Pot sa (mai) asortez geanta si pantofii?
Ma gandesc de ceva vreme sa scriu un articol pe subiectul asta, pentru ca nu exista workshop, sesiune de evaluare de garderoba sau discutie cu vreo clienta in care nu apare aceasta intrebare. De curand, o astfel de triere de garderoba-sedinta de outfit styling a scos la iveala un „set” de pantofi + geanta oranj, prea (mult) asortati. Dupa ce am lamurit-o pe proprietara tandemului cum sa (nu) il poarte, mi-am dat seama ca e pretextul ideal pentru a face acelasi lucru pe blog.
Asadar, mai asortam geanta cu pantofii? E considerata o gafa stilistica? Dar nu asa ne-au invatat mamele, matusile si bunicile noastre, se intreaba poate unele dintre voi…
Inainte de a intra in tehnicalitati stilistice, curiozitatea m-a indemnat sa deschid DEX-ul si sa verific definitiile conceptelor pe care le folosim: asortam, potrivim, armonizam…
ASORTÁ, asortez, vb. I. Tranz. 1. A aseza laolalta diverse lucruri pentru a forma un tot armonios. Refl. A se potrivi (ca nuanta, marime etc.). 2. A aproviziona un centru de desfacere cu marfuri variate. – Dupa fr. assortir
POTRIVÍ, potrivesc, vb. IV. 1. Refl. si tranz. A avea sau a face sa aiba insusiri comune cu cineva sau cu ceva, a fi sau a face sa fie la fel; a fi sau a pune pe acelasi plan. A împodobi, a dichisi. 3. Tranz. A pune de acord, a face sa corespunda, sa fie la fel cu altceva, a adapta, a da dupa… 4. Tranz. A da forma dorita, necesara etc.; a fasona. Fig. A ticlui; a improviza. Potrivise pe hartie cateva poezii. 5. Refl. si tranz. A fi sau a face pe masura cuiva, a veni sau a face sa vina bine. Haina i se potriveste. Refl. A fi în concordanta, a se armoniza
ARMONIZÁ, armonizez, vb. I. Tranz. 1. A pune sau a aduce in armonie, a face sa se potriveasca, sa fie de acord, in concordanta. A armoniza culorile. Fr. harmoniser.
La prima vedere, ne invartim in cerc: a asorta e sinonim cu a (se) potrivi, care inseamna a corespunde si a armoniza, care inseamna a pune lucrurile in acord. Diferentele sunt insesizabile, de nuanta, dar poate tocmai in nuantari consta secretul, nu credeti? Ce observ eu in doua dintre aceste definitii (la „a asorta” si „a armoniza”) este ca nici una nu implica obligativitatea unei identificari fortate. Cu alte cuvinte, asortarea si armonizarea nu constrang, nu impun copierea sau reproducerea exacta, ci creaza spatiu: pentru expresie personala, inventivitate, spirit ludic.
Concluzionand mica mea lectie de semantica, imi dau seama ca vechea educatie estetica ne indemna „sa potrivim” incaltamintea cu geanta, sa le alegem astfel incat sa fie la fel. Era o chestiune de evitare a stilului autentic personal (sa ne intelegem: poti fi eleganta fara a avea urma de stil original, autentic!). Era, de asemenea, cea mai la indemana cale pentru a nu gresi. Pentru ca multa lume condamna si vaneaza greselile de orice fel, nu-i asa? De parca ar fi vorba de unul din cele 7 pacate capitale… Ganditi-va doar la cat de usor criticam, cat de savuroase ni se par paginile din reviste cu gafe vestimentare, cu ce privire severa evaluam tinutele si aspectul exterior al celorlalte femei. Cat despre persoanele care se fac vinovate de asa-zise greseli, lor le atasam etichete negative, le descriem in termeni peiorativi, aspri, agresivi. Critica indreptata catre ceilalti e, de fapt, un mod uman de a ascunde propriile slabiciuni, momentele intime de indecizie, lipsa de informare… Dar hai sa nu intru prea mult in psihologie, divaghez deja, nu ar fi mai amuzant sa ne amintim ca „din greseli invatam”?
Daca analizam fotografii in care geanta si pantofii sunt identici, sunt mari sanse ca tinutele respective sa aiba o nota de demodat, sa para scolaresti. Nu inseamna ca sunt urate sau de prost-gust. Insa le lipseste spontaneitatea, sunt inversul unui stil cu adevarat personal – adica eliberat de constrangeri si reguli, bazat pe cunoasterea gustului propriu, pe experimentare, pe propria personalitatea! Exista si exceptii, vi le voi explica mai tarziu.
Cand compunem o tinuta sau o silueta, „rapelul de culoare” e un principiu clasic. E vorba de un reminder discret: culoarea rujului rubiniu este subtil legata de rosul curelei din talie, culoarea galben mustar a cerceilor este aproape aceeasi cu cea a petalele florilor miniaturale dintr-un imprimeu multicolor pe o rochie.
In schimb, geanta cu animal print leopard potrivita identic cu pantofii escarpen leopard si cu rochia cu animal print leopard, geanta verde smarald care este replica in oglinda cromatica a baschetilor verde smarald, geanta neagra cu franjuri comandata intentionat pentru a semana izbitor cu cizmele negre cu franjuri… Stiti emoji-ul acela care isi da ochii peste cap? Asa fac eu cand vad astfel de potriviri.
Nu vorbesc de prost gust, nu e o greseala fatala, nu e o chestiune iremediabil disperata stilistic. E doar indigestie stilistica.
In ce situatie e acceptabil sa potrivim „clasic” cele doua accesorii, geanta si incaltamintea?
Din punctul meu de vedere, in doua cazuri:
– cand culorile sunt neutre: negru, bleumarin, gri, maro cognac, nisipiu, bej nud… Spre exemplu: mantou bleumarin + geanta visinie + cizme de culoarea vinului Merlot
– cand accesoriile au povesti stilistice foarte diferite, dar armonizate. De pilda: geanta visinie, in stil lady-like + pantofi oxford visinii, de inspiratie masculina
Am observat si exagerari ale acestui principiu relativ depasit: fete tinere sau femei care poarta incaltaminte in culori vii, completate nefericit de o „gentuta” in aceeasi nuanta. Roz fucsia, oranj incandescent, turcoaz saturat, rosu aprins, verde fluo… Indigestia e dublata de orbire temporara.
In ce situatii avem interesul sa NU asortam , intentionat, accesoriile?
– cand una dintre cele doua accesorii introduse in tinuta este metalizata (auriu, argintiu, bronz), are paiete (colorate sau metalizate), poarta un imprimeu multicolor (floral, carouri, dungi) sau un animal print (leopard, zebra, tigru). In acest caz, un accesoriu e suficient, celalalt poate fi neutru sau preluat din nuantele tinutei. Altfel, tinuta va suferi de supradoza de prost-gust.
– cand alegeti culori la moda si doar daca va stiti dotata genetic (sau intuitiv) spre constructii cromatice deosebite.
Si totusi, cum asortam geanta si incaltamintea, fara sa cadem in previzibil, demodat sau prost-gust?
Totul depinde de stilul tinutei, de tipul accesoriilor, de culoarea gentii si incaltamintei. E dificil de generalizat, dar creionez mai jos cateva indrumari.
Daca insistati sa alegeti aceeasi culoare pentru incaltaminte si geanta, recomandarea mea este sa le alegeti in materiale cu suprafete sau texturi cat mai diferite: piele tabacita rosie langa piele intoarsa rosie, satin negru langa catifea neagra, piele obisnuita verde masliniu langa un material textil de culoare oliv etc.
Compromisul simplissim este sa asortati culoarea unuia dintre accesorii (sa zicem, geanta) la culoarea tinutei, iar cel de-al doilea sa ramana complet neutru, invizibil.
– rochie galbena + geanta galbena + pantofi escarpen maro cognac sau bej nud.
Plecand de la aceasta varianta, puteti continua sa asortati culoarea gentii (sau incaltamintei) cu cea a unei piese din tinuta, dar indrazniti sa decalati ansamblul adaugand o geanta de alta culoare (sau pantofi de alta culoare…). Va dau cateva exemple:
– sacou bleumarin + fusta in carouri gri si rosii + mocasini bleumarin
– mantou negru + pantaloni caramizii + botine negre + geanta neagra
– rochie bej camel + geanta verde masliniu + jeansi albastri + botine bej-maronii
– trench bej-camel + rucsac maro ciocolata + pantofi cu print leopard (in maro, bej si negru)
– fusta verde smarald + camasa alba + cardigan negru + geanta neagra + pantofi negri cu toc kitten
Pe aceeasi linie, veti asorta culoarea gentii sau a pantofilor la un detaliu al tinutei, in aceeasi nuanta: cureaua, palaria, bratara, vipusca pantalonilor, paspoalul sacoului…
Etapa urmatoare, nivelul „avansat stilistic”, este sa va jucati cu nuante sau culori de accesorii apropiate de cea a tinutei. Cum ar fi: rochie galbena + pantofi oranj inchis + geanta caramizie sau rochie galbena + balerini rosu cald + geanta de culoarea bronzului. Asta da analogie cromatica!
Si nu, nu e complicat, incercati cateva asortari si va veti convinge.
Pana atunci insa, spuneti-mi in ce univers va situati: in familia „prefer sa potrivesc si sa nu gresesc” sau in cercul „asortez creativ si uneori ne-asortez intentionat”?
Credit foto: pinterest.com; jaiperdumaveste.tumblr.com, amourstreetstyle.tumblr.com
Eu sunt, din pacate, in prima categorie, de cele mai multe ori. Primavara si vara mai reusesc sa asortez creativ . Toamna si iarna am trei genti pe care le tot rotesc- neagra, visinie si bleumarin- iar in ceea ce priveste incaltamintea… nu prea ies din ghete si cizme negre, poate din motive practice ( copii mici de dus la gradi/scoala, fugit la birou, facut cumparaturi, mers in parc). Cat priveste partea de outerwear, tot asa, am ceva bleumarin, gri, rosu visiniu si niste geci de piele neagra. Visez la momentul cand voi avea parte de combinatiile pe care le-ai mentionat mai sus -rochie galbena + pantofi oranj inchis + geanta caramizie sau rochie galbena + balerini rosu cald + geanta de culoarea bronzului.