocazie irepetabila: o ocazie de a creste, a ma schimba, de a invata lucruri noi, de a trai experiente noi. Am scris acum cativa ani despre noul meu obicei de a alege un cuvant-busola la fiecare inceput de an, am refacut exercitiul pe 31 decembrie anul trecut. Pentru mine a fost si ramane o modalitate de a-mi pune ordine in ganduri si in dorinte, astfel incat sa nu ma simt coplesita de ce am „in farfurie”.
Astazi, cat inca suntem la inceput de ianuarie si inca simtim entuziasmul noului an, va lansez o invitatie: sa imi impartasiti trei dintre rezolutiile voastre pe 2016, trei demersuri care vor face din anul acesta „cel mai bun an”. Ce ziceti, intrati in joc?
Ca sa va ajut, va impartasesc 10 idei care mi-au trecut prin cap intr-una din serile trecute (cand transpiram de mama focului pe o masinarie de mountain climbing; da, atunci imi vin cele mai bune idei!). Poate trei dintre ele va surad…
Hai sa incepem.
1. Evalueaza-ti anul trecut
Unul dintre cele mai bune moduri de a hotari cum vrei sa mergi inaine si ce directie sa alegi este ca, inainte de orice, sa evaluezi cum a fost anul care s-a incheiat. Poate vrei sa iti rasfoiesti jurnalul (daca tii asa ceva), poate te uiti pe lista de rezolutii intocmita in ianuarie 2015, poate treci prin postarile intregului an de pe Facebook, poate vrei sa iti raspunzi unor intrebari importante, cum fac eu – care a fost lectia cea mai memorabila? care a fost decizia cea mai importanta? care a fost ziua cea mai frumoasa? care a fost cea mai profunda conversatie? Care a fost cea mai buna carte? …
Whatever, ideea este sa iti acorzi un moment in care sa poti trece in revista intregul an. E important sa fii constienta cat ai progresat, cat te-ai dezvoltat si schimbat, ce ai lasat in urma, ce obstacole ai depasit, cat de departe ai ajuns, ce fel de om ai devenit. Chiar daca nu tot ce ti s-a intamplat a fost pozitiv, chiar daca nu ai reusit sa obtii tot ce ti-ai dorit, in mod cert tot ai invatat ceva din asta. Ai castigat experienta. Iar acum ti se ofera o ocazie noua, o pagina alba si curata. Ce vei scrie pe ea? #magicnewyear
2. Invata ceva nou
Indiferent de varsta, ai putea sa iti continui studiile universitare. Sa te apuci de un sport nou. Sa iti slefuiesti un talent. Sa descoperi un domeniu nou care te intereseaza. Sau, pur si simplu, sa te inscrii la un curs, doar de dragul de a invata ceva nou. Indiferent ce ti-a trezit curiozitatea, merita sa incepi un astfel deĀ demers. E important sa inveti ceva nou mereu, cat traiesti. De cele mai multe ori, demersurile care ne scot din zona de confort aduc cu ele si momente savuroase, neasteptate, memorabile, pe care le vom pretui mai tarziu.
PS: nu ma pot abtine si imi reinnoiesc invitatia la Style Masterclass. Eu am gandit cursul astfel incat sa fie mai mult decat un simplu exercitiu de stilism, in care arat femeilor cum sa isi armonizeze silueta cu vestimentatia. E o solutie la diminetile stresante din fata dulapului si la momentele de frustrare din cabina proba. Pentru ca tot ce inveti NOU la curs te ajuta sa decizi rapid, sa fii mai creativa, sa fii mai practica si mai selectiva. Inveti cum sa nu te mai lasi impovarata de haine. Esti hotarata sa inveti ceva nou pentru tine, anul asta? #newtricks
3. Detaseaza-te
Mantra mea si unul din principiile mele calauzitoare este „Hang on tightly, let go lightly…” Despre asta ma conversam acum cateva saptamani cu o clienta devenita prietena: in timp, invatam sa renuntam la asteptarile avute fata de ceilalti, reusim sa ne detasam de trecut (eu, personal, il vad drept o camera nelocuita, pe care o vizitez rar, doar cand vreau neaparat sau cand ma simt nostalgica; mi se pare o pierdere de vreme sa aduc trecutul in prezent!), reusim sa ne luam la revedere de la persoanele care nu mai fac parte din prezentul nostru.
Si, iti spun cu toata sinceritatea, momentul cand te desprinzi cu adevarat este magic. Pentru ca indiferent de intentiile cu care pornesti la drum, detasarea creeaza spatiu, iar spatiul va fi umplut de oameni noi, momente si experiente noi, emotii noi. #letgo.
4. Schimba-ti relatia cu tehnologia
Am primit de curand prin email o gluma. Se pare ca in viitor specia umana va avea degetele mari mai lungi, ca sa poata „derula” mai usor paginile de facebook si sa scrie mai rapid sms-uri. Very funny. Not.
Cum ar fi ca anul asta sa folosesti tehnologia drept ceea ce e (un instrument), in locul a ceea ce a devenit (o supapa, o carja)? Ne-am obisnuit sa trimitem mesaje la orice ora din zi si din noapte, sa verificam paginile de social media, sa comentam orice prostie postata online, sa spionam ce fac alti oameni ca sa putem compara viata lor cu a noastra (sau invers). Am permis tehnologiei sa se infiltreze in absolut toate momentele noastre, in toate ungherele vietii noastre. Indiciu: selfie-uri idioate facute la WC? miiĀ de fotografii facute unor mancaruri banale? milioane de imagini kitsch ale unor unghii manichiurate – cat de spectaculoasa sau interesanta poate fi o manichiura?
Ar fi admirabil ca in 2016 sa decidem sa traim in realitate, nu in online. Sa acordam atentie oamenilor – familiei, partenerului, prietenilor, colegilor Ā – din jurul nostru, sa purtam conversatii normale (nu cu nasul in telefon). Stiu ca timpul e relativ, insa trecerea lui pare din ce in ce mai rapida. Hai sa nu ratam nici un minut al lui 2016, haideti sa ne conectam cu adevarat, ce spuneti?
Ar fi extraordinar ca in 2016 sa permitem tehnologiei – care este absolut uimitoare, de altfel! – sa fie un pod, o invitatie de a petrece mai mult timp cu oamenii care ne sunt importanti, de a face lucrurile care ne plac cel mai mult, de a comunica online doarĀ atunci cand nu o putem face in persoana, de a ne deschide usi catre posibilitati marete. Dar sa nu lasam tehnologia sa fie singurul nostru canal de comunicare.
5. Elimina un obicei nociv
Asta e una dintre chestiile interesante pe care le observ pe listele de rezolutii: oamenii isi doresc sa faca sau sa obtina lucruri complet noi si evident benefice, dar putini se gandesc ca si corectarea unui obicei prost este tot o imbunatatire. Sunt sigura ca, in momentul trecerii in revista a lui 2015, iti vei da seama care au fost obiceiurile tale bune si care au fost cele care te-au nemultumit, frustrat, ingreunat, impiedicat. Gandeste-te repede: care este primul obicei nociv a carui eliminare sau imbunatatire ti-ar schimba calitatea vietii in 2016?
Facand un exercitiu de imaginatie, iti propun sa stergem de pe fata pamantului urmatoarele obiceiuri nocive – stilistice, de beauty, de nutritie si de atitudine.
Rosul unghiilor. Pensatul excesiv. Neglijenta fata de propriul corp si fata de propria frumusete. Imbracatul in negru in mai multeĀ zile consecutive, din lene sau obisnuinta. Imbracatul in bej o viata intreaga. Ignorarea accesoriilor frumoase. Purtatul ciorapilor cu fire duse, pentru ca „nu se observa”. Purtarea unui singur sutien, timp de un an intreg (sau mai multi). Shoppingul din disperare sau de plictiseala, desi potiĀ face altceva cu timpul si banii tai. Cumpararea unei haine doar pentru ca ai vazut-o purtata pe Instagram de catre o bloggerita, desi stii ca nu te reprezinta.Ā Purtatul hainelor din cel mai cumplit poliester. Purtarea pantofilor cu platforme, la orice ora din zi sau noapte. Mancatul dulciurilor de orice fel. Mancatul de junk food. Tinutul batonului de ciocolata langa pat sau in geanta. Infometarea in numele slabitului. Saritul peste micul dejun. Mancatul pe fuga. Lenea. Cicaleala. Critica la adresa altor femei. Critica la adresa propriului corp si a propriei persoane. Critica si invidia, in general. Bosumflarea fara motiv. Victimizarea si auto-compatimirea. Credinta ca nu esti frumoasa, ci doar banala. Incruntarea. Complacerea intr-o rutina. Auto-amagirea. Dependenta emotionala si/ sau financiara fata de o alta persoana. Neatentia la propria viata spirituala. Auto-suficienta.
Oricare ar fi obiceiul tau nociv, il poti schimba. Stii ca poti sa o faci, e nevoie doar sa te hotarasti. #badhabitsdiehard
6. Alege sa fii blanda
E usor sa fii buna, zambitoare, blanda, generoasa, optimista… cand totul iti merge din plin. Dar ce faci in situatiile cand devii iritata, nervoasa, furioasa justificat? Cand totul merge pe dos, de la vreme si trafic, pana la tinuta si dispozitia sefului? Cand te paraseste iubitul, descoperi ca te-ai ingrasat 7 kg intr-o luna, ai pierdut un proiect important, copilul si-a julit genunchii, din vecini zbarnaie zgomotos o bormasina, iar pisica ti-a fugit de acasa?
Daca poti, alege sa fii blanda. Poate chiar calma. Peste ceva timp, te vei felicita si vei fi mandra ca ti-ai pastrat echilibrul. Pana la urma, a te comporta cu decenta, cu gratie interioara, cu politete este un gest atat de rar zilele noastre, ai observat? Iar genul acesta de blandete, de disponibilitate nu e niciodata suficienta in lume, asa ca nu exista exces sau supradoza de empatie. #choosekindness
7. Calatoreste
Alege o destinatie din strainatate sau exploreaza un teritoriu familiar: orasul in care traiesti, locul din care provin parintii tai, strazile pe care ai copilarit. Macar o data pe luna, descopera un loc nou in apropierea casei tale. Macar o data pe an, calatoreste intr-un spatiu strain tie. Poate vei descoperi ceva care iti va starni interesul (gastronomia columbiana! sculpturile miniaturale japoneze! constructia caselor din chirpici in Patagonia! escalada facuta in pielea goala!). Mai realist vorbind, e posibil sa descoperi tot felul deĀ lucruri si obiceiuri pe care le vei putea integra stilului tau de viata.
Strict din punct de vedere stilistic, calatoriile sunt o comoara. Lasa-te inspirata de moda strazii altor capitale, lasa culorile, imprimeurile, texturile altor locuri sa ti se impregneze pe retina, cumpara-ti accesorii locale pe care sa le integrezi stilului tau: esarfe din matase din India, bluze brodate din Sicilia sau Bulgaria, o palarie de paie din Vietnam, sandale impletite din Maroc, pantaloni din matase din Nepal, cercei boemi din Mexic…
8. Triaza, organizeaza si curata spatiile in care traiesti
Inceputul de an este un moment superb pentru a elimina din viata si casa ta tot ce e inutil, excesiv, redundant: lucruri, haine, relatii. Am povestit la unul din workshopurile Style Conversations despre „Magia Ordinii” scrisa de Marie Kondo si „Arta Simplitatii” a lui Dominique Loreau, iar multe dintre participante si-au cumparat cartile si s-au pus pe facut ordine in case si in vieti.
Pentru mine asta e una din ocupatiile preferate in vacanta de iarna: triez constiincios, arunc masiv si organizez metodic. Arunc sau donez haine si incaltaminte, curat debarale si dulapuri, sterg numere vechi de telefon, debarasez rafturi, arunc reviste si agende vechi, produse de make-up nefolosie si cesti ciobite, cabluri incalcite, tot felul de maruntisuri care se aduna in timp. Nu stiu cum sunteti voi, dar putine lucruri se compara cu sentimentul unui spatiu – interior si exterior – luminos, aerisit, curatat si ordonat.
9. Citeste mai mult
Fie ca esti deja o cititoare inraita (omg, ai toata admiratia mea si te aplaud la scena deschisa!), fie ca recunosti ca ai nevoie sa gasesti timp si energie pentru a te pierde intr-o carte buna, acum e momentul sa decizi sa citesti continut de calitate, mai mult decat ai facut-o in anul anterior. O carte de beletristica pe luna: foarte realist. O revista noua in fiecare luna, dintr-un domeniu nou: mai mult decat realizabil. Douasprezece articole de specialitate lunar (adica 3 articole/ luna): mai mult decat necesar si rezonabil!
Nu doar ca vei descoperi ce inseamna sa cultivi timp pentru tine, dar vei avea idei noi, conversatii diferite, perspective surprinzatoare, revelatii miraculoase. Insa cel mai important e ca, cu fiecare pagina citita, vei invata ceva nou. N-am nici o indoiala despre asta!
10. Fii lumina din viata ta
Oh, stiu ca suna siropos, poate chiar penibil daca esti ultra-pragmatica sau o cinica convinsa! Insa acorda-mi un moment…
Stii vocea aia mica din capul tau? Nu intuitia, cealalta – aia mai data naibii, care te pune la punct, te tine pe loc, iti pune bete in roate, te pune la colt, aia care te descurajeaza! Schimb-o, transform-o. Permite-i sa devina admiratoarea ta cea mai infocata, prietena ta cea mai buna, optimista cea mai plina de energie, cea care il face pe criticul din tine sa amuteasca. Este un fel de a-ti exersa si exercita respectul de sine.
After all, ceea ce auzi cu regularitate (fie ca ti se spune de catre altii sau iti spui tu tie) ajunge sa te schimbe. Asa ca de ce sa nu fii lumina pentru sufletul si mintea ta, in loc de a fi un nor de ploaie sau a sta intr-un con de umbra? Just sayin’… #shinelikeastar
PS: ne-am luat cu vorba š Nu uitati sa imi scrieti trei lucruri asupra carora v-ati decis pentru 2016, va tin pumnii!
Fotografii: pinterest.com
Anul acesta vreau sa invat sa inot,sa termin masteratul,sa merg la sala f des sa am in sfarsit abdomenul mult visat,sa merg macar o data pe luna la teatru sau opera,sa cumpar rar haine dar de calitate f buna.
Inca ceva,as vrea sa particip la un curs de stil tinut de dvs.Nu puteti tine cursuri si in tara?ar fi super sa veniti in constanta.
Anul acesta as vrea sa port cat mai rar tinute safe, comode si banale, sa incerc combinatii mai curajoase, sa citesc mai mult si sa fac mai mult sport.
Buna,
Te-ai gandit sa scrii o carte? La un moment dat, pentru ca veneam tensionata in mod constant acasa, domnul meu a stabilit o regula: seara la masa, fiecare din noi sa spuna 3 lucruri bune/frumoase de peste zi. Inceputul a fost greu, nu reuseam sa le vad, dar pasul facut a fost important, am inceput sa le caut, ca sa nu vin acasa cu tema nefacuta.
In acele cautari, mi-am dat seama cat de greu gasesti lucruri/locuri/persoane sau orice altceva care sa te inspire intr-un sens bun. Un lucru care te inspira, o persoana in care te regasesti, te pot duce mai departe decat iti poti inchipui ca esti in stare.
Tu inspiri Irina, in sensul bun! Nici nu conteaza ca scrii despre moda, filme, carti, poze, dorinte mici sau obisnuintele noastre, tu ne inspiri in sensul bun, dai culoare in griul asta de zi cu zi, cenusiul care il lasam sa ne cuprinda, doar pentru ca ne-am facut obisnuinte gresite. Stii, se spune ca obisnuinta e a doua natura, si chiar ai punctat mai sus, ca schimbarea unui obicei prost, pe termen lung, e un mare castig chiar daca la inceput pare greu de renuntat la el.
Un profesor in facultate, la un moment dat, ne-a dat o definitie la ceea ce inseamna sa ai CAP – sa nu Critici, sa nu Acuzi, sa nu te Plangi (intr-o alta forma, ne-ai transmis si aceasta idee).
Ca o concluzie, as cumpara o carte despre lucrurile frumoase ale vietii, cu texte simple si poze bine alese, semnata Irina Markovits. Un jurnal care sa stea pe noptiera si care sa fie rasfoit atunci cand am nevoie sa ma adun, cand trebuie sa nu renunt sa imi fac viata frumoasa, chiar daca ploua afara.
Toate cele bune,
Natalia
** textul de sus – corectat
Natalia, nu iti poti imagina cat m-a emotionat mesajul tau, mi-ai facut seara minunata š Este unul dintre cele mai frumos exprimate complimente pe care le-am primit vreodata, atat de plin de suflet, caldura si drag… Cat despre cartea-jurnal, iti marturisesc ca ma gandisem sa scriu o carte de educatie stilistica/ stil, dar cat de frumos s-ar impleti cu ideea ta? Mi-o trec pe hartie, pe lista de proiecte „de suflet” – si multumesc pentru idee, Natalia!
PS: sa stii ca mesajul tau merge in al meu „Happiness Box” – o cutie in care merg hartiute post-it pe care notez cate un lucru mic sau mare, cate un moment sau o intamplare care m-a bucurat sau surprins placut, o conversatie care mi-a placut, in cate o zi š E similar cu obiceiul tau de cuplu, care apropo, trebuie sa fie superb ca moment de intimitate emotionala.
2016 pentru mine nu es un nou inceput in totalitate, ci doar continuarea a ceea ce am inceput anul trecut. Am tras linie, am analizat, am vazut ce-a fost bine si unde este loc de imbunatatit, si-am ajuns la urmatoarea concluzie: voi continua un proiect inceput intr-un domeniu cu nou pentru mine, de data aceasta cu mai multa pasiune si fara scuza „nu prea am timp”. Imi voi imbunatati abilitatile de gestionare a venitului, astfel incat sa fac si economii (ceea ce am incercat anul trecut si n-a fost chiar in zadar, dar exista loc de mai bine). Si al 3-lea lucru este sa mananc sanatos, iar concret, sa consum carne doar o data pe saptamana (deocamdata n-as vrea sa renunt total, desi poate n-ar fi rau – hot debate). Cred ca cel mai important este sa avem in minte aceste rezolutii pe tot parcursul anului, si nu doar in luna ianuarie :))
Foarte frumos. Eu mi-am propus: sa fac mai mult sport, sa calatoresc mai mult, sa mananc mai sanatos, sa zambesc mai mult, sa fiu mai rabdatoare si ca si tine, sa invat lucruri noi.
Anul acesta imi doresc sa pot sa economisesc pentru prima locuinta.Sa mananc mai sanatos pentru a avea mai mult control asupra sanatatii mele si un concediu mult dorit alaturi de sora si mama mea.
Anul acesta imi schimb jobul, sunt mai blanda cu mine si imi investesc mai responsabil timpul, evitand activitatile nesemnificative si persoanele fara caracter . Mi-as fi dorit si un curs Style Masterclass pe lista, dar nu mai locuiesc in tara.
Anul asta vreau sa introduc noi obiceiuri care sa ma ajute sa obtin ce vreau.
1. Pentru minte: Sa scriu in fiecare dimineata 3 lucuri pentru care sunt recunoscatoare, iar seara sa notez 3 lucruri care au mers bine in ziua respectiva si care a fost rolul meu. Saptamanal, lunar si anual sa am intalniri cu mine in calendar si sa evaluez unde sunt cu obiceiurile, cu scopul meu si ce trebuie sa ajustez.
2. Pentru corp: sa fac 3 antrenamente insanity pe saptamana, sa incerc sa fac 10000 de pasi zilnic, sa urc orice scari apuc, sa renunt la zahar alb si dulciuri procesate si sa am o cina usoara (salata, fructe, supa).
3. Spirit: sa renunt la o relatie toxica si interminabila si sa invat sa iert: pe mine, familia si pe oricine ocupa spatiu in capul meu and I don’t let go. Si sa citesc o ora inainte de culcare.
Au fost mai mult de 3 š
Un articol delicat si inspirant, asa cum ne-ai obisnuit, Irina. Mi-a luminat ziua š
Eu am pus pe lista punctul 6 si punctul 8. Restul sunt acolo by default (curatenia anual mi-a ocupat tot weekendul trecut dar acum ma simt alt om).
Un an magic iti doresc!
Am citit de mai multe ori articolul. E minunat tot ce ai scris aici. Multumesc!
Nu las niciodata comentarii, insa de data asta mi s-a parut prea frumos scris si bine articulat ca sa nu spun: Multumesc ca-ti impartasesti gandurile cu noi!
PS: as cumpara si eu cartea ta š
Eram in vacanta cand am citit pentru prima oara textul tau. L-am pus deoparte, cu gandul ca o sa-l citesc din nou acasa, cu creionul in mana. Si asta am facut š Multumesc.