Sandwich dressing: primul lucru de invatat despre tinute
As putea vorbi zile in sir pe subiectele, lectiile si detaliile a tot ce poate insemna „educatie stilistica”. Siluete si croieli, lungimi si volumetrii, suprapuneri si alaturari de texturi, armonii cromatice si accesorizare echilibrata, piesa basic vs piesa-cheie vs piese statement, intentii si obiective, bugete si relatia cu banii… Strecurate printre toate astea, si totusi la loc de cinste, este stylingul.
Adica acele ajustari manuale, manevre din sfera tehnicilor stilistice asupra hainelor deja puse pe corp, care modifica nu numai aspectul general al modului in care sunt asamblate, ci transforma vizual proportiile tinutei. O ajuta sa se armonizeze cu purtatoarea. O ajuta sa capete o nota actuala fara a fi trendy, fireasca si totusi usor studiata. O ajuta sa para stilata, nu doar imbracata.
Unele dintre aceste interventii va sunt familiare, sunt sigura ca le utilizati. Va incingeti talia cu o curea, cand o rochie e prea larga. Rasuciti tivul jeansilor, ca sa vi se zareasca glezna. Suflecati spre cot maneca unui pulover larg sau a unei camasi masculine, ca sa nu pareti ca v-ati inecat sub metri de tricotaj sau de tesatura. Si apoi un nod la o bluza, un half-tuck la o camasa, un nasture descheiat in plus…
Internetul abunda in genul asta de tips&tricks simple, de efect si in cele mai multe cazuri, utile. Recunosc ca am invatat si eu, de pilda, cum sa port o rochie cu spatele gol (sau un top decoltat si cu nod frontal) in asa fel incat sutienul sa fie 100% acoperit. Am vazut cum legi sireturile acelea foarte lungi ale sandalelor, ca sa nu alunece de pe gamba pe glezna. Am descoperit cum poti purta o rochie petrecuta astfel incat sa nu mai arate a rochie, ci a kimono, cardigan lung sau ca simpla rochie cu incretituri verticale si nod frontal.
Le-am testat pe cateva. Ma simteam si aratam ca Celeste Barber, atat de ridicole sunt in realitate.
Astea fiind spuse, am realizat ca exista totusi o manevra de styling care ramane universal valabila. Poate fi pusa in practica de orice femeie, indiferent de ce silueta, stil, garderoba are. Este foarte simpla. Nu-ti cere sa porti o piesa in tendinte, nici sa ai un outfit complex. Posibil sa poata fi pusa in practica si peste 50 de ani, cine stie…
Este vorba de aceasta metoda de echilibrare a unei tinute, fie prin culori, fie prin proportiile pieselor purtate. Se numeste „sandwich dressing„.
Arta de a-ti construi o tinuta armonioasa – adica bine proportionata
Acum e momentul in care te invit sa te gandesti la un sandwich, de unde si numele tehnicii.
Iei doua felii de paine – una sus, a doua jos -, iar intre ele introduci unul sau multe ingrediente diferite: o felie de branza telemea sau o felie de piept de pui, o frunza de salata sau o felie de rosie, o ridiche taiata in doua, niste bucatele de avocado sau cateva felii de ou… Indiferent ce ai disponibil in frigider, rezultatul este echilibrat.
Acelasi principiu il poti aplica si in tinute, indiferent ce decizi sa folosesti din dulap.
Partea de sus a tinutei – mantoul, sacoul, camasa, puloverul – corespunde feliei de deasupra.
Partea intermediara a tinutei – pantalonul, fusta, rochia – simbolizeaza garnitura.
Incaltamintea reprezinta felia de paine de dedesubt.
Scopul este, deci, de a echilibra cele doua „felii” ale tinutei fie printr-un rapel de culoare, fie printr-o oglindire a croiurilor, lasand garnitura sa se diferentieze.
OK, si cum fac din sandwich o tinuta? Cum aplic metoda in practica?
Din perspectiva culorilor, nu este obligatoriu ca incaltamintea sa fie in aceeasi culoare cu ceea ce porti in partea de sus a tinutei. Iti recomand, totusi, sa ramai in aceeasi familie cromatica, in aceleasi tonuri: daca porti un pulover bej, alege incaltaminte bej nud, bej camel, tabac sau alte tonuri de marouri si bejuri (chiar si animal print in nuantele clasice de maro-bej-negru). Asta daca vrei sa aplici aceasta metoda de styling; daca preferi sa ai incaltamintea diferit colorata de restul tinutei, ai introdus un punct focal.
Din punct de vedere al croielilor si volumelor, o piesa supradimensionata in partea de sus (un mantou larg, un sacou XXL, o camasa mare) iti va cere o pereche de incaltaminte impozanta, cum ar fi niste botine cu talpa groasa, o pereche de mocasini chunky, niste adidasi cu talpa zimtata si foarte voluminoasa.
Intre piesa supradimensionata si incaltamintea cu talpa groasa vei intercala o pereche de colanti, de jeansi slim, de pantaloni mulati sau o fusta creion. Altfel, tinuta cade in afara axei de echilibru vizual, devine dis-proportionata.
Cum procedezi invers, cand imbraci piese stramte, pe corp?
Cand ai imbracat un top care urmeaza cu fidelitate linia corpului – un body, un maieu cu bretele subtiri, un tricou slim fit, un sacou cambrat, o bustiera mulata -, vei miza pe incaltaminte a carei forme si dimensiuni copiaza linia piciorului (sandale cu barete fine, pantofi cu toc subtire, balerini gratiosi). Intre ele, „garnitura” este cea care va capata volum: niste jeansi baggy sau boyfriend, o fusta ampla (midi sau maxi), un pantalon palazzo sau cu pense in talie…
Sa inveti cum sa iti imbraci corect silueta este prima lectie de stil, insa nu e suficient doar sa pui hainele pe tine si sa alegi marimile potrivite. Stylingul e a doua lectie fundamentala de stil, careia ii dedic cel putin o intalnire cand lucrez 1:1 cu o clienta: de la accesorizare, asortari, jocuri de proportii si suprapuneri, plus manevre din acestea ce tin de modificarea aspectului tinutei gata imbracate. Daca vrei sa afli mai multe despre cum se desfasoara, cate sedinte sunt necesare, cat costa, ce inveti si pui in practica, ce recomandari personalizate iti fac si cum parcurgem impreuna drumul de la descoperirea stilului tau la implementarea lui (in tinute si garderoba), scrie-mi aici.
Comentarii despre acest post