Lista mea ideala de Craciun

In fiecare an de pe la jumatatea lui decembrie, cele mai multe dintre conversatiile din jurul meu suna cam asa: „Aaaargh, habar n-am ce sa ii cumpar lui taica-miu! Nu-i convine nimic!” Sau: „Auzi, tu ce cadou ai lua unei cumnate, care s-a mutat in Bali ca sa devina instructoare de yoga?” Sau „Ffs*, am cheltuit 300 lei pe un kit de barbierit din piele pe care l-am mai si monogramat, iar el astazi mi-a spus ca s-a hotarat sa isi lase barba!” Sau, cel mai des: „Pur si simplu, as vrea sa imi spuna clar ce isi doreste, nu sa ma lase sa ii ghicesc gandurile…”

Recunosc, in timpul sus-numitelor conversatii scot sunete aprobatoare, dar prefer sa nu ma bag in discutie. Din mai multe motive, principalul fiind ca am invat in proportie de 90% (sau, en fin, cu mici marje de eroare) ce isi doresc cei din jurul meu. Uneori ii intreb direct (vorba fetelor de la Spice Girls, „tell me what you want, what you really, really want!”), alteori imi fac din timp liste mentale ale cadourilor pe care stiu ca le-ar aprecia. Nu tin minte ca in copilarie sa ii fi scris Mosului liste sau scrisori, si nici mai tarziu nu am facut din asta un ritual de familie. Anyway, oricum nu cred ca exista vreun copil sau adult care sa primeasca, in fiecare an, absolut tot ce viseaza sau doreste!

Stiu ce ati putea gandi. Ca am o inima de piatra. Ca nu tin cont de factorul „surpriza”. Ca sunt mult prea pragmatica. Nu, nu, chiar nu sunt asa! Inteleg de ce multora notiunea de a face liste meticuloase de cadouri sau a intreba direct destinatarul li se pare teribila. Intr-o lume din ce in ce mai materialista, sa enunti cadoul dorit sau sa faci din schimbul de cadouri o tranzactie poate parea o nesimtire, o declaratie seaca.

Imaginandu-ne situatia ideala, sigur ca ne-ar placea sa surprindem oamenii importanti din viata noastra cu cele mai speciale si atent alese daruri de Craciun. Ar fi daruri care le-ar vorbi la un nivel profund, le-ar ostoi frustrarile, i-ar emotiona si ar exprima afectiunea pe care nu intotdeauna o putem pune in cuvinte. Ar fi cadouri care ar spune, in soapta si fara emfaza, „Te cunosc cu adevarat, te vad si te apreciez; pentru mine, esti mai mult decat un parfum pentru camera sau o pernuta decorativa”.

Dar sa revenim cu picioarele pe pamant.:) E dificil sa ghicesti ce vor ceilalti, ce i-ar suprinde placut. De cele mai multe ori, nici macar noi insine nu stim ce ne dorim – pana nu luam o pauza pentru a ne da seama nu ce avem nevoie, ci ce ne-ar impresiona, entuziasma, bucura! Perioada sarbatorilor poate deveni extenuanta si iritanta, fara efortul de a ne aduce aminte daca nasa a mentionat ca ii plac broscutele sau bufnitele, carei matusi i-am facut cadou anul trecut setul de masa cu motive provensale (pentru ca se asorteaza cu bucataria in stil Provence, evident) sau daca prietena usor depresiva ar lua drept afront niste carti de self-help.

Cadourile sunt, de fapt, dovezi de atentie si afectiune, nu o cursa cu obstacole emotionale, derulata contracronometru pana pe 23 decembrie. Si sigur, accept ca fiecare face cadouri in stilul si ritmul propriu, insa ideea ca cineva isi iroseste timpul si banii pe un cadou ce va fi neapreciat – ba chiar, oroare!, va fi facut cadou mai departe – ma intristeaza.

Pe mine ma ajuta listele cu cadouri si intrebarile deschise. Departe de a fi lacome sau extravagante, e surprinzator si emotionant cat de simple si modeste sunt adevaratele dorinte ale celor din jur. Cam cum era Dumbledore si sosetele lui… In plus, a face o lista cu viitoare cadouri e departe de a fi un gest rece si impersonal. Credeti-ma, putine sunt momentele de bucurie mai pura decat acelea in care vad entuziasmul pe fetele celor care isi deschid pachetele de sub brad si descopera ca au primit ceva cu realmente dorit.

“One can never have enough socks,” said Dumbledore. „Another Christmas has come and gone and I didn’t get a single pair. People will insist on giving me books.”
― J.K. Rowling

Listele de cadouri bine alcatuite sunt o harta a pasiunilor si prioritatilor acelor persoane, declarate cu adorabila claritate. Uneori observ aceleasi constante si dorinte previzibile, alteori ma amuza cate o dorinta nastrusnica. Stiu ca pe lista pentru tatal meu pot pune oricand ceva legat de astronomie, masurarea timpului sau ceasuri, istorie sau un gadget, asa cum pe cea a mamei mele clasificarea include neaparat fotografii cu familia sau mici cosmetice de rasfat care ei i se par extravagante. Stiu ca o nimeresc pe sora mea cu un album de fotografii cu tatuaje, o bijuterie cu Tree of Life sau cu un pisoi viu. Uneia dintre cele mai bune prietene, noua mamica, i-as oferi timp liber si ore de somn – daca ar putea fi facute cadou, dar cum nu e posibil, va primi un abonament la 10 sedinte de masaj la domiciliu. Unui vechi amic, pasionat de muzica, anul acesta ii ofer jurnalul Music Listography, ca sa isi poata nara viata sub forma propriului soundtrack.

In egala masura, cred ca o lista buna de cadouri va lasa loc creativitatii. Fara sa aiba linkuri catre Amazon, Books Express sau eMag, sunt suficiente descrieri semi-concrete care sa-l ghideze pe cumparatorul naucit de oferte. „Un roman clasic”, „o patura pufoasa”, „niste decoratiuni de la Ikea” sau „orice din portelan lucrat manual” reprezinta directii utile. Ii compatimesc sincer pe cei care, in ultimele zile dinaintea Craciunului, se invart in cerc prin mall, obositi si disperati, in cautarea unei broscute/ bufnite/ set de lumanari decorative/ set de gel de dus si crema de corp ambalat cu fundite…

In concluzie, lista mea de cadouri nu este sentimentala. Este doar pragmatica si simplificata, dar si personalizata. Nu militez ca toata lumea sa imi urmeze exemplul, dar stiu ca ce imi doresc pentru mine – si tuturor celor care cumpara zilele astea cadouri – este mai putin stres. Mai putina oboseala mentala si mai multa bucurie; mai putina agresivitate si mai multa seninatate; mai putina incruntare si mai multe zambete. Pentru ca, nu-i asa, astea sunt adevaratele cadouri.

Si apropo, in caz ca va intrebati ce e pe lista proprie de Craciun, aveti mai jos.

Geanta gri din piele 1statribut

Lumanari Diptique, de pe aoro.ro

The Eccentrics si  200 women, de la Books-Express

Puloverul „Je suis belle” de la M&S

Plannerul saptamanal de la Danielle LaPorte

Setul de cartoline „Who Should I Be With”, de la School of Life

Setul de 3 jucarii „Ieri, azi si maine” ale Liei Pffeifer, de la Atelierul de Pufosenii

Abonament pe 1 an la revista 1843

Si ar mai fi cateva chestii pe wish list-ul meu, dar ma opresc aici.

(*Ffs= for fu*#k’s sake, pentru cine nu s-a prins)

 

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    Alexandru says:

    Pentru ca tot nu stiu ce cadouri pot face de Craciun, articolul tau m-a inspirat pentru anul acesta. Sunt nerabdator sa vina Craciunul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.