Patru pulovere de care ai absoluta nevoie, no doubt about it
Nu stiu daca ati observat, insa in ultimele sezoane puloverele tricotate se bucura de elan creativ, iar tendintele le tot metamorfozeaza: le aplica volane discrete la gulere si pe maneci, manecile devin mai lungi sau bufante in stilul finelui de secol XIX, sunt brodate cu detalii militaresti, ni se propun in color blocking, in animal print si volume oversized…
Ca tot ce e atins de trenduri, tricotajele sunt atragatoare si depasesc limita lor functionala (a ne tine de cald in sezonul rece), devin piese estetice, capabile a modifica stylingul tinutelor in care sunt integrate. Insa, ca tot ce e atins de trenduri, ele au o foarte scurta „viata la raft”. Peste un an vor parea depasite, caraghioase, nepotrivite. Nu inseamna ca nu va puteti amuza, proband si cumparand un model simpatic, colorat, xxl – din contra, vor insufla o nota de modernitate tinutelor casual sau clasice. Totusi, inainte de a va umple sertarele si rafturile cu cele mai noi modele, verificati sa aveti in garderoba (macar) cate unul din cele 4 modele esentiale de pulovere (cum v-am obisnuit, modele cu asterisc sunt disponibile in magazinele de brand in Bucuresti Mall).
Un pulover cu guler rulat
Helancile – caci acesta e termenul corect pentru acest tip de pulover, mai ales cand e tricotat din fire subtiri sau de grosime medie – au un aer parizian, chiar retro (cand urmaresc indeaproape conturul corpului). Nu stiu sa fi existat o perioada in moda cand helancile nu au fost considerate elegante, iar acum penduleaza intre ultra-moderne (cand sunt foarte subtiri, bune de purtat pe sub camasi masculine largi sau rochii) si modern-minimaliste (cand sunt ceva mai groase, cu gulerul foarte inalt si linie lejera).
O helanca neagra va fi etern sic, una purtatoare de dungi orizontale bretone va fi perfecta pentru weekenduri, iar una colorata va deveni piesa de baza in multe tinute datorita versatilitatii ei. Indiferent de modelul ales, purtati-le in betelia unei fuste cu talie inalta sau a unor pantaloni largi, pentru a echilibra proportiile si volumul tinutei. Daca aveti chef sa dati tinutei o nota retro frantuzeasca, purtati si o bereta.
(nota de subsol: stiu ca multe persoane folosesc termenul „maleta” pentru aceasta piesa vestimentara. Nu ma incumet sa spun ca e 100% incorecta, desi dex-ul defineste maleta drept servieta si nu aminteste nimic de vreun articol vestimentar. Fara sa ma documentez, am impresia ca „maleta” a intrat in vocabularul nostru via unui frantuzism, „maille” este cuvantul care include orice tip de tricotaj subtire, de tip tricot. So there you go: helanca, nu maleta).
Un pulover cu torsade
Stiti zilele alea cu lapovita, cer gri si vant rece? Pentru ele sunt facute puloverele tricotate cu torsade, acele reliefari asemanatoare unor franghii rasucite, care le ornamenteaza pieptul sau manecile. Daca sunt si intr-o culoare care binedispune – galben, rosu, bleu, roz, verde smarald, portocaliu! -, cu atat mai bine. Pentru inceput, puteti asorta puloverul cu torsade la o pereche de jeansi sau pantaloni in carouri, ulterior cu o fusta plisata sau o pereche de pantaloni din catifea reiata. La final, adaugati o cana cu ciocolata fierbinte…
Un pulover multicolor, hai sa ii spunem „statement”
Imaginati-va un pulover in care se regasesc toate culorile curcubeului. Poate nu chiar toate, dar suficiente cat sa il transforme intr-o piesa spectaculoasa a garderobei de sezon rece.
Color blocking-ul este o varianta care nu se demodeaza la fel de rapid ca alte trenduri, mai ales cand asezarea culorilor este relativ cuminte (dungi orizontale late, V-uri adanci tip chevron). Idem pentru un pulover cu animal print, in culorile lui clasice (maron, bej, negru) si pentru cele cu model scandinav. Arata fantastic cu jeansi sau, daca indrazniti o tinuta mai moderna, cu o fusta midi in una din culorile puloverului.
Un pulover din casmir
E unul din simbolurile rafinamentului, se pare ca a fost lana fetis a lui Balzac, a Dianei Vreeland si, in zilele noastre, ale unei mici armate de actrite si celebritati (Nicole Kidman, Victoria Beckham, Julia Roberta, Meg Ryan, Madonna etc). Casmirul de calitate este moale dar nu foarte pufos, elastic, rezistent, cu un aspect usor stralucitor si o suprafata perfect neteda. Il recunoasteti si pentru ca nu va face scame, indiferent de numarul de purtari. Fara sa intru in detalii tehnice, e suficient sa stiti ca un pulover bun de casmir va avea un pret pe masura, va avea o linie clasic-moderna (ceea ce il face ultra-versatil) si, de cele mai multe ori, va fi produs intr-o paleta neutra de culori (alb, crem, gri, bejuri, negru). Asta nu inseamna ca, daca ai deja in garderoba pulovere in nuante sobre, nu poti adauga unul intr-o culoare vitaminizata: rosu, roz, albastru, violet, galben. In orice caz, simplitatea liniei lui il face potrivit pentru juxtapuneri cu alte piese la fel de simple: o fusta creion sau evazata din piele, o pereche de jeansi evazati, niste pantaloni din stofa fina sau din triplu voal…
Comentarii despre acest post