Puterea unui zambet
Intr-o societate in care atingerea perfectiunii fizice se transforma deseori in obsesie, a devenit un „loc comun” ca femeile sa testeze toate tratamentele estetice sau sa apeleze la lotiuni miraculoase sau serumuri cu denumiri complexe. Atat de multe artificii, a caror eficacitate ramane, deocamdata, departe de a egala puterea unui zambet.
Intr-o dimineata, asteptandu-mi cafeaua si privind strada, studiam (cu discretie si atentie, mind you!) femeile pe care le vedeam dincolo de geamul mare. Era o zi cu mult soare si putin vant, iar la cativa asi de cafenea o tiganca vindea un munte de bujori, in timp ce intra in vorba cu trecatoarele. La un moment dat, doua femei mi-au atras atentia. Prima dintre ele, in jur de 35 de ani, o blonda triumfatoare si eleganta, arbora o piele superba, discret bronzata, un chip cu o piele ferma si discret machiata, un par sanatos si o silueta ireprosabila; a doua, mai in varsta, pe la 55 de ani, isi asumase o silueta rotunjoara, un chip putin obosit si nemachiat, iar parul ii era deranjat de vant.
Daca „pe hartie” prima ar fi iesit, fara indoiala, cea seducatoare, a doua femeie a fost cea care mi-a lasat o impresie mai puternica. Zambea cald, cu intreaga fata, ochii ii straluceau, iar de cateva ori am surprins-o razand din plin, sanatos, dandu-si capul pe spate, ca si cum prietena de langa ea ii povestea cea mai fericita intamplare a vietii ei. Iar apoi zambetul continua sa ii pluteasca pe fata, colorandu-i obrajii, intinerind-o. Cealalta, blonda frumoasa, sub acelasi soare, pe aceeasi strada si in ciuda tineretii si frumusetii ei, afisa o fizionomie severa, o privire glaciala, o gura stransa…
Multa vreme am fost fascinata de frumusetile reci, enigmatice, a caror putere de seductie imi parea atunci incontestabila, imposibil de realizat. Greta Garbo, Marlene Dietrich, Tilda Swinton, Cate Blanchett sunt cateva dintre ele. In timp am inteles cat de mult conteaza totusi absenta unui zambet – chiar si in cazul celor mai frumoase femei, sau cu atat mai mult in cazul lor! Chipul si privirile le sunt lipsite de bucurie, iar ele par papusi frumoase si apatice, lipsite de viata. In schimb, la polul opus, un suras frumos poate declansa farmecul unei femei cu un fizic comun. Hello, Mona Lisa…
In lumea modei si frumusetii, zambetele par sa se transforme in capital de simpatie. Asa imi explic de ce Isabel Marant, intotdeauna zambitoare si relaxata, este preferata si iubita, spre deosebire de Victoria Beckham, mereu incruntata sau serioasa. Asa imi explic reactiile entuziaste si uralele de la finalul unei prezentari Sonia Rykiel (in care manechinele sunt, in mod exceptional, incurajate sa rada si sa zambeasca natural), fata de aplauzele politicoase de la orice alt spectacol fashion.
Mie imi place sa zambesc si sa rad. Din plin, natural, in hohote, pana imi dau lacrimile. Ma streseaza zambetele fortate, la comanda, cele care „dau bine” intr-o poza. Poate ca tocmai placerea asta a zambetului ma face sa fiu atenta si la zambetele celorlalti, si la dantura lor…
Asa ca va pot spune ca am intalnit femei fericite, care abia schitau un zambet, din cauza unui dinte lipsa. Am intalnit femei splendide, care nu s-au rujat niciodata in viata, de teama ca rujul va atrage atentia asupra unor dinti ingalbeniti. Am intalnit femei bogate, cu garderobe doldora si pantofii de mii de euro, dar care nu trecusera de ani de zile printr-un cabinet stomatologic. Am intalnit femei cu vieti profesionale reusite, care zambeau timid si faceau cu greu fata unui compliment, pentru ca se simteau complexate de o dantura stricata. Am intalnit femei care aveau totul si care mi-au marturisit ca tot ce isi mai doresc sunt dinti albi, stralucitori, perfecti, de vedeta.
Well, eu nu am o dantura perfecta, de vedeta. Dar este sanatoasa si frumoasa, iar de curand, dupa o vizita la clinica Dent Estet, a devenit si mai si! Nu, nu mi-am pus nici aparat, nici fatete; deocamdata doar reparatii minore si importanta sedinta de igienizare, detartrajul facut la 6 luni. Cochetez cu ideea unei albiri profesionale, care sa imi lumineze dantura cu 1-2 nuante. Pana atunci insa, la una dintre programari, m-am lasat fascinata de ceea ce inseamna „tehnici si proceduri de estetica dentara”.
Toata lumea stie de fatete si de diferitele tipuri de albire; sunt probabil cele mai intalnite proceduri de cosmetica stomatologica; nu despre ele scriu azi. Nu auzisem insa de incrustatiile dentare (sunt acele lucrari protetice care reconstruiesc functionalitatea dintelui atunci cand a fost spart sau umplu spatiile interdentare, cand dintii sunt prea distantati sau asimetrici), si nici despre Digital Smile Design.
DSD, cum i se mai spune, este un procedeu revolutionar, realizat pe computer si simuleaza rezultatul final al unui plan de tratament estetic stomatologic. Este o varianta prin care poti vedea, de la prima sedinta, atat starea danturii, dar si zambetul de la final. Partea interesanta a DSD este ca recomandarile medicului se bazeaza in egala masura pe dorintele si cerintele tale, ca pacient, dar si pe armonizarea acestora cu fizionomia ta. De la caz la caz, recomandarile vor fi ample si presupun un proces de durata sau, din contra, vor fi rapide si punctuale (poate doar o procedura de albire, nu neaparat aparat!).
Practic, zambetul actual iti este fotografiat si analizat (dimensiune, simetrie, aliniere, musculatura), iar apoi reconstituit, simulat in varianta computerizata. Altfel spus, un before & after. De la un zambet discret de Mona Lisa la unul larg, de Julia Roberts (care, apropo, nu gasiti ca este actrita cu cel mai sanatos si natural zambet din lume?)
Nu stiu cate dintre voi zambiti ca Mona Lisa sau ca Julia Roberts, dar sper ca o faceti des si din toata inima. Se spune ca e cel mai valoros accesoriu al unui femei, va relaxeaza, va umple de o stare de efervescenta si de placere, va infrumuseteaza. Cand ati terminat cu produsele cosmetice de ultima generatie, cu sedintele de Pilates sau de electro-stimulare, zambiti pentru voi – ca atunci cand ati gustat cea mai buna ciocolata, ca atunci cand v-ati sarutat prima data iubitul sau copilul, ca atunci cand vedeti marea prima data, din tren, ca atunci cand va ganditi ce inseamna „acasa”.
Pe voi ce va face sa zambiti? De fapt, spuneti-mi, acum zambiti? 🙂
Fotografii: pinterest.com, dentestet.ro
Oh da, eu zambesc. Mereu. Si asta e foarte evident in ridurile de expresie. Cea mai mare problema a mea dupa o operatie la un dinte era ca nu puteam rade caci trageam de fire si era dureros. Nu am dantura perfecta, nici perfect aliniata nici de culoare perfecta. O ingrijesc dumnezeieste, dar am atat de multe alte probleme grave la ea, incat culoarea si alinierea nu mai sunt o preocupare nici pentru medici. Deci poate nu ar trebui sa standardizam nici culoarea dintilor asa cum s-au standardizat anumite dimensiuni ale siluetei.
Buna,
Am gasit blogul asta:
http://www.readingmytealeaves.com/
S-ar putea sa-ti placa.
Am vazut ca a scris si o carte – Simplitatea conteaza, care va fi tradusa si la noi.
Nu stiu daca iti amintesti, ti-am sugerat cu ceva timp in urma ca ai putea sa incerci si tu.
Poate te inspira si prinzi curaj sa pui pe hartie macar idei. Le aduni si apoi vezi ce contur a prins micul proiect – CARTEA.
Felicitari pentru premiul castigat si toate cele bune!
Zambesc des si singura (atunci cand imi vine in minte un gand amuzant sau o intamplare fericita, sau cand ma intorc acasa si abea astept sa o vad pe mama:)! Ca si tine, am facut odata un mic experiment. Ai observat cat de multa lume absenta trece pe langa noi, zilnic? Ei bine, am inceput sa-i privesc si sa incerc sa le prind privirea, si apoi sa le surad discret (pentru a nu-i confuza pe barbati:). Rezultatul? Unii mi-au ocolit privirea, la fel de absenti, dar la altii am observat un raspuns la fel de discret, mi-au zambit si ei la acest semn de simpatie spontan si aparent fara nici o motivatie. Concluzia: puterea unui ZAMBET!!