Sapte piese vestimentare care ne simplifica viata
Sunt transgenerationale. Se potrivesc tuturor siluetelor, bugetelor si gusturilor. Ne ajuta sa castigam timp, cand ritmul cotidian nu ne mai lasa sa respiram.
Nu, nu e vorba de piesele basic cele mai basic, asa-numitele indispensabile din sifonierul feminin: camasa alba, tricoul gri, jeansii albastri, rochia neagra… Eu, personal si profesional, nu cred in universalitatea unei piese vestimentare, nu am identificat nicio haina passe-partout. Si totusi… cele 7 piese alese pentru acest articol au ceva in comun: sunt incredibil de usor de integrat in orice garderoba, au impact vizual asupra oricarui outfit in care sunt incluse si ne ofera un milion de declinari stilistice (adica ultra-versatilitate).
Hai sa vedem: care va lipseste din dulap?
1. Un hanorac clasic, in spirit universitar/ echipa de sport
Cand spun hanorac, ma refer la acele pulovere din bumbac sau molton, fara gluga, fara fermoar frontal, fara buzunar-marsupiu. Nu din catifea velur, nu cu reprezentari ale unor personaje de desene animate, nu exagerat de supradimensionat. Un hanorac clasic si simplu. Poate fi de culoare visiniu, albastru cobalt, rosu viu, verde smarald, alb sau gri, blazonat cu numele unui oras, al unei universitati sau al unei echipe de sport. Fara logouri, fara inflorituri, fara mesaje din sfera lui „vamos a la playa” sau „live love laugh”. Hanoracul clasic nu are mesaj, tocmai asta e ideea. Simplitatea lui il face compatibil si cu o tinuta casual de weekend, si cu una smart-casual, semi-profesionala (pentru cei care mai respecta un Casual Friday, de pilda).
Recomandarea mea este sa tratati acest hanorac atat ca element grafic, vizibil intr-un outfit, cat si ca piesa neutru-comoda, asociata altor piese care il vor pune in valoare: un mantou gri, niste jeansi simpli in cea mai clasica nuanta de albastru denim, cu o fusta creion sau plisata care acopera genunchiul. Savurati libertatea pe care v-o ofera. Pentru ca nimeni nu poate ghici ce purtati pe sub volumul sau generos: un tricou mai vechi si fara forma? bluza de pijama? sanii goi, neincorsetati de sutien? Orice e posibil.
Nu il purtati cu: blugi largi si drepti, colanti, salopeta din denim.
2. Un palton cu silueta structurata
Nu vorbesc aici de paltonul supradimensionat, de forma unui ou XL, care ne inghite cu totul. Nu, vorbesc despre un mantou sau palton drept sau semi-cambrat, a carui croiala si volum va respecta linia umerilor, bustului si taliei. In functie de conformatia in care va incadrati, puteti merge catre o haina-veston lunga pana la jumatatea pulpei si cu revere late, sau catre un pardesiu cu nota masculina, intr-o culoare puternica si la 2 randuri de nasturi.
Scopul hainei e aceeasi: un volum controlat si o silueta clasic-eleganta, pe sub care puteti purta orice: o rochie-pulover larga, un hanorac cu gluga si colantii cu care mergi la sala, costumul la 2 piese de birou, rochia de cocktail pentru Opera… Silueta structurata, clar definita a acestui palton este stratul necesar de elegant urban, de „pus la 4 ace” fara exagerari.
Nu il purtati cu: o tinuta sumbra, monocroma si banala.
3. Niste tenisi minimalisti
Sunt aia care nu au nimic de-a face cu re-editarile Adidas din ultima vreme. Nici cu Nike Dunks, Vans, Autry, Sketchers – si in niciun caz cu Balenciaga! Brandul, de fapt, nici nu are importanta: ideea e ca modelul ales de tenisi, basketi sau adidasi minimalisti sa aiba bombeul rotunjit, sa fie albi, din material textil sau piele (naturala ori vegana), cu talpa dreapta, neteda si de grosime medie, si mai ales sa nu aiba niciun semn distinctiv, nicio pata de culoare, niciun logo vizibil imediat.
Sunt constienta ca asta va exclude, din start, modelele de incaltari sport multicolore, in oribile culori fluorescente sau cu ceva „personalizari” ieftine (de la broderii si picturi manuale, la abtibilduri, insertii de animal print si cristale), precum si variantele cu talpi groase, zimtate sau high-performance (speciale pentru sala). Insa plaja de oferte ramane suficient de generoasa: de la Converse Pro Leather si la eternii Adidas Stan Smith, la Veja Esplar, Superga Cotu Classic, Cariuma OCA, Greats The Royale, Thousand Fell, Onitsuka Tiger sau la fel de clasicii Nike Air Force 1. Important e sa ramana imaculati.
Misiunea tenisilor minimalisti e dubla: sa aduca un strop de luminozitate, de alb pur intr-un outfit in culori intunecate (cum sunt majoritatea tinutelor de sezon rece), si/ sau sa introduca o nota casual intr-o tinuta formala, semi-eleganta. Asta inseamna ca pot fi purtati la fel de bine si cu un costum cu pantaloni (sacou si pantaloni din stofa), si cu un jeans cropped (pana deasupra gleznei), si cu o fusta maxi din matase, si cu tricotaje largi.
Nu ii purtati cu: imbracaminte cu alura hippie, boema.
4. Bocanci
Spuneti-le cum vreti – combat boots, trappers, rangers, trackers -, si vizualizati apromativ acelasi tip de bocaci: negri, suficient de inalti cat sa acopere glezna si o parte din gamba, neaparat cu talpa groasa si zimtata, si cu o cantitate variabila de sireturi, fermoare si catarame (in functie de epoca in care i-ati cumparat). Nu sunt pentru drumetie, nu au broderii colorate si nici nu sunt personalizati cu grafisme colorate, insertii de animal print sau cristale aplicate; orice ornamentare din sfera asta le stirbeste din polivalenta atat de necesara misiunii lor supreme: sa ii puteti asorta la absolut toate rochiile voastre imprimate si sa ii puteti incalta minim 6 luni pe an.
Asa ca da, ii puteti lua si la rochii maxi vaporoase, si la rochii mini cu croiala sac; si la rochii midi petrecute, bune de mers la birou, si la rochii midi boeme inspirate de linia iilor.
Nu ii purtati cu: alte piese de inspiratie militara (mantouri cu epoleti, bluzoane ofiteresti, salopete soldatesti). Tinuta creata va fi mai potrivita pentru figuratia intr-un film despre razboiul din Ucraina, nu pentru strazile vreunei metropole.
5. Un trenci atipic
Modelul emblematic, cel la care v-ati gandit imediat – bej, clasic, lung, in stil Burberry – este o un basic fals. Nu se potriveste tuturor, nu intru acum in detalii. Un trenci bun, care va va simplific viata, nu ar trebui sa il evoce nici pe inspector Gadget, nici pe detectivul Columbo. Nu are nici croiala feminizata, nu este nici roz magenta, nici din piele eco, nici mega-ultra-supradimensionat. Tivul i se opreste la cativa centimetri dedesubtul sau deasupra genunchiului, epoletii sunt discret semnalizati (daca exista), iar culoarea ii va fi bleumarin, khaki, verde masliniu, maro cognac sau bej camel. Nu negru!
Fisa de post a acestui trenci, pe timp de primavara si toamna, este similara cu cea a mantoului masculin pe timp de iarna: sa contureze silueta, sa dea o linie exterioara clara tinutei, mai ales in cazurile in care ati imbracat un hanorac lalau, o rochie supradimensionata sau niste pantaloni largi. Adica haine fara forma, fluide, destructurate.
Nu il purtati cu: incaltaminte cu talpa subtire. Trenciul prefera contrastul feminin-masculin.
6. Un pulover XL cu dungi marinaresti
Este cel mai sigur pariu stilistic. De moment, dar si pe termen lung. Cautati-l intr-o versiune cu guler inalt si rulat, tricotat din fibre suple, de grosime medie si cu o linie lejera (adica nu mulat, ca nu e lenjerie de corp, dar nici cu volum exagerat de mare). Se va potrivi cu orice aveti prin garderoba: de la pantalonul lung si larg cu pense in talie si fusta mini din piele, la colantii zilnici si la fustele midi ample, plisate sau in clini.
Veti da peste tricouri, helanci si pulovere cu dungi marinaresti, orizontale, in mai toate magazinele. Nu va aruncati pe primul vazut! Probati mai multe modele, testati diferite latimi de dungi si spatieri intre dungi, alegeti culori diferite de raiuri (bleumarin, verzi, rosii, oranj, roz…) – dati-va timp sa gasiti varianta cea mai potrivita pentru silueta, proportiile si statura voastra.
Nu il purtati cu: un sacou subtire, din jerseu moale sau cu un mantou de primavara. Acest pulover are nevoie de un partener stilistic din tesaturi cel putin la fel de groase ca el: stofa, tweed, catifea, piele (naturala sau vegana), denim, alte tricotaje…
7. O curea (de purtat in talie)
Ce costa mai putin ca o rochie, dar le va transforma pe aproape toate celelalte pe care le aveti in sifonier? O curea, din acelea care se poate exact pe linia taliei. Nu chiar ca un brau, dar nici foarte fina. Asadar, cu o latime medie (2-4 cm) si o catarama neutra-eleganta.
Daca o veti alege neagra, cu tinte si/ sau cu o catarama mare, va garantez ca va distruge frumusetea oricaror imprimeuri, de la cele mai romantice la cele abstracte sau folk,i va fi elementul kitsch, nuca in perete, a celui mai simplu outfit.
Daca gasiti una dintr-un material elastic sau din piele, intr-o nuanta de maro cognac sau cafeniu, va transfigura toate rochiile negre, albe, bleu, rosii, galbene, verzi, turcoaz, gri sau portocalii pe care le detineti.
Nu o purtati cu: pantaloni cu talie inalta, ale carui gaici vor fi prea inguste pentru latimea acestei curele.
Pe final de articol, repet intrebarea cu care am inceput: care va lipsesc din dulap? Ce alte piese simtiti ca va simplifica tinutele, diminetile, viata?
Comentarii despre acest post