Lista mea de Not-My-Style
O data la ceva timp, primesc cate un email de la cititoare ale blogului. De la femei pentru care moda e departe de a fi centrul Universului, femei pentru care stilul este o chestiune strict functionala, dar care acum simt nevoia sa isi schimbe perspectiva, sa isi defineasca stilul sau pur si simplu sa se imbrace mai bine.
De cele mai multe ori imi scriu ca se simt coplesite (desi motivate) de nenumaratele posibilitati vestimentare aflate in fata lor. Le inteleg: „lumea” stilului poate parea un loc strain, complex si dificil de accesat, cu milioane de principii nescrise, reguli permanent innoite, optiuni infinite.
De curand mi-a scris o astfel de cititoare, obisnuita sa poarte doar jeansi, camasi si culori neutre:
„In ultima vreme, de cate ori ma gandesc la cum as vrea sa ma imbrac, am senzatia ca intru pe un teritoriu strain, intr-o tara a carei limba nu o vorbesc. Parca toate femeile din jurul meu stiu, instinctiv, cum sa se imbrace cu gust, cum sa asorteze tinute care par simple si totusi „altfel”, cum sa gaseasca haine frumoase… Eu habar n-am, ma simt blocata. Cum reusesc sa faca asta zilnic, de unde le vin ideile? Ma ajuti?”
Mi-a placut enorm comparatia dintre a te imbraca bine si a vorbi o limba straina. Pentru ca secretul (nu e chiar un secret, dar hai sa ii spunem asa…) legat de propriul stil e urmatorul: nu ai cum sa te fii nascut avand stil. E o aptitudine ca oricare alta, care poate fi insusita, invatata si mai ales exersata ca oricare alta. E adevarat, poate ca unele persoane au o inclinatie naturala, altele sunt inconjurate de lucruri de bun gust – insa stilul propriu nu e o chestiune de comparatie si competitie cu restul lumii. Daca simtiti vreodata ca toate femeile din jurul vostru par sa aiba un talent neobisnuit pentru stil, e posibil ca ele doar sa-si fi exersat atentia catre vestimentatie (mai) mult timp. Stilul e o chestiune de educatie, care poate incepe si la maturitate.
Revin insa la cautarea si definirea propriului stil. E un demers dificil (mai ales cand sau daca ne simtim dezorientate), dar necesar pentru sentimentul de claritate, bucurie si libertate ce ii urmeaza!
Dar cum incepi? De unde? Cum ii dai de capat?
Cu o lista, pe care eu o numesc de „not-my-style”. O folosesc in lucrul individual cu clientele mele de stilism personal, dar am introdus-o si in urmatorul meu curs. Este o varianta prin care va puteti apropia de stilul vostru dintr-o alta perspectiva: vi-l descoperiti printr-un proces de eliminare. Deseori, e mai simplu sa incepem cu ce NU ne place si ce NU am purta in vecii vecilor, pentru ca apoi sa ne concentram pe elementele pozitive.
Asadar, luati-va o foaie de hartie (sau doua) si un pix, sau deschideti un document in word sau pe telefon si incepeti a scrie: culori, anumite piese vestimentare, materiale, texturi, croieli, lungimi, imprimeuri, tinute intregi, accesorii… Orice va trece prin cap. Incepeti cu cele evidente, dar nu va grabiti.
O posibila lista ar putea arata asa:
– jeansi skinny sau bleu foarte deschis
– rochii lungi pana in pamant si foarte largi, cu aer boem, cu imprimeuri florale mari
– cercei clasici cu perle
– roz fucsia
– pantaloni cu talie inalta
– pantaloni de tip salvari, cu turul lasat, de genul purtat de vecina Olguta
– pulovere din angora sau mohair, indiferent de culoare
– tocuri mai mici de 7 cm
– fuste din tulle, ca pentru balerine
– orice are bretele subtiri (maieu, rochie)
– nimic din poliester 100%
– gablonturi si orice fel de accesorii care par ieftine
Acelasi exercitiu, mai in profunzime, presupune sa raspundeti cat mai detaliat unor intrebari de tipul:
– Ce fel de haine nu porti, in general? (Fuste mini? Rochii cu volum? Imprimeuri, indiferent de dimensiune sau desen?)
– Pe langa ce fel de haine treci fara sa te uiti la ele sau sa le probezi, pentru ca stii ca nu iti vin bine? (Lungimi midi la rochii, fuste, culottes; pasteluri?)
– Ce detalii te impiedica sa cumperi o haina, indiferent cat de draguta este? (tip de material, croiala, elemente stilistice cum sunt volanele?)
– Ce fel de haine, culori sau accesorii le-ai dat o sansa, dar degeaba? (gandeste-te la hainele nepurtate din garderoba! observi vreun tipar?)
– Ce nu ai purta sub nicio forma, in vecii vecilor, indiferent de situatie?
Separat, creati-va adevarata lista a preferintelor voastre: acelea pe care le purtati deja in mod frecvent, cele in care stiti ca va simtiti bine si vi se potrivesc, cele pe care va vedeti purtandu-le in viitorul apropiat, cele care simtiti ca transmit ceva despre voi.
De pilda:
– pantaloni cu talie medie, croiala dreapta, evazata sau tigareta
– fuste pana la genunchi, evazate sau plisate (dar fara elastic in talie!)
– nuante de gri, bleumarin si verde inchis
– bluze din voal sau dantela
– topuri cu dungi marinaresti, indiferent de sezon (pulovere, tricouri, bluze)
– jeansi de culoare inchisa
– tenisi albi
– camasi albe cu maneci lungi, de preferat cu aspect masculin
– sutiene din microfibra (niciodata cu dantela)
….
V-ati prins cum functioneaza, nu-i asa? Listele nu au legatura cu tendintele, moda, a fi cool sau a va incadra intr-o anume categorie stilistica. Listele sunt o modalitate de a capata discernamant, de a ajunge la esenta voastra stilistica, de a o cristaliza intr-o forma practica, pentru ca apoi garderoba sa va ajute sa va simtiti atragatoare, frumoase, feminine sau cum va doreste inima. Listele sunt doar un prim pas pentru a face legatura intre ce haine va aduc bucurie si personalitatea voastra, stilul de viata, diminetile de marti, serile de sambata, creativitate si silueta, asa cum sunt ele azi.
Da, as veni cu mare interes dar sunt la Cluj!
Si eu as venii, dar sunt in Iasi. Pacat.:)
Si euuuu! Dar sunt din Sibiu… Trebuie sa planifici un turneu, Irina š
Da….o lista sau 5 sunt o super idee de a afla despre tine si a invata ce anume sa corectezi/retusezi/imbunatatesti vis a vis de tinuta ta si cum te prezinti lumii. Cursul tau suna minunat dar intre pampersi, doctori si alte minunatii baby related, nu vad lumina alba de scapare. Poate daca as locui mai aproape de tine. (Din Galati sunt eu)