Intrebari & raspunsuri despre in, partea II
Cand v-am intrebat ce vreti sa stiti despre in, mesajele de la voi s-au strans unele peste celelalte. Dupa ce am trecut prin ele, mi-am dat seama ca puteam imparti raspunsurile si solutiile mele in doua: o prima parte (o puteti citi aici) ceva mai generala, o a doua parte (cea de azi) legata de stylingul pieselor sau tinutelor din in.
La fel ca data trecuta, si articolul de astazi vine cu sustinerea Verlinne, primul brand romanesc de moda sustenabila, care produce (in serie mica si la comanda) piese din in, canepa, lana, matase naturala si bumbac organic.
1. As putea sa-mi fac o garderoba-capsula de vara, numai din piese din in? Daca da, care sunt piesele pe care le-ai include?
Ce bine suna o garderoba-capsula care contine numai piese din in! E de vis, si in acelasi timp realizabila.
Inainte de a-ti face lista cu minimul de piese pe care le poti include, las aici o sugestie legata de cromatica capsulei.
Cea mai simpla varianta e sa alegi toate piesele in nuante uni, neutre, inchise si/ sau deschise: alb, bej, bleu, negru, bleumarin, maro scortisoara, verde oliv. In felul asta, te scutesti de indoieli: toate se asorteaza si potrivesc intre ele. Va functiona de minune pentru femeile al caror stil este clasic sau minimalist.
Lait-motivul neutru cromatic nu e singura optiune. Poti avea o garderoba-capsula bazata pe un anume tip de culori (fara sa le incrucisezi): fie pasteluri, fie intens pigmentate. Galben deschis, mov lavanda, bleu, roz fanat, oranj caisa, verde salvie se asorteaza fantastic intre ele; toate fac parte din prima categorie de nuante. Din a doua, rosu mac, violet, albastru cobalt, verde smarald, portocaliu clar, galben solar se armonizeaza si evidentiaza reciproc la fel de fain.
Dupa ce te decizi asupra culorilor, iata ce piese recomand pentru o garderoba-capsula de vara.
- Unul sau doua tricouri simple, cu maneci scurte sau 3/4
- O camasa alba si una bleu (sau cu dungi albe si bleu)
- Un maieu (sau o bluza fara maneci, un model cu unul sau ambii umeri goi)
- O bluza semi-eleganta, cu maneci lungi sau 3/4
- 2 perechi de pantaloni, in croieli si culori diferite, eventual chiar si cu lungimi diferite – lungi si culottes, largi palazzo si conici…
- O rochie midi cat mai simpla, de preferat cu buzunare si cordon in talie
- O fusta midi (de mers si la birou, si la o plimbare)
- O fusta maxi, ampla si unduitoare (e buna si pentru plaja, si pentru weekendul in oras)
- O rochie cu bretele subtiri
- Un sacou
In plus, optionale care vor completa minimul de mai sus ar putea fi: o vesta, o salopeta sau o pereche de pantaloni scurti, poate inca o pereche de pantaloni, o a 3-a rochie (intr-un stil modern casual oversize sau mai lunga decat celelalte doua) si, ca accesoriu, poate o esarfa din in.
Din aceste piese poti construi minim 40 de tinute diferite, iar daca le si porti de cate 2 ori, deja ai acoperit aproape 3 luni de vara.
2. Cum putem sa-l integram in tinute office? Cum purtam inul intr-un mediu business & casual?
Alege, in primul rand, piese cu linii similare celor dintr-o garderoba de birou din alte materiale: un sacou semi-cambrat sau drept, o fusta midi evazata, closata sau dreapta, o camasa lejera, niste pantaloni drepti sau conici, o bluza semi-eleganta cu decolteu rotund si maneci ample…
Ar ajuta (dar nu e obligatoriu) sa le alegi in culori pe care le asociezi cu tinutele business de vara: bleumarin, alb, bleu, bej, nisipiu, chiar si negru.
In sfarsit, asorteaza piesa din in cu o alta haina al carei stil e mai evident de birou, mai clasica sau mai structurata (camasa din in + fusta dreapta, pantaloni din in + top din matase) si cu incaltaminte smart casual (escarpeni sau sandale semi-elegante, pantofi oxford, tenisi din piele). Lasa sabotii, sandalele romane, tenisii din panza pentru weekend.
3. Merge sa porti in si cand esti supraponderala?
Bine-nteles, conditia principala e sa gasesti piese cu o croiala care sa se aseze frumos pe silueta ta!
Sa nu crezi ca proportiile te obliga sa porti doar croieli sac, fara forma! Din contra: o rochie usor evazata sau un model petrecut, cu decolteu V si cordon in talie vor arata bine si pe o conformatie plus-size cu talie, dar si pe o silueta cu talia ingrosata (sau cu abdomenul proeminent).
Niste pantaloni lejeri, cu cracul drept si cu betelia pe elastic sau cu un snur, o camasa semi-cambrata, o bluza cu croiala Empire (cusatura taliei plasata sub bust) sunt alte trei croieli pe care le recomand femeilor cu siluete pline. Lejeritatea croielii ajuta ca respectivele haine sa se sifonezeai putin decat daca ai fi ales linii cambrate.
4. Cum purtam o camasa supradimensionata din in?
La fel cum ai purta orice alta camasa supradimensionata. Intrebarea e in ce tip de „estetica” (adica stil) vrei sa fie tinuta: mai curand clasica, cu o nota de feminitate si eleganta relaxata? Sau mai curand moderna, cool, originala?
Din perspectiva mea de stilist, ca sa obtii primul tip de estetica merita sa urmezi o regula simpla: volumul supradimensionat al camasii il ponderezi cu o alta piesa non-voluminoasa.
Adica ceva care sa urmeze, cat de cat, linia corpului: o fusta dreapta al carei tiv acopera genunchiul, o fusta satinata, midi sau maxi, croita pe biais (aceea careia i se mai spune si „sirena”), niste jeansi slim, drepti sau boyfriend, niste pantaloni scurti cu talie inalta si 2 pense la betelie, niste cycling shorts (acei colanti scurti, pana la genunchi).
Daca scopul tau e sa mergi pe linia ultra-moderna, cupleaza camasa supradimensionata cu alte croieli actuale, in trend: o pereche de pantaloni lungi si largi cu pense in talie, niste jeansi baggy, o fusta lunga si dreapta din denim sau crosetata.
O vad purtata si peste o rochie-furou, si asortata cu o vesta cambrata, si innodata in talie, si incheiata la doar cativa nasturi astfel incat sa iti descopere unul sau ambii umeri. Inclusiv, daca vorbim despre o camasa care e si lunga, si voluminoasa, indrazneste sa o imbraci ca rochie mini. Cel mai important e sa iti placa tinuta compusa si sa te simti bine in ea
5. Cum potrivim piesele din in intre ele, cele largi sau lejere, ca sa nu aratam ca o tanti sleampata?
Ha, ce intrebare faina! Secretul nu sta in cum le potrivesti, ci in styling-ul pe care il vei face.
In loc sa le lasi sa cada pe langa corp asa, largi de sus pana jos, „ca o tanti sleampata”, cauta sa modifici sau sa le adaugi ceva (mic, dar important), astfel incat tinuta sa capete structura, un punct focal sau o alta linie exterioara.
De exemplu:
- o camasa larga + pantaloni largi si lungi: pui o curea (diferit colorata) in talia pantalonilor (peste betelia din elastic sau cu snur), apoi introduci partial camasa in pantaloni. Brusc, talia e sugerata si tinuta e fragmentata vizual, in loc sa ramana un bloc inform.
- o rochie foarte larga + camasa la fel de larga: faci un nod lejer camasii sau, daca preferi sa o lasi desfacuta, sufleca-i mansetele si accesorizeaza cu niste margele lungi. Bijuteriile vor da structura rochiei si vor crea iluzia unui decolteu adanc in V
- un maieu oversize + o fusta maxi larga: adauga o vesta cambrata din in, a carei linie ajustata iti va redefini si tie silueta. Accesorizeaza cu multe bratari si niste sandale cu talpa groasa
(toate fotografiile, cu exceptia ultimului colaj, sunt preluate de pe siteul Verlinne si prezinta modele care pot fi comandate)
Buna Irina. Frumos si practic articolul dar din pacate toamna incepe sa bata la usa. In cautarea unei perechi de încălțăminte adecvată sezonului ploios, am observat ca magazinele sunt pline de loafers/oxfords/pantofi modelul butucanos (chuncky). Ai vreo recomandare cum am putea sa ii purtăm? Ar merge si la rochiile vaporoase de vara? Sau in ce combinatii ar fi adecvati pentru mediul business?Multumesc
Stilul in care alegi sa te imbraci spune foarte multe despre tine! La fel si felul in care porti haina.. atitudinea, e fascinant! Tin minte acum cativa ani cand am citit prima mea carte de psihologie, am gasit-o intamplator pe https://www.universenciclopedic.ro/ ,nu am reusit sa o las din mana! De atunci sunt fascinata de domeniu. Doamnelor, imbracati hainele care va inspira!