Invitata la o nunta de vara: cum te imbraci? (2)

Daca in prima parte a articolului am facut un tur de orizont al unor recomandari de tip „asa da, asa nu”, de data asta insist in descifrarea, explicarea si interpretarea codurilor vestimentare pe care le puteti intalni la nuntile sezonului.

Doua motive ma imping sa fac asta.

Unu: ma dispera insistenta cu care multe dintre femeile zilelor si urbei noastre isi doresc ca la orice nunta sa imbrace, musai, rochii lungi, cu trena, cu cat mai mult satin, dantela, cristale, volane, voaluri, decupaje asa-zis strategice, daca se poate servite simultan, intr-o singura creatie vestimentara fabuloasa. O chestiune de megalomanie si, paradoxal, un complex de inferioritate: „cu cat sunt mai vizibila, cu atat par mai importanta; cu cat mor de invidie celelalte invitate, cu atat ma umflu in pene…” Exagerez? Sunt prea acida? Ma indoiesc, e suficient sa treceti in revista comentariile pe marginea rochiei de mireasa purtate de actuala Ducesa de Sussex.

Doi: sunt suficient de idealista incat sa (mai) cred ca gusturile pot fi cizelate si reformate, ca distinctia si frumosul vestimentar isi fac loc printre noi, ca schimbarile din moda si un stil modernizat-rezervat pot fi repere pentru suficient de multe femei. Am convingerea ca, in timp, femeile care ma citesc, cu care lucrez, care se inscriu la programele mele de styling, care vin la workshopurile mele, devin mai rafinate, mai educate stilistic, mai elegante, ca devin exemple de stil pentru fiicele sau colegele sau surorile lor, ca se desprind de regulile traditionale si imbratiseaza, in schimb, un stil si o tinuta trecuta prin filtrul propriei gandiri, simtiri, interpretari.

Trei (bonus): in jurul nostru exista suficient de multe resurse – ateliere, designeri, magazine – care abia asteapta sa alegem dintre propunerile lor non-clasice.

Anyways, hai sa trec la subiect: cum te imbraci daca in iunie esti invitata la o nunta black tie, in august la o ceremonie tinuta intr-un vechi conac nobiliar, iar la final de august la o alta nunta pe plaja?

Cod vestimentar: black tie

„Black tie” este cel mai protocolar si formal tip de eveniment. Nu stiu daca se incadreaza la „nunta de fitze”; ma gandesc ca respectivele fitze sunt definite de la caz la caz, nu? (uneori nivelul de fitze e dat de locatie – un palat poleit cu aur, in care exista si o cada din aur; alteori e dat de cat de celebrii sunt nasii sau invitatii – iar „celebritatea” e un concept relativ, de la global la foarte local! Ma opresc aici cu divagatiile…) In orice caz, va fi genul de nunta ultra-eleganta. Asta inseamna ca mireasa si mirele se asteapta ca invitatii sa fie imbracati la fel de elegant si traditional ca ei.

Domnii invitati vor purta un costum de ceremonie (de seara), cu un sacou al carui revere vor fi intr-un material de constrast (satinate, de pilda), plus o camasa foarte eleganta de seara, obligatoriu papion si incaltaminte lacuita sau foarte eleganta. Papionul nu este negociabil, in rare cazuri poate fi inlocuit de o cravata ultra-eleganta, braul sau bretelele sunt optionale.

Doamnele invitate vor purta, in general, o rochie lunga pana in pamant, cu croiala clasica sau moderna, in culori rafinate. Turcoazul intens, portocaliul incandescent, rozul fucsia aprins si alte nuante similare nici macar nu se apropie de definitia nuantelor rafinate. Cat despre lungimi, nu este obligatorie lungimea maxi (pana la pamant), cu atat mai putin trena! O rochie de seara black tie poate avea o lungime princess (pana la jumatatea gambei) sau un tiv asimetric (pana la genunchi sau jumatatea gambei in fata, mai lung in spate). Singura recomandare clara este ca black tie nu permite purtarea tivurilor care descopera genunchiul; la aceste evenimente, orice rochie deasupra genunchiului va fi considerata o dovada de prost-gust si lipsa de educatie sociala.

Cu sau fara ciorapi? Ei bine, hai sa vedem lucrurile din urmatoarea perspectiva: cum mai toate invitatele la nunta regala din weekend au preferat sa NU poarte dresuri (si nu exista nunti mai protocolare decat cele regale, sa ne intelegem), o invitata la o nunta oarecare din Romania poate ignora fara probleme aceasta non-problema stilistica. Asadar, actionati conform preferintelor, nu ghidandu-va dupa reguli de stil de acum 50-60 de ani.

Recomandarile mele, mai jos.

Rochie rosie din organza de matase crep si tulle, Alina Cernatescu; rochie din tafta de matase cu desen geometric, Alexandra Ghiorghe; rochie roz din tulle cu volane, Alexandru Raicu; rochie turcoaz din voal de matase, Cloche; rochia midi bleu cu detalii aurii, Nissa*; rochie verde din sifon de matase si dantela, Rhea Costa; rochie neagra, Marie Ollie; rochie roz magenta din voal, Antoanelle (exclusiv pentru Molecule-F)

Cod vestimentar: nunta in oras

Cand cuplul in chestiune este cool si cosmopolit, tinuta invitatilor la nunta va rezona cu vibe-ul sofisticarii lor. Plasand lucrurile intr-o definitie ceva mai inteligibila, outfiturile se vor plia pe o eleganta smart casual: nici exagerat de eleganta, nici mult prea degajata. Asta ofera invitatilor o larga paleta de optiuni vestimentare.

In cazul doamnelor, aceste ceremonii nuptiale sic si urbane inseamna ca te poti imbraca intr-o tinuta cu note non-conformiste, in tendinte, foarte moderne. In loc de a alege „pe pilot automat” o rochie, incearca o tinuta din 2 piese separate: o fusta ampla asimetrica si o bluza cu un umar descoperit, un costum cu sacou smoking si pantaloni tigareta, o salopeta sic, o pereche de pantaloni palazzo sau culottes cu un body elegant… Of course, daca tii neaparat sa porti rochie, esti libera sa o faci. Poti alege o lungime medie sau cu cativa centimetri deasupra genunchiului. Daca iubesti tocurile inalte, asta e ocazia in care le poti incalta pe cele mai inalte; nu ai nici o sansa sa le afunzi intr-un gazon, iar la cel mai mic disconfort sau semn de plictiseala vei chema un Uber.

In ceea ce-i priveste pe domni, costumul clasic bleumarin sau gri deschis, de zi, este perfect, cu conditia ca croiala sa fie impecabila. Ii vor adauga o camasa eleganta, cravata este optionala. Daca totusi aleg sa o poarte, le recomand sa tinteasca spre una intr-o culoare uni, de preferat dintr-un material nobil – in nici un caz nu se vor potrivi cravatele obisnuite de birou, cu dungi! Papioanele colorate sau imprimate sunt, sa-mi fie cu iertare, pentru baietei nazdravani; moda lor a apus acum vreo 5 ani. Va spun aceste lucruri pentru eventualitatea in care partenerul insista ca „a vazut intr-o revista/ pe un blog” un astfel de styling de ceremonie. Altfel, o nota stilistica mult mai jucausa, moderna si creativa va fi data de o batista de buzunar imprimata cu un model elegant. O pereche de pantofi negri sau maro sunt ideali pentru dans.

Recomandarile mele, mai jos:

Salopeta neagra, Mastij; fusta alba Claudia Castrase; salopeta din jacquard si tafta, Simona Semen; fusta roz clos, Nissa*; rochie midi bleu, Mastij; rochie roz din crep cu volan, Ava Frid; rochie din matase plisata, Dorin Negrau; rochie mov lavanda din matase naturala, LRM

Cod vestimentar: nunta la conac

Tinutele purtate la o nunta organizata in afara orasului se supun altor reguli vestimentare, indiferent ca nunta se va tine la un vechi conac boieresc, intr-un hambar renovat sau intr-un cort ridicat pe gazonul perfect crescut a unui palat-muzeu.

Genul acesta de eveniment inseamna doua lucruri – iarba si/ sau pietris -, ceea ce inseamna ca doamnele isi vor lasa acasa tocurile stiletto. Asadar, tocurile fine vor fi inlocuite de un toc gros, conic sau patrat, de o talpa compensata (platforma sau ortopedica) sau de incaltaminte fara toc. Separat, va recomand sa stabiliti nivelul de eleganta al tinutei in functie de cel al locatiei.

Veti petrece ziua si seara intr-un foarte elegant conac aristocratic? Alege o rochie clasic-eleganta, care respecta traditia.
Ceremonie intr-un hambar decorat cu iedera, flori de camp, spice de grau si alte elemente ornamentale romantice? Te vei descurca de minune cu un outfit mai relaxat, desi o rochie in nuante pastelate sau cu imprimeu floral se va asorta fantastic cu atmosfera rural-romantica.

Cat despre domni, ei vor arata uber-cool in costume in nuante naturale si materiale fin texturate, care se armonizeaza placut cu cadrul rustic. Spre exemplu, un sacou bej intunecat din in si o pereche de pantaloni bej deschis, o camasa alb ecru, o cravata in tonuri de ruginiu, bleu sau verde intunecat si incaltaminte din piele maro.

Recomandarile mele, mai jos.

Rochie brodata din matase si tulle, Elena Perseil; rochie cu print floral galben, Nissa*; rochie din tulle brodat, Simona Semen; rochie din dantela si tafta, Kiki Dumitrescu; rochie din matase cu broderie florala, Rozalia Bot; rochie roz pudrat, H&M

Cod vestimentar: nunta pe plaja

Cerul intins de culoarea azurului, zgomotul linistitor al valurilor pe fundal, lumina aurie, briza racoroasa: cateva atribute ce transforma o nunta intr-un eveniment cu peisaj paradisiac. Daca esti invitata la o astfel de ceremonie, principala mea recomandare stilistica este sa aduci aceeasi nota de relaxare si vacanta in tinuta purtata. Nimeni nu va veni imbracata in rochie de bal – sper, cel putin!

Invitatele ar trebui sa pastreze pentru alte ocazii rochiile stramte, mini, complicate ca aspect sau croiala si in general, orice tinuta incomoda. In schimb, e suficienta accesorizarea unei rochii vaporoase si fluide, cu lungime maxi sau midi. Tocurile inalte isi pot face aparitia la after-party: daca ceremonia se tine chiar pe plaja sau intr-o gradina, incaltati o pereche de sandale fara toc, dar ornamentate fabulos.

Domnii vor arata impecabil imbracati intr-o pereche de bermude bleumarin perfect croite, combinate cu o camasa si vesta de costum (fara cravata). Varianta cu o nota mai eleganta presupune un costum din in, de culoare deschisa, cu o camasa cu maneci lungi si incaltaminte din piele intoarsa.

Recomandarile mele, mai jos.

Rochie asimetrica cu print floral, Lure; rochie maxi bleu din matase, Nissa*; rochie maxi cu imprimeu exotic, Mango; rochie galbena din voal de matase, Mastij; rochie roz vintage din viscoza, Massimo Dutti*; rochie verde plisata, Massimo Dutti*; rochie plisata in doua culori, Zara*; rochie albastra, Aer Wear

Desi subiectul tinutelor pentru evenimentele estivale este inepuizabil, ma opresc aici cu articolul. Dar numai pentru a va invita marti, 29 mai, la un workshop pe aceeasi tema 🙂 Il sustin in Bucuresti Mall, incepand cu ora 19:00, mai sunt locuri disponibile, iar daca aveti chef, timp si interes sa participati, trimiteti rapid un mesaj la marketing@anchorgrup.ro. Vom avea suficient timp sa disecam si nunta regala, si sa primiti multe alte idei de tinute stylish. Ne vedem marti?

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

5 comentarii la acest post

  1. 1
    LALU says:

    wow le tue proposte sono pazzesche.
    Mi piacciono molto gli abiti lunghi.
    LaLu

  2. 2
    Manuela says:

    Buna Irina,
    Frumos articolul și atât de sezon 🙂
    Am citit și recitit articolul și am rămas puțin nedumerita legat de codul vestimentar black tie, cu atât mai mult cu cat sunt in căutare de o ținută adecvată de viitoare nașa – no pressure but still almost all eyes are on you, my vrei sa eclipsezi mireasa dar cu siguranță ești în centrul atenției.
    In cazul codului vestimentar black tie ce definește o culoare rafinata, dacă aș dori sa optez pentru altceva decât negru. Ai menționat că turcoaz intens nu face parte, dar în una din poze rochia pare să fie un turcoaz intens, sau mi se pare? Merg imprimeurile la astfel de evenimente?
    Ce ai recomanda pentru persoanele minone in loc de rochia lunga?poate o rochie asimetrica?
    Mulțumesc,
    Manu

    • 2.1
      Irina says:

      Manuela, eu definesc drept „culoare rafinata” acele nuante din paleta cromatica a pietrelor semi- si pretioase: visiniu cum este granatul, rosu intunecat cum este rubinul, violet ametist, galben chihlimbar sau galben citrin, verde smarald, albastru lapis-lazuli si albastru safir, roz translucid cum este cuartzul roz, chiar si un turcoaz mediu sau intunecat (dar nu strident). Ai aici cateva exemple: https://www.vogue.co.uk/gallery/jewel-tones.
      Cat despre imprimeuri… hmmm depinde foarte mult de tipul imprimeului: unele imprimeuri exotice, opulente, spectaculoase arata bine pe o rochie de seara (nu stiu de ce, le vad mai curand purtate in sezonul rece); imprimeurile florale obisnuite, multicolore, le recomand tinutelor de zi, dar evident ca totul tine de nivelul de eleganta al evenimentului, rochiei samd.

  3. 3
    Tina says:

    Buna!
    luna viitoare voi fi nasa. M-am gandit sa imbrac camasa alba (nasturi ascunsi, doi nasturi la maneca, gulerul din aceeasi bucata de material putin intors la varfuri) si o fusta lunga, ampla, neagra din triplu voal. Gresesc? Multumesc

    • 3.1
      Irina says:

      Tina, nu am cum sa iti dau un raspuns – descrierile pieselor pe care intentionezi sa le porti sunt foarte sumare, intr-o astfel de tinuta conteaza enorm calitatea materialelor, stilul pieselor, atentia la detalii samd. In plus, fara suparare si sper sa intelegi, nu ofer consultanta via blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.