Pot sa (mai) port sabotii cu toc?
Nu sunt nici pantofi, nici sandale, nici papuci, nici botine, nici mocasini. Sunt un hibrid stilistic, plasat intr-o zona cenusie: apar si dispar din tendinte; unora li se par dificil de purtat si asortat, in timp ce alte femei ii adora; sufera modificari substantiale de la un sezon la altul devenind ba transparenti, ba colorati, ba imprimati, ba chiar imblaniti; in fotografii apar si la tinute de vara, dar si la tinute de toamna tarzie…
Eu ma plasez in tabara celor care militeaza pentru aducerea lor in garderoba si purtarea lor frecventa: au avantajul de a acoperi pe jumatate piciorul (ceea ce ii face potriviti pentru cele care se plang de aerul conditionat din birouri, dar si pentru primele zile mai racoroase de toamna), unele modele au varful decupat (ceea ce le adauga un sarm retro), iar toate au calcaiul „absent” (o constructie care le da un plus de comoditate, ne-existand barete). Mai adaug, pe lista argumentelor, ca se incalta ultra-rapid si, avand in vedere varietatea nesfarsita de modele – stiluri, culori, inaltimi si forme diferite de tocuri, decupaje variate, materiale felurite -, exista o versiune pentru orice tinuta si orice ocazie.
In sfarsit, sunt incantata ca, pe masura ce s-a metamorfozat datorita trendurilor, sabotul cu toc seamana tot mai putin cu papucii unei cocote si mai mult cu o sanda-botina, exotica si sofisticata. Cele mai multe modele sunt minimaliste, comode si sobre, nu kitsch si ornamentate. Ne ajuta sa pasim firesc, in ritmul nostru, in loc de a merge nesigure, impiedicate, incordate.
Asadar, nu are sens sa il priviti cu scepticism sau teama. Exista un model pentru fiecare dintre voi si, inainte de a spune „da, dar…”, cititi-mi articolul.
Intrebarea #1: Nu imi va aluneca/ scapa din picior?
Avand in vedere ca este un tip de incaltaminte cu calcaiul decupat (termenul corect este „staif”, el denumeste partea din spate a oricarui pantof), intrebarea e logica. Insa atunci cand calapodul iti e potrivit, glencul (curbura pantofului sub talpa) se muleaza bine pe talpa ta, ai cumparat marimea corespunzatoare si caputa iti acopera bine piciorul, vei pasi fara sa iti incordezi degetele de la picioare, iar sabotul ramane incaltat.
Nu exista o formula care, la fel ca o ecuatie cu 2 sau 3 necunoscute, sa ne indice „daca tocul are inaltimea X, piciorul e acoperit in proportie de Y, iar sabotul e decupat la varf/ nu e decupat la varf, atunci modelul iti vine ca turnat”. Ca in cazul oricarei piese de imbracaminte si a oricarui model de incaltaminte, e nevoie sa probezi mai multe variante pana o gasesti pe cea potrivita tie.
Intrebarea #2: Ce model de sabot cu toc sa aleg?
Ii vei gasi declinati la infinit: din piele intoarsa, din panza, din denim, impletiti ca din rafie, cu barete transparente, din satin, din dantela. Ii gasesti cu tocuri inalte si subtiri, inalte si solide, medii si sculptate, medii si geometrice, ba chiar cu tocuri patrate si Louis XIV. In ce priveste culoarea, vei gasi in magazine modele negre, albe, bej si gri, dar si colorate (am vazut pe rosu, roz, liliachiu, verde, galben, portocaliu, animal print, snake print, cu dungi, cu buline si cu flori). Ca sa nu mai spun ca vei gasi modele cu franjuri, cu catarame decorative, cu funde si volane supradimensionate, cu scoici, cu mini-pampoane, cu perle, impletiti si cu perforatii…
Trece-ti rapid garderoba in revista, vezi ce tip si culoare se potriveste cu cat mai multe dintre tinutele tale, eventual observa ce tip de sandale iti lipsesc pentru vara asta: decide in functie de aceste criterii.
Intrebarea #3: Carui stil sau caror tinute se potrivesc?
Cum scriam la inceputul articolului, sabotul cu toc nu e nici mocasin, nici papuc. Forma lor va indica functia si stilul lor, la fel ca o sanda cu toc sau un pantof cu toc. De pilda:
… cu varful migdala si cu tocul stiletto, se va incadra mai bine intr-o tinuta cu fusta creion si va moderniza un look office, compus dintr-o camasa masculina si un pantalon tigareta pana la glezna
… cu bombeul decupat rotunjit si tocul solid si inalt, se potriveste mai bine tinutelor relaxate, decontractate, casual. Asta inseamna o fusta midi lejera si asimetrica, o pereche de jeansi boyfriend, o salopeta imprimata cu pantalonul larg
… cu tocul din lemn si de forma arhitecturala, sculptat, va merge fie la tinute modern-minimaliste (o rochie midi voluminoasa alba, o pereche de culottes largi negri), fie la o tinuta cu adevarat trendy (un blazer asimetric cu drapaje, purtat cu pantaloni cu mansete)
… cu aspect de sabot veritabil (toc mediu si gros din lemn, bombeul rotunjit si acoperit), se va purta la tinute de inspiratie folk, boema, campeneasca (de la rochii albe din panza topita, la fuste maxi hippie sau gypsy, blugi evazati etc)
… cu tocul patrat si mic, se armonizeaza cu tinute sport-casual, de weekend si de vacanta: pantaloni scurti din denim, bermude, rochii-caftan, fuste lungi pana la glezna
Intrebarea #4: Pot fi purtati si de femeile care (au impresia ca) au gleznele groase?
Da, cu conditia sa aleaga un model cu barete de-a latul piciorului (in loc de caputa care acopera complet piciorul) sau cu o caputa decupata, de preferat in V sau U. Suplimentar, cu cat culoarea sabotului e mai apropiata de a pielii (bej, bej-camel, cafeniu foarte deschis) si tocul mai gros, cu atat mai bine. In sfarsit, daca alegi un model pe care il porti doar la pantaloni, cu atat mai putin va conta circumferinta gleznei.
Intrebarea #5: Mai ai vreo alta recomandare stilistica sau idei de tinute pentru acesti saboti?
Mai multe.
Pe cei cu toc stiletto si varf ascutit nu ii purtati la piese vestimentare care sugereaza lenjerie de budoar, la imbracaminte din tesaturi (semi)transparente, si nici la tinute mulate. E atat de usor sa depasiti limita spre vulgar stradal…
Daca vi se pare ca nu se potrivesc niciunei fuste sau rochii din garderoba, compuneti o tinuta cat mai simpla: jeansi rulati la glezna, culottes din denim sau jeansi cropped&flared, plus un tricou lejer sau o camasa.
Incercati-i cu fuste midi plisate sau clos, dar si cu rochii care coboara la jumatatea gambei.
V-ati cumparat un model colorat, ornamentat cu strasuri, cu funde sau cu broderii? Optati tot pentru o tinuta simpla, ca mai sus sau o simpla rochie (alba, neagra, bej, gri deschis, bleu), pentru ca incaltamintea sa fie accesoriul cu impact vizual.
La o fusta sau rochie mini de zi, arata mai bine sabotii cu toc mediu si solid. Acelasi tip de piese purtate seara se vor asorta cu tocuri fine si mediii.
Nu va cumparati modele copiate dupa un design ultra-vehiculat in online. E penibil si de prost-gust.
Cu cat modelul ales e mai complicat ca design sau mai incarcat vizual, cu atat se va asorta la mai putine tinute.
Cei mai versatili sunt sabotii cu toc mediu si gros; arata excelent si la jeansi si fuste midi, dar si la o mini-jupa, o rochie petrecuta, o salopeta si la pantaloni largi, palazzo.
Credit foto: pinterest.com
Mi-am luat insa, pentru faptul ca acopera mult din picior, cand mi se umfla picioarele sunt insuportabili. E complicat sa stai 12 ore cu ei. I-am purtat o data dar nu ma mai incumet. Eventual sa fie cumparati dupa amiaza cand sunt picioarele deja umflate?
Dana, parerea mea e ca orice incaltaminte poate deveni insuportabila si incomoda cand ni se umfla picioarele: te mai taie o bareta la glezna, te „bate” staiful la calcai sau o cusatura interioara… Mie, de pilda, mi se intampla sa imi devina incomozi tenisii de panza preferati, pe care altfel ii port fara probleme. Se pare ca, de regula, incaltamintea de orice fel ar trebui cumparata dupa-amiaza, spre sfarsitul zilei sau, daca tot ne stim cu tendinta de umflare a picioarelor, cu 1/2 numar mai mare 🙂
Mi-a placut articolul. Multumesc pentru sfaturi 🙂