6 haine de iarna pe care le mai poti imbraca in aprilie si mai

6-piese-de-iarna-primavara-irina-markovits-stilist

Din motive de gust, spatiul disponibil sau, pur si simplu, din ratiuni bugetare, nu putem avea o garderoba radical diferita intre iarna si primavara. Ma refer la acele saptamani interminabile, care pot incepe cu soare in primele zile ale lui martie si se termina cu lapovita la finalul lui aprilie, saptamani in care vremea e capricioasa si total desincronizata cu calendarul. (Intre noi fie vorba, pe mine m-au stupefiat ultimele 2-3 saptamani: intr-o zi soare si cer senin de iunie, a doua zi temperaturi de noiembrie, urmate de cateva scurte zile de primavara perfecta, continuate cu altele 10 de ploaie torentiala, vant, lapovita si, vorba meteorologului, pe alocuri ninsoare.)

In mod normal, mantoul meu de iarna ar fi fost deja pus la „hibernat”; culmea este ca ieri l-am purtat, peste un hanorac subtire. Am inlocuit de ceva vreme cizmele cu adidasi si botine, si puloverele foarte groase cu tricotaje mult mai subtiri. Mi-a fost relativ usor, pentru ca pastrez mereu la indemana un lot de haine de tranzitie, pentru perioadele dintre vara si toamna, dintre iarna si primavara.

Toate avem reflexul purtarii unei garderobe specifice cate unui sezon; putine dintre noi imbraca in ianuarie haine alese, de obicei, in august. In completare, aproape toate suntem adeptele gimnasticii vestimentare: strangem, impachetam, impingem si depozitam garderoba sezonului incheiat intr-un spatiu special ales (debara, pod, spatiul de depozitare de sub pat, un dulap creat anume in balcon), apoi despachetam, scuturam, intindem, aerisim si asezam pe umerase si in sertare hainele noului anotimpului.

Cu toate astea, rareori ne gandim ca merita sa pastram la indemana o mana de piese hibernale, pana spre finalul primaverii. Le putem denumi „lotul de tranzitie” sau „mini-capsula intermediara”.

Asadar, diferenta dintre dorinta de a-mi imbraca deja garderoba de primavara si realitatea acestei primaveri inconsecvente mi-a adus ideea acestui articol:

care sunt acele cateva piese din garderoba noastra de iarna care merita pastrate in top, deasupra celorlalte, pana vremea se incalzeste cu adevarat? Ce poate face parte din aceasta garderoba condensata, la care sa facem apel din februarie pana in mai?

Sacoul din catifea

Reiata sau velur, prea putin conteaza. Mai ales cand vorbim despre o piesa cu un croi clasicizat, usor masculin. Sacoul din catifea fascineaza prin eleganta, versatilitate si aerul vintage.

Poate fi purtat si primavara, si iarna, si primavara. Merge la fel de bine cu rochii midi tomnatice cu imprimeu paisley, ca si cu rochii albe din dantela, cu jeansi purtati cu bluze subtiri (mai ales cu modele cu guler-lavaliera) dar si cu ei asortati cu pulovere, camasi si tricouri, cu fuste ample midi, cu fuste mini sau cu fuste vaporoase maxi.

Fusta din piele

Este genul de piesa asociata perioadei de toamna; cand altcandva sa o porti, ar fi primul gand… Sincer, raspunsul e „oricand”: cu exceptia lunilor de vara, cand totul ti se lipeste de corp.

Ma refer aici la fuste din piele naturala sau din diversi inlocuitori (mai mult sau mai putin eco), din piele intoarsa sau tabacita, cu croi drept, conic, evazat, plisat, clos, in orice culoare ai in dulap. Cand e timpul sa o pui la pastrare? Cand incepi sa porti cosuri impletite sau genti din material textil, colorate sau imprimate, adica acele genti care anunta vara.

Puloverul cu guler inalt (helanca)

Pentru ca nu toate zilele de primavara sunt blande si caldute. In aprilie iti prind bine tricotajele subtiri, pe care le porti direct pe piele sau intr-o suprapunere. Puloverul tricotat fin, cu guler inalt si rulat – clasica helanca – este una din piesele indispensabile tranzitiei dintre anotimpuri.

Il poti imbraca cu o pereche de pantaloni largi si lungi, cu jeansi, cu o minijupa evazata (in stilul anilor ’60), dar si pe sub o camasa usor supradimensionata lasata descheiata la multi nasturi, pe sub o rochie-sarafan sau pe sub un sacou-vesta.

Rochia lunga imprimata

Recunosc ca sunt subiectiva: este una din piesele mele preferate pentru sezonul rece, port genul acesta de rochie din octombrie pana in martie.

Este feminina, este comoda, suporta nenumarate tipuri de suprapuneri: cu o camasa simpla, helanca, body sau tricou cu maneci lungi pe dedesubt; cu multe tipuri de pulovere, veste sau cardigane tricotate deasupra, cu geaca din denim si geaca din piele, cu sacou din catifea (vezi prima recomandare) sau cu un palton elegant, cu dresuri groase si cizme cochete in stil boem-urban dar si cu sosete tricotate si bocanci, in nota rustic-scandinava; peste o pereche de jeansi sau peste niste colanti…

Jeansii de culoare inchisa

Jeansul brut, albastru inchis (albastru cerneala) sau indigo, are parte de un come-back spectaculos. Dupa ce timp de cativa ani a fost ignorat in favoarea nuantelor prespalate, colorate sau in diverse tonuri de bleu, in perioada asta redevine cool.

„Cool” in sensul ca nuanta intunecata, cuplata cu orice croiala, fac din acesti jeansi passepartout-ul perfect. Cu talie inalta si usor evazati par luati din garderoba unei parizience cochete si boeme. Cei cu croi drept sunt perechea ideala pentru o camasa frumoasa si un sacou elegant (ar fi alegerea unei femei cu stil clasic prin excelenta: Kate Middleton, Jennifer Aniston, Amal Clooney), iar modelele mom, girlfriend si barrel (butoi) capata o nota vintage, concomitent nostalgica si moderna.

Baschetii (sau adidasii) cool, din piele

Bun, aici trisez un pic pentru ca incaltamintea sport nu are sezon. Atat iarna, cat si vara, sunt incaltarile care se potrivesc oricarei tinute casual. Ba mai mult, primavara si la inceputul verii (mai, iunie?) ii recomand drept companioni ai costumelor cu pantaloni largi, ca sa sparga nota clasica a tinutei. De altfel, ii recomand sa fie purtati cu orice, mai putin cu colanti si jeansi (nu pentru ca nu s-ar potrivi, ci pentru ca sunt cea mai banala si lipsita de stil combinatie vestimentara)…

Saptamanile acestea cu vreme nehotarata si temperaturi schimbatoare sunt bune pentru a-ti face curatenia de primavara din garderoba si pentru a-ti pregati cateva zeci de tinute pentru anotimpul in care intram. Daca simti ca e un proces coplesitor sau prea stresant sa il faci de una singura (sau daca ai nevoie de un suflu nou in outfiturile pe care le vei purta), scrie-mi aici: am agenda finalului de aprilie si lunii mai deschisa pentru programari de detox de garderoba & outfit styling.

Buy me a coffee. ☕ Daca ti-a placut acest articol sau daca ceea ce scriu in newsletter si pe Instagram te-a ajutat sa iti cultivi stilul, sa-ti infrumusetezi tinutele sau sa iei decizii vestimentare mai educate, m-as bucura sa-mi sprijini munca cumparand o cafea virtuala, aici. Sau doua. Multumesc!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii despre acest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.