Pot sa (mai) port hainele de vara si toamna?

Suntem deja pe final de septembrie si, parafrazand poetul, unde sunt verile de altadata? Nu mai departe de acum 2-3 saptamani inca ne bronzam la malul marii, acum facem deja rezervari pentru vacanta de Craciun (mai sunt 89 de zile, in caz ca va intrebati…).

Unele dintre voi, speriate de zilele gri ale acestei saptamani, mi-au scris intrebandu-ma daca e momentul sa treaca la garderoba de sezon rece. Le-am raspuns sa mai astepte: vom avea parte de o frumoasa „vara indiana”, o toamna blanda si calda, un cadou din partea calendarului 2019… Pentru ca lucrurile sa fie si practice, scriu acest articol in speranta ca va veti imagina noi asocieri de piese vestimentare si veti prelungi suflul si purtarea hainelor de vara pentru inca cateva saptamani bune. La urma urmei, asta e unul din aspectele care ma fascineaza in folosirea unei garderobe: nu dimensiunea ei, ci multiplicarea tinutelor, resursele care pun creativitatea in miscare, surprizele date de noi combinatii! (de altfel, motivele astea au fost si motorul lui „60 days of styling” – mai sunt locuri in grupa care incepe la 1 octombrie!)

Asadar, va punctez mai jos cateva sfaturi practice si recomandari de tinute:

Eliminati temporar, din garderoba purtabila pe timpul zilelor lucratoare, acele piese explicit estivale si de vacanta: pantaloni scurti din denim, fuste scurte cu multe volane, maieuri cu bretele spaghetti, tricouri cu spatele gol, camasi semi-transparente din in, pulovere crosetate tip macrame, bermude de drumetie, rochii maxi pentru plaja, imprimeurile tropicale, espadrile, slapi… Practic, orice ati fi imbracat pentru plaja, piscina, drumetie, weekend in Vama samd.

Uitati, pana la vara, de pantalonii scurti colorati. Stiu ca aveti chef sa va expuneti bronzul, insa vorbim de un tip de piesa vestimentara a carui conotiatie este prea mult legata de vacanta de vara. Idem pentru fustele si rochiile care rimeaza mai mult cu „Aperol la terasa” si mai putin cu „cafea in sala de sedinte”.

Mizati, in schimb, pe o pereche de bermude sau city shorts. Nu ma refer la bermudele sport, cu multe buzunare aplicate pe lateralul piciorului, cu gaici pentru echipamentul de escalada, ci un model potrivit contextului urban. Bermudele vor avea o linie mai lejera, indepartata de corp, iar city shorts urmeaza conturul pulpei fara a fi mulati, ambele variante oprindu-se la genunchi. Cat despre materiale, puteti alege un model din denim moale (chambray), din piele artificiala, din stofa subtire, din bumbac satinat…

Chiar si cele mai simple modele de bermude vor capata aplomb profesional cand le veti asorta cu incaltaminte de oras si cu un top adecvat zilelor de birou: o camasa in locul unui tricou, un blazer in locul gecii din denim, tocuri mici in loc de tenisi, geanta structurata in locul uneia din material moale, textil.

Schimbati felul in care purtati rochiile, fustele si pantalonii subtiri. Rochiile tip maieu sau tricou (din bumbac, drepte sau mulate), dar mai ales pe cele pentru plaja, le veti impaturi si pune deoparte. Puteti pastra rochiile si fustele din matase, viscoza, bumbac, chiar si dantela. Pentru birou le veti putea purta pe cele midi, iar in weekend pe cele lungi. Idem pentru pantalonii cu imprimeuri neutre: dungi fine, carouri marunte, imprimeu floral pe fundal intunecat, animal print. (aveti aici un articol intreg cu idei de prelucrare stilistica de toamna, pentru fustele si rochiile voastre de vara!)

Asortati-le, pentru inceput, cu piese care le vor structura silueta si care adauga cateva grade de confort termic: un tricou ajustat in locul unuia larg, un sacou-vesta (fara maneci) in locul unui cardigan fara forma, o vesta cu cordon sau cambrata in locul unui pulover subtire supradimensionat, un blazer din catifea subtire sau din in gros… Nu va sfiiti de asocierile de materiale si texturi: nu sunt nici bizare, nici gresite. Din contra, sunt binevenite, surprinzatoare, pline de individualitate! Catifeaua merge cu viscoza, dantela cu denim, stofa subtire cu matasea, materialele netede cu cele cu asperitati, cele mate cu cele usor lucioase… Cat despre incaltaminte, e la latitudinea voastra: botine decupate in varf, balerini, pantofi oxford sau derby, bascheti urbani, tocuri kitten.

In sfarsit, indrazniti sa adaugati sosete atunci cand purtati botine, bascheti sau tenisi cu talpa groasa, pantofi masculini. Nu va imaginati ca le veti purta scolareste, trei-sferturi, ridicate pana la jumatatea gambei – ci stranse sau rulate pe glezna, vizibile partial. Sunt si ele un accesoriu…

Cat despre bluze, topuri, sacouri sau jachete, povestea e la fel de simpla. Pe vremuri, bluzele si tricourile cu dungi marinaresti erau rezervate vacantelor la mare. Astazi sunt una din piele indispensabile ale garderobei urbane de zi. Nimeni nu se va mira daca purtati unul asortat cu o fusta conica, cu un pantalon de costum, cu un blazer profesional – au contraire, s-ar putea sa primiti complimente!

Acelasi lucru il puteti face si cu alte cateva bluze de vara: o ie romaneasca, un sacou brodat in stil ucrainian sau mexican, un maieu tip furou cu bordura dantelata, o bluza din dantela, o camasa imprimata din voal de bumbac… Principiul este de a le alatura unor piese in culori neutre, cu linii clasic-modernizate, in stil business, care si-au petrecut vara dormind in dulap. Asadar, aveti la algere: fuste plisate colorate si imprimate, pantaloni masculini, pantaloni tigareta, pantaloni culottes, jeansi cu talie inalta, fuste creion si multe altele. Peste ele, puteti purta orice: sacouri si blazere, o jacheta bomber, un bluzon din piele, o geaca din denim, un trench scurt

Nu in ultimul rand, acum e momentul sa va purtati esarfele si fularele subtiri, care nu doar va vor tine de cald dis-de-dimineata, dar vor fi si o pata de culoare binevenita.

Ma opresc aici: e randul vostru sa descoperiti ce tinute stau nepurtate si ce combinatii asteapta sa va surprinda.

PS: semnez aici cu 3 mini-remindere. Maine ma puteti asculta in direct (online sau pe 103.6 FM) la Orasul Vorbeste, pe Radio Romania Cultural, de la ora 11:30 – voi vorbi despre saptamanile modei de la New York, Londra, Milano si Paris, despre cele mai importante colectii, momente memorabile, designerii care merita urmariti si evenimente culturale conexe. Ca sa fiti la curent cu workshopurile toamnei, va invit sa faceti un click aici si sa va inscrieti la newsletter; nu-l trimit des! Zilele astea inca va puteti inscrie la 60 days of styling, editia de toamna – va ajuta sa eliminati, printre altele, starea de neputinta matinala din fata dulapului 🙂

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

2 comentarii la acest post

  1. 1
    Sinziana says:

    Irina, vreau si eu sa te ascult dar nu reusesc live! Unde gasesc emisiunea inregistrata? Multumim pentru acest refresh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.