10 solutii practice la intrebari despre haine
Cand vine vorba de garderoba, stil sau moda, sigur ca uneori conteaza sa stii de unde cumperi cea mai frumoasa rochie cu imprimeu leopard sau care e ultima tendinta in materie de accesorii. Alteori, insa, avem nevoie sa ni se raspunda la chestiuni practice cu solutii concrete, punctuale. Ma refer la chestiile esentiale, de care ne lovim zilnic. Informatiile si situatiile nu sunt la fel de glamorous ca primele, dar in mod cert sunt mai reale si mai utile.
Plecand de la aceste premise, zilele trecute am deschis pe contul meu de Instagram o rubrica noua, Style Q&As: imi puteti lasa intrebarile voastre, iar eu voi posta o selectie din raspunsuri in fiecare duminica seara. Spun „o selectie” pentru ca: 1) timpul nu imi permite sa raspund tuturor intrebarilor; 2) unele intrebari se (vor) repeta; 3) voi face diferenta intre intrebari ale caror solutii pot fi utile tuturor (sau multora), si intrebari al caror raspuns sta intr-o sesiune individuala si personalizata. Cele mai interesante, destepte si utile intrebari le voi transforma si in articole pe blog, pentru ca cat mai multa lume sa se bucure de acele informatii.
Pana una-alta, am strans 10 astfel de intrebari legate de haine, garderoba, tinute sau stil, carora le-am gasit solutii simple si directe, care sper sa ne faca viata ceva mai usoara.
1. Cum netezesti o haina sifonata, fara sa scoti fierul si masa de calcat?
Una din cele mai bune investitii pentru garderoba voastra este un steamer, un aparat de calcat vertical cu aburi. Aburul fierbinte nu doar ca netezeste aproape orice haina (chiar si pe cele complicate: fuste plisate, bluze cu volane, rochii delicate din voal sau matase), dar sunt mai rapide decat un fier de calcat clasic. Exista multe branduri si versiuni pe piata, diferentele sunt si de pret, dar si de calitate (debitul jetului de abur, capacitatea rezervorului, suportul telescopic, accesoriile de tip perii pentru tricotaje si pliuri sau pentru indepartarea scamelor si firelor de par samd). Tefal si Philips sunt intre cele mai performante, iar mai multe branduri ofera si variante de travel, numa’ bune pentru retusuri rapide.
2. Cum speli hainele din tesaturi delicate: matase, casmir, voal?
Raspunsul corect e „de mana”. Cumpara un detergent lichid pentru spalare manuala – Perwoll are cele mai multe variante (pentru rufe colorate, pentru tesaturi negre anti-decolorare, pentru haine din tesaturi sintetice, pentru tricotaje si fibre delicate, inclusiv o varianta anti-scamosare) – si spala-le in apa rece. Pe de alta parte, daca gandul spalarii hainelor de mana te ingrozeste, foloseste cel mai scurt si mai bland ciclu de spalare automata. Ai grija sa inchizi toti nasturii, capsele, fermoarele si inchizatoarele tip mos-baba, pune-le apoi intr-un saculet din plasa ca sa nu se agate de peretii interiori ai cuvei. Daca nu ai un astfel de saculet, foloseste o fata de perna. Alege o temperatura cat mai scazuta a apei, dar verifica si etichetele (de obicei, 30ºC). Eventual, arunca si un prosop la spalat, pentru ca greutatea lui sa echilibreze cuva. La final, usuca-le la orizontala, altfel se vor deforma.
3. Cum obtin mai mult spatiu in dulap?
In primul rand, sa lamurim un lucru: dulapul tau are un volum finit; indiferent ce ai face, el nu va fi cu adevarat mai spatios si nu se va transforma in Narnia. Pe de alta parte, exista doua variante care te pot ajuta sa optimizezi nivelul de aglomerare al hainelor din dulap.
Una este sa foloseste umerase mai subtiri: din metal, metal acoperit de catifea sau lemn. Nu ma refer la umerasele din sarma sau plastic, acelea sunt dezastruoase pentru haine (deformeaza umerii camasilor si cardiganelor, le agata pe celelalte samd), ci la umerase care sunt mai inguste decat cele clasice, din lemn. Gasesti modele simpatice, in diverse culori – de la alb, negru si natur, pana la argintiu, albastru si auriu, in Jysk, Ikea, The Home si Carrefour. A doua optiune este sa iti cumperi cateva umerase multiple (sau multi-umerase): sunt acele umerase care au 4-5 brate si carlige, astfel incat poti agata mai multe haine, fara a le suprapune. Eu am gasit cateva modele (nu fantastic de estetice, dar rezonabile) pe Dmail Shop. In ambele cazuri, diferenta in cat de inghesuite stau hainele in dulap este remarcabila.
4. Fermoarul jeansilor imi tot aluneca in jos; cum il pot opri?
Cauta un breloc pe care nu il folosesti si desprinde-i cerculetul de metal; trece-l intai prin „limba” fermoarului (bucata de metal cu ajutorul caruia il tragi), apoi prinde cerculetul de nasturele de pe betelia pantalonului. In sfarsit, trece butoniera peste nasture, asa cum ai face in mod obisnuit.
5. Cum pot face cateva gauri suplimentare intr-o curea din piele?
Daca o cumperi direct din magazin, cea mai simpla metoda e sa intrebi daca au acest serviciu pentru clienti. Musette ofera aceasta facilitate pentru produsele cumparate in magazinele lor, te masoara si fac gaurile pe loc. E foarte probabil ca si celelalte branduri de marochinarie sa il ofere: Il Passo, Anna Cori, Nine West… Alta optiune e sa iti cumperi un cleste de perforat sau capsat, caruia i se mai spune si „preducea”. Arata ca un cleste al carui cap are forma circulara, de care sunt lipite 5-6 conuri de diferite dimensiuni (pentru gauri de diferite circumferinte). Gasesti astfel de clesti pe emag, costa in jur 60-70 lei. In sfarsit, cauta un atelier obisnuit de cizmarie, ei repara si modifica si alte mici obiecte de marochinarie (curele, portofele).
6. Cum imi curat tenisii Converse?
Nu in masina de spalat. Stiu, nasol – vestea proasta e ca miscarile continue si forta spalarii in masina vor deforma talpile si, de cele mai multe ori, vor topi sau dezlipi adezivul folosit. Solutia e urmatoarea: amesteca bicarbonat de sodiu, pasta de dinti alba si detergent pudra (tot alb) cu putina apa calda, pana compozitia ajunge ca o pasta. Scoate sireturile (le poti pune in apa cu inalbitor timp de cateva ore) si, folosind o periuta de dinti veche, te apuci de frecat tenisii cu amestecul de mai sus. Spala-i cu convingere, apoi pune-i la uscat.
7. Cum scot petele de deodorant de pe o rochie neagra?
Daca petele sunt proaspete, e suficient sa le stergi cu o carpa umeda. Ajuta si daca ai la indemana o pereche de dresuri: freaca darele albe, se vor sterge destul de usor. Pe de alta parte, daca a trecut ceva timp de cand ai murdarit rochia, tamponeaza materialul cu otet alb, freaca delicat pata cu o perie de unghii, iar apoi pune rochia la spalat. Daca e vorba de pete galbene la subratul unei camasi albe sau unui tricou alb, foloseste intai un amestec de zeama de lamaie si bicarbonat de sodiu. Daca sunt inca vizibile, foloseste inalbitor. Daca tot nu au iesit, renunta la camasa si incepe sa folosesti un deodorant cu mai putin aluminiu (sau 0% saruri de aluminiu). Pe piata exista Vichy Mineral roll-on, La Roche-Posay Physiologique, Avene Body Eau Thermale, Dove Original 0%, Sanex 0%, Nivea 0% Fresh, dar poti incerca si piatra de alaun sau un deodorant natural, cum este Weleda Citrus, Soaphoria in White sau Dr. Haushka’s Sage and Mint.
8. Exista vreo solutia ca sa nu ma mai „bata” pantofii?
Nu sunt sigura ca exista o solutie reala la intrebarea asta. Asa cum deseori pantofii noi te ranesc si iti fac bataturi, la fel se poate intampla si cu o pereche pe care ai purtat-o deja de 20 de ori. Conteaza cat de corect si echilibrat calci, daca in ziua respectiva ai o geanta mai grea pe umar, daca ti s-au umflat sau nu picioarele, daca porti incaltamintea pe piciorul gol sau cu un ciorap mai gros decat purtasei data anterioara… Raspunsul va ramane unul din misterele Universului.
9. Ce brand face cel mai frumos, de calitate, ireprosabil tricou alb?
Daca as avea un leu – hai, o suta de lei! – pentru fiecare data cand mi-a fost pusa aceasta intrebare, as avea un fond suficient de mare cat sa-mi cumpar propria fabrica de tricouri. La fel ca in cazul intrebarii de mai sus, gasirea tricoului alb perfect va ramane unul din misterele vietii. Este Sfantul Graal al garderobelor. Asta pentru ca tricoul alb perfect trebuie sa intruneasca multe calitati: un decolteu la baza gatului care sa nu fie nici prea inalt, nici prea rascroit; o calitate foarte buna a bumbacului, care sa nu il faca nici prea transparent, nici prea subtire, nici prea moale, dar nici prea rigid; croiala e nevoie sa fie usor ajustata, ca sa nu aiba nici o linie masculina, dreapta, dar sa nu fie nici mulat (adica demodat)… Evident, ar trebui sa nu intre la spalat, sa nu se sifoneze usor, sa aiba un pret rezonabil. Pana acum, singurele tricouri albe care se apropie de acest ideal sunt cele de la COS
10. Ce inseamna „smart casual”? E un stil sau o croiala?
Nici una, nici alta. „Smart casual” este un cod vestimentar – des folosit, dar ambiguu. Asta pentru ca poate fi asociat si tinutelor purtate la birou (in anumite companii, poate fi echivalentul codului „business casual”), si unor tinute semi-elegante de weekend sau purtate la un eveniment. In general, smart casual se refera la o tinuta ingrijita, pe jumatate casual si pe jumatate eleganta, neaparat de zi si neaparat discreta. Pentru ca smart casual e greu de definit, ajuta sa stii ca e considerat un „nivel de eleganta vestimentara”, nu un stil in sine. De pilda: jeansi + tricou este o tinuta casual, dar jeansi + tricou + sacou/ blazer + tocuri (medii sau inalte) e deja smart casual. Iti mai dau un exemplu: jeansii pot face parte dintr-o tinuta smart casual, dar numai modelele simple (drepti, evazati, boyfriend, slim – nu si skinny!), albastre sau indigo, fara gauri, zone sfasiate, franjurate, destroyed. Sacourile, camasile si bluzele feminine sunt incluse in smart casual, dar nu si cardiganele, tricourile cu grafisme si puloverele supradimensionate.
Aveti intrebari? Am raspunsuri si solutii 🙂 Rugamintea e sa mi le scrieti pe Instagram, cautati in pagina mea highlight-ul Style Q&As.
Foarte util, multumim!