Invitata la o nunta de vara: cum te imbraci?
Deci… in luna urmatoare se casatoreste prietena ta cea mai buna, pe care o stii din scoala. Si verisorul tau. Si fiica cea mica a sefului tau. Iar tu ai primit invitatii la toate aceste ceremonii, pe care evident le-ai acceptat. Pentru ca, lasand cinismul la o parte, e minunat sa fii martor al unor declaratii de iubire, indiferent de cine sunt facute sau cui sunt adresate.
Pe de alta parte, stiind ca recente sondaje de opinie arata ca suma medie cheltuita ca participant la o nunta este de 500-600 euro – tinuta si accesoriile, incaltamintea, coafor/ mani/pedi, buchet de flori, cadou, taxi, iar daca e vorba de o ceremonie in afara orasului, cazarea peste noapte la un hotel sau AirBnB -, probabil te vei gandi de doua ori inainte de a cumpara orice rochie sau tinuta care iti incanta privirea. La urma urmei, de cate rochii din dantela, sandale aurii si plicuri sidefate ai nevoie?
Partea buna este ca magazinele, atelierele si showroom-urile abunda, in perioada asta, de variante splendide de tinute „de ocazie”, fie ca vorbim de rochii midi, taioare cu pantaloni, salopete sau alte combinatii posibile. Ai nevoie doar de suficient timp la dispozitie si de acceptarea ideii ca poti purta aceeasi tinuta (diferit accesorizata) la mai multe evenimente.
La cererea publicului, voi face un articol separat cu diverse sugestii de tinute (si cu mici explicatii legate de codurile vestimentare ale diverselor posibile evenimente), dar pana una-alta, insa azi voi scrie despre un alt gen de recomandari. Eva, o cititoare fidela a blogului, mi-a scris zilele trecute: „Caut acea tinuta de nunta perfecta pentru cand nu mai esti nici „fecioara tanara, in floarea varstei”, dar nici „doamna cu parfum pudrat, care imi aduce aminte de bunica”… Stii despre ce etapa de varsta vorbesc, nu-i asa? Anii aceia cand te simti foarte femeie chiar daca nu mai ai talia fina, de viespe, cand esti cocheta dar nu ai chef de rochii clasice, cand inca flirtezi cu sexul opus chiar daca oglinda iti arata cateva riduri si fire albe, cand vrei sa fii la moda si remarcata, dar nici nu mai poti sta o zi intreaga pe tocuri de 10 cm, nici nu mai crezi ca tinuta purtata in acea zi te valideaza in ochii celorlalti! Ai vreun sfat pentru mine?”
Sfaturile mele pentru Eva s-au concretizat intr-o lunga intalnire fata-n fata, in care a descoperit cum sa-si adapteze tinutele la silueta, stilul si dorintele ei, apoi a purces la probat multe rochii, fuste, topuri si pantaloni, a potrivit dantele si matasuri, a asortat culori si accesorii, pentru ca in final sa aleaga cea mai comoda, frumoasa, feminina, colorata, cocheta tinuta din toate. „Vanatoarea” Evei s-a soldat si cu articolul de mai jos, in care am sumarizat concluzii adunate de-a lungul multor astfel de sesiuni. Incep cu…
Regula #1: Refuza sa cumperi sau sa porti urmatoarele:
– o piesa vestimentara (rochie, top, pantaloni sau fusta) dintr-un material frumos, dar care se sifoneaza puternic inca de la cabina de proba. Nu ma astept sa cari cu tine, in geanta, un mini-steamer de voiaj si nici nu ar trebui sa o faci, if anyone says you should. Doar nu te apuci sa calci rochia intre tartinele cu somon afumat si primul toast de sampanie!
– un decolteu complicat, care nu sta niciodata la locul lui. Vei zambi fortat de fiecare data cand cineva te va surprinde aranjand suprapunerea dintre decolteu si sutien
– o bustiera ultra-decupata, care mai ca-ti dezveleste mamelonul stang cand te apleci sa iei o felie de tort
– o fusta care ti se lipeste de piele sau care, de stramta ce e, se ridica si se scurteaza in plina ceremonie
– o rochie atat de vaporoasa ca se umfla la prima adiere si se ridica, surprinzatoare si indecenta, in cele mai nepotrivite momente
– bretele care aluneca, se innoada, lasa urme pe umeri
– centuri si cordoane care trebuie permanent puse la locul lor, in talie, pentru ca rochia (sau tinuta) sa arate bine
– pantaloni ai caror betelii sunt prea stramte si iti comprima abdomenul. Nu neaparat pentru ca te vor obliga sa te opresti dupa al doilea fursec, ci pentru ca sunt incomode si inestetice
– sandale ale caror barete va strang si lasa urme, transformand fiecare pas intr-o tortura
– incaltaminte ale carei tocuri sunt atat de inalte si calapodul atat de prost facut, incat pasesti cu genunchii indoiti sau iti da sentimentul ca vei plonja „in nas”. Idem pentru orice sanda/ pantof cu tocuri subtiri pe care pasesti nesigura
– incaltaminte cu talpi foarte netede, care pot aluneca pe covor, marmura sau gresie
– un colier spectaculos, dar atat de greu incat ceafa iti amorteste in prima jumatate de ora a evenimentului
– cercei care sunt prea stransi pe lobul urechii, prea grei sau a caror mecanism te zgarie sau inteapa
Regula #2: Ramai fidela propriului stil
Indiferent care este evenimentul la care esti invitata – logodna, cununie civila, botez, ceremonie religioasa -, iti voi spune sa nu te deghizezi. Nu participi la un bal mascat si nu esti obligata sa te imbraci la fel ca toate celelalte femei. Respecta-ti personalitatea vestimentara, respecta-ti propria expresie stilistica. Tine cont de nivelul de eleganta si codul vestimentar al evenimentului, dar pune-le in balanta cu nivelul tau de confort. Invata sa interpretezi respectivul cod vestimentar. „Eleganta” nu mai inseamna doar rochie clasica, cu lungime pana la genunchi, si cu atat mai putin un taior („compleu”, cum i se spunea pe vremuri). „Feminina” nu defineste neaparat o fusta si tocuri inalte. „De seara” a incetat de mult sa fie asociat doar cu rochii lungi, satin si zorzoane.
Evident, astfel de momente sunt ocazii in care vei dori sa te imbraci cu staif, sa ai o prezenta diferita de cea zilnica. Acestea sunt zilele si serile in care iti oferi posibilitatea de a imbraca o rochie-furou, dantela, transparente, materiale stralucitoare, o piesa cu spatele gol, un imprimeu indraznet, o incaltaminte sexy… Acestea sunt si ocaziile in care ar trebui sa folosesti moda pentru a-ti sublinia stilul personal, fara a uita sa alegi tinuta astfel incat sa transmita mesajul corect despre gusturile si personalitatea ta. Nu te lansa in a alege o tinuta de „femme fatale” sau, din contra, de „femeie-floare”, daca aceste doua ipostaze nu te reprezinta.
Cel mai la indemana exemplu de „interpretare in cheie proprie” este legat de incaltaminte. „Tinuta de ocazie” nu mai obliga la purtarea unei rochii si a unor tocuri ametitoare. Aceeasi rochie va spune o poveste diferita cand e purtata cu balerini delicati, cu sandale cu tocuri kitten fine, cu pantofi cu tocuri groase de 4-5 cm sau cu escarpeni cu tocuri inalte. Sigur, poti face un minim efort stilistic daca 364 de zile din an nu porti tocuri inalte, dar asta nu inseamna ca in acea singura zi meriti sa te chinui. Nu tocurile de 10 cm sunt cele care „dau clasa” unei femei, sunt sigura ca stii asta. Poti fi feminina cu o pereche de balerini-bijuterie. Ideal e sa gasesti echilibrul propriu intre toate aceste elemente: stil propriu, tinuta aleasa, codul de eleganta al evenimentului.
Similar, moda iti permite ca in ziua respectiva sa nu porti neaparat rochie. Daca in tot restul anului te imbraci in jeansi si basketi pentru ca nu suporti rochiile, nu te stradui sa faci figura frumoasa imbracand acum o „rochita”. Poti imbraca o salopeta eleganta. Sau o combinatie de top pretios si pantaloni (sau fusta, sau culottes) deosebiti. Da, poti merge la o cununie sau un botez imbracata in pantaloni! O pereche de pantaloni palazzo albi, alaturati unei bluze vaporoase colorate, plus cercei de seara si sandale ornamentate cu cristale creaza o tinuta rafinata, eleganta, splendida si lejera.
Regula #3: Descifreaza codul vestimentar si pune-te in acord cu spiritul evenimentului
Mariaj pe plaja, in picioarele goale, sau pantofi din lac asortati la marmura lucioasa a unui palat? Nunta campeneasca? Eveniment urban? Petrecere de 5 stele sau un cocktail relaxat pe o terasa cu priveliste spre o podgorie?
Cu exceptia cazului in care ti se cere, explicit, sa urmezi protocolul vestimentar – de exemplu: „toti invitatii sa poarte o piesa vestimentara de culoare galbena” -, esti libera sa te indepartezi de clasicele culori asociate nuntilor sau botezurilor estivale. Asta inseamna ca nu esti obligata sa porti nuante pastel (bleu, liliachiu, trandafiriu, galbui) si nici traditionalele imprimeuri florale.
Ai voie sa porti culori puternice si, daca ai chef, indrazneste cu imprimeuri exotice, buline, dungi multicolore sau chiar cu un print mix. Ba mai mult: poti purta paiete pe timp de zi, cu conditia ca piesa aleasa sa nu fie exagerat de glam (adica nu o fusta lunga, cu trena, acoperita de paiete si cristale) si sa echilibrezi stralucirea paietelor asortandu-le la o piesa neutra, cu linie minimalista. Spre exemplu, poti purta o fusta midi din paiete roz trandafirii, cu croiala evazata sau conica, asortata cu o bluza matasoasa crem sau un sacou dintr-un material pretios, stralucitor, purtat peste o rochie dreapta, dintr-un material mat.
Regula #4: Nu neglija accesoriile
Nu e cazul sa arati ca un candelabru venetian, le fel cum e inutil sa crezi ca iti poti amortiza continutul cutiei de bijuterii la o singura iesire, purtand si cercei spectaculosi, si un colier statement, si bratari pretioase, si inele cocktail…
Less is more. Mizeaza pe una sau doua accesorii, pe care le indragesti cu adevarat si despre care stii ca te pun realmente in valoare. Nu in sensul ca „iti dau valoare”, vorba cantecelor…
De pilda: cercei creoli, aurii si un inel cocktail veritabil; un colier plastron + o bratara manseta; un turban multicolor si un plic interesant.
Lasa acasa geanta de oras si muta continutul esential intr-un plic sau o mini-geanta de umar.
Regula #5: Gandeste-te cu ce iti acoperi umerii
Da, pentru un sacou ultra-elegant, cu maneci trei-sferturi. Da, pentru un sal extra fin, din matase, casmir sau lana subtire. Da, pentru un mantou de vara dintr-un material pretios, pe care il vei putea asorta, cu alta ocazie, la un jeans sau un pantalon simplu.
Pana revin cu urmatorul articol pe aceeasi tema, spuneti-mi: ce amintiri, placute sau nu, aveti legate de tinute purtate, remarcate sau comentate la „ocazii”? Voi cum va pregatiti si imbracati pentru evenimentele acestei veri?
Excelente sfaturi, am ras putin amintindu-mi ca am bifat cateva chestii de pe lista „de evitat”.
Prima gresala a fost un fel de body/rochie modelator pe sub o rochie vaporoasa, care ar fi trebuit sa tina loc si de sutien. Nu pot sa spun de cate ori s-a ridicat partea de jos a body-ul, sau s-a rulat in jos partea superioara. Pentru urmatoarea purtare a rochiei am investit intr-un sutien fara bretele, a mers mult mai bine.
La fel si la capitolul sandale prea inalte cu care nu am putut sa dansez, sau cercei prea mari din cauza carora mi-a amortit si apoi durut urechile 🙂
Eu m-am pregatit pentru nuntile acestei veri comandand o pereche de balerini eleganti care sa ma salveze dupa cateva ore de dans in pantofii stilleto.
La o nuntă foarte elegantă, mi s-a spus că nici pe covorul roșu de la Cannes nu vezi așa ceva: o rochie de catifea neagră, cu o crăpătură pe un picior transformată intr-o ținută retro cu perle, mănuși lungi și o coafură cu bucle prinse cu un accesoriu mai inedit.