Easy like a Sunday morning #46
“She turned to the sunlight
And shook her yellow head,
And whispered to her neighbor:
„Winter is dead.”
― A.A. Milne, When We Were Very Young
O carte
~De ce sa fii fericita cand poti fi normala, de Jeanette Winterson
Este cea mai brutal-poetica, razvratit-empatica, dulce-amara, turbulent-emotionala, simplu-profunda, intunecata si plina de speranta carte pe care am citit-o in ultima vreme. De fapt, o recitesca treia oara. Este povestea autobiografica a copilariei si adolescentei scriitoarei, traita in nordul sarac, muncitoresc al Angliei, intr-o familie in care mama-adoptiva traieste pentru religie, iar tatal aproape ca nu conteaza. Este o poveste despre descoperirea sexualitatii, despre puterea literaturii, despre ce inseamna „acasa” si „familie”, despre curajul de a-ti infrunta povestea scrisa de ceilalti, dar mai ales este o poveste despre iubire.
Va las cu cateva paragrafe splendide din carte, pe care o puteti cumpara de aici.
„Aveam nevoie de lectii despre iubire. Inca am nevoie, pentru ca nimic nu poate fi mai simplu si nimic nu poate fi mai dificil decat dragostea.
Cand nu te poti bizui pe dragoste (…), presupui ca asa e dragostea, ca trasatura ei definitorie este ca nu te poti baza pe ea. Eu nu stiam ca dragostea poate avea continuitate.
[…] Am incercat dragostea – genul de dragoste dementa si nesabuita, care mai mult distruge decat vindeca, mai mult sfasie inima decat o vindeca. Si m-am luptat si am lovit cu putere, iar a doua zi am incercat sa indrept lucrurile. Si am plecat fara o vorba si nu mi-a pasat.
Dragostea e plina de insufletire. Nu mi-am dorit niciodata varianta calduta. Dragostea e putere nestavilita. Nu mi-am dorit niciodata varianta diluata. Nu m-am ferit niciodata de imensitatea dragostei, dar n-am avut nici cea mai mica idee ca dragostea poate fi un punct de sprijin la fel de sigur ca soarele. Rasaritul zilnic al dragostei.
[…] Incercand sa reinvat iubirea, am inceput sa ma gandesc la acea continuitate simpla si la ce insemna ea. […]
Nu e niciodata prea tarziu sa inveti sa iubesti.
Dar e infricosator.”
„Mama mea, doamna Winterson, nu iubea viata. Nu credea ca exista vreun lucru care sa-i poata imbunatati viata. Mi-a spus odata ca universul e un cos de gunoi cosmic – si, dupa ce m-am gandit putin la asta, am intrebat-o daca are capacul coborat sau ridicat.
– Coborat, mi-a raspuns. Nu scapa nimeni.
Ii placeau povestile cu minuni, probabil fiindca viata ei era la fel de departe de minuni cum e Jupiter fata de Pamant. Credea in minuni, desi nu avusese niciodata parte de vreuna, si nu stia ca minunile vin de multe ori sub o cu totul alta forma.
Eu eram o minune in sensul ca as fi putut s-o scap de viata ei si sa-i arat ca poate avea o viata care i-ar fi placut foarte mult.
(Mama) era o femeie atat de singuratica. O femeie solitara care tanjea ca macar o persoana s-o cunoasca cu adevarat. Cred ca acum o cunosc cu adevarat, dar e prea tarziu.”
„Sa-ti cauti fericirea, asa cum am facut eu – si inca o fac -, nu e catusi de putin acelasi lucru cu a fi fericit, sentiment pe care il socotesc trecator, dependent de imprejurari si un pic bovin.
Daca soarele straluceste, lasa-te scaldat de razele lui – da, da, da. Vremurile fericite sunt minunate, dar ele trec – trebuie sa treaca – pentru ca timpul trece.
Cautarea fericirii este ceva mult mai greu de definit; e ceva care dureaza toata viata si nu are o tinuta precisa.
Ceea ce cauti e semnificatia – o viata care sa insemne ceva.”
Un film
~Manchester by the Sea
Nu te poti pregati, realmente, pentru tumultul de emotii pe care ti-l starneste „Manchester by the Sea”. Este un film care va va misca prin umanitate, tragism, umor (oarecum) si umanitate. Lee Chandler (jucat de Casey Affleck) este, dupa canoanele societale, un ratat: curata WC-uri, repara tevi de scurgere si sare la bataie prin baruri. Este divortat, deprimat si singuratic. Cand Joe, fratele lui, moare in urma unui infarct, este numit tutore legal al nepotului sau adolescent, a carui mama este alcoolica. Intr-un film obisnuit, firele povestii ar duce spre un final previzibil, iar replicile si prestatiile actorilor ar fi aproape cliseistice. Nu este cazul aici. Nu va spun mai mult, dar credeti-ma ca va fi considerat unul dintre cele mai bune filme ale acestui an.
Shopping
~ Gentile Saash
Nou-lansate, gentile din piele naturala de la Saash vin in 7 modele, colorate si personalizabile: rucsacul Headphones (purtator al unui simpatic-urban relief de casti retro), geantile-trapez Blossom si Lotus (de dimensiune medie, cu o forma retro modernizata si in propuneri de color blocking foarte reusite!), gentile Plumeria, Ballerina, Ingrid, Allegra si Katharina (patru variante de clutch XXL rigidizat, cu modele embosate ale unei flori, siluete de balerina sau cu capacul decorat de cusaturi matlasate), si plicul Glove (minimalist prin forma si cromatica alb-gri-negru).
Sunt produse in Romania, lucrate manual, vi se livreaza in 7-10 zile lucratoare, le gasiti aici.
~ Agendele Zuriell
Am vazut o astfel de agenda zilele trecute, folosita de un client al meu. Imbracata in piele naturala, minimalista, personalizabila si, foarte important, refolosibila. O agenda Zuriell are o constructie desteapta: are patru tipuri de foi, un buzunar anexat, un cotor care poate fi arhivat si rezerve ce vin impreuna cu suruburi. Re-nasterea unei agende se intampla in 4 pasi: desurubezi, scoti foile vechi, le inserezi pe cele noi, apoi reinsurubezi. Exista in doua dimensiuni: de calatorie si de birou. Smart si creative, le gasiti aici.
O educatie
~ Ecolage, scoala de bune maniere
Ma cititi des – sau ma auziti vorbind – despre eleganta. Nu o rezum la aspectul ingrijit al unei coafuri sau manichiuri si nu o leg strict de nivelul de atentie acordat unei tinute. Din contra: pentru mine, eleganta se construieste in primul rand din interior, iar exteriorul este doar slefuirea, oglinda. Eleganta inseamna, mai ales, educatie: vizuala, estetica, intelectuala, emotionala.
M-am bucurat enorm la inceputul saptamanii trecute cand am descoperit Ecolage, o scoala de buna maniere pentru copii, adolescenti si adulti. De ce? Pentru ca simtim si observam deja, nu-i asa?, ca cei 7 ani de acasa nu mai inseamna „mesteca cu gura inchisa” si „nu manca cu coatele pe masa!”, ci eventual „Lasa tableta 5 minute…” Pentru ca „multumesc” si „te rog” au devenit desuete. Pentru ca punctualitatea ar trebui sa fie mereu dovada de respect, pentru ca la un moment dat ar trebui sa invatm ca aplaudam doar la finalul unui concert, sau ca pana si shwaorma ar putea fi mancata cu gura inchisa, nu plescaind.
Lector principal al cursurilor este Sandra Gatejeanu-Gheorghe, director de protocol al Casei Regale – si cu asta am spus aproape totul! Va voi mai scrie despre Ecolage, deocamdata e bine sa stiti ca se adreseaza copiilor intre 4-18 ani, cursurile sunt modulare si puteti capata informatii complete de pe siteul lor.
Un pic de frumusete
~Buchetele Floria
Da, stiu ca exista florarii la orice colt de strada, insa buchetele de la Floria sunt adevarate armonii – cromatice, olfactive, vizuale. Sunt cat se poate de convinsa ca florile ne bucura sufletul si ochii, in orice anotimp, dar cu atat mai mult dupa o iarna lunga (calendaristica sau emotionala). Cum ar fi daca in primavara asta, in loc de a va cumpara o fusta, va cumparati un buchet multicolor?
Cei de la Floria livreaza oricunde – in Bucuresti, in orice oras si international, iar varietatea buchetelor lor o descoperiti in toata plenitudinea ei aici.
O reteta
~ Shakshuka verde, cu varza kale si dovlecei
Shakshuka este una dintre retetele mele preferate, imi ploua in gura doar cand ma gandesc la aromele orientale, condimentele piparate, savoarea ardeilor imbogatita de ouale cremoase… Am descoperit o noua varianta a retetei clasice: cu varza kale, zucchini, salata Romana si Swiss Chard, iar eu voi adauga si spanac si menta proaspata. Reteta are alte cateva ingrediente care nu se regasesc in cea originala: branza Feta faramitata, ardei jalapeno, eventual un avocado feliat. Nu doar pare delicioasa si imbietoare, dar este atat de usor de facut! Aici aveti reteta completa, bon appetit!
Un program
~ 60 days of styling
La fiecare 1 si 15 ale lunii, demarez o noua editie de „60 days of styling”. Cine se inscrie primeste zilnic din partea mea, timp de 2 luni, cate o „reteta” de tinuta pe care o poate construi din propria garderoba. In loc de a va sugera sa faceti shopping, va invit sa va explorati continutul dulapului „asa cum este el”, sa stoarceti din el maximum de tinute, sa va folositi toate accesoriile si sa incercati noi combinatii de haine, culori, imprimeuri… La finalul celor 60 de zile, stiu ca nu veti mai putea spune „nu am cu ce ma imbraca!” Pentru ca veti fi recreat, asamblat, asortat si purtat 60 de tinute – va vine sa credeti? Inca va puteti inscrie pentru tura care incepe in 15 martie, scrieti-mi aici. Va tin pumnii!
Un eveniment
~ Style Detox
Primavara rimeaza cu detoxifierea, curatenia, noul inceput. Iar noi, femeile, la inceput de sezon ne imaginam purtand noi culori si noi tinute, incercam noi stiluri si noi variante de feminitate, probam ba un nou parfum, ba un voal diafan… Insa inainte de orice, e nevoie sa sortam hainele de iarna, sa ne re-organizam garderoba si sa verificam ce mai pastram din tinutele primaverii trecute si la ce renuntam.
Te invit joi, 16 martie, incepand cu ora 18.45, in Bucuresti Mall la un nou workshop intitulat „Spring Style Detox” sa inveti cum sa faci acasa o evaluare si triere „ca la carte” a propriei garderobe, cum sa iti construiesti tinute noi si ce ar merita sa cumperi pentru primavara 2017. iti poti rezerva locul trimitand un mesaj cu numele vostru la office@bucurestimall.com.ro. Hai sa ne suflecam manecile impreuna!
Comentarii despre acest post