Ce idei de styling ne dai pentru jeansul larg?

… ma intreaba clientele cu care lucrez in perioada asta. Pentru ca e croiala momentului. Este jeansul care promite longevitate si stil, obliga la confort si cool-ness si, pe mine cel putin, ma face sa sper ca va convinge multe femei sa renunte la cei skinny.

Dar, inainte de orice, ce inseamna pentru voi un jeans cu croiala larga?

Va ganditi la jeansii cu cracul drept, indepartat de picior? Sau la cei tot cu croiala dreapta dar mult mai larga, care se numesc “coloana” (column)? La un model boyfriend, girlfriend sau mom fit? Poate la unii cu croiala baggy (cu turul foarte cazut si cracul excesiv de lung si larg), eventual pleated (cu cateva multe pense frontale)? La cei lansati acum vreo 2 ani, care poarta denumiri amuzante: balon (balloon), morcov (carrotte), buton (barrel), horseshoe (potcoava)? Sau inca credeti ca “larg” ii descrie pe cei evazati (flare)?

Aceeasi intrebare o pun clientelor, mai ales celor cu care fac sedinte de Outfit Styling, ca sa inteleg de la ce punct de reper pornim, ce ar fi dispuse sa imbrace si ce directie stilistica le intereseaza. (Nu de alta, dar cum pentru fiecare dintre jeansi de mai sus variantele de styling sunt diferite, exemplele pot fi interminabile, iar pe mine ma intereseaza ca clientele mele sa aiba sfaturi aplicabile la garderoba si stilul lor, nu sugestii teoretice.)

Evident, fiecare dintre ele raspunde diferit, in functie de ce contine propriul sertarul de jeansi.

Celor obisnuite sa poarte skinny de aproape 20 de ani, o pereche Mom fit (cu betelia asezata pe circumferinta taliei, turul lejer, poate cu 1-2 pense frontale, cracul drept de-a lungul piciorului si manseta putin ingustata in zona gleznei) inseamna deja o varianta cu volum, care le cere timp sa se obisnuiasca vizual cu noua silueta. Spre deosebire cele obisnuite sa poarte modele mai ample, pentru care un wide leg – versiunea mai oversized a momentului – reprezinta un pas inainte firesc, inainte de a trece la indraznetii ultra-wide, barrel sau horseshoe.

To make the story short, in articolul de azi ma concentrez pe stylingul acelor modele de jeansi care se largesc din zona soldurilor, cu talia inalta si al caror crac se ingusteaza sau nu spre tiv. Adica cei inspirati mult de moda anilor ‘90. Concluzia mea, inainte de orice recomandari, este ca agream aceste modele cu volum exagerat pentru ca ofera iluzia unei siluete alungite, inaltate, care fie marcheaza bine talia, fie modernizeaza rapid intreaga tinuta.

Prin urmare, am ales 5 piese care se asorteaza de minune cu jeansii largi si care pot fi integrate in tinute purtabile de non-adolescente.

Piesa #1: un top delicat

Evident, un jeans ultra-baggy cere un hanorac oversized, cu o geaca matlasata supra-umflata, si cropped, plus o pereche de bascheti cool, cu talpa groasa. Se intelege bine si cu o camasa masculina, cumparata cu o marime mai mare decat cea standard.

Insa daca vreti sa purtati jeansii wide leg intr-o tinuta in care sa nu fiti confundate cu fiica voastra de varsta liceului, aduceti langa croiala lor foarte relaxata o piesa mai… matura, eleganta, pretentioasa. Cum ar fi:

– acel top vaporos din matase, cu guler lavaliera, cumparat dintr-un magazin vintage din Italia

– acea bluza cu guler inalt si jabou victorian din dantela, in care va simtiti ca o directoare de pension

– acea camasa croita complet din dantelarii si broderii, pe care nu stiti niciodata cu ce o sa o asortati

Toate acestea se asorteaza cu jeansul vostru wide leg. Opulenta sau aerul vintage al acestor piese este temperat de simplitatea pantalonului. Contrastul celor doua povesti stilistice le si echilibreaza. Iar daca vi se pare ca volumul jeansilor va striveste silueta ( va face sa pareti mai indesate, pe romaneste), ramaneti intr-o gama de nuante apropiate intre jeansi si bluze. Armonia monocromatica creeaza o linie verticala mai puternica decat volumul pantalonilor.

Piesa #2: Puloverul sexy

Putem sa reprosam jeansilor largi aerul lor androgin sau lipsa de feminitate evidenta.

Daca sunteti de aceasta parte de baricadei, nu le subliniati si mai mult masculinitatea asortandu-i cu un pulover camionneur (cu guler rasfrant si fermoar), cu un hanorac mare fara forma sau cu o helanca oversize. Din contra, echilibrati tinuta cu un pulover care urmeaza linia corpului.

De fapt, ca pentru fiecare piesa din garderoba voastra, asocierile pe care le faceti intentionat sunt cele care vor crea stilul si povestea tinutei. Voi decideti ce vreti sa povestiti, nu hainele decid in locul vostru…

Un top ajurat care lasa sa se intrevada pielea, un body tricotat, un maieu pe langa corp, o vesta cambrata, incheiata asimetric si cu ultimii nasturi desfacuti, un decolteu adanc al unei camasi, un tiv de bluza cropped care se opreste exact deasupra ombilicului, un pulover care dezveleste umerii… cautati si alegeti detalii care fac legatura cu feminitatea, cu corpul feminin, cu seductia discreta.

Piesa #3: Blazerul masculin

Cu umerii clar desenati, lungimea bine proportionata si simplitatea care ii confera o autoritate naturala, blazerul se aliaza splendid cu jeansii wide leg. Tendintele sezonului cer ca si sacoul sa fie lung si oversize (genul “am furat sacoul purtat de bunicul in anii ‘70”), mie personal mi se pare o estetica potrivita doar anumitor morfologii si varste. Asa ca va recomand un blazer cu o linie ajustata, lejer cambrata.

Cat despre tesatura, cautati o catifea nobila, un tweed de calitate sau o stofa din lana fina, care finiseaza cu eleganta jeansul oversized. Nu va stresati pe motivul culorii sacoului; nuantele neutre (bleumarin, gri antracit, bej, camel, ruginiu) se armonizeaza cu denimul de culoare inchisa sau decolorat.

Piesa #4: Geaca sau bluzonul scurt

Daca va doriti o varianta stilistica prin care sa vi se vada talia, iar picioarele sa para interminabile, this is it. Puteti recurge la o un bomber scurt din piele, la un bluzon drept din stofa de lana semi-groasa, la un sacou cropped tip Chanel sau la 2 randuri de nasturi, la o geaca matlasata sau la un cojocel scurt pana in talie.

Aveti doar grija sa nu incarcati vizual tinuta, nu aduceti detalii care pot altera sobrietatea si modernitatea intregii tinute. O nota stilistica data de un bluzon aviator, de o geaca preppy ca de colegiu american sau de o geaca biker, un guler ascutit sau rotunjit al unui sacou retro, doua buzunare mari aplicate pe o geaca, un fermoar simplu, un sir de nasturi discreti… sunt suficiente. Fara franjuri, gulere mari din blana, saluri infasurate multiplu, decupaje bordate de strasuri, imprimeuri tie-dye in culori stridente si alte tampenii.

Piesa #5: Incaltaminte eleganta

Pantalonii largi, fie ei evazati sau drepti, nu fac niciodata casa buna vizual cu ghetele masive cu varf rotunjit. Ca sa arate bine au nevoie de o incaltaminte al carei bombeu sa fie vizibil, motiv pentru care in ultima vreme incaltamintea considerata “moderna” are varful ascutit si alungit.

Prin urmare, pantofii si botinele cu forme mai fine sunt intre cele potrivite. Evident, puteti urma si exemplul adolescentelor sau fashionistelor, care vor asorta jeansii ultra-largi cu mocasini cu talpa groasa si zimtata sau cu balerini cu talpa fina si barete. In aceste cazuri, smecheria si nota trendy este data si de lungimea exagerata a jeansilor, care acopera aproape in intregime pantofii. Eu nu recomand genul acesta de asocieri nu pentru ca nu ar fi placute vizual (gusturile nu se discuta), ci pentru ca 1. sunt mult prea utilizate, 2. le gasesc lipsite de filtru propriu, stil personal, sunt un simplu copy-paste a ceva vazut intr-o vitrina de magazin destinat adolescentelor.

Pentru cine vrea altceva, recomand trecerea la o pereche de escarpeni retro cu toc mic sau mediu, la niste slingbacks cu bombeul mai mult sau mai putin alungit, la niste botine cu toc kitten… In sfarsit, a treia varianta, mai casual, este alaturarea cu ghete masculinizate, cu bombeul taiat drept sau patrat sau niste cizme cowboy.

Iar daca in perioada urmatoare aveti nevoie de sfaturi cu privire la tinutele pe care le construiti, idei de cum puteti asorta diferit piesele pe care le aveti, recomandari de ce merita adaugat garderobei voastre de toamna, din “meniul” serviciilor mele puteti alege:

abonamentul Style Made Simple, caz in care va insotesc virtual cand mergeti sa probati 99 de modele de jeansi wide leg sau imi trimiteti fotografii cu tinutele pe care le-ati facut si va ofer feedback

– o sesiune de Outfit Styling de sezon, in care eu va construiesc cateva zeci de tinute din ceea ce deja aveti (si va sugerez cu ce le-ati putea actualiza sau ce va lipseste)

– o sedinta de Triere & Reorganizare de garderoba pentru sezonul rece, ca sa intrati cum trebuie in toamna, sa parcurgeti iarna cu stil si sa va luati de o grija si pentru urmatoarele 2 sezoane de toamna-iarna (pentru ca facem si triere, si constructie de tinute, si inventariere, si lista de shopping, adica 4-in-1!)

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

2 comentarii la acest post

  1. 1
    Oana says:

    Astea sunt tinute pe bune?!

    Blugii largi, pe langa ca sunt foarte urati, saracesc toata tinuta si confera un are sleampat, frate cu tomberonul.

  2. 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.