Elogiul confortului
In materie de vestimentatie, notiunea confortului mi-a fost mult timp straina sau ma lasa indiferenta. Trebuie spus ca, pe vremea aceea, credeam ca scopul hainelor era, inainte de orice, de a permite iluziilor optice sa faca viata mai blanda, mai usoara…
Asa se face ca, ani de zile, am purtat exclusiv si excesiv tocuri inalte. In oras si in vacante, in orele de munca si acasa, la shopping si la biblioteca, la plimbare sau la cocktailuri, ma urcam invariabil pe tocuri de cel putin 9 cm. Ce conta ca, la final de zi, ma durea spatele sau imi amortisera degetele de la picioare? Nici nu-mi puneam problema sa cobor garda, nici macar la intoarcerea acasa. Ramaneam in aceeasi tinuta de zi – rochia, fusta sau jeansul ales dimineata, pantofii sau sandalele cu toc… Dimineata, mi se parea dificil sa lenevesc in pijama; la scurt timp dupa pregatirile matinale, saream rapid in hainele alese si, evident, in incaltamitnea cu tocuri inalte. Conceptul de „homewear” nu parea sa aiba mare valoare, il gaseam sinonim cu neglijenta, pierderea „controlului” stilistic.
Asta pana de curand.
… cand lucrurile au inceput sa se schimbe si am inceput sa simt ce inseamna, cu adevarat, relaxarea si confortul. Mi-am dat seama ca ma privam, inutil, de o senzatie fizica placuta.
Weekendurile lungi, serile lungi si vacanta de iarna, ambianta hygge de acasa si-au spus cuvantul. Incetul cu incetul, am inteles cat de important (si placut!) e ca in garderoba sa existe acele cateva haine soft, placute la atingere, lejere si estetice, care sa inlocuiasca armura de peste zi. Cele in care cafeaua de sambata dimineata sa rimeze cu delicatetea unui pulover larg, iar cumintenia unei seri hibernale sa nu contrasteze cu moliciunea unui pantalon gri din molton. Cu alte cuvinte, am simtit pe propria piele cat de bine e sa disociez garderoba urbana de cea de interior, cea din urma creata, indiscutabil, cu singurul scop de a oferi corpului o stare de bine, un sanctuar de senzatii tactile, o paranteza stilistica de simplitate si frumusete.
Sweatpants, maieuri ultra-fine, pulovere ample si cardiganuri usoare, kimonouri si halate moi isi pot face intrarea in garderobele oricarei femei si crea ritualuri vestimentare „zen”, care sa produca placere tactila. Ar inlocui tricourile lalai, bluzele cu miros de mancare gatita sau colantii usor deteriorati, de care nu ne debarasam si pe care ii pastram pentru „in casa”. Ele ar fi acele haine in fata carora abandonam dorinta de a ne controla imaginea citadina si o inlocuim cu o bucurie simpla, decontractata; acele haine care se asorteaza cu fizionomia naturala, lipsita de machiaj, cu parul ciufulit si cu picioarele desculte. Senzatia noastra de confort fizic, facilitata si de comoditatea hainelor, va da nastere unei gestici lejere, vii, naturale, lipsita de inhibitii sau constrangeri, iar caminul poate deveni o bula de well-being, un spatiu al serenitatii, in care singurul scop este cel de a ne simti noi insine. La inceput de an, aceasta mutatie vestimentara ne poate ajuta sa vedem altfel timpul petrecut cu si pentru noi, acordandu-i o alta importanta.
Voi cum va imbracati zilele astea? Cu ce ganduri incepeti anul?
Fotografii: mintvelvet.com, pinterest.com
La multi ani! Sa avem cu totii un 2017 minunat! Pentru mine astazi e deja zi de munca, dar asta nu-mi stirbeste din starea de bine si fericire.
Eu nu am vrut niciodata sa port tinutele din oras si acasa, si in nici un caz sa port incaltamintea din oras in casa. Parte pentru ca pentru mine acasa inseamna confort, parte pentru ca nu vreau sa-mi deteriorez hainele de oras prin activitatile de acasa. E drept ca o perioada de cativa ani, o perioada tare grea, am ajuns sa confund confortul cu comoditatea, si am alunecat in niste alegeri nefericite in multe domenii- de hainele de casa nici nu vreau sa pomenesc :)).
Am inceput sa-mi regandesc stilul de viata cand ma apropiam de 30 de ani si azi sunt mandra de mine. Glam-ul din pozele alese de tine in articol nu se regaseste inca in tinutele mele de casa, imi imaginez ca e mai costisitor decat sunt dispusa sa cheltui acum, dar ca il voi avea si eu, insa deocamdata aleg materiale naturale, de calitate si care imi creeaza o imagine chic chiar daca sunt si confortabile.
Ultiul paragraf imi aduce aminte de un capitol din una din cartile japonezei Mari Kondo unde spune ca hainele de casa nu trebuie sa fie acele ‘rufe’ care inca nu sunt suficient de patate sau rupte ca sa le aruncam. Ci in casa, la fel ca si in exterior, ar trebui sa ne simtitm bine si sa ne imbracam bine. Iar pozele de mai sus sunt grozave – desi sunt la serviciu, tare as pune un halat moale si m-am baga in paturi. 🙂
Imi place foarte mult ca atunci cand sunt acasa sa ma imbrac cat mai comod cu putinta si sa incerc sa ma relaxez cat de mult pot.