Ce stiu fetele carliontate

Tin minte o scena in „Girls”, unul din serialele mele preferate. Shoshana – una dintre cele patru tinere femei atat de reale si, in episodul respectiv, recent absolventa de facultate – este la un interviu de angajare, iar unul dintre subiectele discutiei devine Chelsea Clinton. „A fost intotdeauna una dintre eroinele mele”, declara Shoshana in film, „pentru taria si nobletea de care dovada, pastrandu-si parul cret natural.”

Prima data cand am auzit replica m-a pufnit rasul.  La propriu, pe nas. Tarie de caracter si noblete, pentru ca nu isi indreapta sau coafeaza parul cret? Come on, hai sa fim serioase… Dar apoi mi-am adus aminte de o situatie similara, traita pe propria piele: un interviu de angajare, cu foarte, foarte multi ani in urma. A existat atunci un moment in care mi-am dat seama ca parul meu – cret fara a fi ondulat perfect, voluminos dar de fapt pufos si moale cand e proaspat spalat, dar mai ales al naibii de neascultator – poate fi un dezavantaj, un inconvenient, un deserviciu adus propriei persoane cand nu il domolesc. „Esti asa draguta si asa rebela cum iti porti tu parul cret natural”, mi-a spus posibila mea viitoare sefa, in timp ce isi trecea mana prin suvitele-i proprii, care ii cadeau in cascada pe umeri. „Eu n-am incotro, mi-l intind in fiecare dimineata cu placa.”

Well, n-am primit jobul acela (se intampla acum vreo 17 ani). Si nici nu m-am chinuit vreodata sa imi intind parul, in fiecare dimineata. Nici atunci si – mai ales – nici acum nu mi se pare ca felul in care aleg sa imi port parul este semnul vreunei alegeri indraznete: nici in viata personala, nici in vreun context profesional. Am gasit intre timp modalitati prin care il pot gestiona, aranja, coafa asa cum imi doresc, fara sa renunt la naturalete: unele se ridica la inaltime (va scriu mai jos care este cel de care sunt aproape dependenta), altele ma dezamagesc.

Nu ma intelegeti gresit: le admir pe femeile care se incapataneaza sa isi aranjeze perfect parul zilnic; capata in timp o dexteritate fenomenala. Le inteleg foarte bine si pe cele care aleg sa isi intinda permanent parul; nu mai departe de acum doua seri ma conversam cu cineva despre beneficiile tratamentului brazilian cu keratina.

Insa problema cu parul cret si/ sau ondulat nu este parul in sine, ci privirile celorlalti, asocierile si constructiile culturale care leaga acest aspectul natural cu o anume stare de spirit, personalitate, caracter al posesoarei. Femeile cu parul drept sau intins (din nastere sau dupa o vizita la coafor) sunt percepute drept elegante, aristocratice, rafinate, ca avand grija de ele; femeile cu parul cret sau ondulat sunt vazute drept rebele, de o indrazneala egala cu aroganta sau tupeul, cu o individualitate (prea) bine conturata sau, la pol negativ, drept neingrijite, lenese, delasatoare cu propria persoana.

Repet, ca sa nu ma intelegeti gresit. Nu spun ca ar trebui sa iesim toate din casa nepieptanate, cu parul incalcit, doar din spirit de fronda, pentru a face corp comun impotriva extensiilor, coafurilor tip casca, buclelor photoshop-ate. Deloc.

Parul cret natural, asa cum se purta prin anii ’90 cand la moda era tapatul excesiv si parul ondulat permanent (cumplit! va aduceti aminte? ati trecut prin experienta asta?), era standardul pentru o epoca in care vedetele se machiau singure si isi purtau propriile rochii la Cerbul de Aur sau mai stiu eu ce concursuri, evenimente, premiere erau atunci. Parul cret natural era standardul pentru o vreme in care la noi pe piata existau doar doua marci de sampon, balsamul era intotdeauna home-made si, in afara unui foehn si a unor amarate de bigudiuri, femeile nu aveau la indemana alte instrumente de infrumusetare si ingrijire a parului.

Astazi traim moda „glam squad”, in care fie la coafor se invarte o intreaga echipa in jurul tau, fie ai acasa o adevarata panoplie de uscatoare, placi, ondulatoare, perii simple si rotative, seturi de bigudiuri, piepteni cu efect antistatic si diverse alte gadgeturi si secrete pastratoare ale frumusetii feminine.

Ce spun eu este ca buclele naturale – sau cu aspect cat mai natural, ca cele imortalizate in tablourile pre-rafaelitilor – isi regasesc drumul catre un statut candva pierdut. Au reaparut in Moda, cu majuscula: uitati-va la prezentarile de moda Gucci, Marc Jacobs si Sonia Rykiel, la onduleurile Dianei von Furstenberg sau la parul cu adevarat rebel al Yasminei Sewell; revedeti American Hustle.

In cazul meu, domesticirea carliontilor si aducerea parului la o stare de temporara ondulare eleganta si naturala au un singur stapan: Curl Secret de la BaByliss. Am mai scris despre el in urma cu cateva luni, iar de curand a fost lansat o noua varianta a acestui ondulator automatic (noutatea consta in functia de alegere de rotire a buclei, in 3 trepte: fie toate rasucite simetric spre dreapta, fie toate ondulate ordonat spre stanga, fie alternativ).

Carliontii imi sunt linistiti – mai bine spus, aranjati cat sa para ordonati si ravasiti putin, dar nu neverosimili si „sculptati” – timp de 3-4 zile dupa ce folosesc Curl Secret, fara sa folosesc vreun produs special (fixativ sau spuma). De curand, o data cu venirea verii (ba temperaturi mari, ba zile cu multa umezeala in aer) imi este mai la indemana sa imi ondulez doar varfurile: in locul celor 17-18 minute necesare aranjarii intregului cap, acum rezolv totul in 6-7 minute.

In continuare imi place parul meu natural, chiar daca il stiu capricios. Am avut zile cand jumatate din cap arata perfect, iar cealalta jumatate ramanea incalcita si salbatica sau lipsita de volum dar incretita. Am avut seri cand nu stiam daca sa il prind sau sa il las desfacut. Insa cand imi reusesc buclele perfecte cu Curl Secret, ma simt ca o sirena – pentru ca toate sirenele au parul incretit, ca valurile, de la apa sarata a oceanului…

Impartasiti-mi, la randul vostru: cate dintre voi va doriti un par perfect? cate va iubiti parul cret sau ondulat natural? ati putea supravietui fara coafatul saptamanal, regulamentar? 🙂

–––

Curl Secret (C1200E) este foarte usor de utilizat acasa avand doar 3 butoane: temperatura, timer si directie, iar pentru fiecare buton exista 3 optiuni dedicate. Temperatura poate fi setata la 210 sau 230 de grade, praguri ce sunt marcate cu I şi II. Timer-ul ce determina tipul de bucle are 3 niveluri, de 8, 10 sau respectiv 12 secunde, iar butonul de selectare a directiei de ondulare a buclelor permite sa alegi fie spre stanga, spre dreapta sau alternativ stanga-dreapta. Curl Secret are invelis ceramic si sistem ionic pentru protectia parului.

Curl-Secret-de-la-BaByliss-Paris

Fotografii: google.com, BaByliss Romania

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    Teodora says:

    Am vazut filmuletul in care ai prezentat Curl Secret si am ramas vrajita de cat de usor poate fi folosit. Parul meu este usor ondulat, foarte des, cu fir subtire si pufooooooos de felul lui. Il usuc tot timpul cu foehnul pentru ca in caz contrar arat ca o papadie extra pufoasa. Am capatat dexteritate sa il intind cu ajutorul periei si arata chiar bine. La capitolul bucle esuez si de aceea cred ca voi investi in aceasta mica dihanie :))
    P.S. Azi am citit un articol in Harper’s Bazaar ca a aparut C perm – iti face parul drept cu partea de jos a suvitei de par in forma de C, orientata dupa cum vrei (interior, exterior sau ambele).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.