Bagajul de vacanta, last minute…

Pana acum ceva vreme, facutul bagajelor pentru vacanta, cu tot ce presupune – selectia de haine, stabilirea unei palete de culori, urmata de planificarea, accesorizarea si construirea tinutelor, fara sa uitam de o eventuala eliminare a catorva piese sau adaugare a altora pe principiul „nu se stie niciodata” – mi se parea o corvoada gargantuesca, indiferent ce urma sa fac in vacanta respectiva.

Mi se parea coplesitor sa anticipez tinute pentru toate momentele posibile: plaja sau piscina, o tura prin bazarul sau targul local, vizite la un mic sau mare muzeu, o seara la un cocktail bar si altele la taverna, cateva ore de plimbare printr-un oras, ca sa nu mai spun de eventualele modificari de temperatura, dispozitie, circumferinte. Am avut ani in care am trait sentimentul ca am uitat ceva acasa, ca nu mi-am impachetat suficiente rochii de plaja, sandale, costume de baie, carti, dar si ani in care am avut certitudinea ca gentile mele urmau sa pocneasca, ca am luat cu mine exagerat de multe haine, ca am golit dulapul din Bucuresti si l-am indesat intr-un troller.

Recunosc, am avut perioade cand mi se parea ca zilele sau saptamanile de vacanta sunt singurele in care pot profita de cele mai exotice imprimeuri din garderoba mea, de cele mai insorite culori, de cele mai vaporoase rochii si de cele mai cautate tinute casual! Ba uneori, chiar asortate la destinatie si peisaj: caftane exotice si papuci brodati din piele in Maroc, carouri alb-bleu in sudul Frantei si dungi marinaresti in Bretania, fuste cu volane flamenco in Spania si bluze brodate cu flori in Ungaria, pantaloni pescaresti intr-un sat pescaresc din Croatia si canotiere in Venetia… A bit crazy, stiu.

Am inteles ca daca vreau sa ma bucur de garderoba mea de hainele pe care le consider deosebite, o voi face in fiecare zi – nu voi mai astepta acel moment „iesit din comun” pentru a ma imbraca special. Altfel, bucuria vacantelor mele este impovarata de corvoada pregatirii (si caratului) bagajelor si este minimizata de agitatia febrila a anticiparii purtarii anumitor tinute, in loc de a fi, pur si simplu, traita ca atare.

De atunci pana azi, prin practica multa si la fel de multe greseli, am ajuns la formula care pentru mine defineste „a calatori lejer”. Minimum necesar, o tusa de rasfat, totul optimizat si simplificat. Mix and match, culori neutre, piese versatile si cateva accesorii bine alese. Aleg haine cat mai simple, comode si usor de spalat/ curatat, aleg piese care se asorteaza intre ele ca stil, ca poveste si cromatic, aleg o mini-garderoba in doar 2-3 culori. Zece, poate maximum 12 piese pentru 2 saptamani.

Cum zilele viitoare urmeaza sa plec – in sfarsit! – la mare, iata cum imi „incrucisez” cateva dintre piesele pe care le voi lua in bagaj.

O pereche de pantaloni largi si o camasa alba supradimensionata (purtata peste sutienul triunghi al costumului de baie) sunt o foarte rezonabila si comoda tinuta de calatorie, pentru ca am de mers cateva ore bune cu masina. Le adaug o esarfa, ochelari de soare, slapi din piele si un cos de rafie, in care pun o carte, telefonul, portofelul, incarcatorul de la telefon, o sticla de apa si o mica trusa de medicamente si cosmetice.
A doua zi dimineata, cand ies la plaja, aceeasi camasa va deveni tunica peste costumul bikini, iar spre seara, la cocktail hour, o asortez cu o fusta midi satinata.
Similar, rochia alba pe care o voi purta la plaja intr-o alta zi, seara o voi incinge in talie cu o curea, iar slapii de plastic ii inlocuiesc cu sandalele romane aurii, cu talpa joasa.
Intr-o alta zi, fusta midi petrecuta va avea rol de pareo la plaja, iar seara o asortez cu un maieu simplu sau cu un tricou in dungi. Care, in a patra zi, va fi asortat la pantalonii lungi pe care i-am purtat pe drum…
Si tot asa, mix & match timp de 2 saptamani. Orientativ, lista mea de mai jos incape intr-un troller mediu in care mai pun, pe langa haine si incaltaminte, trusa cu produse pentru plaja si baie, prosopul pentru plaja, o boxa bluetooth, cateva carti si reviste, o lumanare parfumata, eventual un fier de calcat miniatural.

Asadar, garderoba mea capsula pentru vacanta, formata din 10 piese, arata asa:

1. Un tricou simplu alb

E atat de simplu si versatil, incat n-am cum sa gresesc vreo tinuta in care il includ. Este din bumbac, cu decolteu la baza gatului si maneci scurte. Il pot asorta in partea de jos cu orice fel de fusta si orice fel de pantaloni: midi sau maxi, ample, petrecute sau pe langa corp, palazzo sau culottes, culori uni sau imprimeuri, in, bumbac, matase sau vascoza… Idem pentru accesorizare, de zi sau de seara: cercei in forma de scoica, coliere colorate, cu cosul din rafie sau cu plicul (tot din rafie) colorat, chiar cu un turban facut din esarfa.

2. Un tricou cu dungi marinaresti

Ca sa nu fie tot un simplu tshirt, aleg un tricou cu maneci trei-sferturi si cu un umar dezvelit, in dungi albe si albastre. In cazul in care as lua cu mine fuste sau pantaloni imprimati, as profita la maxim ca dungile marinaresti sunt considerate imprimeu neutru: s-ar asorta cu orice. In cazul meu, il voi alatura unei fuste midi albe, pantalonilor largi bej-camel si unei alte fuste maxi, verde smarald.

3. Un maieu alb si/ sau negru

Vara asta s-au purtat ceva mai putin maieurile tip camizola, cu bretele delicate si dantela ornamentala; locul lor a fost ocupat de maieuri clasice, in stilul anilor ’90. Sa ii multumim lui Tom Ford pentru asta. Eu prefer modelele lejere in locul celor mulate, au un aer mai sic (cele stramte sunt sport-casual). Ale mele vor face echipa buna cu pantalonii utility pe timp de zi, iar seara le asortez cu fusta maxi ampla (si accesorizez cu o pereche de cercei mari, aurii).

4. Doua camasi albe, supradimensionate, din bumbac sau din in

Ale mele sunt simple, cu aer masculin, din material moale si le port fie innodate, fie glisate partial in betelia fustelor si pantalonilor, fie doar incheiate la 2-3 nasturi ca tunica peste costumul de baie. Neaparat cu manecile suflecate. Evident, nu le confundati cu camasile albe pentru birou: de ce ai purta in vacanta o camasa cu guler tare, semi-cambrata, dintr-un material pseudo-apretat si cu manecile lungi, inchise la toti nasturii? In schimb, cat de firesc e sa porti in vacanta camasi largi si usor sifonate…

Daca totusi camasile albe masculine vi se par banale (sau nu se potrivesc stilului vostru), puteti alege o bluza boema, vaporoasa, de inspiratie etnica. Poate un model brodat, ca o ie, sau o bluza din dantela sparta (broderie anglaise)

5. O pereche de pantaloniĀ 

Nici nu-mi trece prin cap sa iau cu mine jeansi in vacanta, mai ales cand e vorba de zile fierbinti, nisip si piele bronzata. N-am nici un chef sa simt asprimea denimului pe piele, asa ca aleg ceva diferit: vascoza, cupro sau in, neaparat in croieli lejere, comode, relaxate. Ca sa punctez diferit cromatica tinutelor de vacanta, voi opta pentru o pereche de pantaloni largi, cu talie medie, dintr-un cupro matasos, fluid, foarte placut la atingere de culoare nisipului. Tricoul alb, tricoul cu dungi marinaresti, maieurile, camasile, toate accesoriile abia ii asteapta…

6. O fusta midi, alba, bej sau neagra

La fel ca pantalonii, aleg o fusta ampla dintr-un material moale (tencel, lyocell, cupro sau vascoza), care se usuca in 2 timpi si 3 miscari. Fara imprimeuri dar cu buzunare; fara briz-brizuri, dar usoara ca fulgul… La fel ca toate piesele de mai sus, o pot purta dimineata la plaja cu un maieu alb, o pot imbraca dupa-amiaza cu una din camasi cand dau o tura prin bazar, iar seara port topul cu umarul dezgolit. Schimb accesoriile si incaltamintea si, basta!

7. O a doua fusta, maxi sau midi

O puteti inlocui cu o pereche de jeansi albi (desi veti muri de cald in ei) sau cu o salopeta (tineti neaparat sa va complicati viata?). Eu oscilez intre o fusta midi tip jupon, croita pe biais dintr-un material satinat, o fusta cu un volan diagonal (lungimea ei e incerta, intre midi si maxi) si o fusta maxi verde smarald, fluida si dintr-un material usor creponat. Avantajul acesteia din urma e ca dupa ce se murdareste cu nisip, intr-o plimbare de noapte la malul marii, o pot spala rapid si nu am de ce sa o cald. E creponata, remember…?

8. O rochie care sa se potriveasca si unei plimbari pe faleza, si unei vizite intr-un mic muzeu

Ce fac in vacanta, intr-o zi ploioasa de inceput de septembrie sau intr-o dupa-amiaza cand m-a ars soarele si nu mai pot sta la plaja? Vizitez cel mai apropiat orasel si ma transform in turista, dar nu una imbracata in jeansi skinny sau micro-shorts si cu un tricou polo (pot mai bine, vorba reclamei), si nici in genul care vede drept singura optiune rochia transparenta de plaja (sunt totusi in oras). Asa ca impachetez in bagaj si o rochie midi sau maxi, cu bretele late sau maneci scurte, cu talia marcata (sau nu), neaparat cu buzunare. Un model de rochie casual dar cu o nota cochet-feminina, la care sa pot purta tenisi din panza sau sandale romane. Poate fi o rochie-camasa sau o rochie cu fusta clos. In functie de incaltaminte si accesorii (o esarfa colorata prinsa in par, pe post de bentita; 1-2 agrafe mari cu perle; cercei aurii; o bratara cu scoici sau bratara FitBit, nu toate simultan, evident!), rochia mea va glisa de la dupa-amiaza la seara, de la casual la sic. Alba sau neagra, din jerseu de bumbac sau poplin de bumbac.

9. Un cardigan subtire sau un pulover fin din bumbac

Teoretic, merge si o geaca din denim (e la indemana si versatil, dar vedeti mai sus observatia mea despre denim pe timp de vara; e aspru, as vrea sa simt altceva pe pielea fierbinte) sau un kimono (sunt fabuloase si glam, dar nu mi se par o alegere practica, din cauza manecilor largi)… In fine, in bagaj trebuie sa se strecoare si ceva pentru seri racoroase, dupa-amieze cu briza intetita sau momente cand intri in spatii cu aer conditionat (restaurant, muzeu, autobuz, magazine). Eu prefer un cardigan subtire, pe care il pot imbraca imediat peste costumul de baie cand iau un pranz rapid la restaurantul de pe plaja, dar si seara, aruncat pe umeri si asortat cu oricare dintre tinute.

10. Costumul de baie bikini si unul intreg

Un costum bikini e suficient, iar recomandarile Vogue de a lua cu mine cel putin 4 modele diferite, pe care sa le port in zile diferite ca sa evit bronzul „cu urme”, sunt stupide. Exista si alte metode, mult mai simple, de a ma bronza uniform, dar asta e alta poveste. Din punctul meu de vedere, un singur costum de baie – dar croit dintr-un material bun si cu o linie care sa imi vina bine – e arhi-suficient. Suplimentez, dar numai pentru ca ocupa minim de spatiu in bagaj, cu un costum de baie intreg, negru. Daca nu ajung sa il port la plaja, trisez si il folosesc drept body / maieu / top de seara la pantalonii si fustele alese.

La cele de mai sus adaug:

O pereche de sandale romane, bej sau aurii
O pereche de slapi
O pereche de tenisi albi din panza
Una sau doua esarfe mari, colorate (merg in rol de pareo, turban, sal pe umeri, parasol, pseudo-sutien, poate chiar semn de carte/ revista)
Doua sau trei perechi de cercei mari si spectaculosi
Un cos impletit din rafie (tine loc si de geanta de plaja, si de oras)
O sacosa implatita, tip navod (pentru diverse chestii, care nu as vrea sa se striveasca sau verse in geanta de plaja: o portocala sau un mar, un pachet de biscuiti, cana refolosibila de cafea, sticla de apa etc)
Una sau doua perechi de ochelari de soare
Un plic (optional, pentru seara)
Lenjerie intima
O mica pijama

Cum arata bagajul vostru de vacanta?

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

8 comentarii la acest post

  1. 1

    Cam asa arata si bagajul meu… mai mult sau mai putin

  2. 2
    Laura says:

    Imi place mult acest blog, big like šŸ˜€

  3. 3
    Ioana says:

    Multumesc pentru postare, niciodata nu stiu la ce sa renunt cand vine vorba de bagaje :))

  4. 4
    anderwald d. says:

    Iubesc blogul tau , Irina !

  5. 5
    Mihaela says:

    Am pasiunea de a calatori doar de doi ani si la inceput imi luam o multime de bagaje… doamne cat il mai caram degeaba… acum bagajele imi sunt foarte calculate :)) chiar micute. Daca esti pasionat de calatorii, turism, iti recomand sa arunci un ochi aici https://www.romanian-journeys.com/ eu am dat peste el din greseala dar am fost impresionat de cate locuri am descoperit, de care habar nu aveam!

  6. 6
    Monica Pascu says:

    Ǝn bagaj, haos total! CĆ¢t despre greutate nu are rost să mai vorbim:)) Noroc că pe vremea aceea nu mergeam cu avionul și drept urmare bagajul meu nu trebuia să se Ć®ncadreze Ć®n nicio normă.

  7. 7
    Monica says:

    In bagaj, haos total! Cat despre greutate nu are rost sa mai vorbim:)) Noroc ca pe vremea aceea nu mergeam cu avionul si drept urmare bagajul meu nu trebuia sa se incadreze in nicio norma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.