Revolutia bej
Vorbesc serios: „beige is the new black”.
Daca ma gandesc la ultimii cativa ani, fie ca e vorba de rozul milenial sau de galbenul intens an generatiei Z, cele mai vizibile trenduri cromatice au avut acest lucru in comun: erau culori intense, tonice, indraznete, stridente, care atrageau privirile fara nici o urma de stanjeneala. De aici si supriza verii 2019. Nuanta-vedeta e prin definitie discreta, i-as putea spune chiar insipida: bejul, in toate declinarile lui.
Din punct de vedere estetic, bejul a fost mereu considerat o insulta: un pseudonim pentru plictisitor, lipsit de originalitate, tern. Lucrurile se schimba in sezonul acesta, pentru ca brusc bejul e dinamic, versatil, luxos, elegant, modern. Acum, toata lumea vrea sa fie bej! Mai bine spus, toata lumea viseaza sa imbrace toate tonurile si nuantele de bej oferite de colectiile din magazine, sa le poarte pe toate simultan, suprapuse si ornamentate cu acccesorii bej. Iar spectrul e larg: avem bej nisipiu si ecru, khaki si cafeniu, ruginiu si maro scortisoara, bej camel si caramel, grej si tonuri de argila, bejuri rozalii si bejuri aramii, bejuri cu subtonuri de ocru si bejuri care par sa aiba culoarea painii prajite, bej cappucino si bej biscuit, bej sepia si bej nud…
Lucrurile au demarat, evident, pe podiumurile de moda, la finalul anului trecut. Colectia lui Ricardo Tisci pentru Burberry a mizat masiv pe bej: a prezentat nu doar clasicele trenchuri, dar si jupe creion din PVC, costume din 3 piese, rochii de zi – toate bej. Dior a transformat bejul in elegant si ultra-feminin: fustele romantice din tulle si rochiile plisate ale Mariei Grazia Chiuri au fost create exclusiv in tonuri neutre. La Fendi, colectia a pulsat de energie utilitaro-militareasca, iar la McQueen, dantela bej s-a suprapus cu piele, o contradictie delicioasa de texturi luxoase.
Revenind la cotidian, trendul bejului a generat atat de mult interes, incat a fost creat hashtagul #beigeaesthetic, care acum bifeaza peste 60,000 postari pe Instagram.
Dar care e motivul? Si de ce acum? Ce au special aceste tonuri neutre calde, de fac sa bata mai rapid inimile tuturor fashionistelor?
Una dintre explicatiile gasite de mine e urmatoarea: moda a fost, este si va fi mereu bazata pe o miscare de pendul – actiune si reactie, de la o extrema la alta, push and pull. Din perspectiva asta, bejul (la fel ca Norm Core-ul de acum cativa ani) este reactia fireasca la stylingul ostentativ, artificial si opulent creat de tinutele construite studiat si intentionat pentru fotografii de street style si pentru conturi de Instagram. Poate ca intr-o lume bazata pe suprastimulare, designerii au simtit nevoia unei estetici bazate pe distinctie, retinere, intoarcere catre sine. In egala masura, poate ca industria modei a inceput sa simta ascensiunea contra-curentului de consumerism aberant, puterea miscarii de sustenabilitate in moda si propune bejul drept o alternativa stilistica de lunga durata, o „investitie” in piese in culori clasice, o optiune de a nu simti cheltuielile pe haine drept activitate frivola. Adevarul e ca bejul a fost dintotdeauna considerat clasic, elegant si conservator (a se citi „indemodabil”), dar si functional, versatil prin neutralitatea lui.
Paradoxal, oricat de discret e bejul, dorinta de nou, de expunere si validare externa prin Instagram e imensa si canibalizatoare, altfel cum sa explic succesul acelui hashtag?
Lasand deoparte motivele noului succes al bejului, cum il purtam?
1. In tinute ton-sur-ton (tonale)
Asta inseamna ca intregul outfit, din cap pana-n picioare, este construit din nuante ale aceleiasi culori. Ideal pentru cand esti lipsita de inspiratie sau pentru o dimineata de luni, pentru ca e un no-brainer.
Varianta aceasta de styling a tot aparut si disparut din tendinte in ultimii ani, dar castiga teren in vara 2019. Asadar, all-beige e tinuta castigatoare: o fusta bej nisipiu, un top bej caramel, un sacou bej rozaliu, sandale bej camel, o curea bej whiskey… Ca optiune trendy pentru viata corporate, gandeste-te la un sacou bej camel, o pereche de bermude elegante sau culottes bej clasic, o bluza fara maneci bej cappucino si escarpeni bej. In sfarsit, o idee de outfit splendid potrivit unei ceremonii civile (de zi sau dupa-amiaza) este o salopeta bej din in, cu pantalonul cropped, un blazer din acelasi material, plus un plic din rafie.
Va fac aici o mentiune legata de armonizarea tinutei cu carnatia (pigmentatia tenului): o paleta de bejuri cu subtonuri aurii sau galbene (bej camel, ecru, oyster, bej whiskey, ruginiu, bej caramel, bej ocru) se va potrivi mai bine tenurilor calde, iar o gama de bejuri cu subtonuri gri (nisipiu, bej cappucino, bej sepia, grej) pune mai frumos in valoare tenurile reci.
2. Selectand, cu rafinament, texturi diferite
Orice constructie vestimentara tine cont de mai multe principii, unul dintre ele fiind „atractia elementelor opozabile”. Opposites attract, mai simplu spus. Cum niciun ton de bej nu e spectaculos in sine, sublinierea nuantelor se face combinand calitati diferite ale materialelor din care sunt croite piesele vestimentare: o rochie-furou bej matasoasa, careia i se alatura o camasa bej din in texturat, o curea bej intunecat din piele, o geanta bej-camel din piele stantata cu model de reptila si un colier cu elemente din piatra si plastic in diverse tonuri de bej.
Sau o fusta bej din piele intoarsa cu o camasa bej din satin mat si balerini bej din piele impletita… Ce de variante!
3. Asortand inevitabil, cu alb sau bleu (sau denim)
Personal, prefer alaturarile tonale sau monocrome cand aleg nuante neutre. Pentru gustul meu, unele dintre cele mai lipsite de armonie combinatii sunt cele in care bejului, griului sau negrului li se trantesc alaturi – probabil, pentru salvarea cromatica a tinutei – o culoare stridenta. In schimb, apreciez estetic o tinuta in care sunt alaturate culori neutre in diferite luminozitati.
Bejul, pentru ca el este personajul principal de azi, capata o tusa de rafinament cand este pus alaturi de alb curat; straluceste alaturi de alb curat; este chintesenta verii alaturi de bleu (sau denim deschis la culoare).
4. Alaturi de un imprimeu in aceleasi nuante
Bej plus bej poate fi, deseori, plictisitor – atunci cand toate nuantele sunt identice, cand nu exista diferente de texturi sau, in mod tragic, cand piesele vestimentare in sine sunt banale.
Aceleasi bejuri capata tridimensionalitate cand unei piese uni i se alatura o alta imprimata, in aceleasi tonuri: un imprimeu leopard in nuante de cafeniu, ecru si negru, un desen reptila in tonuri de bej, kaki si maro intunecat, carouri sau dungi in nuante diferite de bej…
5. Adaugand o pata de culoare
Daca tinutele ton-sur-ton sunt prea terne pentru voi, folositi o haina bej pentru a tempera drama unei alte piese intr-o culoare spectaculoasa.
De exemplu, o fusta bej din satin poate fi fundalul pentru o bluza verde intens, pentru un hanorac corai, pentru un maieu rosu inflacarat. In mod similar, puteti imbraca un pantalon bej si o camasa mov lavanda, plus o pereche de cercei neon. La polul opus, o pereche de pantaloni roz bubblegum arata interesant cu o bluza simpla, bej, de zi.
5. Echilibrand tusele trendy si moderne cu elemente basic sau clasice
Chiar daca bejul e in trend, nu inseamna sa va repeziti in primul magazin pentru a va cumpara haine bej ultra-moderne! Verificati intai in garderoba croielile clasice: selectati o rochie-camasa bej, probati o bluza matasoasa bej, scoateti din cutie mocasinii bej camel sau sandalele bej ruginiu…
Pe baza acestor perene stilistice, adaugati cu atentie alte elemente moderne, care sa va completeze tinutele. Daca aveti o camasa clasica bej, cumparati-va o pereche de pantaloni moderni largi si cropped. Daca aveti o fusta creion sau evazata bej, cautati o bluza bej oversized. Daca aveti o rochie bej cu silueta clasica, puneti pe lista o geanta circulara bej.
Mai merita bejul sa fie numit plictisitor, ce credeti?
P.S: in cazul in care nu sunteti abonate la newsletterul meu, inseamna ca nu ati aflat de urmatorul meu workshop, joi 13 iunie (de la ora 19)! Organizat cu sprijinul Bucuresti Mall-Vitan, „Summer Office Fashion” este tema, si vom discuta despre cum arata azi o tinuta de birou care sa fie si cool, si profesionala, si comoda; cum integram in garderoba profesionala elemente foarte moderne (bermudele, sabotii semi-eleganti, incaltamintea transparenta, rochiile-camasa, salopetele, pantalonii cropped foarte largi, sacoul din in, gentile impletite); care sunt cele mai noi culori si imprimeuri potrivite tinutelor estivale de birou, cum actualizam tinutele verii trecute, dar si ce merita sa punem pe lista de shopping a sezonului care abia incepe! Participarea este gratuita si se face doar prin inscriere (si confirmare) la marketing@anchorgrup.ro si in limita locurilor disponibile. (Workshopul are loc la Bucuresti-Mall Vitan, joi 13 iunie, de la ora 19). Ne vedem la workshop?
Foarte interesante articolul si recomandarile. Tinutele bej cu subtonuri aurii sau galbene sunt superbe! Abia astept sa particip la Summer Office Fashion. Incet, incet, moda revine la simplu si bun gust. As mai adauga rochiile in clos, din materiale vaporoase pentru vara, un trend in acest an.
Si eu sunt incantata de bej, f frumos articol.
Dar imi place si sa combin bejul cu o culoare, mai ales cu denim albastru.