Instagramul si izolarea
Intr-o perioada in care izolarea voluntara si distantarea sociala consolideaza importanta retelelor sociale in viata noastra, e interesant de observat – cu amuzament sau cu iritare – conduita influencerilor si al celor care si-au facut o cariera din Instagram. Pusi in fata obligatiei de a sta acasa, toti au dezvoltat noi comportamente pe care le documenteaza, ca intotdeauna, in maniera perfect fotogenica…
Neo-impudicele
Daca, asa cum ne asteptam, izolarea fortata ne aduce pe multe dintre noi in prag de burn-out, tot ea este la originea unor fenomene surprinzatoare. Unul este omniprezenta, la nivel mondial, coacerii de banana bread. Altul este disparitia cvasi-totala a pudorii in randul anumitor influencerite (influencerite? sau influenceuze?). Lipsite de plaje exotice, baruri si restaurante la moda, terase scaldate de soare, cafenele si serate mondene unde isi puteau valida aparitia impecabila pentru privirile followerilor, acestea investesc emotional excesiv in numarul de like-uri al fiecarei postari.
Atentia virtuala si permanenta a celor care le urmaresc – si de care nu s-au simtit niciodata mai apropiate ca acum – le incita sa renunte la ramasitele barierelor sanatoase dintre viata lor publica si cea intima, bariere stabilite intr-o epoca in care iesirea pe strada nu necesita nici masca personalizata, nici autorizatie semnata, nici pregatire psihologica.
Bulversate probabil de prezenta aproape constanta a spectatorilor din social media, ele le multumesc acestora devoalandu-se mai mult ca oricand, fie pozandu-se in lenjerie intima, fie dezvelind partial anatomia partenerului de viata, fie fotografiindu-se in posturi sugestive. Generozitatea lor nu (mai) are limite…
Fashionistele mascate
Copiind imaginile iconice ale luptatorilor de guerilla sau revolutionarilor care tin piept cotropitorilor, fashionistele radicale refuza sa lase virusul covid-19 sa le urateasca tinutele si look-urile. Circumstantele le impun un nou accesoriu care, culmea!, nu e semnat nici Louis Vuitton, nici Simon Jacquemus. Dar nu conteaza! Ele vor face din masca un accesoriu „statement”, cu un cod estetic ce aduce aminte de maruntisurile cumparate de pe Net-a-Porter. Asa se face ca Jenny Walton transforma un saculet satinat, care inainte adapostea o pereche de pantofi Prada, intr-o masca ce are stralucirea unei rochii Haute Couture, Leia Sfez devine maestra in arta mutatiei sanitare a unei bandane, Pamela Tick isi construieste tinutele pentru a pune in valoare albastrul pur al mastii sale, Gwyneth Paltrow asorteaza o masca gri antracit la rochia gri carbon, iar Céline Perruche opteaza pentru o versiune in carouri scotiene a aceluiasi accesoriu.
Cel mai adesea artizanale sau relativ banale, aceste masti risca sa se vada rapid inlocuite de surorile lor branduite, pe care mega-brandurile din moda nu vor intarzia sa le propuna clientelor fidele.
Luptatoarele impotriva kilogramelor
Daca unele dintre noi sperau sa isi petreaca carantina lungite pe canapea, rontaind munti de fistic si savurand litri de ciocolata calda sau petrecandu-si orele, cu seninatate, ba pregatind o tarta cu mere imbaiata in nostalgie, ba o ciorba inradacinata in traditie, ba o lasagna pentru suflet, ne-am putut baza ca anumite Instagrammerite, imediat ce s-a anuntat perioada de izolare, sa isi cultive o noua obsesie: sa nu piarda un miligram de fermitate, sa nu castige un miligram de strat adipos… O obsesie pe care s-au grabit sa o transmita adeptelor lor.
Uitate au fost, asadar, reveriile gurmande de far niente. Instagramul a devenit, in cateva zile, podiumul celor care si-au facut din propriul corp un proiect special, full time. Au reusit sa le motiveze pe cele deja interesate (si, mai ales, cu suficient de mult timp liber disponibil) si, in acelasi timp, sa compromita moralul si starea de bine ale celor care nu aveau nici cheful, nici curajul de a face slalom (la propriu si figurat) intr-un apartament de 60 metri patrati intre buldogul francez, pisica siameza, gemenii de 14 luni, sotul care cere de mancare, telefoanele de la soacra si prietene, rufele care trebuie calcate, emailurile de la munca, listele de shopping cu mancare, gatitul necontenit, curatenia care cere sa fie facuta, filmele care asteapta sa fie vazute, concertele si piesele de teatru care se transmit online, sedintele pe Zoom samd…
Masterchef-i: temporare si amatoare
„Sa redescoperim placerile simple ale vietii” e motto-ul care pare sa se fi inserat intre dogmele in vigoare ale perioadei de izolare. Gatitul a devenit, desigur, una din activitatile la moda. La indemana tuturor, umanizandu-si autorii (si oferindu-le o aura comic-inocenta), chiar sindicalizand virtual chefi renumiti si ad-hoc, vedete in lipsa de inspiratie gastronomica si fanatici ai fitness-ului care isi ofera o pauza in dieta intens proteinizata, fotografiile cu mancaruri atent stilizate si asortate cu tacamurile, fata de masa si farfuria au ajuns sa concureze cu selfie-urile de interior si fotografiile-suvenir din vacantele anilor trecuti.
Asa a ajuns Caroline Petit-Mason sa isi umple frumoasele farfurii cu mancaruri delicioase, Bianca Miro sa anunte oficial lansarea intru pregatirea unui apetisant cheesecake, Alex Riviere sa invete cum sa faca croissants, Caroline Daur sa ne ofere o generoasa reteta de rulouri cu scortisoara, Chiara Ferragni sa confectioneze cu tiramisu cu zmeura, iar Leandra Medine sa-si incerce mana cu un peste pané facut à la maison. Ramane de inteles doar de ce realizarilor lor culinare sunt mai demne de atentie decat ale vecinei noastre de palier…
Pe langa aceste macro-fenomene, am mai observat alte cateva mini-directii, printre care:
– cele care si-au asumat fascinatia pentru hartia igienica si dezinfectant
– cele care au extins arta selfie-ului si asupra familiei
– cele care si-au redescoperit fibra creativa si au chef sa o anunte intregului univers
– cele care abuzeaza de cele mai noi si in voga hashtaguri pentru a nu se plictisi
– cele care fac din codul vestimentar work-from-home/ luxe loungewear / cocooning al enshpelea pretext pentru a-si expune fizicul
– cele care isi arata, cu naturalete, fizionomia reala, dar traiesc cu capul in nori
Un circ constant care sper ca va fii triat la sânge de plictisiții in carantină. 😄
Avand in vedere ca am avut foarte mult timp liber nici eu nu am putut sta deoparte si am folosit Instagram mai mult ca oricand. La mine deja devenise ritual, Instagram, Facebook si apoi ma gandeam ce poze as mai putea face. In majoritatea timpului am postat poze cu mancarea gatita de mine si idei de tinute pentru stat acasa.