De la alb-negru, la culori: tranzitie in 5 pasi

In articolul de azi mi-am propus sa va impartasesc cateva dintre ideile, recomandarile si solutiile pe care le ofer clientelor in sesiunile de analiza cromatica.

Un prim motiv al articolului este ca realizez, cu fiecare femeie cu care lucrez, ca desi dorinta de a avea o garderoba colorata (mai ales vara!) este intensa, la fel de puternica este teama de a nu arata „ca o sorcova”, ca un imprimeu tropical, ca un clovn. Daca sunt prea multe nuante intr-o tinuta? Le linistesc explicandu-le ca, intr-o prima faza, daca sunt obisnuite sa poarte doar negru sau gri sau bleumarin + bej, alb sau bleu (adica doar nuante neutre, impersonale), pentru inceput vor adauga la acestea una din culorile bune din paleta lor personalizata. De aici pana la a purta „prea multe”, e cale lunga si presupune sa aiba piese colorate si pentru partea de sus a corpului, si pentru jumatatea inferioara, si piese de suprapunere colorate, si accesorii colorate… Adica un reset pe termen lung al garderobei.

Un al doilea motiv este ca acelorasi femei (sau majoritatii) le este teama ca, o data ce se indeparteaza de garderoba lor in alb-negru-bej-bleumarin, nu cumva sa cumpere culori nepotrivite si sa le asorteze gresit. Imposibil. Pentru asta facem analiza cromatica, la finalul careia primesc un paletar personalizat, in care am pus 70 de nuante special alese pentru ele. Atata vreme cat se ghideaza dupa paletar, nu au cum sa cumpere culori nepotrivite! Mai mult, paletarul vine insotit de vreo 200 de combinatii de culori (de la unele simple, cu 2 sau 3 nuante, pana la unele complexe, cu 4-5 culori) – cum toate au fost testate si validate, cum sa gresesti cand te inspiri din ele?

In sfarsit, un al treilea motiv este ca sunt deseori intrebata ce puteti face, cand vedeti in magazine culori aprinse, care atrag privirile, dar pe care nu stiti exact cum sa le purtati. Merita sa cumparati o rochie in nuanta albastru electric sau magenta, daca nu sunt considerate intre nuantele armonizate cu fizionomia voastra? Cu ce altceva in afara de alb sau denim puteti asorta acel verde neon, care invadase magazinele vara trecuta? Si ce faceti cu orajul delicat ales culoarea lui 2024 de catre Pantone, il introduceti sau nu in garderoba?

Asadar…

Analizati-va paleta actuala de culori

Deschideti-va dulapul (sau intrati in dressing, dupa caz) si evaluati-i continutul doar din acest unghi, al cromaticii. Daca hainele va sunt deja organizate pe culori, si mai bine! Ansamblul garderobei va ofera o imagine de ansamblu a culorilor pe care le alegeti predominant, cu alte cuvinte ale celor care va sunt familiare si pe care le purtati in mod repetat.

Ce observati?

O mare de negru, griuri, bejuri, alb, niste bleumarin si mult denim, presarate cu cateva tuse de culoare si unul sau doua imprimeuri, si ele in nuante neutre?
Sau un curcubeu haotic, in culori si nuante disparate care par sa nu aiba legatura intre ele?

O presupunere pe care o fac este ca, daca acest articol v-a trezit curiozitatea, este si pentru ca nu sunteti multumite de alegerile voastre cromatice. Poate aveti chef sa indrazniti mai mult, sa purtati mai multa culoare. Sau din contra, va doriti coerenta cromatica in tinute si in garderoba, pentru ca asortarile sa fie mai facile sau mai armonioase.

Continuati evaluarea vizuala a garderobei, treceti de la imbracaminte la accesorii.

Care sunt culorile care va binedispun, cele in care va simtiti radioasa?
Care sunt nuantele care va aduc complimente, de fiecare data cand le imbracati?
Care sunt cele care lasa impresia ca ati avut o noapte alba?
Purtati cu usurinta culori stimulante (care nu inseamna neaparat fluorescente sau foarte intense!) sau le evitati, spunandu-va ca nu stiti cum sa le asortati sau ca va pun prea mult in evidenta?

Raspunsurile voastre va vor permite sa eliminati culorile care va „ard” tenul, idem pentru cele in care pareti pamantii, sterse, obosite. Etapa urmatoare va fi sa grupati toate hainele in nuante neutre si, separat de ele, sa aveti piesele in culorile preferate. Ulterior, ce va ramane de facut este sa va confirmati preferintele: fie va extindeti una din aceste categorii, fie o rafinati.

Studiati calitatea culorilor

Din garderoba voastra, dar si in general.

Un rosu nu este de fiecare data un rosu viu. Un bej nu este neaparat un bej elegant. Cand vine vorba de vestimentatie, la fel ca in deco, nu toate nuantele arata la fel de bine. Cand alegeti o tesatura ieftina pentru tapiterie, draperii sau asternuturi sau o vopsea de pereti ieftina, sunt mari sanse ca rezultatul final sa aiba un aspect… well, ieftin. Nuantele sa fie stridente sau sterse, ulterior sa se decoloreze rapid sau sa isi piarda din uniformitate, din stralucire – asta se intampla in procesul de vopsire si/ sau absorbtie, cand materialele nu sunt de calitate

Ceva similar se intampla cu imbracamintea. O nuanta va arata diferit pe o tesatura de calitate slaba, fata de cum este reflectata de un material de calitate inalta. Materialele (textile sau nu) si vopselurile de calitate costa, aspect care se va reflecta in pretul respectivei haine, iar multe branduri prefera cantitatea (ieftina) in locul calitatii. Prin urmare, pana va descoperiti culorile potrivite, puteti trai cu impresia ca pastelurile nu va stau bine sau ca portocaliul nu e culoarea voastra… pentru ca nu le-ati vazut in contextul potrivit.

Cum recunoasteti o culoare de calitate? Uitati-va cu atentie la material sau tesatura, la modul subtil (sau nu) in care reflecta lumina; examinati profunzimea, delicatatea sau eleganta culorii. O nuanta creata dintr-o vopsea de calitate si suprapusa pe o tesatura buna va avea intotdeauna o anume „stralucire”, prin asta intelegand „viata”. Griurile elegante nu vor fi niciodata terne, galbenul solar nu va va strepezi niciodata dintii, albastrul electric nu va arde niciodata retinele, albul nu va parea niciodata steril, de spital. Rosul si oranjul vor fi calde si acidulate, trandafiriul va sugera delicatetea petalelor de trandafir, iar verdele turcoaz va fi exact ca o laguna tropicala.

Alegeti culori care va stau bine (instinctiv sau natural)

Recomandarea mea este sa nu va lasati amagite de acele teste de colorimetrie pe care le gasiti online. Multe dintre ele raman superficiale sau va vor indica partial categoria in care va incadrati, de multe ori gresit sugerata. Altele pleaca de la criterii aberante sau dificil de evaluat (culoarea venelor, sigur ati auzit de chestia asta!).

Pentru ca culorile purtate sa nu va eclipseze (adica sa nu se observe in detrimentul trasaturilor voastre), retineti ca cele armonizate cu voi vor respecta intensitatea (contrastul) existenta in fizionomia voastra, adica diferenta de luminozitate dintre par si pigmentatie.

De exemplu:

fizionomia unei brunete cu ochii caprui-ciocolatiu inchis si tenul deschis este descrisa ca fiind cu contrast puternic, inalt (diferenta mare intre nuanta inchisa a parului si ochilor si cea luminoasa a tenului). Prin urmare, multe dintre nuantele care i se potrivesc vor fi intense: rosu pur, turcoaz, galben ca floarea soarelui, portocaliu, verde crud.

O alta solutie simpla este vechea smecherie cu rapelul de culoare: ochi albastri, rochie albastra… Totusi, chiar si in acest caz aveti grija la calitatea culorii alese. Acelasi albastru va arata diferit pe un tricou dintr-un bumbac ieftin, pe un pulover din mohair bun sau pe o rochie din matase naturala.

Explorati culorile. Familiile de culori sunt atat de vaste, incat puteti ajunge usor sa faceti diferenta intre un rosu zmeuriu si un rosu tomata, intre roz somon si roz corai, intre verde fistic si verde mar, intre azuriu si bleu. Nu va lansati in declaratii categorice de tipul „mie galbenul nu imi sta bine!”, pana nu ati probat si galben solar, si galben mustar, si galben narcisa, si galben banana, si galben citron, si galben miere, si galben chihlimbar, si galben canar, si galben toscan…

Incepeti cu pasi mici

Accesoriile pot fi o buna intrare catre o garderoba mai colorata, dar e inutil sa va cumparati esarfe colorate – chiar daca sunt din matase naturale, unicat, pictate manual samd, daca sunt genul de obiect care va complica viata sau pe care il purtati rarissim. Pe de alta parte, daca nu trece zi fara sa adaugati o curea la tinuta, acesta e momentul sa le colorati! Gata cu curelele negre si bej, cautati unele roz, portocaliu, violet, animal print…

Ce altceva v-ar mai putea colora tinutele?

Genti (si banduliere diferit colorate sau imprimate), sosete, gulere detasabile, incaltamintea, palarii si sepci, panglici prinse in par, fulare, cordoane imprumutate de la rochii… Fiecare vor anima o silueta colorata mono-ton sau in nuante neutre.

Spre exemplu:

  • o pereche de tenisi rosii inveselesc o fusta din denim, altfel decat o fac niste adidasi albi sau niste papuci rosii
  • o curea galben mustar trezeste la viata un pantalon bleumarin din in, altfel decat o face o curea bej
  • o esarfa roz intens din matase dinamizeaza un tricou gri, spre deosebire de acelasi tricou asortat cu o sapca tot gri
  • o geanta albastru regal lumineaza o rochie bleu

Ca sa introduceti si mai usor culoarea in garderoba, va recomand sa demarati procesul alegand piese sau croieli care va sunt familiare. E de preferat sa incepeti cu un t-shirt trandafiriu sau o camasa lejera verde smarald, daca in general purtati tricouri si camasi, in loc de a va arunca la o salopeta portocalie sau un palton magenta, pe care nu veti indrazni sa le imbracati.

Creati-va propriile combinatii cromatice

Incetati sa asortati orice culoare din garderoba cu negru!

In realitate, negrul arata bine doar langa unele nuante neutre (alb, ecru, gri deschis, bej camel, denim). In orice alta combinatie, rezultatul este fie lipsit de finete si bun gust, fie este demodat (rosu + negru, tipic anilor ’80), fie este maxim de stridenta (negru + albastry regal, negru + roz fucsia, negru + verde neon), fie este trist (negru + gri inchis).

Alegeti una din nuantele care va aduc bucurie si asortati-o cu o nuanta neutra deschisa sau eleganta.

Nuantele basic (bleumarin, maro ciocolatiu, gri antracit, khaki/ verde masliniu inchis, albastru denim, ecru, indigo) au darul de a se armoniza atat cu tonurile blande, estompate sau pastel (bleu ciel, roz pudrat, galben pai, verde jad), cat si cu cele aprinde (albastru electric, rosu corai, verde gazon, roz magenta).

Va dau si cateva exemple:

  • o camasa roz deschis + o fusta bleumarin
  • un cardigan roz zmeuriu + un jeans gri antracit
  • un tricou galben citron + pantaloni verde masliniu
  • o bluza bleu ciel + o fusta bej nisipiu
  • un top mov lavanda + niste pantaloni bej caramel
  • un pantalon rosu ciresiu + o camasa din denim albastru inchis
  • o rochie bleu + un sacou visiniu

Hai si cu un ultim exercitiu. Construiti un look monocrom, plecand de la o culoare care va place.

De pilda:

  • o camasa bleu ciel + un pantalon indigo
  • un tricou verde fistic + o fusta verde brad
  • o bluza portocalie + niste culottes terracotta

Iar daca va intrebati ce culoare sa aiba incaltamintea si in ce nuanta sa alegeti geanta, nu va complicati: culoarea pielii, maro camel, maro ciocolatiu (iar vara, alb, argintiu, auriu, bronz). Easy peasy.

Cat despre nedepasirea limitei de 3 culori intr-un outfit, deocamdata sunteti departe de acea etapa. Jucati-va cu doua, in cat mai multe feluri.

In timpul sedintei 1:1 de analiza cromatica iti explic ce urmaresc in fizionomia ta ca sa iti pot selecta si recomanda cele mai bune nuante, iti indic ce tip de pigmentatie ai si ce machiaj ti se potriveste, dar si cateva nuante de par spre care te poti duce, in cazul in care vrei sa-ti schimbi culoarea, care sunt culorile care te infrumuseteaza si care sunt cele pe care ar fi bine sa le eviti, ce faci cu hainele in culori nepotrivite pe care le ai in dulap, cate culori poti avea intr-o tinuta si care sunt cele mai usoare reguli de asortare, dar mai ales cum faci tranzitia de la o garderoba terna in care predomina negrul si bejul spre una mai colorata. Cu alte cuvinte, ce cumperi mai intai pentru ca schimbarea sa inceapa sa fie vizibila, ce piese din garderoba ta sa folosesti ca sa te familiarizezi cu purtarea culorilor si cum iti reorganizezi garderoba. Peste toate astea, pe care le discutam timp de 2 ore si jumatate, primesti un paletar cu 70 de culori atent alese pentru tine + peste 200 de combinatii de culori gata pregatite pentru a fi imbracate de tine. Culorile iti pot schimba stilul.

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii despre acest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.