5 semne (+1 motiv) ca ti-ar prinde bine o editare de garderoba
Ultimele 4-5 zile m-au bulversat complet. La fel si pe voi, sunt convinsa.
Stiri si scenarii catastrofice, stari de confuzie si anxietate comunicate si amplificate public, dovezi de iresponsabilitate civica, toate intr-un context in care nesiguranta este (paradoxal) o certitudine. La extrema cealalta, mesaje incurajatoare si optimiste, gesturi emotionante si vindecatoare, actiuni care se traduc in generozitate si sustinere reciproca, pana si un izvor inepuizabil de glume si misto-uri.
Toate astea sunt, din perspectiva mea, felul in care ni s-au activat mecanismele de aparare. Ne speriem, paralizam de frica, devenim agresive sau, din contra, ne folosim de umor, credinta, ritualuri mici, bucurii marunte si multa dragoste pentru a face fata unei situatii exceptionale.
Toate astea: cat efort, ce poveri pentru mintea, sufletul si corpul nostru. Pentru ca le simtim din plin, nu-i asa? Simtim ingrijorarea si frica, gandurile negre se inghesuie sub frunte, pulsul ne este accelerat de dimineata pana seara, ne pierdem somnul. Suntem mereu in garda, adrenalina si cortizolul ne energizeaza fals, ne imbuibam cu mancare (desi poate ne simtim stomacul strans ca un pumn), uitam sa respiram adanc, ni se activeaza alergiile si eczemele. Resimtim ruperea unui ritm normal de viata, ne chinuie solitudinea impusa, plangem din orice, consumam excesiv orice inseamna media. Bref, am face orice sa ne calmam, sa ne linistim, sa ne readucem in starea de staza.
Daca vi se pare ca pana aici am batut campii, aveti inca putina rabdare.
Am facut o introducere mai lunga pentru ca, dintr-un anume unghi, ceea ce traim nu este decat o amplificare (uriasa!) a ritmului si stresului pe care il aveam pana acum. Mintile noastre oricum erau incarcate, frustrate, ingrijorate, intr-o vrie continua, consumate de FOMO (fear of missing out, pentru cine nu cunoaste termenul); cotidianul nostru oricum era aglomerat, dezorganizat, suprasolicitat, cu foarte putin timp pentru noi insine.
Acum, fortate de imprejurari, vom avea ceva timp la dispozitie – putem (re)invata sa il umplem cu folos si cu frumos? Sau vom continua sa il aglomeram, fara sa il savuram?
Spun asta pentru ca in ultimele zile am vazut nenumarate persoane scriind adevarate bucket lists, pregatindu-se pentru perioada urmatoare ca pentru ultimele saptamani de viata. Tot ce nu au facut in ultimii ani va fi facut in urmatoarele saptamani: yoga, citit intreaga biblioteca, vazut toate filmele premiate cu Oscar si Palm d’Or, gatit 365 de retete, vizitat virtual toate muzeele lumii, invatat cel putin sapte skills-uri noi (ca e Photoshop, cantat la ukulele, pus muraturi sau tricotat), zugravit apartamentul, digitalizat toate albumele cu fotografii din copilarie, completat puzzle-ul de 5,000 de piese primit cadou acum 3 ani si inca nedesfacut, ascultat 100 de episoade de podcast, telefonat tuturor celor din agenda etc.
Continuam sa facem, facem, facem; uitam sa fim, nu vrem sa luam (sau sa ne dam) o pauza, evitam sa stam pur si simplu.
Nu stiu cate dintre voi isi fac timp, o data la cateva luni, pentru a-si ordona si evalua garderoba. Nu stiu cate dintre voi isi dau spatiu si stare, o data la cateva luni, pentru a se reconecta si reimprieteni cu propria garderoba. Stiu insa ca, atunci cand vietile ne sunt confuze, agitate si aglomerate, mintile si sufletele noastre sunt asisderea. Iar o vorba care mie imi place mult spune „messy closets, messy lives…”
Asa ca va lansez o invitatie, care are legatura cu garderoba voastra.
Va va da de lucru (cate putin in fiecare zi) si va crea spatiu: fizic, mental, emotional.
Va face ordine: in garderoba, in ganduri, chiar in ritmul si tabieturile unei zile.
Va restabili legaturi: intre voi, hainele voastre si tiparele proprii de imbracat, intre voi si ce va poate aduce bucurie, intre voi si creativitate.
Veti tria, evalua, planifica, organiza, ordona, clarifica continutul propriei garderobe, pentru a o redescoperi si a o imbraca cu placere.
Mi-am propus sa fac cu voi urmatorul exercitiu stilistic: sa va trimit zilnic, timp de 8 zile consecutive, cate o „tema pentru acasa”. Le veti primi in inbox, pentru ca apoi sa mergeti snur la dulap. Fiecare tema dureaza (estimativ) o ora, timp in care ascultati muzica si nu verificati facebook-ul (hmm, poate pregatesc si un playlist zilnic, ce parere aveti?). La final, dupa cele 8 zile, va veti fi domesticit, dresat si disciplinat continutul dulapului.
Daca vreti sa luati parte la „domesticirea garderobei”, e suficient doar sa intrati pe acest link si sa va lasati adresa de e-mail. Incepem miercuri, 18 martie, la ora 20:00. Let’s do this together, my darling women!
Revenind la subiectul real al articolului de azi – nu, nu am uitat ca urma sa va spun 5 motive pentru care v-ar prinde bine un detox de garderoba, motivul este momentul actual! -, o astfel de triere si re-evaluare periodica poate fi raspunsul la multe dintre nemultumirile si frustarile stilistice ale oricarei femei. Starea garderobei proprii influenteaza deciziile legate de tinutele pe care alegem sa le purtam si care, la randul lor, influenteaza cum traim in ziua respectiva si cum ne raportam la noi insine. Dulapul nu contine doar haine, ci ascunde si amintiri, comportamente toxice sau benefice, emotii pozitive si negative, indicii despre varstele noastre, etapele prin care am trecut, definitia proprie a stilului si feminitatii, dovezi ale raportului cu corpul si imaginea proprie!
Chiar si fara sa intru in chestiuni complicate ce tin de psihologie, va pot spune un lucru: detox-ul de garderoba duce, pur si simplu, la tinute mai bine construite, la alegeri simplificate si la momente fara incordare in fata dulapului.
Bun, si care sunt totusi acele 5 motive?
1. Iti spui mereu ca nu ai nimic de imbracat
Cu toate astea, ai un dulap care se prabuseste peste tine de cate ori il deschizi, atat e de plin! Ai impresia ca prea putine dintre haine se asorteaza intre ele sau ca ceva lipseste din orice tinuta asamblezi. Ba nu ai sutienul potrivit, ba nu gasesti perechea de pantofi buna, ba ai prefera ca topul sa aiba alta culoare, lungime sau croiala. Oricum, te apuca disperarea in fiecare dimineata si te enervezi ca nu mai stii ce ti se potriveste, ce ar merita pastrat si ce ar trebui pus deoparte.
2. Iti cumperi in permanenta haine noi
Si te simti vinovata, pentru ca stii ca nu faci decat sa adaugi la un morman de haine de care nu esti niciodata incantata sau satisfacuta. In plus, partenerul iti face reprosuri legate de cheltuieli, de cat de mult spatiu ocupa hainele tale, de cate pungi ascunzi, de cate comenzi livreaza curierul saptamanal… Sunt mari sanse ca pe umerase sa iti atarne multe piese nepurtate, care au inca eticheta pretul prinsa de ele, si pe care nu le arunci pentru ca de fapt sunt inca noi-noute.
3. Porti doar ce iti e la indemana si disponibil
Mantra diminetilor tale este „ia sa vad ce am spalat, calcat si pe primul umeras pe care-l iau”. Ai doar vreo 4-5 tinute care iti plac cu adevarat, si pe astea le tot porti… desi in dulap ai si alte haine. Scenariul 2: faci o tinuta care iti place de mori si o porti la nesfarsit, pana te plictisesti de ea, apoi treci la tinuta 2, cu care faci la fel.
4. Te simti coplesita de cate ori deschizi dulapul
Eviti sa iti explorezi dulapul, pentru ca e si dezordonat, ci si un talmes-balmes de haine aruncate unele peste celelalte. Fiecare umeras e atat de incarcat, incat nici nu vezi care e primul strat, iar in sertare hainele stau gramada, nu impaturite.
5. Ai foarte multe haine pe care nu le-ai imbracat de ani de zile
Mi-ai spune ca desi pe unele dintre ele le-ai purtat acum cativa ani, inca te incap. Sau ca pastrezi rochia cumparata in luna de miere, salopeta purtata la prima ta sarcina de acum 10 ani si sacoul imbracat la primul job. Si nu sunt „chiar atat de demodate sau deteriorate”, nu? Ca sa nu mai spun ca e posibil sa ai in dulap haine intr-o varietate de marimi, de cand ai slabit sau de cand te-ai ingrasat brusc, pe care le tii in caz ca… slabesti sau te ingrasi.
Indiferent de scenariul care rezoneaza cu garderoba voastra, puneti-va deoparte niste timp pentru ea in zilele urmatoare. Faceti din acest mic proiect un moment de bucurie. Veti fi prezente in timp ce scoateti fiecare umeras. Va veti lasa incantate de muzica ce picura in ureche din boxa asezata pe noptiera; cine stie, poate chiar o sa dansati putin prin dormitor! Veti avea satisfactia unui gest si efort facut cu intentie. Veti zambi. Veti intampina urmatoarea zi dintr-o stare de multumire, poate chiar de… gratie.
Mi-a placut articolul, multumesc pentru sfaturi 😀
Multumesc Irina pentru calm si sfaturi! Nu am fost niciodata o agitata, dar imi este cunoscut scenariul tau, potrivit principiului: acum ori niciodata! „Acum” sa facem tot ce nu am facut in anii: sa citim toate cartile cumparate si lasate pentru timpuri mai bune, sa invatam (sau sa ne reacticvam) aceea limba straina pe care nu am mai vorbit-o de mult si in general tot ce ne trece prin cap (in interior!!) si nu am avut timp pana acum. Sincera sa fiu eu sunt mai mult de interior si intotdeauna m-a obosit aglomeratia si vesnica agitatie a strazilor. Dar ideea ta e grozava si te rog sa-mi accepti si inscrierea mea in lista lectiilor! Multa sanatate si multe articole interesante!