Ce imbraci intr-o dimineata lenesa

In perioada asta a anului, hibernam. Dormim dupa-amiaza. Ceainicul e mereu plin si fierbinte, paturile asezate la indemana pe bratul canapelei, caldura din soba sau focul din semineu ard mocnit, iar noi ne permitem luxul lenevelii in casa, cate o zi sau cate un weekend, prelungit cum e acesta care urmeaza. Sa te trezesti intr-o dimineata gri si ploioasa (sau, spre final de decembrie, intr-o dimineata alba si inzapezita) iti face chef sa ramai in pijama, nu-i asa? Eu vin insa in apararea unor haine comode, tactile, aproape luxoase, cu tusa #hygge si neaparat stylish.

Fara intentia de a starni o controversa stilistica (sau de a impune reguli), intreb: de ce ai vrea sa ramai peste zi in tricoul in care ai dormit peste noapte, in care (foarte probabil) ai si transpirat? Daca deschizi usa unui curier sau vecinilor imbracata in pijama, cobori sa verifici cutia postala imbracata la fel? In situatia inversa, in care tu ai face o vizita inopinata vecinei, ce reactie ai avea daca ti-ar deschide usa in camasa de noapte?

La fel ca in cazul oricarui obicei bun, putem (re)invata sa ne imbracam pentru a sta in casa: chiar daca ramanem in spatiul nostru privat, marcam diferit momentele zilei sau activitatile. Ca sa nu mai spun ca oricum incepem ziua cu ablutiunile matinale! Putem sa il luam drept un mic pas spre rafinarea noastra, catre renuntarea lui „lasa ca merge si asa”?

Inainte de a face cateva recomandari de tinute, enumar mai jos cateva lucruri, ganduri, exercitii-instrument care te pot ajuta sa treci la „tinute de casa” cu stil.

#1. Scotoceste prin sertarele si cutiile etichetate „haine pentru stat in casa”. Doneaza sau arunca orice piesa care iti este prea stramta sau prea scurta, care s-a deformat, patat sau decolorat, care din vreun motiv oarecare nu mai face parte de ceva vreme din garderoba ta uzuala. Aici intra tricouri, bluze de corp si maieuri care ti-au ramas mici, colanti putin desirati si pantaloni de training care au facut „genunchi”, pulovere care au intrat „putin” la apa, jachete si hanorace carora li s-a stricat fermoarul, pulovere care au pete de mancare, sosete desperecheate… Pune-le in pungi si evacueaza-le. Urgent.

Ti-as putea da zece argumente solide, dar insir doar cateva: sunt haine despre care stii ca te dezavantajeaza (ai vazut clar in oglinda!), le consideri insuficient de bune pentru a fi purtate de fata cu altii si te-ai simti stanjenita sa iesi pe strada cu ele, au diferite defecte sau sunt in stare proasta. Chiar insisti in a considera ca meriti sa porti haine proaste, cand nu te vede nimeni?

#2. Nu e nevoie de un buget serios in aceste tinute. Conteaza insa ca piesele alese sa fie de calitate, comode si sa nu para „carpe”. You know what I mean. Dupa ce vei citi ghidul meu de mai jos, alege un stil (o varianta de tinuta) and stick with it. Macar in sezonul care urmeaza… La primavara poti schimba registrul.

#3. Rezuma-te la o paleta cromatica simpla: 1-2 culori neutre sau o culoare neutra si o pata de culoare. In felul asta te poti imbraca usor, cool si asortat ramanand feminina, chiar cand esti pe jumatate adormita.

#4. Confortul si usurinta de a te imbraca sunt esentiale. Alege piese pe care le poti imbraca si pe intuneric, so to speak. Cu alte cuvinte, evita chestiile complicate: bluze care se leaga cu diverse sireturi sau se infasoara de prea multe ori in jurul corpului, papuci cu tocuri inalte si pampoane pufoase, corsete rigide, pulovere mitoase (in care vei fierbe), tricotaje cu maneci foarte largi (pericol pentru lumanari si canile de ceai) sau gulere foarte inalte.

#5. Go supersize and simple. Alege totul cu o marime mai mare decat ceea ce porti in mod obisnuit. Nu stiu din ce motiv, dar toate tinutele loungewear arata mult mai cool cand sunt lejere. In plus, evita orice haina de casa cu inflorituri, broderii, paiete, puf sau dantelarii inutile.

In sfarsit, lasand pijamalele si discutiile deoparte, iata mai jos cele trei variante de tinute, pentru trei femei diferite. Te invit sa le reconstitui si sa le incerci pe fiecare in parte, iar daca ai deja o „uniforma” de rasfat, langoare si stat in casa cu stil, impartaseste-mi-o in comentarii.

In stil Clasic

Imbraci o tinuta – top (tricou, hanorac, pulover) si pantaloni asortati – in culori uni de sezon (alb, gri, crem), fie cu un imprimeu specific hibernal, in care te simti foarte comod. Bumbacul, casmirul, flanelul sunt companionii tai. Daca nu iti e suficient de cald, adauga tinutei un cardigan tricotat, maxi sau de lungime trei-sferturi.

Recomandarile mele, in nuante de ecru si gri deschis: o bluza de corp tip helanca, din jerseu de bumbac de la Stefanel; o pereche de pantaloni jogger din bumbac si casmir de la H&M,u o pereche de pantaloni largi din jerseu de bumbac de la Mango; un cardigan moale din vascoza in amestec cu alte fibre, de la Zara.

In stil Romantic

Ai nevoie de o tinuta cvasi-glam: nu esti genul care sa se imbrace in training. Cauta piese din satin, matase sau catifea, eventual cu detalii din dantela. Poti imbraca un maieu matasos cu pantaloni largi din catifea, o rochie-furou satinata peste care imbraci un cardigan moale si foarte lung sau un halat de casa petrecut, din catifea brodata. Ca sa nu iti fie frig, poarta pe sub rochie un body din bumbac sau un maieu, iar daca vrei un look mai sofisticat, inlocuieste halatul cu un kimono vintage, cu maneci foarte largi.

Te-ai putea imbraca in nuante de roz trandafiriu si negru, astfel: un kimono din catifea roz, de la H&M; o pereche de pantaloni lungi si largi, tot din catifea, de la Mango sau unii din satin negru, de la H&M; un maieu roz ciresiu din satin sau o bluza cu decolteu in V din catifea visinie, de la H&M.

In stil Sport

Unele femei poarta pantalonii de training pe strada, cu bocanci sau tocuri. Altele au descoperit adevarata arta a purtarii hainelor sport in spatiul privat, fara a parea neglijente sau abia intoarse de la sala de sport. Pentru asta, cauta croieli cool, moderne, din jerseu de bumbac, molton, fleece sau tricotate. Poti face mici ajustari de stil astfel incat hainele de casa sa nu fie identice cu cele pentru sala: salvari in locul colantilor, topuri care iti lasa un umar dezvelit in locul tricourilor la baza gatului, un hanorac pufos si lung in locul unei veste din fleece, o salopeta haioasa… Daca ai chef de o „copilareala”, poarta o salopeta (onesie).

Ai putea imbraca, de pilda: un pulover gri-antracit, supradimensionat si sexy, tricotat fin, de la Mango, o bluza de corp ca de plus, de culoare gri, de la Zara sau un hanorac visiniu din catifea, de la H&M; o pereche de pantaloni jogger din catifea neagra, de la Marks&Spencer sau niste pantaloni jogger tricotati, de la H&M.

Piesele recomandate si selectate se gasesc in magazinele brandurilor din Bucuresti Mall.

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii despre acest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.