9 documentare despre moda de vazut cat #stamacasa

Cine spune carantina si izolare obligatorie, spune ocazie de a-si largi orizonturile. Spune momente de escapism, in care poti recupera mult din ce iti doreai sa faci. Spune timp cu tine si pentru tine, oferindu-ti stari de bine si doze de frumos.

Cum in fata noastra se intinde un intreg weekend (in care NU faci banana bread, ca toata lumea!), ti-am pregatit o lista concentrata a catorva foarte bune filme documentare despre lumea modei, pe care sa le derulezi de pe canapea sau din pat. Cand ai tu chef, profitand la maxim de aceste momente de acalmie,

9. Franca: Chaos and Creation

Filmul retraseaza parcursul Francai Sozzani, fosta redactora-sef a revistei Vogue Italia, decedata in 2016. Realizat de fiul sau, acest portret intim este un omagiu adus jurnalistei care, timp de 30 de ani si gratie spiritului sau excentric, a facut din revista de moda o publicatie avangardista, intesata de pictoriale memorabile.

Il poti vedea pe Netflix.

8. Jeremy Scott: The People’s Designer

Documentarul este un fel de poveste a Cenusaresei, ascensiunea meteorica a lui Jeremy Scott de la saracie la succes fulminant – sau, mai bine spus, dintr-un orasel anonim din Missouri la director de creatie al casei Moschino. Unul dintre designerii cei mai profilici ai generatiei sale, director de creatie si pentru propria marca omonima, Scott vorbeste cu sinceritate despre reusite, esecuri si deceptii. Filmul este presarat cu interviuri ale celebritatilor care ii poarta creatiile: Katy Perry, Rihanna, Asap Rocky, Rita Ora, Miley Cyrus, surorile Hilton…

Filmul e disponibil pe Netflix.

7. 7 Days Out

O privire strecurata in spatele usilor inchise ale casei Chanel este un adevarat privilegiu, iar acum, la putin peste 1 an de la moartea lui Karl Lagerfeld, este cu atat mai oportuna. Documentarul se axeaza pe saptamana anterioara prezentarii colectiei Couture pentru primavara 2018, iar Karl este filmat in timpul fitting-urilor, casting-urilor si chiar desenarii de crochiuri, apoi in culisele din Grand Palais, in ziua prezentarii.

Netflix and chic, de data asta.

6. Coton: l’envers de nos t-shirts

Echipa emisiunii Cash Investigation, prezentata de jurnalista Élise Lucet, calatoreste pana in Uzbekistan pentru a urmari pista rezervata bumbacului in industria textila, care la randul ei alimenteaza constant industria modei. O calatorie in care aurul alb este rege. Filmarile ajung si in Bangladesh, unde filmeaza conditiile de munca si trai ale celor care lucreaza – zi si noapte – in fabricile de prelucrare a bumbacului. Pana la final, realizatorii fac lumina intr-un aspect intunecat al productiei a milioane de piese vestimentare care ajung in dulapurile occidentale.

Il gasesti pe YouTube, aici

5. Diana Vreeland: the eyes has to travel

Inainte ca editorii revistelor de moda sa fie considerati celebritati, inainte ca bloggerii si pseudo-vedetele de street style sa fie considerati trend-setteri, a existat o adevara regina a modei: Diana Vreeland. Este cea care, in perioada anilor ’60, a ridicat si propulsat o intreaga industrie inspre modernitate. Acest film documentar, ii trece in revista intreaga viata: de la tineretea crescuta in inalta societate a New Yorkului, la cariera de redactor-sef la Vogue, culminand cu curatorierea colectiei de moda pentru the Costume Institute al Muzeului de Arta metropolitan din NY. Este povestea legendei ei.

Il poti urmari pe Vimeo, aici

4. Dries

Filmat pe parcursul unui intreg an, Dries este un excelent portret al celui mai cunoscut si creativ creator independent de moda. De la intimitatea casei lui pana la viata de studio, documentarul urmareste procesul de creatie a patru dintre colectiile lui Dries. Similar cu colectiile lui, documentarul este o incantare vizuala.

Pana de curand, filmul a fost disponibil pe Netflix (de fapt, inca este, dar nu si pentru Romania).

L-am gasit pe YouTube, dar cu voice-over in limba estona (daca il gasiti undeva nedublat, m-as bucura sa imi trimiteti linkul, thanks!), iar aici aveti reportajul Art of Style (20 minute) tot despre Dries.

3. Bill Cunningham New York

Scott Schumann, aka The Sartorialist, nu este descoperitorul fotografiei de street style. Cu mult inaintea lui, mult mai integru si non-comercial, a fost Bill Cunningham – poate cel mai cunoscut fotograf din redactia publicatiei New York Times. Inca de prin anii ’80, Bill si-a pus semnatura pe paginile dedicate stilului urban: strabatea orasul in zig-zag pe bicicleta, oprindu-se la colturi de strada, observand lumea care trece si fotografiind-o cu talent si candoare.

Gasesti documentarul despre el aici, pe YouTube.

2. The True Cost

care este adevaratul pret platit pentru si de industria modei? Aceasta e intrebarea ridicata de acest documentar, controversat pentru ca a analizat acea parte a industriei pe care toti prefera sa o ignore. Exploatare, poluare, munca la negru, profituri uriase, consum exacerbat: moda rareori izvoraste din considerente etice, iar deciziile legate de productia in masa vin insotite de consecinte pe care marile branduri abia acum le observa. Pe de alta parte, dupa spusesele regizoarei acestui film, „fashion is not a guilt trip”. In schimb, ne invita sa recunoastem vietile si eforturile celor stau in umbra hainelor, facand astfel un exercitiu de constientizare, de deschidere a unei conversatii despre moda. O perspectiva necesara si diferita.

Il gasesti aici.

1. Dior and I

In urma cu cativa ani, am scris pe larg pe blog despre acest documentar emotionant. Este un soi de intrare furisata in lumea creatiilor Couture, dar e mai mult de atat: este povestea a 8 saptamani pe care Raf Simons le-a avut la dispozitie intre numirea lui in rol de director de creatie al casei Dior, crearea unei intregi colectii de debut si prezentarea acesteia in fata publicului. Este o calatorie tensionata, plina de invataminte, cu momente de extaz vizual. Printre altele, este si o recunoastere a meritelor cusatoreselor si croitoreselor din echipa Dior. Nu in ultimul rand, este o frantura din sufletul timid al lui Simons. Este documentarul meu preferat.

Il poti urmari aici, pe YouTube

P.S: pana de curand, pe Netflix puteau fi urmarite alte cateva documentare excelente despre moda: The House of Z (despre Zac Posen), The Boy Who Made Shoes fo Lizzards (despre Manolo Blahnik), Iris (despre Iris Apfel), The First Monday in May (despre Gala de la Met Museum organizata anual de Vogue), inclusiv cateva dintre cele mentionate de mai mine mai sus (Dries, The True Cost). Ma intristeaza ca nu mai pot fi vazute si in Romania, insa daca le gasiti pe alte site-uri, let me know. Sau putem face o petitie catre Netflix, idk..

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

5 comentarii la acest post

  1. 1
    DanielaG says:

    Multumim!!! :))))

  2. 2
    Roxana says:

    Wow! Multumim!!

  3. 3
    conde says:

    O idee foarte buna! 🙂

  4. 4
    Alina says:

    Super recomandare! multumim 🤗🙏

  5. 5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.