Toamna mea, in 7 motive
Se intampla o chestie bizara de ceva vreme, de cand toti „locuim” partial in online: a devenit un cliseu sa declari ca toamna e anotimpul tau preferat. Femeia care iubeste toamna a devenit un stereotip, chiar subiect de meme care traverseaza universul social media. Femeia care iubeste toamna isi fotografiaza, obligatoriu, cana cu latte-ul cu sirop de dovleac condimentat, botinele semi-ingropate in stratul de frunze ruginii din vreun parc si apusul de soare de culoarea scortisoarei vazut din balconul apartamentului. Femeia care iubeste toamna scrie cu lirism despre city-break-ul cu iubi la Paris, despre experienta avuta cu prietenele la un wine tasting din sudul Romaniei, eventual despre toamnele copilariei si mirosul de frunze arse de pe strazile vechi ale Bucurestiului.
Sa declari ca iubesti toamna te pune, pare-se, in categoria „basic” – o eticheta curios folosita drept insulta la adresa celor care indraznesc sa declare public ca le place o anume chestie, pe care de altfel o agreeaza si restul (insa fara sa verbalizeze oficial). Sa fiu sincera, o astfel de etichetare mi se pare caraghioasa – nu doar ca e o supra-simplificare si stereotipizare, dar nu ii vad scopul. Ce anume din valoarea mea umana e masurata in functie de anotimpul preferat? Care ar fi sezonul care m-ar propulsa in varful ierarhiei?
Drept urmare, nu imi pasa de etichetari si catalogari. I might be basic; so what? Toamna e anotimpul meu preferat si, daca as trai intr-un scenariu de tip Truman Show in care sa pot controla vremea, as face in asa fel incat sa multiplic, prelungesc si reiau la nesfarsit zilele de septembrie, octombrie si noiembrie.
Parte din afectiunea mea pentru toamna izvoraste din disconfortul pe care il traiesc la extreme. Ma irita maxim, fizic si mental, canicula de peste vara, iar frigul ma tine inchisa in casa. In toiul verii, intr-un oras cu asfalt fierbinte chiar si noaptea, am insomnii, in timp ce in miezul iernii simt ca ma sufoc in straturile de tricotaje. Asta nu inseamna ca nu imi place langoarea unei dupa-amieze de vara, gustul de pepene rosu, de inghetata si de porumb fiert, sau deliciul unei zile intregi la plaja. La fel cum ma bucur de zapada, de un foc cu lemne sau o soba calda, de moliciunea unui pulover sau de o supa picanta, marocana…
V-as mai spune ca imi e draga toamna pentru ca sunt nascuta la inceput de octombrie, pentru ca ma incanta paleta de culori, pentru ca imi aduce aminte de primele zile de scoala, pentru ca o simt ca pe un capitol nou al fiecarui an, dar destul cu nostalgiile si declaratiile de iubire. Inteleg si de ce pe multe femei le intristeaza venirea toamnei. La urma urmei, e mult mai usor sa te trezesti cu buna dispozitie cand soarele straluceste de la prima ora, sa te imbraci mai colorat si mai divers, sa iti umpli weekendurile cu ore la plaja, brate de flori si cocktailuri la asfintit.
Anywaaaays…. Timpul nu sta in loc pentru nimeni, iar anotimpul asta care tocmai debuteaza e plin de frumusete: prunele sunt coapte si zemoase, strugurii sunt brumarii, diminetile cetoase si cu miros de frunze arse, lumina zilei e de culoarea mierii, iar cerul serilor e indigo. Ba mai mult, eu spun ca e un anotimp care merita sa fie sarbatorit, pentru ca e intr-adevar un corn al abundentei. Ca sa va conving, am facut o lista cu sapte motive pentru care toamna este, pentru mine, in mod categoric si fara urma de ambiguitate cel mai fain sezon.
Motivul #1: Hainele, garderobele si trendurile
E greu sa-ti construiesti o tinuta interesanta pe timp de canicula… Daca-mi spuneti ca nu ati avut niciodata o dimineata in care v-ati zgait, doar in slipi si cu fruntea transpirata la 7 dimineata, la intreraga garderoba, pentru ca apoi sa faceti o mini-criza de nervi pentru ca era prea cald sa imbracati orice atarna in dulap, nu va cred.
Cand orice imbraci se lipeste de tine, arta imbracatului cu stil se reduce la doua intrebari: „cat de mult voi transpira in haina asta?” si „o sa fiu arestata pentru expunere indecenta, daca ies din casa imbracata asa?”
Toamna, in schimb, optiunile se multiplica la infinit. Avem tricotaje subtiri si fuste din stofa fina si dresuri cu model si botine din piele intoasa. Avem jeansi cropped si camasi din bumbac oxford si pantofi impletiti din piele si esarfe colorate, prinse in par sau la gat. Avem helanci moi si pantaloni palazzo si mocasini. Avem cardiganuri cochete si tricouri cu dungi bretone si pantaloni tigareta si trench-uri in toate culorile. Avem fuste plisate si tenisi din piele si bluze cu guler lavaliera. Avem galben mustar si violet, rosu si caramiziu, cafeniu si maron scortisoara, verde smarald si verde masliniu, chihlimbariu si roz somon… Avem carouri englezesti, animal print, snake print, crizanteme si foliaj autumnal, paisley, lanturi, desene tip kilim si desene tip tapiterie. Avem velur si catifea reiata, mohair si casmir, brocart si jaquard, matase si dantela, satin si piele intoarsa. Garderoba devine, peste noapte, sursa de aventura, de exotism, de confort si creativitate, nu de frustrare si repetitivitate.
Motivul #2: Calatoriile
Calatorim si vara, evident. Fugim la mare in fiecare weekend si ne rezervam din timp sederea intr-un loc cat mai instagramabil, dar cele mai multe destinatii de vacanta sunt mai aglomerate si mai scumpe in high season.
Eu prefer sa calatoresc toamna. Foarte multe dintre destinatiile Europei infloresc abia in octombrie – Florenta, San Gimignano, Porto, Valetta, Cadiz, Marsilia, Paris, Budapesta, Riga -, cand o mare parte din turisti s-au intors acasa, iar biletele de avion revin la preturi rezonabile. In plus, Romania are atat de multe locuri care pot fi vizitate pentru un weekend! Am descoperit in urma cu an tururile celor de la Castle Break (cule din Oltenia, conace din Moldova si Ardeal, podgorii si muzee abia asteapta sa fie vizitate), iar brunch-urile satesti ale Asociatiei Transilvania sunt una din cele mai faine variante de a vizita cate o mica regiune si a-i gusta, la propriu, deliciile. Doar weekenduri sa fie suficiente, cat sa le bifam pe toate…
Motivul #3: Mancarea
Unora le place sa gateasca vara, pentru ca e rapid si usor. Desfaci o salata intr-un bol, arunci niste rosii, telemea si ceapa deasupra, eventual mai adaugi o felie de carne facuta la grill, si masa e gata. Dupa o vreme, la fel ca si tinutele casual de vara, salatele devin repetitive.
Mancarea de toamna nu e plictisitoare. E hranitoare si calda, complexa, are straturi de gusturi, necesita timp, iar procesul de gatit e aproape o meditatie in sine. Pentru mine, putine lucruri se compara cu timpul petrecut in pregatirea unei tocane marocane de linte, a unor gutui umplute cu vita si rodii, a unei pulpe de miel la cuptor – cand tot ce fac este sa amestec lent intr-o mancare destul de nefotogenica dar delicioasa de iti ploua in gura, sa arunc un praf fin de scortisoara sau nucsoara intr-un sos sau sa toc minutios sapte feluri diferite de legume si verdeturi pentru un curry. Dupa o zi petrecuta in fata laptopului sau prin magazine, pentru mine e terapeutic sa imi folosesc mainile, mirosul, gustul si privirea in acest fel.
Motivul #4: socializarea
Nu inteleg de ce multi cred ca toamna e sezonul cand incetam sa fim fluturi sociali si ne retragem in coconul caminului. E adevarat, ne luam ramas-bun de la picnicuri si cocktailuri pe acoperisuri, dar asta nu inseamna ca ne petrecem 3 luni pe canapea!
In realitate, toamna e una din cea mai bune perioade pentru socializare. Acum ca nu ne mai simtim obligate sa petrecem fiecare moment de timp liber prajindu-ne la soare, putem face o groaza de alte lucruri: sa fim noi gazdele unei cine cu prietenele, sa vedem ce expozitii de pictura sau fotografie sunt prin oras, sa organizam o seara de film, sa ne luam bilete la teatru (doar acum se deschide stagiunea), sa ne programam un masaj la domiciliu, sa facem plimbari lungi prin parcuri (fara sa transpiram!), sa ne adapostim o dupa-amiaza intreaga intr-o ceainarie…
Motivul #5: Filmele
OK, deci vremea ceva mai rece nu inseamna moartea socializarii, insa va fi greu sa ma desprind de ecrane (mici si mari).
Peaky Blinders, The Crown, Mind Hunter, The Deuce revin cu sezoane noi, urmeaza sa fie lansata ecranizarea romanului Luminatorii (dupa cartea lui Eleanor Catton, cea mai tanara autoare premiata cu Pulitzer) – asta dupa ce tocmai a aparut pe ecrane Sticletele (ecranizare dupa cartea Donnei Tart), se anunta multe premiere de filme romanesti (Mo, Jurnalul Familiei -escu, Maria, Regina Romaniei, Monstri), voi vrea sa vad documentarele The Mind explained si Hermitage, dar si Le Mans ’66, Maestrul minciunilor (Helen Mirren si Ian McKellen, ah!), Irene, Dolor Y Gloria (cel mai nou Almodovar) si, mai spre iarna, remake-ul facut de Greta Gerwig a filmului Little Women.
Motivul #6: Evenimentele
Ultimele concerte ale festivalului Enescu, Art Safari (27 septembrie – 6 octombrie), festivalul SoNoRo (intre 1-17 noiembrie), festivalul filmelor de Cannes (intre 18-27 octombrie), festivalul de film israelian (25-28 septembrie), festivalul de literatura Filit la Iasi, targul de carte Gaudeamus, targurile de fashion Art Fashion Fair, Detox Market si V for Vintage, Wine & Street Food Festival, ca sa nu mai zic de conferinta Power of Storytelling (18-19 octombrie)… Si toate astea, doar la o prima strigare. Agendele ne vor exploda, dar la fel si sufletele, care se vor umfla ca niste paini calde de la atata frumos.
Motivul #7: Vremea
Da, unele dimineti sunt mai racoroase in septembrie, dar de aia avem cardigane si bluze cu maneci lungi. Da, (ne) va ploua in octombrie si noiembrie – dar de aia ne-am cumparat trench-uri, umbrele, esarfe si pulovere! Intr-adevar, burnita, vantul si cenusiul unor zile de toamna nu sunt cele mai agreabile, iar serile care coboara rapid pot fi deprimante. Dar va voi indrepta atentia catre motivele 2, 3, 4, 5 si 6, ca sa va reamintesc ca nu va veti petrece foarte mult timp in aer liber. In plus, vin cu argumentul diminetilor incetosate, a luminii estompate de culoarea mierii, a atmosferei care e mai nostalgica si asezata decat cea efervescenta a verii.
Vremea de toamna e mai imprevizibila, mai vijelioasa, mai aspra. Vom avea zile cand cerul va fi albastru si limpede, lumina aurie si aerul rece ne va pisca putin de arful nasului. Vom avea zile cand o plimbare pe strazile orasului va semana cu o secventa de film romantic, cand personajele principale pleaca de la o nunta, doar ca in locul confetti-urilor vom avea frunze ruginii, galbene, rosii si verzui, iar pe trotuar se va auzi, din cand in cand, pocnetul unei castane. Vom avea si zile cand cerul va fi alburiu, plin de nori, cu soarele stralucind ca o perla din spatele unui cumulus, iar vantul ne va face sa ne zgribulim, sa ne strangem mantoul mai aproape, sa ne cautam manusile.
Dar vom avea si nopti cu cer violet-fumuriu, care cer un fular, dar si dupa-amiezi cu cer gri-ardezie varstat de nori luminati de galben, si seri in care cerul e inflacarat de un apus declinat in oranjuri incandescente si rozuri fucsia. Toate sunt magice, nu vi s-a facut dor sa le revedeti?
Asadar, toamna: eu abia o astept.
Mi-a facut mare placere sa iti citesc articolul! Eu iubesc toamna… dintr-un alt motiv. Putin ciudat dar.. vremea asta putin melancolica ne tine in casa si petrec timp cu baietelul meu (are 6 ani acum si am inceput sa ii cumpar jocuri educative si ma pot juca cu el…. le cumpar de pe https://artofplay.ro daca ajuta pe cineva 😀 )
Minunate imagini – mi se face si mie dor de atmosfera sugerata de tine:)!
P.S. Ai mentionat Festivalul Filit de la Iasi- ti-ai propus sa vii in orasul nostru cu aceasta ocazie??
Violeta, mi-as dori sa vin la Filit dar nu-mi permite programul din Bucuresti 🙁
Aaaaah, cat de mult mi-a placut acest articol… Si eu iubesc toamna (how basic of me, hahaha) pt ca sunt nascuta la final de octombrie. Desi imi place vara la plaja, din pacate eu o petrec la birou fara aer conditionat (ca deh, in Belgia unde s-a mai auzit de vara cu soare si canicula, nu? oh, stai un pic, in ultimii 2 ani murim estival la 40 de grade, dar nu, nu e nevoie de aer cdt la birou).
Ma bucur sa aud ca va reveni rubrica Easy like Sunday Morning, cea mai iubita de mine si prin care am cunoscut blogul tau.
Cata inspiratie e in motivul 6… din pacate nu pot profita de el si as vrea sa intreb, avand in vedere ca ai locuit in BE, daca ai vreo sugestie pe motivul 6 varianta belge.
ce articol frumos, multumim! da-ne si noua reta pt tocana marocana de linte fiindca ador acest aliment
:)) Tocana mea de linte e o improvizatie si un add-on la alte retete similare – in sensul ca incep ca o tocana clasica: calesc ceapa dar adaug la aceasta etapa boabe de coriandru, turmeric, chimen, harrissa, ras-el-hanout, piper sau direct dintr-un amestec de condimente marocane; apoi adaug linte rosie si galbena peste care pun supa de legume si le las la foc mic, peste 20-30 minute mai adaug rosii tocate marunt sau passata de rosii, iar spre final – in functie de cum vreau sa fie gustul – adaug caise uscate sau lapte de cocos; la final, neparat toc frunze de coriandru si patrunjel proaspete. Uneori, o transform intr-o tocana de linte SI legume: adaug un praz feliat, boabe de naut, 1-2 ardei grasi cuburi, 2-3 cartofi dulci, iar la final pe langa verdeturi pun o lingura de iaurt. Very yummy si usor de facut!