Diferenta dintre o tinuta satisfacatoare si una extraordinara

Momentele dinaintea imbracarii unei tinute – procesul de decizie, revizuirea criteriilor, alegerile finale, asortarile si alaturarile – ne ofera atat de multe optiuni, incat pot fi paralizante. Psihologul Barry Schwartz chiar a studiat felul in care ne comportam cand suntem nevoiti sa alegem dintr-un sortiment foarte bogat, indiferent ca e vorba de a alege 1-2 feluri de mancare dintr-un meniu de restaurant, un anume desen de tapet pentru sufragerie, o anumita tinuta pentru ziua in curs sau melodia preferata dintr-un playlist cu 100 cantece. „Paradoxul alegerii” si „paralizia analizei” sunt dependente una de cealalta.

A avea prea multe optiuni, la fel cu a avea insuficiente optiuni, inseamna potential egal pentru dezastru.

La fel ca voi, si eu imi doresc ca in fiecare dimineata sa ma imbrac depunand efort minim si in cel mai scurt timp posibil. In egala masura, imi doresc sa ma prezint cat mai bine in fata lumii, sa corelez cat mai bine elementele unei tinute, sa arat cat pot de bine cand ies pe usa. Dar stiu si cat de usor e sa ai o zi in care nimic din cele de mai sus nu se intampla cum ar trebui.

Nu plec niciodata de acasa cu intentia de a purta un outfit prost alcatuit si, cu toate astea, am zile cand dau gres. Cum mi s-a intamplat, de pilda, in primavara, cand facandu-mi bagajele pentru o scurta vacanta, mi-am impachetat cele mai nepotrivite haine. Nu stiu nici azi unde imi era mintea… Am pus-o pe seama constrangerilor de timp, dar ulterior mi-am dat seama ca nu tinusem cont de propriile recomandari. Vorba ‘ceea, nici nu mai stiu cate articole am scris despre „arta facutului de bagaje”, dar asta e, mi-am neglijat propriile sfaturi…

Pentru inceput, am uitat sa verific prognoza meteo. Greseala de calator incepator si, iata, desi se intampla la final de primavara, unde am ajuns burnita permanent si batea un vant rece ca gheata. In al doilea rand, am lasat acasa toate piesele mele cvasi-basic, pe care le pot asorta la absolut orice. De ce nu mi-am luat puloverul negru oversize cu guler inalt? De ce nu am scos din sertar tricoul HeatGen din microfibra, pe care il port direct pe piele in zilele cand stiu ca imi poate fi frig? De ce mi-am luat o geaca din denim cu mine, dar nu si un cardigan tricotat? Anyway, acum nu mai conteaza si lectia e invatata.

Cu varf si indesat, de fapt. Pentru ca, dincolo de recomandarile legate de impachetatul hainelor, am mai inteles ceva. Exista anumite elemente stilistice care „ridica” si sustin o tinuta. Un outfit poate fi satisfacator, rezonabil sau din categoria „meh, merge”, la fel cum foarte bine poate fi transformat intr-unul extraordinar, deosebit, cu adevarat interesant. Iar elementele sunt mult mai la indemana decat ati crede.

De pilda…

Hainele sa (vi) se potriveasca cat mai bine posibil

O haina prost taiata si finisata, o haina cu proportiile gresite, o haina cu croiala nepotrivita pentru silueta fiecareia este nu doar neatragatoare, ci si incomoda. Un prim pas este sa va familiarizati cu brandurile si ateliere ale caror croieli si estetica elimina aceste probleme. Un simplu sacou sau un tricou banal pot modifica aspectul intreg al unei tinute, daca vi se potrivesc asa cum scrie la carte. Atentie si la tivuri (lungimi si tipuri), maneci, revere, buzunare aplicate, mansete: fiecare dintre ele pot distruge, suprima sau minimiza frumusetea aspectului final.

Gentile si incaltamintea sunt vedetele ale oricarei tinute

Nu e nevoie sa fie cumparate de la vreun brand recunoscut (ba v-as sfatui contrariul: cu cat mai recunoscut e logoul unei piese, cu atat piesa devina mai comerciala, mai mercantila, asadar mai putin adaptata unui stil personal). Ideea e sa fie de calitate, sa fie un model actual, sa fie o dovada de un gust, sa fie comode si sa fie intr-o poveste stilistica complementara tinutei – in ce ordine doriti voi. O data ce aceste doua elemente sunt bifate, tinuta in sine capata structura, prezenta, verticalitate estetica.

Lasati piesele complicate in seama fashionistelor de profesie

Daca va tenteaza ideea de a prelua un adevarat trend – adica imediat ce a aparut „pe piata” un volum neobisnuit de rochie, o forma noua de incaltaminte, o lungime nemaivazuta de rochie, o suprapunere surprinzatoare de piese, o alaturare magica de culori si imprimeuri -, asta implica sa reproduceti tinutele respective cu maiestrie, cu aplomb, fara sa va ganditi „oare ce va spune X?”, fara sa puneti problema „nu se potriveste la birou”. Cu alte cuvinte, paradigma celor care isi doresc sa aiba tinute cu adevarat in tendinte este „go big or go home”. Tendintele nu se poarta cu discretie si nu se armonizeaza cu vreun gram de stil clasic.

Altfel, a va stradui din rasputeri sa reproduceti un look care nu e „al vostru” e reteta sigura pentru o greseala stilistica. Sfatul meu e sa ramaneti calme, sa mizati pe tinutele in care va simtiti voi insiva si in largul vostru, sa lasati briz-briz-urile stilistice altora. Sa nu fiu gresit inteleasa: simplu si clasic nu inseamna plictisitor sau banal. Din contra, poate insemna distinctie si eleganta, poate insemna confort si culoare, poate insemna o doza de modern echilibrata de o accesorizare divina.

Amuzati-va cu accesorii pline de personalitate

Stiu ca suna general, dar imaginati-va ca cea mai simpla tinuta se metamorfozeaza cand ii adaugati cercei pe care nu ii vedeti purtati de toate colegele, rame de ochelari vintage, o mana de brose, o esarfa mare maiestrit innodata, un guler de blana artificiala aruncat pe un umar, o bereta colorata inclinata jucaus, cateva agrafe cu perle prinse la breton, .

Aplicati principiul high-low

Chiar daca gentile si incaltamintea pot fi vedetele unei tinute, nu inseamna ca restul tinutei sa fie neglijata. Dar nu e cazul nici ca intreaga tinuta sa fie doar din piese vedeta! La fel ca la un spectacol sau intr-un film, vedetele sunt sprijinite de personaje secundare sau de backing vocals. Din punct de vedere stilisti, asta se traduce prin: nu creati tinute doar din piese semnate de designeri sau cu croieli arhicunoscute, jucati-va cu principiul high-low si echilibrati piesele-vedeta cu altele in linii distinse, curate, minimaliste, alaturati imprimeurile spectaculoase cu nuante neutre, mizati pe texturi si transparente cand alegeti croieli complicate, subliniati notele moderne ale unui ooutfit adaugand si un element vintage, si tot asa…

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    Manuela says:

    Buna Irina,

    Frumos articol și practic pe termen lung. Am o rugăminte,
    / idee pt viitor articol: aceeași tematica pentru gravide. Viitoarele mămici probabil simt ca și mine o oarecare limitare in alegerea ținutelor. Fizic vorbind, o burtica ca o minge in crestere, necesitatea purtării de încălțăminte fara toc, dorința de a nu investi într-o garderoba noua doar pt 9 luni (cu speranța că kg in plus vor fi pierdute după naștere), fac alegerea unei ținute de birou sau petrecere de Crăciun mult prea solicitanta. Pentru mine, ideal ar fi sa investesc in piese care vor putea fi purtate și după naștere (și nu ar avea aspectul clar de haine de gravida). Vreo idee în această privință? Ar fi de mare ajutor.
    O zi minunata,
    Manuela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.