Care e cel mai bun rosu pentru tine?
Ambivalent si stimulativ, rosul este culoarea contrariilor. Simbolizeaza, in egala masura, emotii pozitive si negative. Iubire si furie, dorinta si pericol, pasiune si agresivitate, curaj si dominare. In imaginarul colectiv, il asociem dragostei, energiei pasionale, seductiei, pe tot palierul de nuante de la rosu rubiniu la rosu zmeuriu. Il legam de foc si de sange, de trairi intense din sfera fortei vitale, vointei puternice, vigorii si indraznelii.
Culoare vie, vizibila, prin urmare agresiva vizual pentru anumite persoane, rosul nu poate lasa pe nimeni indiferent. O persoana imbracata in rosu va atrage atentia, va fi perceputa ca avand un caracter tenace si multa incredere in sine. Rosul este un avertisment (expresia „red flag”). Rosul este carisma insotita de avutie si putere (de aici, covorul rosu si culoarea cea mai frecventa aleasa pentru cravata de politicieni, persoane publice si oameni de afaceri). Rosul este un stimulent senzorial, de aceea este prezent in spatiile destinate placerii si divertismentului: cabarete, teatre, cartiere si case semnalizate cu „felinar rosu”. Rosul este ambivalent in relatie cu femeile: o avem pe Scufita Rosie, jucausa si inocenta, dar o avem si pe Hester Prynne, personajul din Litera Stacojie. Si, desigur, avem rosul sangelui menstrual. Pe cat ii apreciem calitatile dinamice si energizante, rosul este insotit si de semnificatia negativa a furiei (vedem rosu in fata ochilor) si a pericolului iminent (cod rosu, masinile de pompieri, capa toreadorului)
Spre deosebire de verde, culoarea lui complementara, rosul pur este considerat o nuanta echilibrata, pot spune chiar neutra: pe cercul cromatic este situat intre albastru (rece) si galben (cald). Este o culoare primara, pentru ca nu este rezultatul vreunui alt melanj. Il putem incalzi, adaugandu-i un subton galben (devine, astfel, rosu tomata) si il putem raci, suplinind cu albastru (iar astfel rosu pur devine rosu albastrui, mergand pana la magenta si violet). Ii putem aduce luminozitate, diluandu-l cu alb (devine rosu rodie), il putem intuneca cu negru (rosu visina, grena, bordeaux) si ii atenuam intensitatea cu gri (rosu terracotta, caramiziu).
Nenumarate sunt nuantele de rosu, sau cel putin asa pare. In realitate, eu zic ca sunt numarate si chiar am cautat aceasta informatie. Intr-un loc am citit de 40 de varietati de rosu (articolul spunea, de fapt, ca exista 40 de cuvinte care descriu nuante de rosu), in altul cifra era de 99. Intr-un al treilea loc, urca la 149, apoi la 260, ca sa coboare intr-un final la 13. Exista, din ce stiu eu rosu mac, rubiniu, rosu ciresiu, rosu pepene, carmin, visiniu, caramiziu, cinabru, stacojiu, rosu rodie, rosu sangeriu, vermilion, rosu ca focul, rosu venetian, rosu delicios (de la merele Red Delicios), rosu merlot, acaju, sangria, rosu Coca Cola, rosu Ferrari sau Rosso Corsa, rosu de Maroc. Si multe altele.
La fel ca rozul (si oricare alte nuante), rosul potrivit se alege in functie de carnatie (luminozitatea si temperatura tenului) si de culoare parului. Nuantele luminoase si delicate de rosu sunt recomandate tenurilor cu pigmentatie deschisa (atat celor cu tente roz, cat si celor aurii), in timp ce variantele profunde sunt de preferat pentru cele cu tenul masliniu, bronzat, oaches.
In exemplele de mai jos vei vedea ce nuante de rosu se armonizeaza cu fiecare dintre cele patru tipologii dominante de fizionomii, asa cum sunt ele desemnate in colorimetrie: Primavara, Vara, Toamna si Iarna. Insa vei observa si ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple cum par la prima vedere: doar pentru ca esti bruneta cu ochi caprui, nu inseamna ca esti neaparat Toamna! Aici intervine frumusetea unei analize cromatice personalizate, in care stilistul (in cazul de fata, eu!) tine cont de intreaga ta fizionomie: ten, par, ochi, cu diferite luminozitati, contraste si temperaturi.
Asadar, ce rosu ti se potriveste?
Daca ai parul blond deschis auriu, saten deschis auriu, blond roscat (venetian), aramiu deschis sau saten cu reflexe roscate (femeia Primavara), cauta nuante de rosu cald, nuante vii si luminoase, tonuri delicate si proaspete cu baza de pigment de rosu pur, mergand spre tente de oranj sau usor trandafirii.
Jennifer Lawrence, Blake Lively, Saoirse Ronan, Amanda Seyfried, Emma Watson, Heather Graham, Chloe Sevigny, Kate Hudson, Samara Weaving, Jessica Chastain, Sadie Sink sunt exemple minunate de fizionomii (doar in aparenta diferite) care se incadreaza clar in tipologia femeii Primavara. Insa in aceeasi tipologie sunt incluse si brunete sau satene cu ten luminos: Jessica Pare, Tessa Thompson, Emmy Rossum, Kerry Washington sunt cateva dintre ele.
Printre nuantele care te infrumuseteaza sunt rosu corai, rosu lalea, rosu geranmium (muscata), rosu mac, rosu tomata, stacojiu, rosu cadmium, rosu ciresiu, rosu rodie, vermilion, rosu cupru.
Daca ai parul blond cenusiu, blond inchis gri, saten rece, castaniu, grizonant inchis (femeia Vara), cauta nuante de rosu rece, pasteluri si tonuri laptoase, pudrate, lipsite de intensitate. Cele mai bune nuante pentru tine au straluciri albastrui, rozalii, cenusii sau violacee.
Natalia Vodianova, Emily Blunt, Bella Heathcote, Emily DiDonato, Caitriona Balfe, Allison Williams, Olivia Wilde, Rosie Huntington-Whiteley, Elizabeth Hurley sunt exemple tipice de femeie Vara. Tot aici se incadreaza January Jones, Michelle Pfeiffer, Ellen Pompeo, Margot Robbie, Malin Akerman, dar si Christy Turlington, Maisie Williams si Miranda Kerr.
Adu in garderoba rosu zmeuriu, rosu pepene, rosu lemn-de-trandafir, carmin, rosu capsuna, bordeaux, rosu rubiniu si orice alta nuanta de rosu care se apropie de rozuri reci.
Daca ai parul saten auriu sau aramiu, blond roscat, castaniu deschis sau inchis, roscat intunecat, brunet cu reflexe calde, acaju sau ciocolatiu (femeia Toamna), orienteaza-te catre nuante calde, lemnoase, desprinse din natura si din lumea condimentelor.
Selecteaza, dintre multele nuante din magazine, nuantele de rosu corai, rosu maces, rosu foc, rosu coacaza, rosu rac, rosu tomata, rosu cardinal, terracotta, rosul sangria, caramiziul, grena, granat, rosu imperial, rosu chilli si rosu purpuriu.
Daca ai parul brunet foarte inchis, castaniu cu reflexe cenusii, negru albastrui, grizonant (incaruntit), alb, argintiu/ gri deschis (vopsit), blond platinat (femeia Iarna), iti recomand doar nuante reci, stralucitoare, intense, puternic saturate, cu subtonuri evidente de albastru, violet sau roz, care pot merge de la pasteluri jivrate sau nuante electrice, fluorescente la tonuri intunecate si elegante, ca pietrele pretioase.
Zooey Deschanel, Liv Tyler, Katy Perry, Sarah Silverman, Rachel Brosnahan, Marion Cotillard, Hilary Rhoda, Meghan Fox, Audrey Tautou, Jennifer Connelly, Victoria Justice au fizionomii caracteristice de Iarna. Alte brunete „clasice” sunt Monica Bellucci, Lily Collins, Anne Hathaway, Gemma Chan, Priyanka Chopra, Catherine Zeta Jones, iar Jamie Lee Curtis, Krysten Ritter, Cassandra Freeman, Lupita Nyongo, Alexandra Shipp si Julia Goldani Telles sunt atipice, dar tot Ierni.
Obisnuite-te sa alegi rosu pur, rosu Ferrari, rosu rubiniu, rosu cranberry, rosu rodie, bordeaux, granat, carmin, rosu pillarbox si orice alta nuanta de rosu aprins si rece.
Daca nu reusesti sa te identifici in tipologiile de mai sus, invitatia mea cea mai evidenta este sa iti programezi urgent o sedinta de analiza cromatica online cu mine. Primesti si o paleta cu cele mai potrivite 70 de nuante pentru tine (din toate familiile de culori!), + 100 de combinatii cromatice gata pregatite, + o intalnire (online) de o ora si jumatate cu mine, in care iti explic tot: cum au fost alese culorile, cate porti intr-o tinuta, ce adaugi sau elimini cand iti schimbi culoarea parului, ce nuante nu iti stau bine, cum asortezi culorile intre ele samd.
Pe cont propriu, iti sugerez sa studiezi tinutele vedetelor pe covorul rosu. Majoritatea actritelor lucreaza cu stilisti personali, care stapanesc arta colorimetriei si stiu sa isi puna clientele in valoare (cu cateva exceptii, vezi mai jos!).
Faci astfel un exercitiu practic, prin care inveti sa deosebesti tonurile calde de cele reci, plus ca remarci efectul flatant al nuantei recomandate asupra infatisarii unei persoane fata de al celei nearmonizate. Vei observa ca nu doar alegerea nuantei in sine conteaza, ci e nevoie sa tii cont si de claritate (luminozitatea) si saturatie (intensitatea) in raport cu contrastul din infatisarea persoanei: o nuanta prea aurie sau prea albastruie, prea inchisa sau prea deschisa, prea intensa sau prea stearsa poate strica o tinuta altfel spectaculoasa… In unele cazuri vei vedea imediat cum nuanta (si haina) isi eclipseaza purtatoarea, in alte fotografii respectiva actrita este total neremarcabila. Iar linia nu e deloc fina, din contra…
Si tu, draga mea cititoare, ce rosu vei alege pentru Craciun?
Stii ce nuante de rosu te infrumuseteaza? Te-ai identificat cu vreuna dintre tipologiile cromatice (sau anotimp) de mai sus?
Daca vrei sa adaugi bagajului tau de cunostinte stilistice si partea de culoare sau daca te-ai decis sa ai o garderoba facuta pe masura (adaptata siluetei, armonizata infatisarii, construita pe gustul tau), scrie-mi aici pentru o sedinta de colorimetrie personalizata: ar putea fi cadoul tau de Craciun, m-as bucura sa te ajut sa descoperi culorile in care vei fi radioasa!
Buy me a coffee. ☕ Daca ti-a placut acest articol sau daca ceea ce scriu in newsletter si pe Instagram te-a ajutat sa iti cultivi stilul, sa-ti infrumusetezi tinutele sau sa iei decizii vestimentare mai educate, m-as bucura sa-mi sprijini munca cumparand o cafea virtuala, aici. Sau doua. Multumesc
Comentarii despre acest post