Cum te imbraci dimineata, fara sa pierzi timp
In ce tabara te situezi: in cea a pragmaticelor, care se imbraca in 5 minute indiferent de dispozitia acelei zile? A grabitelor care mizeaza pe o „uniforma” stilistica, poate plictisitoare dar sigur „fara batai de cap? Sau a capricioaselor, care ofteaza in fiecare dimineata, in fata dulapului?
Sau poate esti, in functie de zi, cate una din aceste femei…
Urmarind tiparele femeilor, am creionat urmatoarele profiluri generale:
– pragmaticele sunt disciplinate; isi controleaza garderoba, shoppingul, programul si activitatile; vaicareala in fata dulapului, razgandirea datorata unei fluctuatii emotionale, indecizia la cabina de proba nu le sunt caracteristice. Pentru ele, construirea unei tinute este un gest necesar, dar caruia stiu sa ii dea locul si importanta cuvenita in peisajul unei zile. Altfel spus, ele stiu sa faca diferenta intre a trai plenar o emotie si a construi chinuit intreaga garderoba (si tinutele zilnice) in jurul trairilor interne. Vestea proasta? Pragmaticele nu sunt deosebit de creative.
– grabitele isi vad stilul dintr-o perspectiva functionala, aproape la fel ca pragmaticele; diferenta dintre cele doua tipologii este ca grabitele rareori tin cont de partea estetica a hainelor, construiesc tinutele doar pentru a bifa imbracatul zilei in curs. Chiar daca probeaza haine in magazin, motivul cumpararii lor este nevoia, nu placerea. De aceea, de multe ori ajung sa aiba in dulap haine nepotrivite lor, dar pe care le imbraca pentru ca „asta e si asta am…” sau „oricum nu conteaza…” Uniforma stilistica – adica multiplicarea aceluiasi tip de tinuta – este salvatoare: nu necesita un proces complicat de decizie, nu implica nesiguranta unor combinatii noi, nu este consumatoare de timp. Se imbraca, literalmente, in 2 timpi si 3 miscari. Totul e la indemana si pregatit, ceea ce inseamna ca au mai mult timp liber si mai multa energie de directionat spre decizii mai importante, chiar daca stilul sufera…
– capricioasele sunt sclavele propriilor stari si ale propriilor garderobe. Impulsive la shopping, nehotarate in fata oglinzii si a dulapului, sunt genul care au permanent un maldar de haine in dormitor. Fermitatea unei decizii li se pare imposibila, pentru ca o echivaleaza cu renuntarea la celelalte optiuni. Din acest motiv, garderobele lor nu au un contur sau tipar anume, se revarsa dincolo de usile dulapului, sunt deseori haotice, au din plin culori, imprimeuri, texturi, ornamentari – pentru ca nu se stie niciodata ce (i) s-ar potrivi unei anumite stari. In niciun caz – dar in niciun caz! – nu isi vor putea face tinutele in ajun, cu o seara inainte. Idem in cazul bagajelor de vacanta: cum sa ia doar un mic troller? Diversitatea garderobei se reflecta intr-o diversitate si creativitate a tinutelor, insa vestea proasta e ca vor lasa mereu dispozitia de moment sa dicteze mersul intregii zile si alegerea tinutelor (in loc de a parcurge invers procesul).
Tragand linie, exista totusi cativa pasi pe care ii putem face toate, astfel incat imbracatul de dimineata sa rimeze cu usurinta, bucurie, moment lipsit de stres (si orice alta stare buna dorim). Solutiile si recomandarile mele incep cu…
1. Ordonarea dulapului
Este imposibil sa construiti look-uri creative sau diverse de la o zi la alta – sau sa ajungeti sa circulati cat mai multe dintre hainele cumparate – daca nu le vedeti. Atata timp cat hainele sunt claie peste gramada, comprimate intr-un spatiu restrans, inghesuite si mototolite, veti intinde mana catre umerasul care va e cel mai la indemana. Veti lua din marea gramada tot prima haina pe care privirea reuseste sa o identifice, uitand astfel de restul comorilor ascunse in dulap.
Incumetati-va sa faceti o triere adevarata a garderobei. Este momentul care va permite sa eliminati tot ce nu va mai e bun (prea stramt, prea larg, prea scurt, prea lung), tot ce nu mai e de actualitate, tot ce e deteriorat, dar – la fel de important – si tot ce nu va mai place (un top scurt a carui lungime vi se pare ca nu se potriveste varstei; o rochie cu floricele si volane, al carei model vi se pare ca nu se mai potriveste cu femeia sofisticata care ati devenit). Includeti in triere si accesoriile (curele, esarfe, genti, incaltaminte), si bijuteriile: unele se vor fi deteriorat, altele v-au ramas mici, cateva se vor fi demodat.
Aranjati-le apoi pe categorii: pe tipuri de haine (rochiile la rochii, de pilda), pe grupe culori, pe utilizare (de birou, de weekend, de seara, de vacanta)
In masura in care se poate (depinde de volumul garderobei si dimensiunea dulapului), straduiti-va sa nu puneti mai mult de 2-3 haine pe acelasi umeras. Iar daca nu aveti incotro, selectati aceste 2-3 haine astfel incat sa poata fi o tinuta; cu alte cuvinte, nu agatati 3 fuste impreuna, nu suprapuneti 4 camasi. Nu veti vedea decat stratul 1.
2. Construiti cel putin o tinuta din ajun
Acest lucru va fi mai dificil de pus de practica de catre femeile din tipologia capricioaselor si grabitelor. Daca primele prefera sa isi adapteze tinuta in functie de raportul meteo, dispozitia sufleteasca la trezire, gustul cafelei si alinierea astrelor, femeile din cea de-a doua categorie se vor conecta mai greu la starea constienta de alegere a hainelor, la placerea progresului catre un rezultat placut dpdv estetic. Dar asta nu inseamna ca e imposibil.
In cazul capricioaselor, le recomand sa se foloseasca de momentul dusului (de seara sau matinal) pentru a-si selecta mental tinuta; sunt minute in care isi pot trece rapid in revista cateva piese. O data iesite din dus, dificultatea (si saltul spre echilibru si maturitate emotionala) va veni din a-si respecta decizia luata: „am ales mental tinuta asta, pe asta o imbrac azi, nu ma mai razgandesc”. Pe grabite le invit la o alta schimbare de perspectiva: sa faca din crearea tinutei un moment doar pentru ele – un moment in care isi constientizeaza feminitatea si creativitatea, un moment in care graba e inlocuita de atentie si liniste interioara.
Un sfat pe care il dau tuturor femeilor este sa isi rezerve o jumatate de ora in fiecare weekend pentru a-si construi 7 tinute: cate una pentru fiecare zi lucratoare a saptamanii, plus 2 de rezerva. Asta nu inseamna sa va fortati ca luni dimineata sa imbracati o tinuta marcata cu „luni”, dar luni dimineata veti avea deja pregatite 7 tinute; cel putin una din ele ar trebui sa va placa si sa se potriveasca activitatilor, starii vremii si dispozitiei! in caz contrar, de ce ati mai construit-o? Si de ce o mai tineti in dulap?
Multe dintre clientele mele de personal styling se plangeau de 2 lucruri: fie ca nu se simt inspirate si se plictisesc de hainele lor, fie ca dimineata se blocheaza in fata dulapului si nu mai stiu ce sa imbrace. Ascultandu-le, am creat „30 days of styling”, plecand exact de la depasirea acestor tipare: daca timp de 30 zile primesti in fiecare dimineata cate o idee de tinuta (care vine la pachet si cu imagini, si cu o mini-lectie de stil, si cu feedback), mai devreme sau mai tarziu te vei reobisnui cu momentul construirii acesteia! In prima zi a fiecarei luni (cu cateva exceptii) incepe o tura noua de 30 days of styling, iar inscrierea e foarte usoara: cu un scurt mesaj la inscrieri@imagematters.ro!
3. Mizati pe o haina „dintr-o bucata”
Daca sunteti in situatia in care nu puteti pierde nici macar 3 minute, optati pentru o rochie (incercati o rochie-camasa) sau o salopeta de zi, semi-eleganta. Sunt genul de haine care simplifica deciziile: nu va puneti problema „cu ce combin” sau „ce sa pun in partea de sus”…
O alta varianta care mie personal imi place foarte mult este costumul cu pantaloni: vara neaparat din in, cu o croiala lejera a sacoului si pantaloni cu linie moderna. Li se adauga un tricou la baza gatului si o pereche de tenisi de panza, plus o geanta simpla de purtat pe umar. Pentru ca are o nota masculina, nu e nevoie sa va complicati cu adaugarea unor bijuterii.
4. Construiti silueta plecand de la o piesa forte
„Piesa forte” poate fi o fusta imprimata, o pereche de pantaloni colorati, o bluza cu maneci incretite si bufante, un sacou tip kimono… Orice fel de haina care atrage privirile prin culoare, imprimeu, stralucire sau textura va poate salva dimineata, din simplul motiv ca poate fi completata doar de o piesa simpla, naturala, neornamentata.
O alta optiune este sa incepeti tinuta de la incaltaminte. Este unul din elementele care schimba alura si aerul intregului look. O pereche de basketi aurii vor destinde un pantalon clasic; o pereche de sandale fantezie vor metamorfoza o tinuta basic; o pereche de pantofi cu imprimeu leopard dau o nota de seductie unor jeansi, unor pantaloni bleumarin, unei rochii albe sau unei fuste bej…
5. Faceti o lista a „prietenelor” pe care va puteti baza
In zilele in care nu aveti nici timp, nici energie, nici inspiratie, nici rabdare, intoarceti-va atentia catre valorile sigure ale garderobei voastre: acele piese care nu v-au incurcat, nu v-au dezamagit, nu si-au pierdut suflul. Sunt acele piese pe care v-ati mai bazat, pe care le-ati imbracat usor si in care, de fiecare data, stiti ca aratati bine. Va sunt prietene bune si de incredere. Poate nu sunt cele mai flamboaiante, colorate sau speciale, dar nu despre asta e vorba – identificati acele haine sau tinute in care puteti traversa intreaga zi fara sa va stranga betelia, fara sa va alunece bareta sandalei, fara sa va jeneze o croiala de maneca prea stramta sau o lungime de fusta prea scurta.
Recomandarea mea e ca, atunci cand treceti prin etapa 1 (vedeti mai sus, ordonarea garderobei), sa le grupati sau plasati separat, ca sa le puteti gasi rapid.
6. Multiplicati inspiratia
Priviti in jurul vostru: pe strada, in vitrine, in reviste, pe conturi de instagram ale persoanelor al caror stil va atrage. Nu e vorba de a copia tinutele (la urma urmei, nu sunteti acea persoana, deci nu aveti nici preferintele sau gustul aceleia, nici stilul de viata, nici varsta, probabil nici silueta ei), ci doar de a identifica cateva detalii, de a descoperi o asociere de culori sau imprimeuri, de a observa o maniera de styling, de a invata accesorizarea unui look…
In ultima vreme, eu ma las inspirata de Pinterest. Salvez o serie de imagini cu tinute al caror stil e apropiat de al meu, imi trec in revista (mental) intreaga garderoba, identific piesele si creez tinuta. Nu voi avea exact piesele si accesoriile din fotografie, dar reproduc principiul acelei tinute. Din cand in cand, postez fotografia pe contul meu de Instagram.
7. Fotografiati-va tinutele
O data imbracate si incantate de look-ul creat, faceti-va rapid o fotografie. Tac-tac, doua secunde in fata oglinzii, inainte de a iesi din casa. Daca nu aveti o oglinda mare acasa, fotografiati-va in lift sau cereti unei colege de birou sa va fotografieze. Creati, astfel, un dosar al tinutelor voastre. Cand nu mai stiti cu ce ati asortat piesa X sau in zilele de la punctul 5, rasfoiti repede albumul foto. Nu va bazati pe memorie; creierul nostre e suprasolicitat si incarcat cu prea multe informatii. Credeti-ma pe cuvant: la mijlocul lui august veti fi bucuroasa sa regasiti tinuta purtata in 18 iunie sau 3 iulie.
Ajunsa la final cu solutiile si ideile, spuneti-mi: care e momentul din zi in care va alegeti tinuta, seara sau dimineata? Va fotografiati tinutele? Va inscrieti la 30 days of styling?
Comentarii despre acest post