Viitorul la feminin: pe cine urmarim in 2023?
Mi-am inceput anul intrebandu-ma ce tema sa aleg pentru primul articol din 2023.
Am cochetat cu gandul de a scrie despre asa-zise rezolutii stilistice – dar cum sa scriu despre rezolutii, cand eu nu (mai) cred in scopul si semnificatia lor? Si oricum am scris despre ele vreo doi ani la rand… M-am gandit apoi la un articol in memoriam Vivienne Westwood. Insa ce a fost de spus despre locul ei la lumea modei s-a spus, eu nu as face decat sa repet lucrurile evidente.
Intr-un final, pentru ca tot imi doream ca primul articol sa fie aparte, sa fie un posibil real subiect de conversatie pentru voi si o reala contributie din partea mea la universul vostru interior (subiectele frivole, usoare isi au rolul lor, dar come on, doar nu o sa pun cap de afis pe 2023 o postare despre geci matlasate sau trendurile in categoria caciulitelor cu pompon!), am gasit tema:
cine sunt femeile care, in 2023, sunt adevarate modele de inspiratie, de talent si valori personale? care sunt acele femei al caror nume merita cu adevarat sa il stim? A cui activitate merita sa o urmarim, cui merita sa oferim atentia noastra?
Le-am gasit. Le veti admira. Am pus in lista mea o atleta campioana incarcata de medalii, o ministra ecologista decisa sa lupte pana-n panzele albe pentru tara ei, o avocata in lupta contra criminalitatii online, o inventatoare feminista si alte cateva al caror exemplu sper sa schimbe definitia unui „influencer”.
ACTIVISM
Incep palmaresul cu acele cateva femei care au reusit sa destabilizeze sisteme, grupari sau industrii.
Cum ar fi ucrainianca Oleksandra Matviiciuk, fondatoarea Centrului Ucrainian pentru Libertati Civile, ONG recompensat cu premiul Nobel pentru pace si a carui misiune este sa stranga cat mai multe dovezi ale crimelor de razboi comise de Rusia.
Sau Rachel-Flore Pardo, avocata franceza specializata in criminalitate cibernetica si hartuire sexuala online, care, impreuna cu alte 12 femei, a creat colectivul „Stop Fisha”. Scopul ei? Sa ajute (juridic si moral) victimele abuzurilor si hartuirii sexuale online, sa semnaleze autoritatilor acele conturi periculoase si, nu in ultimul rand, sa educe publicul cu privire la toate aspectele hartuirii sexuale din mediul online.
Nu o uit nici pe Rebecca Gomperts, medic si activist pentru drepturile femeilor. Din micul ei cabinet din Amsterdam, a construit Women on Waves, Women on Web si Aid Access, trei organizatii care au ajutat peste 100.000 de femei (din tarile in care intreruperile de sarcina sunt ilegale) sa aiba acces atat la tele-consultatii cu medici ginecologi, cat si la procedura de avort medicamentos. Gomperts a fost declarata una dintre cele mai influente femei ale anului 2022.
GASTRONOMIE
Ce meniu bogat ne ofera nisa gastronomiei! Incep cu una din fotografele mele preferate: luminoasa Agathe Hernandez, care tocmai ce si-a deschis propriul studio, Cagnard. Aici ii puteti vedea fotografiile. In Statele Unite am reperat-o pe Mina Stone, la cheffe care a gatit pentru Urs Fischer si Elizabeth Peyton. Mina a fost invitata de MoMA (Museum of Modern Art din New York) pentru a deschide Mina’s, propriul restaurant-cafenea in incinta muzeului, oferind astfel o experienta gourmet amatorilor de arta. In ceea ce priveste bauturile, o frantuzoaica este cea care strange cele mai prestigioase titluri din somelerie. Pascaline Lepeltier – partenera in Racines, unul dintre cele mai prestigioase wine baruri din New York, Best French Sommelier in 2018, fondatoarea restaurantului Chambers, autoarea mai multor cursuri si carti despre vinuri – este si prima femeie care a primit titlul de „Personalitatea Anului” din partea La Revue du Vin de France.
BUSINESS
Lena Crolot, foarte tanara CEO a companiei Billiv (Lena are doar 21 de ani!), a avut o idee geniala: sa creeze o solutie eco-responsabila de dematerializare a bonurilor tiparite (*de la casele de marcat), care sa permita recuperarea bonului prin intermediului unui cod QR, fara sa fie nevoie nici de descarcarea vreunei aplicatii, nici de inscrierea in vreo baza de date sau platforma. Iata ce minuni se intampla cand tehnologia intalneste ecologia!
La fel de geniala este munca depusa de Greta Meyer si Amanda Calabrese, amandoua inginere absolvente de Stanford si ambele in varsta de doar 25 de ani. Impreuna au inventat si patentat tamponul 2.0, al carui design inovator impiedica scurgerile si ridica standardul produselor de igiena intima. Sequel, start-up-ul lor, a strans deja 5 milioane de dolari.
In sfarsit, daca tot suntem la capitolul business, sa vorbim despre bani si… Davinia Tomlinson, co-fondatoarea Rainchq, o platforma de wellness financiar care se adreseaza femeilor: de la educatie financiara, pana la coaching in atingerea obiectivelor financiare personale. Experta in finante, Davinia si-a declinat conceptul, experienta si cunostintele in cartea „Cash is queen” si in propriul podcast, rainchq.
MUZICA
Incontentabil, Aurélie Saada este pentru mine descoperirea ultimelor luni. Ii iubesc vocea hipnotica, usor ragusita, si ritmurile seducatoare. Si-a lansat recent cariera solo, iar primul ei album foarte personal, Bomboloni (asa se numesc, se pare, dulciurile care ii aduc aminte de radacinile ei tunisiene), este pe Spotify. Pura placere auditiva.
Traversam oceanul pentru o alta descoperire: super-senzuala brazilianca Anitta. Deja celebra la ea acasa, Anitta si-a propus ca in 2023 sa cucereasca planeta: canta la fel de bine in engleza si spaniola, pe cat de bine o face in portugheza nativa. Genul ei de muzica nu este si genul meu, dar merita urmarita.
Inchei recomandarile muzicale cu Blu de Tiger: DJ, compozitoare, cantareata si basista care atrage 1.3 milioane de fani pe TikTok cu coverurile dupa Prince si Janet Jackson, plasata pe coperta Forbes a editiei „30 under 30” pentru 2023 si cea mai recenta colaboratoare cu Fender pentru noua lor linie de chitari bas. O sa mai auzim de ea…
LITERE SI EDUCATIE
Urmatoarea presedinta a Universitatii Harvard va fi o femeie! Prima persoana de culoare in aceasta functie, fiica unor emigranti din Haiti, profesoara de stiinte politice: Claudine Gay va prelua la 1 iulie 2023 fraiele prestigioasei universitati si, o data cu ea, incepe o noua era in educatia americana.
In ceea ce priveste literele, anul acesta va fi anul poetei Rupi Kaur… sau nu va fi deloc. Kaur este cea care a democratizat genul si l-a adus in era digitala, a vandut milioane de exemplare ale volumelor ei de poezie (traduse in 42 de limbi) si este considerata una dintre cele mai semnificative poete ale acestui deceniu.
Si cum puterea cuvintelor nu tine cont de frontiere, e momentul sa salutam forta autoarei si activistei cameruneze Djaili Amadou Amal, a carei proza dinamiteaza patriarhatul si misoginia. Cartile ei inca nu sunt traduse la noi, dar treceti-i numele pe lista scriitoarelor feministe care vorbesc despre conditia femeii in tarile africane.
CINEMA
Ne despart doar cateva luni de lansarea remake-ului Mica Sirena, revolutionar prin alegerea tinerei Halle Bailey. Filmul a facut deja sa curga rauri de cerneala (virtuala, desigur), din simplul motiv ca Ariel va fi jucata de aceasta talentata actrita si cantareata pe care unii o considera… prea inchisa la culoare pentru un personaj de fictiune! Rasism, much?
Tot in categoria filmelor mult asteptate este si pelicula regizoarei si actritei Greta Gerwig, care ataca un simbol al copilariei feminine: Barbie. Povestea se anunta a fi comica: Barbie este expulzata din Barbieland pentru ca nu este o papusa „suficient de perfecta” si se aventureaza in lumea umana in cautarea fericirii. Aqua (va aduceti aminte trupa Aqua, nu-i asa?) au anuntat ca Barbie Girl, hit-ul lor din 1997, nu va face parte din coloana sonora a filmului.
In sfarsit, actrita pe care o astept cu nerabdare in… well, orice? Ayo Edebiri, care m-a impresionat in primul sezon din The Bear, alaturi de Jeremy Allen White.
ECOLOGIE
Ecologia se conjuga la feminin. In Pakistan, grav afectat de inundatiile devastatoare din septembrie 2022, ministra Schimbarii Climatice este Sherry Rehman. Fosta jurnalista si ambasadoare, prima femeie lider al opozitiei in Senatul Pakistanului, Rehman atrage neobosita atentia asupra inegalitatilor dintre Nord si Sud si ii responsabilizeaza pe marii poluatori. De la dezastru si pana azi, ea ramane prima linie de aparare a populatiei lovita in plin de schimbarile climatice si are ca strategie „portofelul” tarilor dezvoltate si al companiilor emitatoare de CO2.
Mai tanara ca Rehman dar la fel de hotarata, militanta ecologista Camille Etienne a devenit unul dintre cele mai cunoscute chipuri ale societatii civile din Franta. O data ce o asculti (este si o foarte talentata oratoare), incepi sa constientizezi ce inseamna un dezastru climatic.
SPORT
Cea despre care se anticipeaza ca va pleca incarcata de medalii de aur la urmatoarele Jocuri Olimpice este Carlota Dudek, campioana franceza la Breakdance. Ei bine, da, aceasta disciplina va fi prezenta in premiera in vara lui 2024, la Olimpiada de la Paris. La doar 20 de ani, sportiva este deja un nume de referinta in domeniul ei si este considerata o „mare speranta” in competitii.
In tenis, 2023 va fi marcat (din nou) de Emma Raducanu, cea care a reusit sa intre in Cartea recordurilor ca prima jucatoare (la 18 ani, atat la feminin, cat si la masculin) castigatoare a titlului Grand Slam la primul sau US Open, in 2021.
Inchei lista cu Pauline Déroulède, jucatoare profesionista si campioana de tenis in scaun cu rotile. Povestea ei este un exemplu de motivatie. In urma unui stupid accident rutier in 2018 (aflata in stationare pe un scuter la o trecere de pietoni, a fost acrosata de o masina in viteza), piciorul stang i-a fost amputat, insa ea nu a renuntat la sport. Astazi se antreneaza pentru Jocurile Paralimpice din 2024.
Pe cine ati adauga in lista mea? Pe cine admirati, cine observati ca are o contributie reala in societate?
Comentarii despre acest post