Easy like a Sunday morning #50
Spre finalul fiecarui an ni se ofera ocazia fie sa incetinim ritmul, sa respiram adanc, sa reflectam si sa savuram ultima luna din an, fie sa acceleram pasul, sa ne luam avant spre noul an, sa rezolvam si inchidem tot ce am lasat „in coada de peste” pana acum. Ni se ofera, de fapt, posibilitatea unei alegeri si/ sau a unor decizii (prietena mea buna Clementina v-ar putea explica diferenta dintre cele doua, nu e doar semantica, ci mentala, emotionala si de paradigma). Unora le este mai usor decat altora sa aleaga sau sa decida, insa ideea este ca tuturor ni se ofera, in mod egal, aceleasi optiuni.
Sentimentul meu e ca in anii in care decembrie a insemnat ninsori, munti de zapada, zile fara soare dar cu frig, am fost fortati de imprejurari sa simplificam: sa facem mai putin, sa ne pregatim de hibernare, sa privim perdeaua de fulgi de la fereastra, sa ne infofolim, sa luam lucrurile pe indelete, sa ne concentram spre interior. Acest decembrie, cu termometre care aratau ieri 17 grade si cu un soare care stralucea orbitor, se simte mai curand ca un inceput de martie, momentul acela cand ramurile dau primii muguri iar oamenii abia asteapta sa se dezveleasca, sa arunce de pe umeri hainele grele, sa isi suflece manecile.
Cu sau fara zapada, perioada asta ramane festiva. Nu datorita decoratiunilor, luminitelor, brazilor, petrecerilor si paietelor ci pentru ca, la moment de bilant, meritam sa ne bucuram si avem obligatia (nu doar dreptul) de a cauta motive de fericire. De altfel, zilele astea scriu un articol despre felul in care traim realizarile de peste an si cum facem diferenta intre cele aparent mari si cele peste care trecem prea usor; il veti citi in curand pe blog.
Pana atunci, va invit sa va ganditi in ce ritm preferati sa incheiati anul, care este velocitatea care va defineste? Eu caut calea de mijloc… Ah, si lectura placuta, evident!
Un film-serial
~ Godless, pe Netflix
Un western aproape clasic, but with a twist. Actiunea se petrece in La Belle, un orasel din New Mexico, construit in jurul unei mine in care au murit aproape toti barbatii in putere. Femeile – unele continuand sa se imbrace in rochii cu crinolina si umbrelute delicate, altele asumandu-si nu doar responsabilitatile barbatilor morti ci si hainele lor – sunt cele care construiesc casele si bisericile, tin scoala, pazesc terenurile, imblanzesc caii salbatici, administreaza ferme si negociaza cu autoritatile redeschiderea minei. Desi a fost promovat drept o mini-serie feminista (apropo de rolurile femeilor), Godless nu e deloc un film feminist. Dar este un serial excelent, de nota zece! Doua dintre rolurile principale sunt jucate de doi dintre actorii mei preferati (Sam Waterston si Jeff Daniels – pe care ii ador de cand am vazut The Newsroom!), o a treia pozitie importanta e tinuta de Michelle Dockery (o tineti minte din Downton Abbey). Sunt doar 7 episoade, care au toate ingredientele marilor westernuri: serifi corecti si banda de raufacatori, trenuri jefuite si case arzand, oameni ai legi deziluzionati de justitie, femei tari ca otelul, impuscaturi, rauri traversate de cowboy si carute cu coviltir, peisaje aspre si salbatice, orizonturi intinse, pana si eroul riding into a sunset.
Godless are totusi ceva in plus. Chiar daca se construieste de la mitologia si arhetipurile Vestului, aduce in prim-plan violenta acelei perioade, tensiunea palpabila dintre ordinea impusa de morala si justitie si libertatea individuala, fetisismul americanilor fata de arme, societatea patriarhala samd. Godless povesteste, de fapt, despre o lume in care nu mai exista autoritate, iar fiecare isi face singur dreptate. Aveti mai jos trailerul.
Un podcast
~ Desert Island Discs with Kirsty Young, in conversatie cu Naomi Klein
A scris carti despre globalizare si ideologia anti-corporatista inainte ca aceste doua concepte sa fie „a thing”. Face activism politic si ecologic, scrie despre feminism si consumerism, este una dintre cele mai influente si inteligente femei de pe planeta, are umor si un suflet plin de delicatete. Crede cu tarie in puterea cartilor, dar e convinsa ca doar activismul si miscarile sociale schimba lumea. Am ascultat cu mare atentie podcastul in care este intervievata Naomi Klein, nu doar pentru ca eram curioasa sa o descopar pe ea ca persoana (dincolo de imaginea publica), dar mai ales pentru ca admir munca unui jurnalist adevarat.
In cazul de fata, talentul lui Kirsty Young, jurnalista la BBC, se devoaleaza prin intrebarile atat de destepte, documentate si atat de departe de clisee, incat la final conturul persoanei intervievate este splendid definit. Puteti asculta intregul podcast aici
Un articol
~ The Year of Hygge, in The New Yorker
Alaturi de Brexit, alt-right si post-truth, hygge a devenit cuvantul anului trecut. A dat nastere unui trend overhyped, cum se spune. De la simplul concept al „starii de confort in lunile de iarna”, hygge este acum un soi de conspiratie mondiala de sezon. Orice poate fi hygge: sosetele si paturile pufoase, lumanarile, rulourile cu ciocolata si dulceata, cafenelele micute, blaturile din lemn de brad negeluit si mobila de inspiratie scandinava, cartile cu tematica scandinava, playlisturi si pictoriale in reviste, cabanele la munte. Ne transformam cu totii in „scandofili”, cum citisem intr-un articol. Si ce daca, nu e o chestie faina? Articolul din New Yorker e numa’ bun pentru vremea asta: face o paralela intre mentalitatea scandinava si cea americana, vorbeste despre ce inseamna si lagom, apoi adauga si cateva detalii care explica „fericirea” danezilor. Aveti aici articolul integral.
Niste muzica
~ A long December, de la Counting Crows
Ii ascultam frecvent cu multi ani in urma, dar am descoperit aceasta melodie de curand, ca si cum ar fi o bomboana ratacita. Chiar daca e, de fapt, un cantec trist despre o iubire pierduta, versurile de inceput sunt pline de speranta: „And it’s been a long December and there’s reason to believe / Maybe this year will be better than the last”. Asa sa fie 🙂
Shopping
~ Cloche Creator of Desire
Hainele Cloche au „ceva”: sunt seducatoare, fara a fi sexuale; sunt simple, fara a fi banale; multe sunt exotice, cool si fluide, fara a deveni incarcate. Matasea, voalul, jacquardul, catifeaua, pielea, inul texturat sunt materiile care se regasesc des in colectiilor Cloche si, fara sa stiu care este procesul lor de creatie, imi imaginez ca simbioza dintre tactil si stil e esentiala in devenirea lor. Una dintre cele mai placute amintiri ale mele din aceasta vara este purtarea unei rochii albe din bumbac, semnata Cloche: moale, racoroasa, vaporoasa; imi simteam corpul invaluit si insotit de o briza.
Colectia lor de iarna e minunata, intr-o paleta restransa de alb, gri, negru, bleumarin si rosu. Mai jos, piesele mele preferate; le puteti comanda direct de aici.
~ Gentile Rena
Desi unele dintre modelele gentilor Rena sunt prea clasice sau cu forme comune pentru gustul meu, cateva dintre ele se remarca prin culori elegante, geometrii si proportii moderne, detalii de calitate. O parte din colectie este brodata cu motive de inspiratie populara, iar toate gentile sunt din piele naturala. Eu le-am descoperit intai online, apoi le-am „testat” la targul Materia.
Daca tot avem conversatii despre consumerism global vs incurajarea brandurilor locale/ mici producatori artizanali, ar fi de preferat sa alegem o geanta Rena in locul unui brand care face productie de masa. Gentile Rena sunt confectionate la Brasov, au preturi intre 370-810 lei si le puteti comanda online de aici.
~ Tales in a Box
„Tales in a Box” sunt adevarate povesti. Ascunse in cutii rezistente de lemn, obiectele oferite sunt alese in jurul unui fir calauzitor, ca cel al Ariadnei.
„Craciunul cu miros de ceai, ciocolata si cafea” inseamna ceaiuri aromate, praline belgiene, o carte despre istoria ceaiului, ciocolatei si cafelei, plus un glob umplut cu boabe de cafea si ornamentat cu o caligrafie eleganta. „Rasfatul de Craciun” te rasfata cu un mini-prosecco, un prosop pufos, o lumanare parfumata Christmas Magic, o inima efervescenta din scortisoara si cacao, plus nelipsitul glob de sticla caligrafiat, in care s-a ascuns o ramurica de brad verde. „Just for her” e un rasfat pentru o ea romantica, „Just for him” este o mica simfonie in negru si ciocolatiu, in piele si cafea, „Povestea de Provence” poarta parfum de lavanda, „Five O’Clock tea” este pentru o lady iubitoare de ceaiuri, romane si moda.
Una si una, cutiile ascund surprize: o sticla de vin premium, carti cu tematica, lumanari parfumate, saruri pentru baie, agende artizanale, cutii de ceai sau praline, ciocolate si cacao, borcane cu crema de parmezan si trufe sau crema de hribi si trufe albe, globuri personalizate, cesti delicate din portelan pictat, brelocuri din piele, halate din voal roz prafuit, cutii muzicale, flori din hartie, panglici din satin… Gasiti Tales In A Box pe facebook, aici. Mi se par un cadou original pentru oricine, chiar si pentru propria persoana.
O reteta
~ Pizza-polenta cu ardei galbeni copti
Nu ma pricep sa fac nici pizza, nici mamaliga. Dar what the heck, pot sa incerc o combinatie din cele doua, nu? Reteta nu e foarte usoara, dar nici extrem de dificila. Mamaliga e nevoie sa fie cremoasa si fina, de aceea se face cu lapte in loc de apa, apoi se adauga unt si parmezan. Ardeii se fac la cuptor, clasic, 30-40 de minute. In plus, se face un sos din rosii si usturoi copti tot la cuptor, pe care se presara zahar, sare si piper (se pot coace simultan cu ardeii). Se „asambleaza” si se mananca cu o salata usoara drept garnitura. V-am facut pofta? Gasiti reteta aici.
Doua evenimente
~ Canticum: Concertul de Craciun
Acest concert este cadoul de Craciun pe care membrii grupului vocal „Canticum Bucharest” si dirijorul Razvan Rados il ofera an de an publicului bucurestean si admiratorilor de arta corala.Timp de cateva zeci de minute, Canticum va duce publicul intr-un „periplu” de „Craciunuri pe glob”, cu piese de iarna din Norvegia, Anglia, Franta, Spania, SUA, Africa, impreuna cu vechi colinde romanesti. Intrarea la concert este gratuita; are loc miercuri 13 decembrie, incepand cu ora 19.30 la Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti. Mai multe detalii aici.
~ Made in Ro #10
Pe 16 si 17 decembrie, un nou Made in RO by Designist.ro. Cadouri de Craciun, cu 100% design romanesc: piese ceramice, home & deco, jucarii si lampi cool, bijuterii si accesorii fashion – toate din noile colectii ale designerilor romani. Sa fiu sincera, dupa abundenta de targuri dedicate modei din aceasta toamna, ma bucur de contactul cu restul lumii creativ-artistice: arhitecti, designeri de produse deco si lifestyle , artisti ceramisti, ilustratori, ceasornicari, ebenisti, specialisti in papetarie sau textile…
Vor expune la Made in RO: Abru, Adora Costa, Alexandra Radu, Alina Ceramics, Anima, Artefact room, Atelier Merci, Atelier RSVD, Atelier437, Atelierul de Porţelan, BUMbagR, Căsuţa cu cerdac, Ceramic Sparrow, Christine on the Clouds, Contemporia, Cork Boutique, Cosanzeana, Cristina Masnitz Jewelry, Cufir, Deco-Box, Deep Design Concept, Devla Accessories, Differenzial Kraft, Don Papillon, Efemere, Fig, Foldo, GloryBox, Halfdrop, IF, Ioana Petre, Iutta, Joyelissimo by Gena Tudor, Lehel Jewelry, Lemnia, Lia Pfeiffer, Little Houses, Meşteshukar ButiQ, Metal Creativ, Moon, Most Precious, Noah, Noha Nicolescu, Oana Stoica Ceramics, Open Minds, Personajul LoL by Dan Pierşinaru, Rusbo Design, Serebe, Sonjaline, Spoonfool, Square Art Studio, Una ca Luna, Unca Studio, Utopic by Mona Vulpoiu, Woodish, Zulunatic, Zuriell si altii. Detalii complete despre eveniment aici.
Made in Ro va da intalnire weekendul urmator la Impact Hub, pe Splaiul Unirii 165, in ambele zile intre orele 11-20.
Un program si un cadou
~ 60 days of styling, editiile din 15 decembrie si 2 ianuarie
Imaginandu-ne situatia ideala, tuturor ne-ar placea sa le surprindem pe femeile importante din viata noastra cu cele mai speciale, atent alese si frumoase daruri de Craciun. Ar fi daruri care le-ar vorbi la un nivel profund emotional, le-ar ostoi frustrarile si ar exprima afectiunea pe care nu intotdeauna o putem pune in cuvinte. Ar fi daruri care ar spune, in soapta si fara emfaza, „Te cunosc cu adevarat, te vad si te apreciez; pentru mine, esti mai mult decat un difuzor de parfum pentru camera”. Dar hai sa revenim cu picioarele pe pamant 🙂
Stiu cat de dificil e sa gasesti cadoul perfect, care sa intruneasca toate cerintele. To make a long story short, m-am gandit cum puteti oferi „60 days of styling” drept cadou de sarbatori:
La fiecare „60 days…” cumparat pentru voi (pentru editiile care incep in 15 decembrie si 2 ianuarie), aveti 35% reducere la cel de-al doilea, pe care il veti face cadou celei mai bune prietene, surorii voastre, colegei al carei stil il admirati!
Nu e nevoie sa calculati, va ajut eu: cel de-al doilea „60 days” costa 325 lei, in loc de 500.
Programul-cadou va putea fi folosit oricand in urmatoarele 6 luni (cu alte cuvinte, persoana careia i-l oferiti se poate inscrie la oricare din editiile care incep in 1 sau 15 ale lunii, din ianuarie pana in iunie 2018, inclusiv).
Da, va trimit si un gift-voucher adorabil, pe care il puteti tipari si insera intr-un plic. Va tenteaza? Va scapa de grija cautarii unui cadou printr-un mall aglomerat? Scrieti-mi la inscrieri@imagematters.ro.
mi-a fost tare dor de rubrica asta…esti mistoaca mai Irina ce sa mai !