4 posibilitati de bune asocieri cromatice

Cel putin unul din asa-zisele „mituri” care alimenteaza nesigurantele femeilor este legat de culori.

„Asocierile si asortarile culorilor sunt un exercitiu complex, doar expertii le stapanesc, ei cunosc secretele.”

Cand in jurul tau auzi sau citesti permanent genul acesta de afirmatii, evident ca vei prefera sa nu risti – ca sa nu gresesti! Te vei resemna cu gandul ca „negru merge cu orice culoare” (so wrong!). Alegerea hainelor de culoarea neagra devine un reflex: solutia cea mai sigura, cea mai simpla, in realitate cea mai limitativa.

Mai ales de cand am lansat serviciul de analiza cromatica online, cateva intrebari sunt omniprezente in aceste sesiuni:

cum fac sa nu gresesc combinatiile de culori?
ce reguli sa urmez ca sa imi iasa bine o tinuta colorata?
Ce ma sfatuiesti ca sa nu mai recurg sistematic la negru?

Pregatesc pentru ultima sambata din martie un intreg workshop (offline!) dedicat purtarii culorilor, moment in care voi impartasi tot ce stiu eu despre colorimetrie si culoare in vestimentatie. Gasesti detaliile aici. Pana atunci, in articolul de astazi punctez 4 posibilitati (testate, exersate, verificate) cu ajutorul carora puteti alcatui combinatii armonioase de culori. Patru recomandari care aduc schimbare in stilul vostru fara sa depuneti prea mult efort. Patru recomandari, de la nivelul cel mai simplu la cel mai indraznet.

Instrumentul indispensabil: roata culorilor

Inainte de orice, dati un search pe Google: roata culorilor, cerc cromatic, color wheel… Este genul de instrument care va ajuta sa vizualizati alaturari de culori, sa va jucati cu diverse combinatii.

Un cerc cromatic prezinta ansamblul culorilor si nuantelor (vizibile), mereu in aceeasi ordine. Este ROGVAIV-ul invatat in scoala, asezat circular: rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet. Il puteti gasi simplificat, ilustrand doar culorile in pigment pur, asa cum le-am denumit eu mai devreme, sau il puteti gasi declinand culorile in nenumarate nuante. Galbenul, de pilda, de la sampanie, ocru si mustar, la narcisa, miere sau canar. Negrul, griul, marourile si albul nu sunt plasate in cerc, ci in afara lui.

O data ce aveti in fata acest instrument, veti observa cat e de usor sa integrati intr-o tinuta doua sau trei culori fara sa va puneti problema daca e o chestiune de gust, de reguli, de moda… Iar daca vreti sa mergeti mai departe, sa depasiti faimoasa regula a celor 3 culori in tinuta, puteti reciti acest articol.

Colacul de salvare: nuantele neutre

Cand construiti o tinuta in care partea de sus si cea de jos sunt in culori complet diferite (sau cand una dintre piese poarta un imprimeu puternic), determinarea culorii celei de-a treia piese (sau a accesoriilor) poate fi dificila. Poate nu aveti chef sa adaugati o a treia culoare sau poate nu vreti sa introduceti negru in respectiva tinuta…

In acest caz, faceti apel la cele mai evidente nuante neutre: griuri, crem, bej camel, nisipiu. In mare, la toata gama de griuri si marouri, de la cele mai inchise la cele mai deschise. Griul este realizat prin melanjul albului cu negru, iar maroniul din amestecul celor tei culori primare (rosu, albastru, galben). Tehnic, acestea sunt motivele pentru care le numim „neutre”. Stilistic, ele suporta asocierea cu orice alte nuante (pastel, intense, calde sau reci) si se potrivesc oricarei fizionomii.

Nuantele neutre canalizeaza vitalitatea unui outfit multicolor, calmeaza intensitatea unei culori puternice, subliniaza delicatetea unor pasteluri, modereaza orice imprimeu, faciliteaza trecerea de la o culoare la alta. Vizualizati, de pilda, o pereche de botine gri sau un sacou bej camel. Au cu totul alt efect asupra tinutelor decat aceleasi piese, pe negru.

Acelasi efect poate fi realizat cu auriu sau argintiu. Tonurile metalizate, in special in marochinarie sau bijuterii, permit inlocuirea negrului si pastreaza respectiva tinuta intr-un echilibru de luminozitate si cromatica. Nimic nu e strident, aspru, banalizat sau incarcat vizual.

Cine se aseamana, se aduna: asocierile de culori

Degradeuri

Daca sunteti inca in dubii cu privire la ce culori puteti asorta, compuneti o tinuta monocroma. Aceeasi culoare, in nuante diferite: adica trecere in degrade de la o piesa la alta, de la o nuanta mai intunecata la alta mai deschisa. Tinuta va fi colorata si compusa cu risc zero. Ca totusi sa nu cada in strident sau banal, folositi piese cu reliefari si suprafete diferite: o tesatura mata si una lucioasa, un material vaporos, subtire si altul dens, fluid, cu greutate.

Armonii analoge sau culorile invecinate

Reveniti la cercul cromatic si alegeti orice culoare doriti. Observati cele doua culori care o delimiteaza, de o parte si de alta: acestea sunt analogiile, altfel spus „armoniile” cromatice. De pilda: galbenul este in armonie cu portocaliu si cu verdele; ambele il incadreaza. Violetul are drept culori invecinate albastru si rozul.

Cand folositi armoniile analoge in tinute, rezultatul este o fluiditate cromatica, o incantare vizuala. Privirea trece de la o culoare la alta cu usurinta, percepe imbinarea culorilor ca fiind naturala, fara demarcatii evidente.

O forma de armonie cromatica este si atunci cand folosim culori diferite (ne-invecinate), dar de intensitati similare. Faceti o proba cu piese in nuante pastel. Avand intensitati apropiate, pastelurile se impletesc frumos unele cu altele, fie ca vorbim de o bluza galben pal asezata langa o fusta verde fistic sau de o camasa oranj piersica cu niste pantaloni bleu ciel.

Contrariile se atrag: contrastele de culori

In asta consta magia culorilor: functioneaza in diverse feluri, pe masura imaginatiei si indraznelii fiecareia dintre noi. Daca nuantele neutre si culorile vecine vi se par prea cuminti, puteti opta pentru o tinuta in 2 sau 3 culori oponente pe cercul cromatic. Iar faptul ca ele contrasteaza nu este o greseala: nici stilistica, nici de gust…

Din cercul culorilor, incepeti prin a alege 2 culori plasate vis-a-vis una de cealalta. Concret: albastru si portocaliu, galben si violet, verde si roz. Intr-o astfel de confruntare, cele doua culori se angajeaza intr-un dialog in care ambele sunt potentate, iar rezultatul este sclipitor, spectaculos si, in acelasi timp, placut vizual.

Ceea ce nu inseamna ca nuantele imbinate trebuie sa fie neaparat intense! Aceeasi recomandare de mai sus – alaturarea pe criterii de intensitate – poate fi aplicata si acum. Puteti asorta albastru cobalt cu un portocaliu incandescent, si la fel de bine un bleu denim cu un oranj delicat.

Intentia mea, prin impartasirea acestor cateva posibilitati de utilizare a culorilor in tinute, este sa va invit la joaca. Sa indrazniti sa va construiti propriile combinatii de culori. Sa va detasati de negru ca unica ancora cromatica. Sa observati ca nu exista asocieri cromatice gresite si ca totul e permis. Exista cate ceva pentru toate stilurile si toate gusturile: de la tinute monocrome sau pastelate, definitorii pentru stiluri rafinate sau ancorate in natural, pana la outfituri multicolore si contrastante, apreciate de cele cu un stil dramatic, indraznet, percutant. Exersati-va ochiul, amuzati-va cu multiplele combinatii posibile, testati degradeuri.

Nu uitati nici de workshopul (offline!) din 30 martie. Daca:

  • aveti nevoie de sfaturi practice si exemple concrete legate de purtarea culorilor (in imbracaminte si accesorii)
  • va simtiti pregatite sa iesiti din cochilie si sa purtati mai multa culoare
  • vreti sa descoperiti, in sfarsit, care sunt culorile care va infrumuseteaza si va lumineaza
  • va doriti sa nu mai aveti indoieli legate de ce fel de culori puteti asorta si combina
  • sunteti curioasa cate culori puteti avea intr-o tinuta si daca „trebuie” sa aveti in garderoba toate nuantele din curcubeu
  • simtiti ca e momentul sa adaugati culoare intr-o garderoba neutra (negru, bleumarin, gri, bej, alb) si nu stiti cu ce sa incepeti

trimiteti-mi un mesaj la inscrieri@imagematters.ro ca sa va rezervati locul. Aici sunt toate detaliile despre workshop, contributia pentru participare este 180 lei, mai sunt 15 locuri disponibile!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    Emilia says:

    Foarte intetesant,iti multumesc in special pentru exemplele de armonii analoage!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.