Here comes the sun…
„There is something infinitely healing in the repeated refrains of nature – the assurance that dawn comes after night, and spring after winter.” – Rachel Carson
In ultimele doua saptamani, a devenit melodia pe care o ascult on heavy rotation. E plina de speranta, de acel sentiment de anticipare si nerabdare pe care stiu ca il simtim toate zilele astea. Unde e primavara? De ce se lasa atat asteptata? Cand va fi, in sfarsit, prima zi cu mult soare, neintrerupta de nori si ploaie?
„Here comes the sun, little darling”, imi spune melodia – soarele e aici, ascuns de nori, iar timpul si anotimpurile isi urmeaza cursul lor firesc, ireversibil, inevitabil.
Mi se par uimitoare tranzitiile dintre anotimpuri, cu atat mai mult cu cat sunt parte dintr-o realitate normala. Ma suprind an dupa an. Natura nu se schimba: natura e ciclica, nu ia seama la vreun aparent obstacol si nici nu tine cont de amanunte irelevante, inventate de mintea umana, cum ar fi o oarecare cifra pe o foaie lipita de perete, numita calendar. Natura e, astfel, un bun profesor: ne invata sau ne aminteste de importanta aventurii vietii noastre, de motivele pentru care merita sa acceptam schimbarea drept motor al progresului, de cum a fi in viata inseamna a fi in continua miscare, nu a ramane static, blocat, confortably numb.
As putea sa va indemn sa nu va (mai) vaicariti din cauza zilelor astora inca gri si friguroase; la urma urmei, nu mai demult de acum 2 luni toate visam la zapezi, discutam ingrijorate de lipsa ninsorilor. Ba mai mult, saptamana asta care a intarziat primavara nu a fost o catastrofa nationala! I mean, come on, nu v-ati saturat sa va victimizati, sa faceti din tantar armasar? Nu v-ati saturat sa gasiti in jurul vostru doar motive de a va plange? Nu credeti ca energia voastra ar fi mai bine folosita daca, in loc de a deplange intarzierea primaverii, a-ti directiona-o spre a o intampina cum se cuvine? Par intrebari retorice, stiu. Dar de fapt sunt intrebari serioase, cu intentie. Poate ca a recunoaste, constient, schimbarea de sezon poate deveni un ritual pe care sa il integrati in activitatile voastre, la fel cum faceti o curatenie de primavara.
Daca tot marcam tot felul de alte „treceri” si momente – trecerea de la o varsta la alta, de la un statut la altul, o sarbatoare religioasa sau o zi de importanta nationala -, hai sa acordam timp, atentie, energie si altor lucruri intangibile, cum este trecerea de la un anotimp la altul. Ce m-a apucat?, ma intrebati… Nimic iesit din comun, ci doar dorinta de a oferi spatiu si loc unui moment care joaca un rol important in vietile noastre: ne schimba si modifica rutinele, programul si perceptia timpului, locurile in care calatorim, felul in care ne imbram, mancarea cu care ne hranim, inclusiv starile de spirit.
Bun, ca sa ramanem cu picioarele pe pamant, nu va sugerez sa creati un ritual pagan in propria sufragerie, desi puteti planta niste seminte intr-un ghiveci, puteti lansa idei noi sau va puteti pune noi dorinte, asa cum se intampla in vechime in ziua Echinoctiului de Primavara, Ostara… In schimb, am facut mai jos o lista cu 10 activitati care va ajuta sa intampinati primavara cu alt suflu.
1. Priviti perioada asta din calendar drept adevaratul inceput de an.
Daca va e de ajutor, stabiliti-va o zi anume pentru asta: sambata asta sau 1 aprilie, de pilda. Petreceti timp cu voi insele, singure, ganditi-va ce doriti sa realizati pana la finalul de an calendaristic sau cum va doriti sa traiti fiecare din lunile care urmeaza. Scrieti cateva dorinte si idei pe hartie; sentimentul de a le vedea negru pe alb e deosebit.
2. Cumparati-va un brat de narcise, frezii sau lalele
Mi-am facut un obicei din a merge la piata in mijlocul saptamanii, special pentru a-mi cumpara flori. Saptamana trecuta, cand afara ningea si viscolea, imi ingropam fata intr-un buchet imens de lalele rosii ca focul, care au costat doar… 20 de lei. Daca lalelele sunt un soi de curcubeu ce infloreste in casa, galbenul narciselor invioreaza o incapere la fel cum o fac razele de soare. Numa’ bune pentru zilele astea in care tanjim dupa lumina aurie…
3. Cumparati-va o carte noua, despre primavara, gradini sau flori
Sigur, nu aveti nevoie de acest pretext pentru a va cumpara o carte noua si nici nu e nevoie sa fie „pe subiect”. Dar se potriveste ritualului nostru, nu-i asa? Dintre multele carti de pe rafturi, va recomand: „Mania lalelelor”, de Mike Dash; „Zapada de primavara” a lui Yukio Mishima; „Gradina secreta”, de Frances Hodgson Burnett, „Doamna Dalloway” de Virginia Woolf si „Primavara la Roma a doamnei Stone”, de Tennessee Williams.
4. Bucurati-va de un film nou, o conferinta desteapta sau de o expozitie recent inaugurata
La finalul saptamanii se lanseaza „Loving, Vincent”, un splendid si inovator film de animatie, care incearca sa reconstituie ultimele zile ale vietii lui Van Gogh. Timp de 2 ore, ecranul va fi plin de „tablouri miscatoare” in stilul lui inconfundabil, iar daca povestea nu va prinde, veti pleca incantate de culorile incandescente ale filmului. Cei de la Point continua seria intalnirilor cu publicul, iar temele sunt fascinante: „Dragostea in vremea inteligentei artificiale”, „Copilaria – Perioada Fericita”, „Cum sa fim creativi”. In weekendurile urmatoare sunt organizate targuri de artizanat si design, tururi ghidate prin Bucuresti, concerte de jazz, lansari de carte, degustari de vinuri si branzeturi… Aveti de unde alege.
5. Pregatiti-va garderoba si stilul de primavara…
Cumparati-va 2-3 reviste, pierdeti o ora online pe bloguri si siteuri, dar informati-va minim cu ce se va purta in acest sezon. Faceti o triere si examinare a garderobei; incepeti prin a pune deoparte puloverele groase, ghetele, pufoaicele, fularele si rochiile groase. Examinati ce merita eliminat, ce necesita reparatii sau ajustari pentru toamna viitoare, ce trebuie curatat inainte de a fi depozitat. Faceti o lista minima, dar organizata, cu ce doriti sa inlocuiti si sa adaugati nou. Daca nu va descurcati singure, scrieti-mi si programam o sesiune de Wardrobe Detox. Apoi puneti-va creativitatea in miscare si incepeti sezonul construind cel putin 20 de tinute de primavara. Nu pot lasa sa imi scape ocazia, asa ca va reamintesc si de „60 days of styling”, in 1 aprilie incepe o tura noua, moment in care chiar purtam haine colorate, rochii inflorate si zambet larg pe fata!
6. …dar nu va rezumati doar la imbracaminte
Curatati-va gentile si pregatiti-va cel putin doua genti de primavara (o culoare vie sau pastel, de exemplu, plus o geanta din panza sau una ornamentata cu flori, buline sau dungi). Curatati-va tenisii albi din panza, pantofii din piele intoarsa, poate chiar o pereche de espadrile. Re-organizati cutia cu accesorii si scoateti la purtare cerceii mari, colierele multicolore, bratarile impletite. Spalati-va si parfumati-va esarfele. Jurati-va sa purtati toate rochiile din garderoba in urmatoarele 6 luni.
7. Faceti curatenia de primavara in intreaga casa
Scuturati pernele decorative si schimbati fetele de perna cu unele potrivite sezonului. Spalati geamurile, dulapurile, sertarele, frigiderul. Aruncati condimentele vechi si alimentele pe care le aveti de prea mult timp in congelator. Aspirati de praf absolut fiecare coltisor al casei. Spalati covoarele. Aruncati orice lucru inutil de care va impiedicati. Aerisiti casa. Lasati soarele sa intre.
8. Faceti un schimb de ulei al masinii
Unii recomanda schimbarea uleiului o data pe an, altii o data la 3-4 luni. Daca nu ati facut asta de mult, programati-va o vizita la service, apoi una la spalatoria auto. Asta pentru ca si masina are nevoie de o curatenie si intretinere de primavara, nu doar casele si garderobele noastre. Cu ocazia asta, va puteti schimba si cauciucurile…
9. Programati-va o pedicura
Vremea se va incalzi spectaculos de la o saptamana la alta, iar daca nu sunteti friguroase, veti purta sandale si pantofi decupati inainte de vacanta de Paste. Asta inseamna ca picioarele si degetele trebuie pregatite sa arate de vis: ingrijite, cochete, cu unghiile taiate scurt si vopsite intr-o culoare simpatica (roz, corai, rosu, bej trandafiriu), hidratate.
10. Rezervati-va cel putin un city break de primavara
Parisul e minunat primavara, nici nu mai vorbesc de Olanda, dar la fel sunt Timisoara, Iasi-ul si Clujul. Splendida este si o excursie de o zi in Dumbrava Vadului, in poiana cu narcise pe care o gasiti la 60 km de Brasov. In sfarsit, daca va conservati pentru o mai lunga sau exotica vacanta de vara, programati-va cateva iesiri de 1-2 zile, in locatii nu foarte indepartate de Bucuresti: pana la Castelul Cantacuzino, Palatul Ghica, Palatul Stirbei, conacele Polizu, Maldar, Bellu, Apafi sau al Golestilor , un traseu montan (Sinaia-Poiana Stanii) cuplat cu o sedere intr-o vila din SInaia, un traseu cicloturistic cuplat cu un picnic (in zona Urlati sau Ciocanesti, la 35 km de oras)…
11. (BONUS) Reinnoiti-va increderea in viata
Invatati sa credeti din nou ca, vorba cantecului, totul va fi bine. La fel cum dupa iarna, frig si zapada, primavara e mereu prezenta. La fel cum dupa o furtuna, aerul e mai proaspat, cerul mai albastru, soarele mai stralucitor. La fel cum dupa un plans bun, dormiti adanc. In mod similar, viata nu are cum sa va dezamageasca. E nevoie doar sa ii acordati nitica incredere.
Mi-a placut articolul tau. Multumesc.
cat de frumoasa esti tu Irina! Multumesc!
Vine iarna si articolul mi-a prins bine la moral (chiar daca e despre primavara).