Pot purta mai mult de 3 culori in tinuta?
Daca ati avut vreodata curiozitati legate de cum va puteti construi tinute mai colorate, am convingerea ca inevitabil, la un moment dat, ati dat peste aceasta regula cvasi-obligatorie si cvasi-restrictiva: nu purtam mai mult de 3 culori intr-o tinuta!
De ce tocmai aceasta cifra 3? Ce se intampla daca nu respectam aceasta regula? Suntem condamnate pentru eternitate sa ispasim o pedeapsa? Ni se pune o stampila a prostului-gust?
Nu cumva, asa cum exista exceptii de la unele reguli si modalitati de a incalca altele, putem totusi gasi optiuni de a ne imbraca multicolor, cu bun gust, armonios si cool?
Iar daca aceasta regula de 3 culori apare si se aplica si in alte domenii, nu doar in vestimentatie, trebuie sa aiba un motiv bun, nu-i asa?
Eu, personal, nu o consider o regula – in sensul unui cadru fix, a unei legi a carei incalcare e urmata de repercusiuni punitive -, ci o propunere si recomandare estetica. O invitatie catre un spatiu creativ in care te poti exprima, stiind ca ai o plasa de siguranta. Anyway, pentru scopul acestui articol si ca sa nu dau nastere unor confuzii, ma voi rezuma la folosirea termenului de „regula”.
De ce e importanta regula celor trei culori?
Pentru cultivarea bunului gust
O serie de experti in stil si design spun ca principiul purtarii a maximum 3 culori merita respectata pentru ca „permite crearea unui look care este in acelasi timp actual, elegant si purtator al unui efect vizual agreabil”. Aici e punctul pe I, aceasta e miza: alegerea unor tinute multicolore nu este intotdeauna o chestiune usoara. Gandul care ne impiedica sau ne blocheaza este asociat fricii de a nu comite o greseala, de a nu face nota discordanta, de a da nastere unor reactii agresive prin nivelul lor de critica.
Teama de a fi dovada vie de prost gust, de a parea ostentativa, de a fi excesiv de vizibila, de a fi costumate in clown. Intr-o clipa, indoiala capata proportii gigantice si, daca nu avem obisnuinta de a jongla cu game diferite de culori, ne poate sufoca. Pentru multe femei, construirea si imbracarea unei tinute din doua culori vii si vizibile – adica o tinuta din care au exclus negrul, bejurile, nisipiul, griul, bleumarinul! – este deja complicata, le cere o doza de curaj. Si atunci trei culori, imaginati-va… cate intrebari, cate dileme!
Pentru un aspect armonios
Cu cat multiplicam culorile purtate intr-o tinuta, cu atat ne „parazitam” discursul vizual. O explozie cromatica transmite un ocean de mesaje si informatii. Prin urmare, outfitului creat ii lipseste claritatea, lectura sa nu se face intr-o maniera fluida. Nu poate fi parcurs din cap pana-n picioare cu usurinta, analiza lui vizuala cere timp, atentie la detalii, educatie estetica. Interlocutorul – sau chiar si noi insine, in oglinda – isi focalizeaza privirea pe tinuta, devine atent la ce ii evoca (care ii sunt propriile limite stilistice? ii aduce aminte de o pictura abstracta si haotica?) in loc de a fi complet prezent la conversatia voastra, la momentul in care va aflati.
Culorile se afla in armonie intre ele atunci cand, tinand cont de plasarea lor pe cercul cromatic, se invecineaza. Fiecare culoare este flancata de altele doua, in stanga si in dreapta. In consecinta, imediat cum depasim pragul de 3, incalcam un soi de armonie naturala a culorilor. Nu inseamna ca respectiva compozitie cromatica e gresita, ci doar este mai putin previzibila, mai dificil de gestionat.
Pentru definirea propriului cadru
La urma urmei, ce anume din aspectul si tinuta noastra cuantificam, ca sa stim daca am bifat cele trei culori sau daca le-am depasit? Ne limitam la imbracaminte? Adaugam si accesoriile? Tinem cont si de machiaj? Ce facem daca nuanta parului nostru e atat de puternica, incat ocupa spatiul vizual important? O punem si pe ea la socoteala?
Desi se spune ca aceasta regula este universala, in realitate este un subiect de interes doar pentru persoanele care sunt cu adevarat interesate de stil. Cum stilul nu este un talent sau aptitutine innascuta, ne educam (mai mult sau mai putin) cu propriile mijloace, prin interpretarile proprii, in functie de capacitatile proprii. O data inteleasa aceasta regula a purtarii de tinute in trei culori, multe persoane o vor integra rapid, o vor aplica cu usurinta, o vor exersa frecvent, in timp ce altele o vor pune in practica mai rar, dupa un timp mai indelungat sau cu multa precautie. Si, fara indoiala, unele vor merge si mai departe, nu se vor limita la a purta doar trei culori! Pana la urma, regulile si limitele sunt facute pentru a fi depasite…
Asa ca ramane la latitudinea fiecareia dintre noi cata culoare suntem pregatite sa introducem in cotidianul nostru stilistic. Ceea ce nu inseamna ca, din cand in cand, nu o sa va incurajez sa va depasiti blocajele si limitele, sa va permiteti sa simtiti un minim disconfort stilistic, sa fiti creative, sa experimentati macar o data pe luna – macar si pentru a observa ce emotii, trairi, ganduri, observatii va ofera o noua asociere de culori!
Cum introducem, de fapt, mai mult de trei culori intr-un outfit?
Multiplicam tusele de culoare prin intermediul bijuteriilor si accesoriilor
Recomandarea mea principala, daca vreti sa introduceti mai mult de trei culori in tinuta, e sa o faceti progresiv si cu subtilitate. Folositi-va de bijuterii si accesorii, in felul acesta evitati o cacofonie cromatica. Pentru ca accesoriile si bijuteriile sunt plasate la „periferia” tinutei, asta inseamna ca puteti ajunge la 4, 5 sau chiar 6 culori.
Bijuteriile (coliere, cercei, bratari, inele, brose) si accesoriile (cureaua, esarfa, geanta, incaltamintea etc) vor completa tinuta si ii vor adauga elementele de stil necesare, dar intr-o maniera mai putin evidenta, mai putin masiva decat o face o intreaga piesa vestimentara. Nu numai ca dimensiunile lor sunt diferite de cele ale unei haine, dar nici nu exista obligativitatea asortarii lor (nici intre ele, nici cu tinuta).
Ca sa ramaneti intr-o zona sigura, testand simultan si o tinuta multicolora, va recomand sa construiti un look monocrom sau tonala (in degradeuri ale unei singure culori principale), la care adaugati accesorii si bijuterii in tuse de culoare diferite de cele ale hainelor. Nu asortati intre ele culorile accesoriilor ci, din contra, diversificati-le. Veti vedea, e o formula stilistica usor de pus in practica!
Ca sa vizualizati mai usor aceasta prima metoda, uitati-va la cele trei imagini de mai jos. Fiecare dintre ele reprezinta o tinuta 100% tonala. Adaugand fiecareia o geanta intr-o culoare complet diferita, incaltaminte intr-o nuanta contrastanta sau o bijuterie dintr-o alta gama cromatica, tinutele ar cuprinde mai mult de trei culori.
Purtam mai mult de trei culori, gratie culorilor neutre
Una din temele pe care le-am elaborat in workshopul „Ce culoare are primavara ta?” a fost chiar cea a purtarii culorilor neutre, cele care formeaza baza garderobei: alb, bejuri, camel, bleumarin, griuri, negru. Exista o modalitate de a face ca tinutele construite doar in aceste culori sa para mai putin sterse si banale, insa oricat le-am combina intre ele, tinuta nu va fi colorata, vesela, dinamica, vizibila.
Un prim pas inainte este ca, dupa ce am construit o tinuta in care piesele vestimentare sunt neutre, sa le adaugam o a treia, sub forma unei pete de culoare. Este accentul, punctul pe I, semnul de exclamatie: niste cercei colorati, culoarea ojei de pe unghii, o esarfa… Tinuta ramane eleganta si simpla, fara efecte Tehnicolor, dar cu insertii de culoare bine controlate.
Purtam imprimeuri
Excelent motiv pentru a integra o mare varietate de culori in tinuta, imprimeurile sunt „colaboratori” prietenosi. Ca e un desen floral, etnic sau tropical, prea putin conteaza! Ideea este ca va permit sa va colorati outfit-ul.
Nu inseamna ca, de maine, va imbracati in imprimeuri din cap pana-n picioare. E suficient sa alegeti intai o piesa cu imprimeu colorat. Apoi adaugati cea de-a doua piesa, intr-o culoare desprinsa din imprimeu (ideal, nu una neutra). In sfarsit, adaugati incaltamintea, bijuteriile si accesoriile preluand din una sau doua alte culori cuprinse in imprimeu.
In practica, iata cateva exemple – progresive, de la cateva „soft” la altele mai indraznete – , ca sa intelegeti vizual cum functioneaza lucrurile…
Cu o bijuterie, adaugata unei tinute in nuante exotice
Doua nuante incandescente domina acest look: violetul si galbenul neon, culori complementare. Acest contrast luminos este completat de colierul in tonuri de roz piersica si corai. Mai putin intense decat culorile pieselor vestimentare, acestea doua vin sa adauge valoare cromatica si stilistica intregii tinute. Privirile ne sunt atrase catre bust si decolteu, in loc de a se opri la linia de demarcatie din centrul siluetei, intre top si pantalonii scurti, acolo unde se intalnesc primele doua culori.
Cu o singura culoare puternica
Compusa de fapt din culori inchise si estompate, relativ terne, dintr-o gama cromatica pe care o asociem toamnei. Fusta este piesa vestimentara care atrage atentia, prin nuanta ei de galben viu. Cand avem intentia sa ne coloram tinuta si nu suntem sigure de unde sa incepem, e de preferat sa ne rezumam la o singura culoare puternica: ea va pune in valoare toate celelalte nuante, ramanand elementul central al outfitului.
Mai multe pasteluri
Pe langa caracterul general epurat al imprimeului in dungi de pe fusta, ceea ce functioneaza armonios in aceasta tinuta este asocierea nuantelor pastelate, toate cu aceeasi delicatete. Frumusetea asocierii multiplelor tonuri luminoase vine din sincronizarea lor pe aceeasi lungime de unda. Niciuna dintre ele nu pare excesiva, nici una dintre ele nu iese mai mult in evidenta decat celelalte. Indiferent cat de multe nuante ar fi incluse in imprimeu, impresia generala ramane de piesa colorata suav, pudrat, bland.
Cu piese in contrast si in degrade†
Repartizarea diferitelor culori este clara. In partea superioara, declinari din gama de albastru; cel mai intens coloreaza partea centrala a bustului. In partea de jos, tinuta este dominata de oranj, iar tinuta se incheie cu incaltaminte gri, neutra. Tonurile de albastru ofera posibilitatea de a include doua nuante in tinuta. La polul opus, portocaliul vine sa ocupe o pozitie de contrast, iar pantofii gri calmeaza jocul cromatic.
Tehnica Color Blocking
Nu mai este considerata in tendinte, dar nu asta conteaza: este o tehnica din care putem invata noi asocieri de culori vii, aprinse, foarte vizibile. Imbracamintea si accesoriile sunt, in general, in culori uni, lipsite de imprimeuri, motive sau desene. Secretul elegantei unei astfel de tinute vine din alegerea de elemente de calitate: materiale bune, linii de croiala impecabile, masuri corecte ale hainelor, conditie buna a pieselor. In felul acesta, subtextul este de tinuta creata cu atentie si intentie, cu timp de reflectie oferit asortarii culorilor, si nu doar a unei tinute care a fost creata la intamplare.
Pe final, daca e sa va recomand o singura idee din acest articol, e aceasta: o data ce va hotarati sa va imbracati mult mai colorat ca pana acum, puteti incalca regula celor trei culori. Insa inainte de asta, descoperiti care sunt culorile care vi se potrivesc cu adevarat, jucati-va cu ele o perioada si treceti de la un nivel la altul, progresiv. Nu e chiar atat de complicat, nu-i asa?
Se pot purta 2 nuanțe de albastru într o ținută???