Easy like a Sunday morning #38
“Did you know that a bee dies after he stings you? And that there’s a star called Aldebaran? And that around the tenth of August, any year, you can look up in the sky at night and see dozens and dozens of shooting stars?”
― Elizabeth Enright, Then There Were Five
Chiar asa e. In noptile trecute, cerul a fost plin de stele cazatoare. Cat de repede dispar si cat de putin stim sa ne bucuram de ele, ati observat? La fel ca de zilele verii… Deloc intamplatoare reveria mea, suntem deja la jumatatea lui august. Vara e pe final, iar august e cantecul ei de lebada. Pe cat de mult am asteptat-o, pe atat de repede pare sa fi trecut.
Totusi, mai avem inca timp sa ne bucuram de ea: sa redescoperim, in dimineti cu racoare, orasul in care locuim si stradutele lui secrete; sa ne racorim langa o piscina sau la mare; sa degustam inghetate cu lavanda si serbeturi de trandafiri, langa un pahar cu apa rece ca gheata; sa purtam palarii de paie, rochii fine si sandale intr-o bareta; sa facem o plimbare printr-un parc tacut si sa ne lasam amuzate de porumbei tantosi si veverite agile; sa inaltam un zmeu si sa bem apa de la o cismea; sa mergem desculte prin iarba; sa prindem un film in nocturna, in aer liber; sa incheiem proiecte si sa ne pregatim de septembrie…
De fapt, indiferent unde sunteti si ce faceti zilele astea, va invit sa simtiti ca „acasa” si „vacanta” nu tin de coduri postale si vize in pasaport, ci de starea voastra interioara. Sa aveti un weekend grozav, nu va inchideti in casa uitandu-va la televizor – traiti-l cu zambetul pe buze, cu ochii plini de frumos si cu sufletul plin. Pe curand!
O carte
~Privind inapoi prin fereastra bucatariei, de Dagmar Dusil
Am cumparat cartea din curiozitate, titlul era mult prea nostalgic ca sa il pot ignora. In plus, savurez cu mare placere cartile in care gastronomia se impleteste cu povestea unor vieti, vezi Kitchen Confidential, Julie si Julia, Taramul lamailor, Pendantul in bucatarie samd. pentru ca „food is love”, nu-i asa?
In cartea lui Dagmar Dusil gusti, in egala masura, nostalgia unor locuri (Sibiul si comunitatea germano-saseasca in perioada comunismului) si retete vechi, cu traditie, dintr-un trecut cu bunici. Daca aveti rude in Ardeal si amintiri frumoase din copilarie, cum am eu, veti fi tentate sa faceti cadou carte parintilor (cum voi face eu; stiu ca mama ma citeste acum: mama, ti-am stricat surpriza de saptamana viitoare!), iar apoi sa va incercati mana, in propria bucatarie, pregatind bund’s kenyer (friganele), supa de cartofi cu smantana si foi de dafin, galuste cu prune si, preferatii mei, taietei lati cu varza calita.
Lasand sentimentalismul gastronomic deoparte, iata ce scrie Flori Balanescu in prefata cartii: „Este o carte calda, scrisa cu calm, impacare, tristete si bucurie, asa cum putini dintre noi suntem in stare sa o facem. […] Dagmar Dusil scrie cu afectiune despre prima parte a vietii ei in Romania, trecand cu eleganta peste disconforturile create de politica de alimentare stiintifica a regimului comunist sau peste precautiile fata de Securitate. Scrie pentru a salva acei oameni, acele momente, stari, lucruri care au ajutat-o pe ea si familia ei sa traiască decent si onest in Romania de dinainte de 1989. Salveaza pentru a se salva. Si poate pentru a se elibera de o nostalgie ce trebuie pusa in rama, intorcandu-se mereu si mereu in bucataria mamei, locul in care se strange familia si unde se petrec intalnirile de poveste. […] Intr-o limba poetica, a carei tensiune este mereu tinuta in frau, scriitoarea extrage frumusetile marunte si linistea din interiorul acestui zgomot de fond al istoriei comuniste, scrutand din intimitatea familiei – bucataria cu retetele ei nemteşti-romanesti-unguresti-austriece etc. Fiecare reteta este un prilej de rememorare a vietii de altadata din Sibiu si din Romania, o readucere laolalta a bunicilor, parintilor, rudelor si prietenilor ei in locul mic si retras din care nu se poate emigra niciodata decat pentru a avea unde sa te intorci.”
„Este povestea unei fetite care-si turteste nasul privind prin fereastra bucatariei in care se nasc mancaruri si prajituri pregatite parca de-o mana ascunsa si vrajita. […] Este povestea unei fete aflate in crestere, care nu gaseste nici un fel de vraja intr-ale bucatariei. Mancarea exista pur si simplu. Pregatirea ei este ceva secundar. Iar daca mama cea severa si autoritara incearca sa o initieze pe fata in arta culinara, aceasta o ia la fuga ingrozita. […] La un moment dat, adolescenta devine o femeie tanara pentru care bucataria si gatitul reprezinta ceea ce-au fost morile de vant pentru Don Quijote. Cu chiu, cu vai si pe-ascunselea face primele incercari de-a gati. […] Adulta fiind de-acum, femeia (…) dezgroapa retete vechi, ba chiar si improvizeaza din plin. Deodata, totul devine usor, vraja bucatariei a fost descifrata. Nu in ultimul rand, este povestea unei femei mature pentru care niste lucruri candva neimportante capata importanta.”
O puteti cumpara aici.
Un site
~Amy Poehler’s Smart Girls
Hai sa ne gandim si la viitor, la generatiile de fete si femei care ne vor urma, nu doar la prezentul nostru. Impartasiti-l cu fiica sau nepoata voastra, cu prietena cea mai buna care isi creste singura (sau nu) fetita, cu vecina a carei copila bine educata o admirati.
Organizatia fondata de Amy Poehler (da, e vorba de colega Tinei Fey, ambele de la Saturday Night Live) militeaza pentru cultivarea identitatilor autentice, pentru imaginatie si inteligenta, pentru iesirea din one-size-fits-all, tipare si standarde de uniformizare. „Smart Girls” incurajeaza curiozitatea, bunatatea, empatia, spiritul voluntar. „Smart Girls” este despre „brains before beauty”, despre incredere in sine, despre alegerea unui drum frumos in viata. Chiar daca este o resursa pentru generatia celor sub 18 ani, ma gandesc ca si noi am avea una-alta de invatat de aici. Sau de re-adus aminte, nu credeti?
Shopping
Daca aveti drum in Bucuresti Mall, acordati-va un sfert de ora pentru o mica vizita la Bootik. E ascuns la subsol, in apropierea iesirii spre parcare, dar buna voastra dispozitie si sufletul va vor multumi (poate chiar si karma!).
In aparenta, este un gift shop, in care gasiti tot felul de chestii simpatice, in stil shabby chic, unele aduse din UK, altele produse in Romania: tricouri de la Mandra Chic, pudra de ciocolata de la Whittards, carti de la Baroque, nimicuri cu mesaje amuzante (cani, magneti de frigider, pusculite, ceasuri de perete, rame foto, inimioare, tablouri, borcane, vaze, perne decorative, suporturi de lumanari), cosmetice din Italia, agende, jucarii de la . Insa Bootik e mai mult de atat: e un charity shop, profitul din vanzarea acestor obiecte merge catre Hospice Casa Sperantei, acestia folosind veniturile si donatiile noastre pentru a oferi ingrijiri paleative copiilor si adultilor care sufera de boli incurabile.
Vizitati-i in Bucuresti Mall, ii puteti gasi si online aici si pe facebook.
~ Sandalele Iguelle
Usoare, simple, colorate. Le diferentiaza tusa de etno-vintage: sandalele Iguelle sunt din piele si decorate cu broderie traditionala romaneasca, veche si originala, iar fiecare model este creat in serie limitata (maximum 10 perechi pot „purta” acelasi tip de broderie). Sandalele au numere de la 35 la 41, se livreaza in 10-12 zile lucratoare. Nu sunt adorabile? Perfecte pentru final de vara…
Le puteti comanda aici.
~ Colectia Only the Dreamers de la AerWear
La mijloc de vara, Dana Paun a lansat o colectie de care m-am indragostit iremediabil. Albastru pur, galben fragil, nisipiu delicat, alb cald si denim brut: toate culorile marii le-am regasit in rochiile ei comode si inselator de simple. Nu am o piesa preferata, desi ma visez ba in salopeta din denim ultra-decupata The Moon, ba in rochia albastra The Wave, usoara ca o rasuflare de dimineata.
Va invit sa vedeti intreaga colectie pe siteul AerWear, aici.
Un film
~ Francofonia: o elegie pentru Europa
Daca iubiti Luvrul si v-a placut Arca Ruseasca, mergeti in seara aceasta sa vedeti Francofonia lui Alexander Sokurov. Ruleaza in nocturna, in aer liber, in gradina Muzeului Taranului Roman, de la ora 21.15. S-ar putea sa ne intalnim 🙂
Evenimente
~Cu bastonul prin Bucuresti, cu ARCEN
De la ora 18.00, de la Palatul de Justitie din Splaiul Independentei nr. 4 (punct de plecare: Biserica Domnita Balaaa) si pana in str. George Georgescu, ghizii ARCEN ii vor conduce pe bucuresteni prin una dintre cele mai surprinzătoare zone istorice ale Bucurestiului.
Un adevarat memorial al demolarilor de acum 30 de ani, zona Podul Calicilor – Calea Rahovei Veche, Mahalaua Sfintii Apostoli si Antim mai pastreaza inca ramasitele organice ale unui tesut urban care a fost sters cu buldozerul de pe harta orasului. Se merge pe strazile Sfintii Apostoli – Palatul de Justitie – Danielopol Gheorghe – Apolodor – Vanatori – Bulevardul Unirii – Mitropolit Antim Ivireanul – Gladiolelor – George Georgescu, va veti intalni cu un peisaj urban inedit pentru centrul unei capitale europene si veti vorbi despre ceea ce vedem sau nu mai vedem in materie de arhitectura, istorie si povesti. Aici gasiti toate detaliile.
Nici nu stiu cum sa iti multumesc pentru gandurile, cuvintele si povestile frumoase spuse alaturi de sugestiile pentru saptamana asta. Iti doresc o saptamana frumoasa!
Sunt geniale sandalutele!!!
Ador sectia de Easy like a Sunday morning! La mai multe, de abia astept cele ce vor veni pt toamna.