Pot sa (mai) port hanoracul si pantalonii de sport si altfel, nu doar la sala?
Intrebarea nu imi apartine, a venit din partea unei participante la cel mai recent workshop corporate pe care l-am sustinut – deloc intamplator, despre cum armonizam stilul personal si tinutele WFH. Pe masura ce ii raspundeam, imi dadeam seama ca ar fi un subiect numa’ bun pentru un articol de blog.
Pentru ca, ce sa vezi, piesele astea sport au devenit categoria vestimentara cea mai purtata si cumparata in ultimul an! In plus, mai toate brandurile pun accent acum pe mini-colectii de loungewear: tot hanorace, tricouri, pulovere sport si pantaloni de training, dar stilizate, in culori prietenoase si croieli oversized. Adica „reinterpretate”, ca sa dea bine in tendinte.
Trainingul sport – in diversele lui declinari – a fost colacul de salvare pentru anul 2020. Echivalentul unui anxiolitic care poate fi cumparat la liber, roata de rezerva si GPS-ul nostru stilistic intr-o perioada de completa debusolare. Trainingul (si hainele „de casa”) a facut parte dintre lucrurile care ne aduceau aminte, atunci cand ne cuprindea exasperarea sau plictiseala, ca munca de acasa, din propria bucatarie sau de pe canapea are anumite avantaje. Trainingul, cu betelia lui elastica, au fost haina care ne-a imbratisat, indiferent de cate felii de banana bread am mancat. Timp de un an de zile toate am avut nevoie de pantaloni de training, de colanti, de hanorace, de haine largi.
Si multe dintre noi am trait doar in astfel de haine. Multe dintre noi continua sa traiasca in ele.
Dar basta…! A trecut un an de la perioada de izolare, nu mai suntem fortate sa lucram doar de acasa, reincepem sa socializam, ne reintoarcem la adevarata noastra garderoba: cea in care pantalonii au fermoare si nasturi, fustele au betelii tari, topurile necesita calcare, iar incaltamintea nu ne mai asteapta la coltul patului.
Apropo de intrebarea din titlu. Vorba meme-ulu, mi-am facut o lista lunga de intrebari despre 2021, iar cea cu pantalonii de training si hanoracul nu e una dintre ele. Eu as vrea sa stiu cum si in ce conditii vom calatori si pleca in vacante? Se va intoarce lumea la munca din birou? Cum va arata traficul din Bucuresti?
Pana primesc raspuns la intrebarile mele, ofer eu solutie si raspuns celei din titlu. E mai usoara si e nevoie sa incepem de undeva. De fapt, intrebarea simt ca ascunde o alta: „cum va arata normalul tinutelor noastre? Va include haine de casa, purtate pe strada?
Indraznesc sa spun „da, dar nu oricum”. Anul acesta de pandemie a innobilat umilul training, va spuneam mai sus ca l-a transformat in piesa-vedeta a colectiilor de primavara. Karl Lagerfeld, daca ar mai fi trait, s-ar fi auto-citat. „Pantalonii de training sunt semnul infrangerii si neglijentei stilistice”, a spus el candva…
In 2020, hanoracele si trainingurile au fost semnul adaptarii la un context nou, nu al infrangerii.
Pe de alta parte, mi-ar placea ca in 2021 sa vad femeile imbracandu-se altfel. Din simplul motiv ca e timpul sa trasam o linie clara intre trecut si prezent.
Asadar, in spiritul unui optimism precaut, va invit sa purtati altfel piesele sport care compun un set de training.
Intr-o prima faza, sa le separati. Nu le mai asortati tot cu piese sport si casual. Nu mai intindeti mana, la prima ora de dimineata, dupa acelasi tricou sau hanorac atarnat de clanta.
In a doua faza, dati-le o tusa de eleganta prin incaltaminte. Treceti de la papuci, sosete si adidasi cu talpa groasa la incaltaminte de strada, la tocuri sau la oxforzi. Da, e complet acceptabil sa incaltati o pereche de sandale, pantofi sau botine decupate – toate cu tocuri inalte -, cand purtati o pereche de pantaloni de training. Cu conditia sa fie pantaloni de training (sau pantaloni jogger), nu colanti. Faceti manevra asta doar daca stilul vostru obisnuit include incaltaminte cu toc inalt; daca nu, nu.
In a treia faza, mix things up. Invatati sa faceti suprapuneri. La o piesa casual asortati una semi-eleganta (un blazer putin cambrat) si niste accesorii moderne, frumoase, colorate (o geanta faina, niste cercei mari, o esarfa…). Renuntati la cardiganul tricotat sau la vesta matlasata, inlocuiti-le cu o haina tailored, cu linie structurata si definita.
Ca sa pastrez recomandarile simple si usor de pus in aplicare, iata care sunt trei posibile directii stilistice pe care vi le recomand.
- Adaugati o pereche de incaltari cu toc si un blazer
Bonus: punctati tinuta si cu 1-2 pete de culoare, ca sa scoateti din anonimat pantalonii gri de training. Adevarat, plec de la premiza ca nu ati cumparat piese de sport in culori stridente…
De pilda, la o pereche de pantaloni gri de training cu manseta elastica adaugati un simplu tricou alb, apoi un blazer verde smarald si o pereche de escarpeni intr-o nuanta de verde cu intensitate similara.
2. Pastrati tinuta neutra, insa cu accesorii interesante
In loc sa va pastrati costumul cu pantaloni pentru o conferinta ultra-formala, folositi-l drept fundal pentru hanoracul ala banal, pe care l-ati tot imbracat in ultimele luni.
Nu faceti o drama si nu mergeti la shopping daca nu aveti un costum in sifonier. Puteti reconstitui tinuta cu un pantalon drept sau larg si un trench clasic.
Ca sa arate bine, genul acesta de tinuta ar trebui sa fie… well, gender-less. Adica fara tuse feminine: fara tocuri, fara croieli stramte, fara genti lady-like, fara perle, fara imprimeuri florale.
Orice accesorii adaugati, sa fie neutre: mocasini sau tenisi, ochelari de soare retro, o geanta din rafie sau una messenger…
3. Plusati pentru o tinuta de ocazie, cu note de lux
De data asta, nu o sa imbracati nici hanoracul cu gluga, nici pantalonii jogger. Pentru varianta asta aveti nevoie de un pulover simplu din bumbac flausat sau din jerseu de bumbac, in culori neutre (alb, gri, bleumarin, negru) si cu detalii trendy (maneci bufante, un nod asimetric frontal, blocuri de culoare plasate asimetric).
Smecheria acestei tinute sta in elementele spectaculoase, care transforma piesa basic in una non-basic. In felul acesta, si doar in felul acesta, o puteti asorta la o fusta maxi la fel de spectaculoasa sau la o pereche de pantaloni largi, fluizi, dintr-o tesatura luxoasa.
Adaugati o geanta plic si o pereche de sandale sau saboti cu toc inalt, plus niste cercei fabulosi.
And that’s it.
Ce varianta de styling va surade: 1, 2 sau 3?
Intre noi fie vorba, tipul acesta de tinute si de styling sunt exemple excelente de cum puteti pune in aplicare conceptul de „high-low styling”. Il explic pe larg si dau mult mai multe exemple in mini-cursul 30 days of styling, a carui editie de vara incepe la 1 iunie. Va puteti inscrie cu un scurt email la inscrieri@imagematters.ro, iar aici gasiti toate informatiile despre program. Ce decideti: in vara asta, investiti in educatia voastra stilistica si in dezvoltarea bunului vostru gust?
Foarte interesante ideile. Recunosc ca nu ma gandisem sa fac astfel de combinatii dar arata chiar bine. Imi place foarte mult costumul roz cu hanorac. Foarte sic!