Ce NU ar trebui sa-ti mai iei in bagajul de vacanta
Stiu, in fiecare vacanta iti impachetezi mai multe haine decat ai nevoie. Sau nu le iei pe cele mai potrivite, pe cele mai versatile. Cand ajungi la destinatie, de fiecare data te sacaie gandul ca ai fi putut face alegeri mai bune. Ei, la un moment dat vei invata din experienta… Pana atunci, scriu acest articol in care trec acele piese indispensabile, care ne pacalesc ca ne vor usura tinutele de vacanta si, cand colo, raman nepurtate cat suntem in concediu.
Camasa alba supradimensionata, din poplin (sau din in)
Ne promite ca se asorteaza cu orice, ca o putem lasa semi-descheiata cu un pantalon scurt sau lejer innodata cu un pantalon pijama. Ba chiar pretinde ca poate face oficiile unei rochii de plaja sau ale unui caftan, peste costumul de baie. Si are dreptate! Versatilitatea si polivalentele ei nu mai trebuie demonstrate. In plus, ce poate fi mai atragator decat un alb stralucitor pentru a sublinia pielea proaspat bronzata?
Singura problema e ca aceasta camasa alba nu va ramane alba prea multa vreme. Uleiul de plaja, transpiratia, apa sarata, manutele pline de nisip si inghetata topita ale ingerasilor tai… Naspa. In adancul sufletului, inca de acasa, din momentul in care o pui in bagaj, stii ca asta ii va fi soarta. Nu are sens sa iei cu tine nici pungute cu inalbitor, nici vreun spray pentrupete. In concluzie: ori o porti si o distrugi, ori te intorci din vacanta cu ea nepurtata si sifonata.
Camasa alba da bine in fotografiile de vacanta, dar mult mai purtabila si realista este o camasa imprimata sau colorata. Una subtire, din voal de bumbac sau panza topita, pe care sa o poti rula si sa nu ocupe mult loc in geanta, care sa se spele usor si usuce rapid, aruncata pe spatarul unui chaise-longue. Cu cat e mai imprimata, cu atat mai putin vizibile petele. O alta optiune: camasa din denim chambray, ampla si lunga. O poti purta descheiata, cu mansetele suflecate, peste un maieu, rochie sau costum de baie. Plus ca te protejeaza bine in spatiile cu aer conditionat turat la maxim.
Tricoul decolorat si raspurtat
Te implor, scoate-ti din garderoba – definitiv si irevocabil – toate tricourile obosite, maieurile cu bretele largite, bluzitele candva albe – astazi gri, topurile decolorate de nenumarate spalari. Nu, nu sunt „bune pentru stat in casa”, cu atat mai putin „acceptabile pentru o vacanta la tara”. Care ar putea fi un motiv decent, rezonabil, de bun simt care sa justifice purtarea unor haine degradate si uratite? Stiu, in vacanta – mai ales la tara – te imbraci mult mai lejer decat o faci in weekend, la oras. Insa lejeritatea nu inseamna nici nepasare, nici neglijenta vestimentara si in nici un caz nu inseamna sa imbraci tricoul de 2 euro cumparat dintr-un magazin pentru turisti. Daca nu (mai) suporti sa porti hainele astea in public, nu le mai pastra in dulap.
Cauta mai bine sa iei cu tine genul de topuri ultra-versatile, ca un briceag elvetian, tricourile pe care iti face placere sa le porti dar sunt incompatibile cu codul vestimentar de la birou, maieurile sau bluzele pe care le porti rar si le asortezi dificil. Bluzele de inspiratie boema, incretite si cu maneci voluminoase, bustierele colorate, maieurile matasoase cu bretele fine se imbina foarte usor cu orice pantalon scurt sau cu o fusta simpla din bumbac.
Rochia de plaja cumparata la mini-pret
A traversat triumfatoare mai multe veri consecutive. Poate ai cumparat-o chiar intr-o escapada de weekend la mare, de la o taraba in drum spre plaja. Intre timp, elasticul de sub bust i s-a lasat, i-au mai ramas 2 nasturi din cei 8 originali, iar culoarea i s-a estompat de la soare si sare. O scoti din sertar o data pe an, cand ii vine momentul. Sunt de acord ca o vacanta nu ar trebui sa presupuna mega-eforturi vestimentare, te invit sa verifici 2-3 minime criterii de trecere pentru „buna purtare” a rochiei: marimea iti mai e buna? gradul ei de deteriorare e insesizabil sau iti spui „merge si asa”? e comoda sau e lalaie? iti place sa o porti sau… iti e complet indiferenta?
Poate ca a venit momentul sa o inlocuiesti cu o alta rochie de plaja, cu o salopeta cu pantaloni scurti, cu o tunica dintr-o tesatura de buna calitate, cu un caftan multicolor si vaporos – piese care ti-ar aduce realmente placere si bucurie la fiecare purtare. Criteriul esential in alegerea oricarei astfel de piese este adaptabilitatea acesteia. Sa luam, drept exemplu, o rochie-camasa (din panza topita, din material tip prosop, din bumbac, din in), cu lungime midi sau maxi: o poti purta incheiata, cu un cordon in talie, cand cobori la micul dejun si apoi descheiata la piscina; o poti asorta cu bascheti, cu slapi sau cu sandale gladiator… O singura rochie, utilizari multiple.
Piesa basic care se potriveste la tot si la orice
Tii atat de mult sa iti optimizezi bagajul, incat iti iei cu tine doar haine uni, in tonuri neutre, care pot fi asortate cu ochii inchisi… Si care iti pot transforma zilele de vacanta in unele gri, mai ales daca de fapt iubesti culorile.
Poti face fie un amalgam de piese colorate care se vor combina interesant cu cele in nuante 100% neutre (bleumarin, gri deschis, alb, negru), fie alegi de la inceput piese in nuante neutre mai… acomodante si mai putin basic (adica bleu, albastru denim, verde oliv sau verde salvie, bej camel, crem, ciocolatiu, turcoaz, roz). Acestea din urma pot fi baza unei tinute la care adaugi o piesa intr-o culoare stralucitoare, vie, efervescenta.
De exemplu, topurile in nuante de roz aprins, albastru electric, corai, rosu mac, galben solar, verde gazon, mov liliachiu se vor intelege de minute cu toate culorile neutre citate mai sus. Si nu e obligatoriu ca topurile sa fie colorate; pot fi fustele sau pantalonii…
Iata si cateva combinatii de culori care iti pun sangele in miscare:
un tshirt corai + un pantalon ciocolatiu
un maieu alb + un pantalon scurt verde smarald
o bluza roz trandafiriu + o fusta verde masliniu
un pulover subtire bleumarin + o fusta portocalie
o camasa gri deschis + niste culottes galben mustar
Verifica situatia inainte de a pune totul in geamantan: intr-o parte teancul de piese in culori neutre, de cealalta parte hainele colorate sau cu imprimeuri. Vei fi surprinsa cat de multe si diferite tinute poti alcatui…
Inserez aici si un mic reminder.
Pana la finalul lunii poti achizitiona, cu doar 99 lei, webinarul meu dedicat culorilor: descoperi care sunt nuantele care ti se potrivesc si care sunt cele pe care ar fi bine sa le eviti, afli cum faci diferenta intre culori calde si culori reci, inveti cum asortezi culorile intre ele, cum alcatuiesti tinute in mai mult de 2 culori si cate culori poti introduce intr-o tinuta… si multe alte chestii. Pe langa cele 3 ore de webinar, primesti cadou si un ebook cu 10 combinatii de culori, usor de realizat! Scrie-mi aici daca te intereseaza webinarul despre culori – sau un altul din lista celor care pot fi cumparate in august la reducere!
Piesa eleganta si fluida din matase
Toate acele rochii lungi si vaporoase, toate acele caftane exotice si multicolore… cata eleganta degaja la o cina luata la apusul soarelui, ce prezenta fastuoasa la un cocktail bar pe faleza! Mai putin in cazul in care le-ai scos sifonate din valiza si nu ai chef sa-ti petreci o ora calcand. Daca ai loc in geanta pentru un mic steamer de voiaj, ia-le cu tine; daca nu, pastreaza-le pentru o alta ocazie.
Daca tii neaparat sa imbraci o tinuta festiva, eleganta, luxoasa, upgradeaza o rochie cu ajutorul unor accesorii mari sau alege un maieu matasos + un pantalon fluid, carora le poti adauga sandale aurii cu barete fine, o bratara lata, o centura deosebita si o geanta-plic potrivita (din paiete, din rafie impletita si cu scoici aplicate etc).
Jeansii preferati
Iti vor fi cel mai bun partener de voiaj. Sau cel pe care il vei ignora intreaga vara, in special daca destinatia vacantei este o tara calda si umeda, unde numai rochiile largi si pantalonii scurti sunt suportabili. In plus, daca jeansii tai sunt si skinny, vei regreta cele 6 ore petrecute in masina sau cele 8 ore de avion: te vei simti ca un carnat sugrumat de betelia lor stramta, vei ramane cu dunga cusaturilor adanc desenata pe piele, nici nu mai vorbesc de banalitatea lor. Ai tot restul anului sa ii porti…
De ce sa nu alegi mai curand un pantalon lejer din in, o fusta-pantalon din poplin de bumbac sau niste pantaloni cargo din doc subtire, cu talia pe elastic?
Rochia pe care nu o porti niciodata
Idk, are un detaliu din cauza caruia nu functioneaza asa cum ti-ai dori. Poate culoarea e prea stearsa sau prea aprinsa, poate imprimeul e prea mare sau strident, poate e materialul prea aspru sau prea transparent, poate nu e rascroita suficient la subrat, poate bretelele iti aluneca mereu de pe umeri, poate nu ai sutienul potrivit… A fost o eroare de achizitie, pe care tot speri sa o repari de cateva vacante incoace. Insa miracolul intarzie sa apara: chiar si la sute de kilometri departare de casa, nu reusesti sa ii dai de cap. Ramane nepurtata.
Incaltamintea voluminoasa
Doar vara poti purta sandalele cu talpa platforma, sabotii cu talpa din lemn, espadrilele care te inalta cu 12 cm – dar oare e o decizie inteleapta sa ocupi jumatate din spatiul din bagaj cu doua perechi de sandale? Fii sincera si transanta: chiar le gasesti o utilitate in vacanta? Am zis utilitate, nu estetica. Nu sunt sigura ca espadrilele respective sau sandalele super-sized sunt alegerea cea mai judicioasa pentru o vacanta intr-un orasel cu stradute din piatra cubica sau intr-o statiune cu strazi in panta de 45 de grade. Intra-ti, te rog, in rolul de adult pragmatic: alege incaltaminte adaptata nevoilor si drumurilor zilnice, una sau mai multe perechi comode si versatile (de pilda, o pereche de sandale romane din piele naturala, o pereche de tenisi din panza, espadrile cu talpa plata).
In sfarsit, cateva sfaturi pe care le repet de fiecare data cand scriu articole despre bagajul de vacanta.
Pune in valiza haine pe care le imbraci usor si pe care le porti cu placere. Nu te chinui cu o selectie de piese pe care abia stii sa le asortezi.
Planifica-ti tinutele, ca sa nu ai exces de kilograme, dar si pentru ca continutul bagajului sa fie coerent.
Inainte de a impacheta totul, verifica aspectele logistice: care este dimensiunea autorizata a bagajelor pe care le poti lua cu tine (la cala si de mana)? Ce temperaturi te asteapta? Vrei sa iei cu tine detergent si un steamer sau fier de calcat de voiaj? Ai de gand sa iti schimbi tinutele de mai multe ori pe zi? De ce? Iti iei cu tine vreo haina pentru schimbari neprevazute de vreme: un pulover, un tricou cu maneci lungi, o pelerina de ploaie, sosete mai groase? Pentru ce contexte particulare este nevoie sa te pregatesti vestimentar: o vizita a unor locuri sacre, o cina la un restaurant de 5 stele, un urcus pe munte sau o coborare intr-un vulcan?
In sfarsit, verifica compatibilitatea pieselor alese, reciteste acest articol, elimina dublurile si excesul.
Bon voyage!
Am citit pe nerasuflate indicatiile tale si ma regasesc in ele.
Irina, poti recomanda un steamer bun?
Sau poate stiu doamnele de pe aici….
Catalina, iti pot recomanda doar steamerul pe care il folosesc de vreo 2 ani; nu am testat altele si nici nu vreau sa fac reclama falsa 🙂 Steamerul meu este acesta: https://www.emag.ro/aparat-de-calcat-vertical-cu-abur-daewoo-1500-w-280-ml-abur-60-gr-min-alb-roz-dgs1500pk/pd/DJTRGSBBM/?X-Search-Id=8dc78874bde369a58260&X-Product-Id=85422125&X-Search-Position=2&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view&ref=no_results
Criteriile mele au fost urmatoarele: sa aiba un rezervor de minim 250 ml, sa il pot lua in bagaj, sa ocupe minim de spatiu la depozitare (am o debara mica), sa nu platesc pentru brand. In plus, eu calc rar si doar haine, deci nu aveam nevoie de un fier de calcat, statie de calcat sau steamer puternic; nu calc asternuturi, draperii, piese din stofe groase (palton, sacou)… Ca sa spun altfel, eu aveam nevoie de ceva mic, eficient, care sa imi consume minim de timp si care sa imi faca hainele sa arate rezonabil (nu ireprosabil). Sper sa te ajute!