De ce ai nevoie de obiective stilistice
Care a fost cea mai puternica dorinta a ta pentru 2022? Ce ai avut in plan pentru tine pe anul asta? Ce ti-ai propus sa realizezi, in ce aspect al vietii tale ai fost hotarata sa evoluezi, progresezi, imbunatatesti lucrurile?
Stiu ca anul e departe de a se fi incheiat, dar am trecut de jumatatea lui. E un bun moment de evaluare, de reajustare, de privit inainte, de reconectat cu propria motivatie sau viziune.
Iar pentru ca tot veni vorba de dorinte, planuri si obiective:
Ti-ai dorit ceva si pentru stilul tau, pentru garderoba ta, pentru cum te imbraci de la o zi la alta, pentru relatia ta cu shoppingul, cu ordinea sau cu feminitatea?
Ce componente ale garderobei tale ti-ai dorit sa actualizezi, sa (re)definesti, sa schimbi complet?
Ce hotarasei sa inveti, sa imbunatatesti, sa rafinezi?
La inceput de ani, simtim din plin entuziasmul anticiparii reusitelor, simtim forta energiei care ne propulseaza inainte! Ne asezam cu un caiet in fata, ne scriem intentiile si obiectivele negru pe alb (unele dintre noi isi aleg chiar si un Cuvant al anului!), le listam apoi pe categorii: financiar, sanatate, calatorii, educatie, relatii si tot asa.
Dar cate dintre noi ne punem problema crearii si stabilirii unor obiective legate de stilul propriu?
E posibil sa iti spui: „haide, chiar si astea conteaza? ne stabilim obiective pana si in privinta stilului? Nu il putem lasa… la liber?”
Ba da, sigur ca stilul poate fi lasat „la liber”, lasat sa fluctueze cu sezoanele, cu dispozitia de la o perioada la alta, cu cat de incarcata ne e agenda, cu kilogramele, cu micile sau mari evenimente personale (de la inimi zdrobite la revelatii spirituale, de la menopauza la noi intelesuri pe care le dam varstei, corpului, feminitatii). De altfel, esenta noastra stilistica ESTE libera, eu nu ma refeream la a o restrange, limita sau infrana in vreun fel.
Intrebarea mea are mai mult legatura cu ce ai putea face, cu pasi mici sau mari, ca sa simti o diferenta, sa vezi o evolutie, sa observi un before&after care ti se datoreaza in exclusivitate si care nu se opreste doar la suprafata.
Chiar daca esti genul disciplinat, organizat, careia ii face placere sa isi stabileasca diverse obiective, simpla idee de a planifica sau cuantifica ceva atat de abstract si vizual cum e stilul ti se poate parea putin… bizara, incomoda, chiar dificila. Se presupune ca rafinarea stilului personal e un proces natural, creativ, un fel de flow, nu? Nu neaparat. Adica si da, si nu.
Rafinarea stilului personal – prin alcatuirea unei garderobe expresive si functionale, constructia unor tinute din ce in ce mai armonioase sau complexe si prezenta constanta fata de ce ne atrage si ce influenteaza – este o aptitudine, la fel ca oricare alta. Si, ca orice alta inclinatie, se antreneaza si se imbunatateste cu ajutorul tehnicilor potrivite, regland gradul de dificultate, avand o viziune clara a propriilor puncte forte si slabiciuni.
Simplul gest de imbracare al aceluiasi tip de tinute, zi dupa zi, nu este un antrenament pentru imbunatatire. Este doar un automatism si un gest repetitiv, in care purtatoarea e pe jumatate prezenta.
Simplul gest al cumpararii aceluiasi gen de haine, din cam aceleasi magazine, nu este un exercitiu intru rafinament. Este un reflex, un tipar, carora le lipseste directia, viitorul, viziunea.
Cum ajungi la acele obiective? Cum ajungi sa iti dai seama „ce stil ai” si „cum arata stilul tau”?
Punandu-ti o serie de intrebari, cautand firele comune, ajungand la niste concluzii.
Unele intrebari sunt pura introspectie: ce anume dintr-o tinuta iti da o stare de bine? cum iti raspunde corpul cand esti imbracata in ceva ce te strange, te stanjeneste, te infrumuseteaza? Care sunt primele ganduri care iti apar cand te privesti in oglinda? Care observi ca au fost criteriile care, in ultimele 6 luni, au dus la achizitii vestimentare bune?
Alte intrebari sau exercitii iti cer sa te vizualizezi, sa iti exersezi capacitatea de a privi in viitor, ramanand ancorata la tine in prezent: ce ai invatat tu, pana acum, ca te reprezinta? care ar putea fi genul de tinute de care nu te-ai plictisi niciodata? ce stii ca ai refuza sa imbraci sau eviti sa imbraci?
Cateva exercitii iti antreneaza capacitatea de analiza vizuala, iti stimuleaza sensibilitatea estetica: ce culori si imprimeuri iti plac si ai purta cu usurinta? cat de simple sau complexe sunt tinutele pe care le tot salvezi in Pinterest? cum arata accesoriile care simti ca transmit cine esti?
Scopul acestor teme este sa te ghideze spre obiective, sa ti le clarifice si prioritizeze. Sa ti le prezinte ca mici remindere cocotate pe umarul tau, ca un fel de Jimini Cricket al lui Pinocchio – acele mici voci care iti tin actiunile „pe directie” si gandurile clare.
Fie ca scrii aceste obiective pe hartie sau doar le pastrezi in minte, iti garantez ca te le vei avea ca punct de reper. O data la ceva vreme cand te imbraci, cand faci shopping, cand iti redimensionezi dulapul si triezi garderoba, cand iti construiesti cate o tinuta mai altfel, cand te intrebi daca sa alegi X sau Y.
Hai sa o spun altfel: obiectivele tale iti vor fi busola intr-un domeniu arhiplin, coplesitor, mereu tentant.
Iti pot fi luminita de la capatul tunelului, cand esti sedusa de preturi la reduceri, cand te simti tentata sa te multumesti cu o haina care e „asa si-asa” in loc de „wow”, cand esti bulversata de prea-plinul si diversitatea de pe un site.
Aceste obiective iti cristalizeaza directia, te responsabilizeaza, iti pastreaza viziunea pe radar.
In acelasi timp, o lamurire e necesara. Pentru ca aceste obiective sa functioneze asa cum trebuie, este nevoie ca ele sa fie bine formulate, sa fie clare si concise, si sa includa si niste repere despre cum le verifici. Un simplu „Vreau sa am un stil mai interesant si sa imi imbunatatesc garderoba” e vag, insuficient, mult prea general si impersonal.
Care e o formulare potrivita a obiectivelor stilistice?
Sa spunem ca, in mare, dorinta ta este sa porti mai multa culoare si sa adaugi mai multe haine colorate in garderoba. Ti-ai dai seama ca te-ai saturat de haine in nuante neutre, esti intr-o perioada efervescenta a vietii tale, tu insati debordezi de pofta de viata si optimism, asta vrei sa transmiti prin vestimentatie. Asa ca te apuci si-ti cumperi cateva piese in culori puternice si te simti incantata, ai bifat-o si pe asta!
Faza e ca, o data ce incepi sa le porti, ceva nu merge. Nu te simti cum te asteptai sa te simti. Tot in nuante neutre te simti comod si in largul tau, tot culorile estompate sunt cele catre care gravitezi. Te-ai prins care e lectia?
De fapt, aici sunt doua lectii in una.
Prima lectie este legata de autenticitate: nu iti stabili un obiectiv pentru care nu esti pregatita.
A doua lectie este legata de ajustarea si clarificarea obiectivului: cu cat e mai clar si mai flexibil, cu atat mai bine.
In acest caz, ai doua optiuni: fie anulezi obiectivul si iti alegi altul, mai realist, fie accepti ca deocamdata, pentru tine purtarea culorilor puternice se realizeaza prin accesorii, incaltaminte, pete de culoare, nu prin piese vestimentare!
Cate obiective iti poti alege si stabili?
Cate vrei tu. Recomandarea mea este sa incepi cu vreo trei sau cinci, bine alese. Obiectivele pe care ti le alegi pot acoperi orice aspect a ceea ce tu consideri ca este stilul: de la cum te imbraci, cand iti pregatesti tinutele, daca le accesorizezi sau nu, cat de des faci shopping, daca te axezi pe cantitate sau calitate, daca te intereseaza sustenabilitatea samd.
Iti poti stabili obiective mai mundane (de pilda, legate de vopsitul parului: acasa sau la salon? cu ce frecventa?), marete si importante (sa iti vindeci relatia cu propriul corp, sa nu te mai critici, sa iti depasesti perspectiva conditionata social despre cum iti vezi propria frumusete) sau cat se poate de punctuale (sa iti cumperi cea mai frumoasa rochie midi de culoare verde smarald).
Sa iti porti 80% din hainele din dulap poate fi un obiectiv, pentru ca cele mai multe femei imbraca mai putin de jumatate din ce au.
Sa iti cumperi doar haine in marimea corecta si actuala poate fi un alt obiectiv.
Sa iti respecti bugetul lunar poate fi un obiectiv (iar pentru asta, e nevoie sa il si stabilesti concret)
Sa porti mai multe fuste si rochii poate fi un obiectiv.
Sa iti construiesti zilnic tinute frumoase si sa le porti, chiar daca lucrezi de acasa, poate fi un obiectiv.
Sa inveti sa combini culorile si sa porti mai multe imprimeuri (chiar cate 2 simultan!) poate fi un obiectiv.
Sa iti tii dulapul ordonat poate fi un obiectiv.
Sa nu iti cumperi haine noi in urmatoarele 6 luni poate fi un obiectiv.
Sa iti fotografiezi fiecare tinuta, in urmatoarele 4 luni, poate fi un obiectiv.
Sa nu te mai compari negativ cu alte femei si sa inlocuiesti ganduri critice cu altele pozitive si blande poate fi un obiectiv.
Sa iti completezi fiecare tinuta cu o bijuterie sau un accesoriu poate fi un obiectiv.
Sa porti mai putine haine negre poate fi un obiectiv.
Ok, ai prins ideea.
Drept exemple, iti las mai jos doua liste diferite. Prima ii apartine Marianei, cu care am lucrat recent in mai multe sedinte de style coaching.
- Sa port numai tinute simple, mereu calcate si ingrijite, care imbina modernul si clasicul (de exemplu: o camasa si un pantalon cu croieli clasice + un colier ultra-modern)
- Sa adaug mai multa culoare in garderoba (numai culori uni, fara imprimeuri)
- Sa renunt la accesoriile boeme-folk: palarii cu boruri mari, veste cu franjuri, ciocate, genti din macrame
- Sa nu mai cumpar haine mult prea moderne, in tendinte
- Sa nu mai cumpar cardigane, pulovere supradimensionate si orice fel de tricotaj fara forma structurata, pentru ca contravin imaginii pe care mi-o doresc
- Sa nu imi cumpar bluze noi pentru primavara si vara, deja am foarte multe!
- Sa explorez mai multe croieli de pantaloni, ca sa diversific categoria pe care o port cel mai des
- Sa gasesc o pereche extraordinara de balerini eleganti din piele, care sa fie comozi si sa se potriveasca la aproape tot ce am in dulap
- Sa imi cumpar 2 genti elegante din piele si sa renunt la sacosele din panza.
- Sa probez in magazin, de fiecare data, hainele care imi atrag atentia in loc de a merge direct la casa.
- Sa inlocuiesc toate sutienele cu unele de calitate si in marimea buna.
Cea de-a doua este a Ralucai, care a participat la una din editiile anterioare ale programului In Explorare.
- Fara cardigane: le elimin din garderoba pe cele 3 pe care le am si nu mai cumpar altele noi. Ma fac sa arat ca o molusca. Le voi inlocui cu blazere si sacouri.
- Nu mai cumpar nicio pereche de colanti sau jegginsi. Am deja 5 perechi; nu sunt pantaloni de strada.
- Voi cauta, proba si cumpara 2 perechi de jeansi – o pereche boyfriend si o pereche slim, amandoi albastru clasic.
- Voi purta rochii si fuste de cel putin 4 ori pe saptamana.
- Voi investi intr-o geanta crossbody de calitate, din piele, de dimensiune medie. Renunt la rucsacul de laptop. Nu cumpar geanta de umar, pentru ca simt ca ma incurca si sunt prea elegante pentru stilul meu.
- Voi purta absolut tot ce am in garderoba de cel putin o data pe sezon.
- Renunt la negru o data pe saptamana, in fiecare saptamana
- Imi rezerv 30 de minute in fiecare weekend ca sa imi pregatesc 3 sau 4 tinute pentru saptamana urmatoare
- Sa cumpar 2 curele bune, din piele, pentru jeansi: una neagra, una maro
- Sa fiu mai curajoasa, mai aventuroasa cu stilul meu.
Stabilirea obiectivelor stilistice, impreuna cu decantarea lor in actiuni concrete si pasi planificati, alaturi de colajul de fotografii care iti reprezinta preferintele estetice sunt parte din programul meu de style coaching, Style Vision Board. Le dedicam 2 intalniri din cele 3, fiecare cu durata de 60-90 de minute!
Aici ai toate detaliile programului; decide-te si scrie-mi la inscrieri@imagematters.ro
Comentarii despre acest post