Easy like a Sunday morning #42

“This is as true in everyday life as it is in battle: we are given one life and the decision is ours whether to wait for circumstances to make up our mind, or whether to act, and in acting, to live.”

– Omar N. Bradley

Mi-am dat seama zilele trecute ca la fiecare inceput de saptamana obisnuiesc sa semnez emailurile cu „sa ai o saptamana buna/ faina/ usoara!”. Dar ce naiba inseamna pentru altcineva sa aiba o saptamana „usoara”, ce vreau sa-i spun cu asta? Avem cum sa facem in asa fel incat sa avem, cu toata certitudinea, sapte zile de „fainosag”, vorba reclamei?

Cu cat ma gandeam mai mult la expresia asta, cu atat imi dadeam seama ca multi dintre noi – eu nu fac exceptie – trecem cu pasivitate prin intreaga saptamana, sperand ca nu vom avea parte de drame, incidente, momente penibile sau neplacute, ca nu vom fi inundati de vecinii de deasupra, ca seful nu ne va stresa excesiv, ca copilul nu va veni mustruluit de la scoala, ca pisica nu va face indigestie, ca nu ne vom trezi cu vreo factura restanta sau cu masina zgariata in parcare. Lasam saptamana sa se desfasoare cum vrea ea, iar noi lansandu-ne la mila celorlalti.

201511-orig-52-lists-promo-949x534

Cum ar fi sa ne dam timp pentru a crea posibilitatea unei saptamani extraordinare? Cum ar fi sa ne planificam o saptamana plina de activitati, ritualuri, rutine, momente care sa ne insufleteasca, sa ne faca sa zambim, sa ne cultive starea de bine? Sunt sigura ca e posibil, mai ales daca incepem demersul intr-o dimineata de duminica. De astazi putem creiona anumite activitati, putem pune deoparte o dupa-amiaza (sau o dimineata) doar pentru noi, ne putem imagina cum vrem sa se desfasoare momentul cel mai asteptat al saptamanii…

O carte
~ Tot ea… Becoming Meryl Streep, de Michael Schulman

Asa cum sugereaza si titlul, biografia semnata de Schulman se concentreaza pe anii de formare ai acestei formidabile actrite. Cu toate astea, cartea se deschide in 2012, cu un prolog care descrie Oscarurile acelui an. Este cea de-a saptesprezecea nominalizare a lui Meryl, de data asta pentru rolul Margaret Thatcher din „Doamna de fier”. Smecheriile – actoricesti si scriitoricesti – sunt prezente la tot pasul, „ca o harababura cu un catralion de parti micro-administrate”, cum scrie chiar Schulman.

Unul dintre ele este chiar discursul de acceptare al lui Streep: „o forma de arta in sine, in acelasi timp spontan si planuit, umil si semet, recunoscator si blazat”.

„Vai, Doamne. Hai, serios… Cand mi-am auzit numele, am avut senzatia ca aud jumatate din America: Ooohh, nu. Ei, na – de ce? Ea. Tot ea.” Stiti ce vreau sa spun…” Pentru o clipa, chiar pare ranita de ideea ca jumatate din America e dezamagita. Apoi zambeste cu subinteles. „Dar… ma rog, ce conteaza.”

Din 2012, Schulman se muta in trecut, cu un flashback bine gestionat care ne transporta din 1966 – momentul in care Meryl Streep a devenit regina balului la liceul Bernards din New Jersey – pana in 1980, la castigarea primei ei statuete Oscar pentru rolul din „Kramer contra Kramer”. De-a lungul celor 300 de pagini, suntem martorii evolutiei ei, a unei constante negocieri intre talent, instinct si context, a rezistentei ei impotriva celor care o criticau si a celor care ii erau competitie. Veti descoperi atat microcosmosul scolilor de teatru, cat si o trista poveste de iubire cu John Cazale, incheiata la moartea acestuia – o pierdere care i-a intarit caracterul si sensibilizat arta actoriceasca.

meryl

Daca va place Meryl Streep, biografia ei va va convinge ca a fost nascuta pentru a fi actrita.

Cartea a aparut la editura Publica, o puteti cumpara aici

Un serial
~ Divorce

Sarah Jessica Parker, intr-un rol complet diferit de aiurerile si superficialitatile ei obisnuite (vezi SATC, The Stone Family, Did you hear about the Morgans? samd), joaca impreuna cu Thomas Haden Church (pe care il stiti din Ned & Stacey, Sideways si Easy A) in cel mai nou serial HBO.

Cei doi, Frances si Robert, sunt un cuplu cat se poate de obisnuit, plictisiti unul de celalalt dar care se tolereaza reciproc, in virtutea obisnuintei si a celor 10 ani de casnicie. Pana cand Frances, trezindu-se intr-un fel de midlife crisis la feminin, se hotaraste sa divorteze, sperand ca aceasta schimbare va fi usoara, dulce-amaruie si totusi non-conflictuala, lipsita de durere, disconfort sau cruzime. Ei bine, surpriza…

Urmariti filmul online sau pe HBO, in fiecare luni seara; vi se vor parea spumoase replicile si veti descoperi ca SJP a incheiat definitiv capitolul Carrie Bradshaw.

Niste muzica
~ Charles Bradley

Intr-una din cafenelele mele preferate, din difuzoare se auzea zilele trecute o melodie foarte faina. In loc sa scot repede telefonul si sa o las cautata de Shazam, m-am folosit de muzica drept pretext pentru a intra in vorba cu cel care imi pregatea cafeaua. Intelegeti cum, like in the olden days: chiar am intrat in vorba cu cineva, am comunicat 🙂 Mi-a spus ca il auzeam pe Charles Bradley. Si uite asa a inceput o conversatie foarte misto despre succes gasit la varsta inaintata, salopete, crizanteme, diferentele dintre generatii, lingurite de cafea si viniluri.

Putin mai tarziu, am aflat ca Charles Bradley are 67 de ani, este un fost „imitator” al lui James Brown si a devenit faimos abia acum, cand altii sunt la varsta pensionarii. Vocea lui este puternica, plina, absolut extraordinara, iar albumul Changes este fantastic (superba versiunea cover dupa Black Sabbath, by the way). Preferata mea este The World (Is Going Up in Flames), ascultati-o cu atentie.

Shopping

~ In a Box

„In a Box” inseamna cadouri memorabile si produse lucrate manual de artisti romani, in serie limitata, si prezentate in acest magazin-concept online. Sunt selectate cu grija, se observa asta in fiecare detaliu: de la denumirile sugestiv alese, pana la simplitatea cu care sunt prezentate si calitatea fiecarui lucru in parte. „In a Box” sustine creatorii locali, pune in valoare lucrurile frumoase care le ies din maini si, prin fiecare cutie-cadou, cauta sa spuna o poveste, sa transmita un gand bun, sa nasca o mica bucurie. Eu i-am descoperit de curand si astept curioasa fiecare noua editie a cutiilor lor: oare de data asta ce si pe cine voi descoperi?

„Iubitor de carte”, cutia curata de Raisa Beicu si „Gand Bun” sunt preferatele mele din acest sezon. Le puteti descoperi pe toate aici, sunt genul de cadou „cu suflet”.

in-a-box

~ Chemistry, colectia toamna 2016

Nu este prima data ca scriu despre Chemistry, insa de fiecare data o fac cu aceeasi placere. Acum cateva zile am descoperit Crypto, cea mai recenta colectie, pentru toamna-iarna 2016: piese superb lucrate, minunate pentru o garderoba „from 9 to 5” a unei fete-femei (pe jumatate fetiscana cocheta, pe jumatate femeie rafinata).

Mi-a atras atentia iremediabil rochia cu pliseuri impecabile, intr-o blanda culoare a cafelei cu lapte, fusta visinie cu falduri frontale ce se asorteaza de minune cu o bluza roz din matase fina, salopeta neagra din stofa, cu pantaloni tigareta si maneci scurte si cele doua haine galbene ca soarele de toamna (un trench si un mantou scurt din stofa), numa’ bune pentru zilele gri si ploioase care vor urma. Colectia este mai vasta, va invit sa o descoperiti online aici, iar apoi nu va sfiiti: scrieti-i verei si vizitati showroom-ul, garderoba voastra va va multumi!

chemistry

O reteta
~ Gratin cu dovleac copt, spanac si feta

Nimic mai delicios intr-un weekend de toamna decat o reteta cu dovleac. Daca pe cel la cuptor, feliat si presarat cu zahar si scortisoara il pregatiti cu ochii inchisi, va promit ca acelasi lucru se va intampla si cu reteta asta! Este simplissima, aveti nevoie doar de 5-6 ingrediente (dovleac, zucchini, spanac, branza feta, lapte sau smantana si cateva oua), de o tava si un cuptor bine incalzit. Timp de jumatate de ora puteti face orice altceva, iar apoi… bon appetit!

Aveti aici reteta completa.

reteta

Fotografii: pinterest.com, hbo.com, foodtolove.com, inabox.ro, chemistry-studio.com, publica.ro

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    andreea says:

    in filmul SATC Carrie nu e deloc superficiala pt ca, va reamintesc, cand scrie articolele sale isi pune o mie de intrebari despre viata sa, despre esecurile sale din dorinta de a trai cat mai profund si complet viata pe care o are. cred ca doar cine nu a urmarit toate sezoanele, TOATE, nu a inteles acest lucru. ori le-a urmarit dar n-a inteles nimic din ele. miranda, cu toata ironia si autoironia ei face la fel. charlotte este mai imatura iar pe samantha nu o intereseaza dilemele. nu vad de ce ar trebui sa incheie acea etapa, pentru Carrie sau alta femei din viata reala?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.