Zece intentii, decizii sau obiective stilistice pentru orice inceput de an
Pana acum vreo 10 ani, mi-am inceput fiecare an al vietii mele de adult cu o lista de dorinte, pe care eram (aproape) hotarata sa le incep si duc la bun sfarsit. Rezultatele, in mod previzibil, au fost variate. De la un moment dat incolo, am dat peste acel exercitiu care a devenit „Cuvantul Anului”. Am trecut de la o nesfarsita lista de dorinte (care mai toate erau legate de actiuni, aspect exterior sau bunuri materiale), la esenta unui mod de a fi, exprimat printr-un singur cuvant.
Recent chiar am asistat la o discutie lunga care analiza diferentele dintre dorinte, obiective, hotarari, alegeri, decizii si intentii. Fascinanta discutia si concluziile; diferentele dintre ele au legatura cu nivelul personal de implicare, cu planificarea, organizarea sau spontaneitatea, cu un grad de realism fata de unul al fanteziei, cu efortul si disconfortul pe care suntem dispuse sa il suportam pentru a introduce o schimbare in viata noastra, cu cuantificarea si deadline-urile…
Nu-mi arog dreptul de a spune cuiva „Uite, trebuie sa faci ca mine, e metoda cea mai buna!” Din contra, merg pe vorba internetului: „you do you, darling”…
Conteaza mai putin ca iti pui o dorinta pe care o azvarli in Univers si speri sa se indeplineasca candva, cumva, ca iti stabilesti un obiectiv pe care il diseci in 22 de pasi, fiecare cu propriul termen-limita sau ca faci o alegere constienta si intentionala, in urma careia pasesti pe un alt drum, faci lucrurile diferit, renunti la un ceva pentru a obtine alt ceva.
Esential este ca ceea ce iti treci pe lista sa fie dorit cu adevarat din inima, nu ravnit cu indarjire pentru ca bifarea lui „sa dea bine” la public; sa iti fie potrivit, pe masura, nu ales pentru ca ai vazut ca il face/ are altcineva; sa fie ceva care iti imbunatateste calitatea vietii sau calitatea ta de om, asta te va impulsiona sa nu abandonezi; sa fie ceva ce poti face cu relativa usurinta (sau minim efort), in mod constant si cu aceeasi motivatie, fara sa te victimizezi sau critici; sa fie ceva ce iti aduce bucurie, optimism, satisfactie si un dram de mandrie.
Suntem la inceput de an, momentul acela cand „rezolutiile” se tin de trena flamboaianta a sarbatorilor de iarna si stralucesc la fel de atragator ca o fusta din paiete aurii. Daca stau sa ma gandesc mai bine, chiar promisiunea stralucirii lor este ceea ce le face magnetice!
Nu stiu ce ti-ai propus sa schimbi, adaugi, imbunatatesti sau excelezi in acest an, dar pentru fiecare intentie mareata sau obiectiv virtuos de pe lista ta, eu iti recomand cate unul stilistic.
Pentru fiecare pahar cu suc de chlorella, un mini-obicei vestimentar.
Pentru fiecare luna fara zahar sau fara paine, o luna fara shopping.
Pentru fiecare ora pierduta pe social media, o ora investita in tine, in educatia ta vestimentara, in garderoba ta.
Nu „trebuie” sa le faci pe toate; ar fi minunat sa alegi (macar) o recomandare si sa te tii de ea intregul an. Alta varianta, poate chiar mai tolerabila, este sa alegi cate una pentru fiecare luna a anului. Cu unele dintre ele te pot ajuta eu, te pot sprijini, indruma, da o mana de ajutor concreta.
Sa-i dam drumul.
- Apuca-te de o triere, organizare si inventariere a garderobei.
Fiecare dintre actiunile de mai sus au alt scop si alta semnificatie. La un loc, sunt „mama” catorva ani pe care ii poti petrece altfel in fata dulapului, oglinzii, cabinei de proba.
Trierea presupune sa elimini din dulap acele haine si accesorii care nu iti mai folosesc, nu ti se mai potrivesc, sunt deteriorate, sunt in duplicat, nu le-ai imbracat de ceva vreme samd. Merita facuta de 2 ori pe an, iar investitia de timp si efort te ajuta sa vezi clar ce si cate haine ai, plus ca te ajuta sa iti alegi mai usor tinutele si sa porti mai mult din ceea ce ai.
Organizarea aduce un nou strat de claritate, disciplina si eficientizare. O data organizata pe categorii vestimentare, pe sectiuni legate de activitati sau pe culori, garderoba ta intra in flow. Organizarea vizuala inseamna mai mult calm si mai putin stres, inseamna mai putine decizii si mai putina tensiune cand deschizi dulapul sau sertarele.
Inventarierea e cireasa de pe tort. Daca o faci ca la carte, presupune ca la final vei avea masura cuantificata a garderobei tale. Adica vei stii exact cate rochii de vara ai, cate camasi, cate perechi de jeansi, cate genti samd. O directie diferita este sa identifici ce piese iti lipsesc – nu o haina pe care ti-o doresti pentru ca visezi la ea de doi ani, ci un element (piesa vestimentara, accesoriu, bijuterie sau incaltaminte) care ti-ar completa un numar de tinute. Cu alte cuvinte: poate iti lipseste din garderoba o rochie rosie de cocktail, dar sigur ti-ar fi mai util un palton bleumarin.
Intr-o singura sedinta de Wardrobe Detox & Outfit Styling le fac pe toate trei in locul tau (cu obiectivitate, ochi de profesionist si plusand cu tips&tricks care iti valorifica garderoba), iar pe parcurs iti construiesc si minim 25 de tinute. Am deschis agenda cu programari pentru a doua jumatate a lui ianuarie & februarie, aici imi poti scrie.
2. Decide sa te imbraci ca si cum ai merge din nou la birou, chiar daca (inca) lucrezi de acasa.
Nu iti insir motivele pentru care iti va face bine acest micro-obicei, sunt sigura ca le stii. Daca ti se pare prea dificil sa te reintorci la obiceiul zilnic de a-ti construi o tinuta rezonabil de pusa la punct, propune-ti sa faci asta macar de 2-3 ori pe saptamana.
Nu uita sa iti fotografiezi tinutele; iti vor fi rezerva si ajutor pentru momentele cand esti in criza de timp sau de inspiratie.
Daca simti nevoia de sprijin creativ, motivatie si mana de ajutor, da-mi un semn si programam o sedinta de Outfit Styling. Timp de 2-3 ore doar cu asta voi face: iti construiesc tinute, si iarasi tinute, si mai multe tinute, ca se va termina sezonul si tu nu le vei fi purtat pe toate. In schimb, te vei trezi in fiecare dimineata cu pofta de a le purta si fara grija ca nu stii ce sa alegi, cum sa combini, cum sa asortezi… It’s all done.
3. Repara, modifica sau transforma hainele pe care nu le porti din motive obiective
Este parte esentiala din recirculare si sustenabilitate, mai ales daca iti doresti sa devii o consumatoare mai moderata, mai atenta la gestul atat de simplu al click-ului din cosul virtual de cumparaturi. Acele haine care stau nepurtate in dulap ti-au placut la momentul cumpararii lor, nu-i asa? Asta inseamna ca o minima ajustare facuta la croitorie iti imbogateste garderoba, cu o cheltuiala minima.
Daca esti in Bucuresti, iti recomand Atelierul RetusArt; rezultatul muncii lor este ireprosabil si, daca le mentionezi numele meu, ai parte si de 25% reducere din pretul serviciilor.
- Cumpara mai putin si mai rar, cumpara mai bine
Iti prezint un portofoliu de strategii. E modul meu de a-ti sugera ca ai deja suficient de multe haine. Poate nu ai cele mai bine alese haine, poate nu sunt cele mai diverse… atunci cu atat mult e cazul sa alegi o strategie diferita pentru cum iti construiesti stilul si garderoba.
„One in, one out” sau „Una intra, una iese” aproape ca nu are nevoie de explicatii. Pentru fiecare articol nou pe care il cumperi, va trebui sa elimini definitiv un altul din garderoba. Asta nu inseamna sa te folosesti de trierea de la punctul 1, prin care ai scos 17 piese nepurtate, ca sa iti cumperi alte 17 noi. Come on, suntem adulti sau ce? Trierea de mai sus nu are legatura cu aceasta strategie. Poti folosi OIOU pentru ca, atunci cand esti la shopping si te indrepti spre casa de marcat, sa iei o pauza de constientizare, sa respiri, sa iti treci mental in revista garderoba si sa te decizi ce elimini.
Exercitiul „3×3” te ajuta sa verifici versatilitatea unei haine non-basic. Ca sa merite achizitia, trebuie sa poti vizualiza piesa respectiva in 3 tinute diferite, pentru 3 ocazii sau momente diferite, in 3 stiluri diferite – completata de elemente pe care deja le ai acasa, in dulap! Negocierea cu tine insati e puerila.
Preferata celor care militeaza pentru sustenabilitate, stil etic si slow-fashion este „principiul celor 30 de purtari”. Inainte de a cumpara orice, reflecteaza bine daca vei purta articolul dorit de cel putin 30 de ori in urmatoarea perioada. Daca te raportezi la un an, asta inseamna un minimum de 2 ori pe luna. Cu exceptia jeansilor, te vezi purtand acea rochie de cateva ori pe luna? Crezi ca peste un an vei purta la fel de des fusta pe care ti-o doresti azi? BTW, daca ti-ai pus „mindfulness” pe lista de care vorbeam la inceputul articolului, aplica conceptul si exercitiile si in sfera stilului tau.
- Construieste si planifica tinutele in avans
Asa cum faci meal prep pentru o saptamana intreaga, poti face si outfit prep. (Tocmai am inventat un termen nou.) Dedica acestei activitati 30 de minute pe saptamana, nu mai mult – poate intr-o dupa-amiaza de weekend, in loc sa pierzi aceeasi jumatate de ora pe Instagram. Just sayin’…
Formula cea mai simpla este urmatoarea: alege 2 rochii, 1 fusta, 1 pereche de pantaloni (sau jeansi); adauga 1 camasa, 1-2 pulovere, 1 top (sau tricou cu maneci lungi), 1 sacou sau cardigan, 1 curea.
La fiecare fusta sau pereche de pantaloni/ jeansi poti jongla cu camasa, puloverele, topul, suprapunand sau nu sacoul si/ sau cardiganul. Similar pentru rochie: o poti suprapune peste camasa sau top, ii poti pune deasupra sacoul sau cardiganul… Intr-un fel sau altul, ajungi rapid sa ai mai mult de 5 tinute, ceea ce iti acopera intreaga saptamana – si iti creeaza si cateva tinute de rezerva pentru o alta.
Spre deosebire de mancare, nu se strica. La fel ca strategia de meal prep, te scuteste de decizii dimineata, iti economiseste timp, te forteaza sa incepi repurtarea a cat mai mult din garderoba samd.
Evident, este doar o recomandare. Daca ai chef, intr-o saptamana iti poti alege 5 rochii si 5 variante de accesorizare, completare, finalizare a tinutelor.
- Identifica „tinuta de rezerva”, pentru momentele de criza
Daca iti treci pe lista punctul 5, e posibil sa il bifezi si pe acesta; decurg unul din celalalt. In mod evident, „tinuta de rezerva” va diferi de la o femeie la alta, in functie de preferintele ei stilistice. O rochie simpla, cu croiala clasica, cu o geaca din piele, o pereche de balerini si o geanta semi-eleganta de umar vor functiona pentru cineva, iar un tricou alb, cu jeansi si cu un sacou clasic bleumarin vor fi alegerile altcuiva.
Ideea e sa identifici acea tinuta in care arati mereu bine si te simti comod, care sa poata fi ameliorata in functie de anotimp si moment al zilei. O data ce stii care este, pastreaza-o ca rezerva pentru momentele de criza: cand nimic nu te incape, nicio haina nu iti place, esti in intarziere, tocmai ti-ai patat cu cafea tinuta pe care intentionai sa o porti, si tot asa…
- Imbraca corpul pe care il ai acum
Nu militez pentru body positivity dus la extrem, pentru ca nu toate avem resursele de a declara ca ne „iubim” corpul. Nu toate putem ridica in slavi aspectele ale corpului nostru fizic, atata vreme cat nu simtim asta cu adevarat – si subliniez treaba cu „simtitul”, pentru ca nu e suficient sa repetam cuvinte goale de sens.
Zilele trecute am dat peste o fraza intr-un interviu, care m-a facut sa rad cu pofta pentru cat adevar, simplitate si autenticitate continea. Nici nu mai tin minte cine era persoana intervievata; era in mod cert o femeie care, intrebata despre relatia cu corpul ei, a spus (parafrazez): „corpul nostru e cea mai neinteresanta parte a noastra, el habar nu are cat ne preocupa, cat ne consumam din cauza lui si cum il transformam in buricul pamantului. Cu cat ne concentram atentia pe corp – al nostru sau al altora -, cu atat mai putin nu observam omul.”
Daca nu rezonezi cu miscarea body positivity si sloganurile aferente, exploreaza si informeaza-te despre ce inseamna body neutrality. De altfel, merita sa inveti si diferenta dintre body positivity (miscarea sociala care subliniaza faptul ca toate corpurile, indiferent de dimensiune, forma si gen, merita respect, facand eforturi pentru diversificarea imaginilor fizice in media) si body positive image (care inseamna ca iti place cum arati, iti place corpul tau cu totul si esti incantata de cum te simti in corpul tau).
Dar: fa pace cu tine si cu corpul tau. Ofera-i confort: imbraca-l in haine care nu il strang, nu il irita, nu il ranesc. Imbraca-l in tesaturi care invita la placere tactila si in culori care te invioreaza. Impodobeste-l cu cercei, coliere, inele, esarfe. Traiesti in corpul tau, te invit sa constientizezi lucrul acesta. Cu cat il ascunzi mai mult, cu atat il acoperi cu un strat de rusine.
Intre noi fie vorba: daca iti doresti sa pari mai supla, poti face asta cu ajutorul unor tinute bine alese. Cheia nu sta in a te imbraca in negru din cap pana-n picioare sau intr-o rochie fara forma, ci in a gasi acele croieli, proportii, culori si detalii vestimentare care modifica vizual conturul si dimensiunea siluetei tale. Asta stiu sa fac cel mai bine: sa iti ofer educatie vestimentara practica, intretesuta cu indrumare (coaching) si psihologie (desi multa lumea spune ca talentul meu sta in scrisul unor postari faine pentru Instagram…)
- Traieste o luna fara shopping
E posibil. Poti inchide o fereastra pop-up care anunta 15% reducere la unul din brandurile pe care le urmaresti, poti rezista afiselor rosii care semnalizeaza reduceri masive la magazinul tau preferat, poti trece mai departe in feed cand vezi un „sale”, „reduceri acum!” sau „ultimele masuri, -70%”. Daca e nevoie sa strangi din dinti cand faci asta, e posibil sa ai o dependenta de shopping si atunci, iti spun cu toata seriozitatea, reflecta la ce ti-ar prinde mai bine: cateva ore de terapie (care iti aduc claritate, intelegere asupra motivelor tale si instrumente prin care iti poti gestiona dependenta) sau a 99-a rochie?
In aceasta luna fara shopping poti pune in practica punctele 1, 2, 3, 5 si 6. Separat, fie poti incepe o lista de shopping prioritizata, fie stabileste-ti ce iti doresti si ai nevoie sa iti cumperi in fiecare dintre urmatoarele 11 luni. In februarie, o pereche de cizme, 1 pulover si 4 perechi de dresuri; in martie, o geanta, doua esarfe si doua curele din piele; in aprilie, o pereche de cercei, o pereche de ochelari de soare si doua sutiene noi…
La finalul lunii fara shopping, alege una din strategiile de la punctul 4 pentru saptamanile care urmeaza.
- Sprijina ateliere mici, locale; alege designeri romani, mici sau mari.
Este un mod de a-ti insusi originalitatea si de a fi generoasa.
Atata vreme cat vei continua sa cumperi doar de la marile branduri de fast-fashion si fast-beauty, vei fi la fel ca majoritatea: vei purta aceeasi bluza Zara pe care o are si colega ta de birou, vei imbraca aceeasi rochie H&M pe care o poarta si cosmeticiana ta, te vei parfuma cu acelasi parfum comun din Sephora pe care il poarta si receptionera din cladirea de birouri in care lucrezi.
Asa ca daca tot iti doresti sa ai „stil” – altfel spus, sa te diferentiezi de celelalte femei, sa iti construiesti propria semnatura vizual-stilistica si olfactiva – fa un efort si iesi din mall, uita (macar o perioada) de siteuri si aplicatii.
Cauta ateliere ale unor designeri care lucreaza serii mici sau editii limitate. Descopera showroom-uri multi-brand (aici gasesti selectii atente din colectiile unor designeri care au prezenta online si atelier de productie) si showroom-uri de branduri care lucreaza pe comanda, personalizat, dupa masurile si cerintele tale. Mergi intr-o parfumerie de nisa sau in atelierul unui parfumier care iti poate construi parfumul tau propriu, unic. Intra, macar o data, intr-un magazin second-hand. Afla care sunt magazinele din orasul tau dedicate modei circulare. Informeaza-te cand sunt targuri si expozitii cu vanzare. Fii selectiva, aminteste-ti permanent mantra originalitatii, intra-ti in rolul de curator si filtru constient al propriei garderoba.
- Fa din stilul tau o identitate, nu o acumulare la intamplare
Ultima mea recomandare vine ca un corolar la toate celelalte noua propuneri anterioare.
Pot presupune ca nu ti-ai oferit niciodata suficient timp si spatiu pentru a-ti analiza, inventaria, studia si contempla tot ceea ce tine de stilul tau in ansamblu: nu fiecare tinuta in parte, cu capriciile zilnice, ci totalitatea lui: de la garderoba si tipare (bune sau proaste) de shopping, la motivele pentru care iti plac anumite tinute si altele nu, trecand prin pragurile psihologice legate de cat cheltui, si ajungand la ceea ce iti doresti cu adevarat sa simti fata de continutul dulapului tau si ce iti doresti sa transmiti prin cum te imbraci. Drept concluzie, cel mai probabil ti-ai construit garderoba aleatoriu, acumuland diverse chestii ici si colo, fara a constientiza ca „garderoba” nu este stilul tau, ci doar o resursa, combustibil, un depozit – in loc de a fi locul in care se desfasoara o parte din identitatea ta.
Daca anul asta te-ai hotarat sa faci cap-coada o singura chestie serioasa, transformatoare si de durata pentru stilul tau, da-mi 3 zile din timpul tau. Da-mi 3 zile in care lucram impreuna, intensiv, cu mintea si cu inima, in programul meu 1:1, Style Vision Board. Filtram, organizam, vizualizam, imaginam, analizam, construim, aliniem, planificam, sistematizam, simplificam si, intr-un final, asezam. Aici ai descrierea completa a cursului, inscrierile sunt deschise pentru sesiunile din ianuarie si februarie. Te astept, cu incredere!
Comentarii despre acest post