6 etape pentru descoperirea stilului personal (partea 1)

Visati cu ochii deschisi la o alura plina de caracter, la tinute-substitut al definitiei femeii care sunteti azi. Suna complicat, complex si nuantat. Este un alt fel de a spune „vreau sa imi gasesc stilul, nu ma mai regasesc in hainele pe care le imbrac…”

Faza e ca, de fapt, lucrurile nu sunt chiar atat de complicate, complexe si nuantate. Procesul nu presupune sa renuntati la intreaga garderoba si sa va resetati de la zero obiceiurile vestimentare. Este nevoie de o minima planificare, de obiective, de niscaiva rabdare si atentie, de a nu sari etape, cauta scurtaturi sau face lucrurile pe repede-inainte si, mai ales, de realism. Va asteptati ca dupa o singura lectie de franceza sa vorbiti fluent, dupa o singura sedinta de balet sa fiti Alina Cojocaru sau dupa o singura intalnire de terapie sa va fi vindecat toate ranile, problemele, traumele?

Asa ca va invit sa trageti aer in piept, sa va relaxati si sa reflectati la intrebarea: „care este cel mai mic efort pe care sunteti dispuse sa il faceti, constant si cu pasi mici, pentru a va gasi stilul?”

Poate veti gasi raspunsul (singure sau impreuna cu mine) in una sau mai multe dintre cele 6 etape pe care vi le detaliez mai jos

#1. Curatati-va dulapul

Da, este prima etapa. La fel ca in cazul copacilor si gradinilor, indepartati uscaciunile si buruienile. Triati din haine, eliminati tot ce nu ati purtat de cativa ani, tot ce nu va mai place, tot ce nu se mai potriveste marimii actuale. Indiferent daca aveti o garderoba care va ia ochii sau observati ca mare parte din ea nu va mai corespunde, scopul si interesul sunt sa o priviti cu alti ochi.

Ce povesteste astazi despre voi? Ce arata despre preferintele voastre stilistice? Ce spune despre gusturile si tiparele voastre? Ce nu va mai doriti? E o garderoba prea colorata, prea disparata, prea aglomerata? Sau din contra, prea standardizata, uniforma, impersonala, banala? Este o garderoba care apartine zilelor noastre sau este blocata in 2002, la vreun apogeu personal?

Pe masura ce va descifrati dressingul, va puteti stabili si rafina o serie de obiective stilistice.

Ca sa treceti prin aceasta etapa ca la carte, va fi nevoie sa scoateti tot – dar absolut tot – din dulap, mai ales lucrurile ascunse in fundul sifonierului prin cutii, pungi sau sub un maldar de haine. Va trebui sa decideti ce faceti cu toate acele piese de care ati uitat de ani de zile, cele pe care le-ati tot dat deoparte, cele care nu v-au placut prea mult de la inceput…

Nu va recomand sa sariti peste aceasta etapa de intelegere a garderobei proprii: conteaza sa constientizati si volumul de haine pe care l-ati adunat, dar si proportia celor pe care le imbracati, la fel cum conteaza sa va dati seama daca continutul ei va (mai) reprezinta, seamana, vi se potriveste.

Evident, va fi nevoie sa eliminati hainele, incaltamintea si accesoriile „din alta viata”, cele pe care nu le mai purtati (chiar si piesele de brand, hainele si bijuteriile primite cadou, articolele gresit cumparate samd), plus hainele uzate, deteriorate, patate, scamosate sau intrate la apa, piesele in marimi prea mici sau prea mari, hainele care va irita (pielea sau nervii), culorile care nu vi se potrivesc, duplicatele, basic-urile de proasta calitate…

La final, cu ce ramaneti? Cu ceea ce va face cu adevarat placere sa purtati, in masurile, culorile si croielile potrivite voua astazi, in stiluri care se potrivesc vietii voastre de zi cu zi. O garderoba ceva mai aerisita este ca o coala de hartie, de pe care putem citi usor ceea ce o mana priceputa a caligrafiat anterior. Detoxul de garderoba deschide un orizont nou altor posibilitati.

#2. Luati-va un angajament

Sau macar faceti-va o promisiune. Pentru ca stim cat de usor ne refugiem in pretexte, am trecut toate prin genul asta de experienta… Reconfigurarea stilului propriu, identificarea lui sau simpla actualizare a garderobei nu se fac de la sine. Uneori este nevoie de un sprijin din exterior, de o motivatie puternica sau de a te gasi in momentul si contextul potrivit. Insa daca gasirea stilului personal este o prioritate, daca simtiti ca este un „ceva” de care aveti nevoie si vi-l doriti puternic, atunci mobilizati-va resursele.

Puteti incepe prin a va chestiona, corecta, reformula gandurile si credintele care va blocheaza: „ma voi ocupa de mine cand voi fi slabit 12 kilograme/ cand voi avea un job mai putin tracasant / cand voi avea din nou talia de dinainte de sarcina / cand voi avea un iubit / cand voi primi o mostenire”…

In caz contrar, complacandu-va in aceeasi situatie, ajungeti sa va imbracati din aceeasi garderoba care va nemultumeste si pe care veti continua sa o aprovizionati cu piese lipsite de personalitate (sau potrivite altei persoane, nu voua). Unul din motivele pentru care se spune ca „stilul costa” nu este legat de costul propriu-zis al hainelor, ci de acumularea sumelor cheltuite in timp pe piese de calitate inferioara, pe piese niciodata purtate, pe piese gresit alese. Toate acestea reprezinta o irosire, pe cand imbunatatirea si reconfigurarea stilistica vin o data cu micile schimbari interioare: de la evaluarea corecta a unei haine (croiala, calitate, marime, culoare, versatilitate) la evaluarea necesitatii cumpararii ei.

#3. Apropiati-va de voi insiva

Vi se pare dificil sa cerneti ceea ce va place de… restul? E firesc. Mai ales daca aveti obiceiul cumpararii unei tinute pentru ca v-a placut imbracata de altcineva, daca principalul criteriu al unei achizitii vestimentare a fost strict estetic („ce draguta e bluza asta, o cumpar!”), daca va limitati greselile de shopping alegand doar piese basic, in croieli familiare si in culori neutre sau daca validarea si complimentele primite v-au fost mai importante decat alegerea propriului stil.

Acum, in sfarsit, e timpul sa vi-l exprimati.

Ce aveti chef sa povestiti despre voi lumii, prin intermediul hainelor purtate?

Ce cautati, de fapt, ce va intereseaza? Confortul, creativitatea, credibilitatea profesionala? Tinute in armonie cu varsta (nici prea tinereasca, nici prea trecuta)? Tinute pentru o viata sociala mai bogata sau pentru o noua activitate, pentru un nou hobby? Mai putin timp petrecut dimineata in fata dulapului? Piese si tinute in care sa pareti mai supla sau care sa va recontureze silueta modificata de o sarcina sau de menopauza? Haine in care sa fiti remarcata mai usor?

Respectati-va obiectivele si modul de viata. Cu cat sunteti mai putin prizoniera unei fantezii legate de silueta ideala, cu atat va veti apropia mai usor de adevaratul vostru stil.

De altfel, totul poate incepe in dressingul actual: o data ce l-ati eliberat de toata imbracamintea inutila care va impovara, cu atat mai usor poate fi sa creati tinute inedite, care sa va reprezinte. Aceleasi piese, imbinate diferite sau cu mici imbunatatiri aduse de styling, pot aduce o schimbare radicala – am fost martora acestor transformari de nenumarate ori, de cate ori am facut o sedinta de Outfit Styling. Ba mai mult, schimbarea usoara poate rezulta din simpla combinare a culorilor din garderoba, eliminand negrul din ecuatie. In loc de a asorta totul cu si la negru, diversificati paleta cromatica:

trandafiriu + maro ciocolatiu
rosu + bej camel
bleu ciel + verde masliniu
galben solar + portocaliu
roz fucsia + albastru inchis
crem + nisipiu

Jucati-va apoi cu registre stilistice opuse, pana gasiti formula care va reprezinta si va place cel mai mult: masculin cu feminin, casual cu clasic, oversize cu stramt, sport cu ladylike.

Altfel spus: o camasa masculina cu o fusta din dantela (sau o rochie furou satinata), o rochie maxi de inspiratie folk-boema si ghete army, un pantalon masculin cu pense in talie si un top cu alura romantica… Repet una din ideile de mai sus: scopul nu este sa luati drept stil personal TOT ce va place estetic, ci ce va reprezinta + ce vi se potriveste + ce va place.

(Partea 2, etapele 4-6: va fi postata in urmatoarele zile)

Descoperirea stilului personal nu este o „misiune imposibila”. Din contra, este o misiune realizabila: uneori sunt necesare 6 etape, alteori e nevoie de 5 pasi sau de 10 intalniri. Cinci dintre ele – obiectivele, clarificarea preferintelor, inspiratia, sistematizarea, planificarea – le putem parcurge impreuna, in 5 intalniri consecutive, in programul „In Explorare. V-am mai povestit despre el: urmatoarea grupa incepe la jumatatea lui septembrie si aici sunt toate detaliile. Cand spun ca le parcurgem impreuna, chiar asa este: ne intalnim live, de 5 ori, si petrecem impreuna cate 2-3 ore, de fiecare data. Cu exercitii, cu teme, cu intrebari si solutii, cu coaching, ghidaj si recomandari, si cu multe, multe lucruri de invatat. Fara sa fie un curs pe „repede-inainte”, in cele 5 intalniri veti realiza ceea ce altfel v-ar lua cateva luni de zile… Inscrierile sunt deschise, vom lucra in grup restrans (de max 8 persoane) si imi puteti scrie aici.

Aveti si optiunea de lucru 100% independent (puteti achizitiona doar workbookul programului si parcurgeti toate exercitiile si temele in ritmul propriu, cand aveti timp; este un workbook de aproape 100 de pagini). De asemenea, aveti varianta de lucru in simbioza: workbookul + o sesiune 1:1, de 3 ore, impreuna cu mine. Daca va doriti detalii despre optiunea A sau B, scrieti-mi aici.

Intr-o nota separata: detoxul de garderoba este genul de exercitiu practic pe care il puteti face cand vreti voi, iar din webinarul meu puteti prelua modul cel mai eficient de triere si re-organizare a dulapului, impreuna cu tot felul de intrebari care va vor ajuta sa faceti cea mai buna selectie a hainelor. Daca va doriti sa descoperiti culorile care vi se potrivesc, care sunt regulile in functie de care le asortati, cate culori puteti avea intr-o tinuta si cum faceti ca o tinuta in nuante neutre (bej, gri, negru, bleumarin) sa nu para banala, am un webinar si pe tema asta. Ambele webinarii, si altele trei, sunt disponibile pana miercuri, 31 august, cu doar 99 lei. Aveti aici detaliile, si tot aici imi puteti scrie.

Buy me a coffee. ☕ Daca ti-a placut acest articol sau daca ceea ce scriu in newsletter si pe Instagram te-a ajutat sa iti cultivi stilul, sa-ti infrumusetezi tinutele sau sa iei decizii vestimentare mai educate, m-as bucura sa-mi sprijini munca cumparand o cafea virtuala, aici. Sau doua. Multumesc!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii despre acest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.