Un fel de „regula de 3”, stilistica

Unul dintre lucrurile care apar foarte des in conversatiile mele cu cliente (chiar si cu prietene sau femei cu care ma intersectez social) este sentimentul de lehamite, plictiseala, apatie pe care il simt fata de garderobele lor.

De cele mai multe ori, ele chiar asa se exprima.

„M-am plictisit de toate hainele pe care le am!”
sau
„Am chef de lucruri noi…”
sau
„Da, stiu ca am suficiente haine, dar tot am senzatia ca mi-ar prinde bine inca cateva, dragute si colorate…”
sau
„Nu mai stiu cum sa le combin, parca ma imbrac mereu la fel, as vrea o schimbare!”

Cand le invit sa imi povesteasca mai multe despre ce si cum se imbraca, observ un fir comun, un soi de trend.

Femeile tind sa isi vada garderoba prin intermediul unor formule fixe de tinute, cu fiecare piesa ocupand un singur loc si avand un singur scop precis.

Ia stai o clipa, o sa imi spuneti, pai nu asa ar trebui sa stea lucrurile? Fiecare piesa sa aiba un scop clar definit, iar garderoba sa fie alcatuita pe baza unor tinute atent formulate?

Da si nu, va fi raspunsul meu. Vin si cu un exemplu concret.

Sa ne imaginam o femeie care are in dulap o bluza frumoasa, nou cumparata, pe care a ales-o special pentru tinutele de la birou. Aceasta femeie a vizualizat respectiva bluza asortata cu o anume pereche de pantaloni si cu o anume perechi de pantofi, ba chiar intreaga tinuta completata de un anume colier si de o anume geanta. De altfel, asa va ajunge sa poarte bluza – si, din pacate, doar asa (sau de cele mai multe ori doar in aceasta formula de tinuta).

O alta femeie va avea in dulap o rochie deosebita, pe care s-a obisnuit sa o poarte doar cand iese in oras (la o cina eleganta, dupa ce a fost la teatru sau la Opera), si pe care o asorteaza doar cu o anume pereche de sandale cu toc, cu o anume geanta-plic si cu o anume pereche de cercei spectaculosi.

Te-ai prins care-i ideea…

Aceasta perspectiva – in care piesa A este vazuta ca fiind bine completata doar de piesa B si accesoriul C sau imbracata doar in ocazia X – da nastere mai multor situatii problematice:

te forteaza ca, in timp, sa iti vezi garderoba ca fiind un sir de formule matematice, rigide, care nu permit flexibilitate, juxtapuneri sau adevarata creativitate…

… ceea ce face dificila multiplicarea purtarii pieselor care au, totusi, un oarecare grad de versatilitate (pentru ca nu iti dai sansa sa iti demonstrezi cat de versatile sunt)…

… ceea ce perpetueaza ciclul gandurilor care iti spun ca ai nevoie de ceva nou, ca e cazul sa iti cumperi inca ceva, ca ar fi bine sa faci ceva pentru ca garderoba ta sa iti mai trezeasca interesul…

… ceea ce te aduce in situatia sa ai un dulap arhiplin, cu piese pe care le porti intr-un singur fel si la care continui sa adaugi alte piese, pe care le porti tot intr-un singur fel…

… ceea ce inseamna ca, de fapt, ratezi posibilitatea de a te conecta la propria creativitate, de a te bucura de ceea deja ai si, deloc de neglijat, de a constientiza cat de bogata iti e garderoba.

Altfel spus, ratezi posibilitatea de a face mai mult cu ceea ce ai.

Dorinta de simplitate

Sa faci mai mult, cu mai putin. Sau cu volumul optim. Nu asta e ceea ce ne dorim toate? Nu la asta se refera acea ideala garderoba-capsula, visul multor femei?

Am intalnit aceasta dorinta de nenumarate ori, mai ales in ultimul an.

Poate ca aceasta dorinta-ideal e unul din motivele pentru care trierile de garderoba pe care le fac au rezultate atat de spectaculoase si imediate. Nu doar ca tinutele se multiplica ca prin minune, nu doar ca dulapul este mai aerisit si organizat, nu doar ca detinatoarea garderobei vede – in sfarsit! – tot ce a strans si tot ce poate imbraca, dar procesul vine si cu o senzatie de eliberare, cu sentimentul ca „acum nu ma mai simt coplesita”. (Btw, trierile de garderoba se pot face in orice sezon si moment al anului, nu doar la inceput de primavara sau prin noiembrie! Cand te decizi sa iti gestionezi diferit dulapul si garderoba, scrie-mi si programam o sesiune de Wardrobe Detox & Outfit Styling.)

Poate ca aceasta e una din lectiile pandemiei: sa constientizam ce a devenit sau este important pentru noi si sa ne dorim „mai mult” din acest ceva sau, la extrema cealalta, sa intelegem ce ne dorim mai putin, sa observam la ce putem renunta fara efort si regrete.

In multe cazuri, femeile pe care le intalnesc isi doresc simplitate si/ sau de simplificare in cat mai multe aspecte ale vietii lor, inclusiv in stil, in alegerile vestimentare (zilnice sau recurente), in continutul si volumul garderobei.

(pentru cele care pun pret pe claritate si folosirea corecta a termenilor, va las mai jos si definitiile celor doi termeni.

Simplitate: insusirea de a fi simplu; lipsa de formalitate, de complicatii; ceva usor de înteles sau de explicat; lipsa de artificialitate, de prefacatorie. Cand e vorba de un stil de viata, simplitatea poate face referire la renuntarea sau eliberarea de posesiuni materiale excesive
Simplificare: a face lucrurile mai simple; functionare sau metoda lipsita de complexitate; a reduce lucrurile la esenta, la un numitor comun; a curata de elemente secundare, de zorzoane)

Si, desi poate fi tentant sa rezolvi prin shopping problema sentimentului de plictiseala fata de garderoba sau de rutina fata de propriul stil, shoppingul este exact opusul a ceea ce ti-as recomanda.

In schimb, te-as invita sa folosesti mai des, mai mult si in moduri diferite tot ceea ce pana acum imbracai intr-un singur stil, o singura data sau pentru un singur tip de ocazie (sau cod vestimentar).

Ce imi invat clientele: Regula 3 X 3 (sau „Purtarea in 3 feluri”)

Imi invat clientele aceasta regula pretioasa a stilismului personal, pe care o aplic si eu de cate ori fac shopping pentru mine:

Orice piesa pe care o cumpar trebuie sa poata fi imbracata:
in cel putin 3 stiluri,
in cel putin 3 ocazii diferite,
in cel putin 3 tinute diferite
(+ toate aceste tinute sa fie compuse din haine, incaltaminte si accesorii pe care deja le am acasa, in dulap!)

E posibil. E nevoie doar sa stii ce ai acasa in dulap si sa faci un scurt exercitiu (intentionat nu ii spun „efort”) de imaginatie.

O data ce incepi sa faci in mod constant acest exercitiu stilistic, intelegi ca nu volumul de haine e cel care conteaza, ci versatilitatea pieselor, posibilitatile de asortare si combinare, dorinta si inclinatia ta de a face mai mult cu ceea ce ai.

Hai sa intoarcem un moment la exemplul frumoasei bluze pentru garderoba de birou. Daca ti-ai pune problema cumpararii acestei bluze si ai folosi drept criteriu final de selectie regula 3×3, in cate feluri ai putea imbraca respectivul top?

Varianta 1: Bluza cu o pereche de pantaloni gri, la birou
Varianta 2: Bluza cu un sacou colorat si pantaloni bleumarin, la birou
Varianta 3: Bluza cu o fusta creion, tot la birou
Varianta 4: Bluza (desfacuta, peste o bustiera colorata) cu jeansi si tenisi albi, in weekend
Varianta 5: Bluza cu jeansi albi si o pereche de sandale aurii cu toc jos si o geanta din rafie, la un brunch de weekend
Varianta 6: Bluza cu jeansi albastri slim si un blazer elegant, plus tocuri inalte, la o cina aniversara in oras
Varianta 7: Bluza cu o fusta ampla din dantela si sandale fine, la o seara de dating
Varianta 8: Bluza peste rochie alba cu bretele, prinsa cu o curea in talie, si cu sandale comode, la plimbare prin oras
… si tot asa!

Cateva exceptii de la regula

Imi imaginez ca asta as ar putea suna urmatoarea ta intrebare.

Aplicam aceeasi regula si rochiilor de ocazie? Unei rochii cumparate pentru plaja si bermudelor de drumetie? Colierului din perle si iei de la strabunica?”

Nu neaparat – vorbim de o recomandare, de o manevra de stilism personal, nu de o lege pe care nu o poti incalca. Pana la urma, de tine depinde daca vrei sa aplici acesta regula, in ce masura si caror piese. Si sigur, tot de tine depinde daca vrei sa cauti nod in papura acestui exercitiu stilistic sau daca il vezi drept ceea ce este.

Reformulat: poti obtine mai mult din ceea ce ai cand descoperi variante noi de combinare si asortare ale pieselor pe care le detii si daca ramai receptiva si curioasa la cum le-ai putea purta in cat mai multe feluri.

(Fac si o paralela din domeniu gastronomic, pentru ca toate avem drum prin bucatarie. Imaginati-va ca doua persoane cumpara aceleasi ingrediente: 1 kg de rosii cherry, o bucata de branza feta sau mozzarella, un catel de usturoi, niste busuioc proaspat, sare, piper si ulei de masline. Una dintre ele va incropi o simpla salata Caprese, racoroasa si delicioasa. A doua persoana va asambla aceeasi salata dintr-o parte din ingrediente, iar din restul va reconstitui reteta virala pe TikTok – in care amesteca rosiile cherry, busuiocul, branza si uleiul de masline intr-o tava, pusa la cuptor 25 minute, pe care apoi le paseaza si le adauga unui bol de paste. Aceleasi ingrediente; doua retete diferite in loc de una singura. BTw, am incercat-o, e super rapida, usoara si delicioasa).

Nu in ultimul rand: putem inceta sa etichetam ingust lucrurile pe care le avem in garderoba, adica „doar pentru weekend”, „de birou”, „de mers in club/ pentru party”. Nu va pot spune de cate ori am imbracat o fusta din paiete cu o camasa din denim la teatru si de cate zeci de ori nu am ales o geanta mica aurie pentru 99% dintre tinutele mele casual de iarna.

Iar acum iti lansez o provocare. Te invit sa imi scrii ce piese din garderoba proprie ti-ai reimaginat acum, dupa ce ai citit despre Regula 3X3?

In sfarsit, pe final de articol, iti reamintesc ca inca te mai poti inscrie la 30 days of styling, urmatoarea grupa incepe luni 16 mai.

Daca nu ai incredere ca iti poti descoperi singura potentialul garderobei, daca ai nevoie de un suflu proaspat pentru inspiratie, daca simti ca e momentul sa mai inveti ceva despre stil si sa iti mai modernizezi (macar cu 1%) felul in care te imbraci, haide. Impreuna e mai usor, iar eu te ghidez zilnic, timp de 6 saptamani, pas cu pas, in constructia tinutelor tale. Trecem de la cele mai simple outfituri si verificarea pieselor esentiale in orice dulap, la combinatii surprinzatoare de culori, accesorizare, suprapuneri, jocuri de texturi, inclusiv prin regula 3×3. Iti astept mesajul la inscrieri@imagematters.ro

Buy me a coffee. ☕ Daca ti-a placut acest articol sau daca ceea ce scriu in newsletter si pe Instagram te-a ajutat sa iti cultivi stilul, sa-ti infrumusetezi tinutele sau sa iei decizii vestimentare mai educate, m-as bucura sa-mi sprijini munca cumparand o cafea virtuala, aici. Sau doua. Multumesc!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    Gigi says:

    Ce faine sunt acele sandale din poza, super blogul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.