Ce face un Style Coach?

… si care e diferenta intre un stilist personal, un personal shopper si un style coach, adaug eu drept subtitlu.

In ritmul de tavalug al vietii noastre cotidiene, sa fim bine imbracate ar trebui sa fie o maniera de a exprima cine suntem fara sa mai apelam la garderobe supra-aglomerate si ultra-diversificate inutil, fara sa ne mai punem problema unor tinute complexe, permanent altele si infinite la numar, fara sa ne mai cumparam la branduri recognoscibile si nascatoare de invidii stupide, fara sa mai consumam timp si energie in fata oglinzii.

Aici intervine un style coach, a carui misiune este sa educe (stilistic, estetic) si sa motiveze persoana cu care lucreaza, sa clarifice, sa sintetize si sa simplifice dorintele si obiectivele clientei, sa analizeze, epureze si/ sau sa completeze o garderoba, urmand imaginea (adica directia stilistica) pe care clienta (sau clientul) doreste sa si-o construiasca. Si, pentru ca am tot fost intrebata in ce consta mai exact rolul meu, raspund azi in acest articol.

Sunt Style Coach, adica: sunt mult mai mult decat o consiliera in vanzari dintr-un magazin sau showroom.

Va sunt ghid 1:1, uneori chiar confidenta care isi face timp sa va analizeze stilul de viata (toate activitatile: profesionale, sociale, personale), nivelul de confort, relatia cu corpul si definitia feminitatii, relatia cu finantele si obiceiurile de shopping, relatia si chiar “stilul de atasament” fata de continutul garderobei, preferintele si gusturile, valorile si imaginea de sine, nevoile si aspiratiile inainte de a va ajuta sa sa exprimati identitatea prin stil – cu alte cuvinte, de a stabili care sunt tinutele care va plac cel mai mult si in care va recunoasteti ca fiind “voi insiva”.

Munca mea nu are nimic de-a face cu a convinge o femeie ca are nevoie de mai multe haine, ca e cazul sa urmeze moda sau trendurile sau ca ar fi bine sa arate intr-un anume fel. Din contra: facem tabula rasa si gasim acele formule care o reprezinta doar pe ea.

Apropo, pentru ca am fost intrebata: nu primesc comisoane sau cadouri din partea magazinelor in care mergem, iar posibilele discounturi primite le transfer si catre voi.

Sunt Style Coach, adica sunt mult mai mult decat un personal shopper

Mi-am format ochiul, reperez foarte rapid culorile, croielile, texturile, proportiile care se potrivesc diferitelor morfologii feminine.

Spre deosebire de un personal shopper, rol care e deseori limitat la a face o selectie din piesele (noi) aflate intr-un magazin, pe un site sau intr-un showroom, cand imi pun palaria de style coach am o abordare mai aprofundata si completa. Adica:

  • nu va propun o rochie sau o tinuta spunandu-va “iti va fi buna, probeaz-o, mergi pe mana mea!”, ci o sa va explic de ce le-am ales si de ce vi se potrivesc, cu ce culori le puteti asorta sau cu ce alte piese suprapune, cu ce din garderoba de acasa pot fi combinate, ce fel de accesorii sau modele de încălțăminte ii schimba radical “vibe-ul”, ce tip de lenjerie intimă le sunt necesare, ce alte piese complementare puteți caută pentru ele în viitor.
  • nu va propun acelasi tip de haine si culori pe care le-ati alege de unele singure, ci o sa va imping, cu blandete, putin in afara familiarului, a zonei voastre de siguranta. Nu mult, ci exact atat cat sa aveti o supriza placuta, sa constientizati cat de multe alte posibilitati exista, sa realizati cat de usor va poate fi sa va imbracati diferit si sa ramaneti totusi voi. Poate va voi invita sa probati niste croieli si lungimi noi, poate va voi imbia cu 2-3 culori puse impreuna, poate va voi arata cum o simpla manevra de styling va modernizeaza tinuta… sau poate va voi aduce la cabina de proba o camasa sau un pulover barbatesc!
  • nu va propun doar achizitii de la branduri de fast-fashion, desi pe liste si in pungi se vor strecura si Zara sau H&M. In functie de stil, buget si dorinte, voi include in recomandarile mele designeri si ateliere romanesti care produc serii mici sau limitate, branduri de nisa, marci de lux (romanesti, da!), showroom-uri unde se intra doar cu programare sau piese facute pe comanda. Gasirea acelei semnaturi stilistice unice, al acelui stil pe care vi-l doriti inconfundabil presupune si acea iesire din familiar despre care am scris mai sus.

Pentru ca tot fac paralela si legatura cu shopping, pentru mine a devenit important sa-mi ghidez clientele spre un consum mai avizat, mai responsabil si spre un grad mai avansat de selectivitate. Stiu ca nu e mereu posibil sa alegem branduri etice sau tesaturi eco sau semi-reciclate, dar va incurajez ca mai intai sa purtati mult ceea ce deja aveti, sa cautati cat mai multe incrucisari, asortari, repurtari ale hainelor pe care le aveti, sa reparati sau sa modificati ceea ce merita pastrat, sa faceti legatura dintre calitate, pret si longevitate (nu si brand!), sa cumparati intai ce aveti nevoie neaparat in loc de a cauta pretexte de genul “e ieftina, la brandul X acelasi model e de 3 ori mai scump”.

Inca o nota importanta: faptul ca va insotesc si va ghidez in timpul unei sesiuni de shopping (fizica sau online) nu implica obligatia voastra de a cumpara respectivele lucruri pe loc. Le puteti rezerva si va puteti da timp de gandire, le puteti cumpara online singure, puteti astepta reducerile, va puteti razgandi. Pentru ca, repet: scopul meu nu este sa va fortez sa faceti shopping aici si acum!

Obiectivul meu, când va insotesc în orice etapa a procesului stilistic (ca e vorba de descoperirea identității voastre stilistice, de trierea și eficientizarea garderobei, de shopping sau de analiza cromatica), nu este doar sa va îndrum spre a va simți bine în ce îmbrăcați. Îmi doresc sa spuneți adio grabei și indeciziei matinale, sa realizati ca sunteți capabile de creativitate (în termenii proprii), ca aveți suficiente haine frumoase pe care veți ști cum sa le puneți în valoare după intâlnirile cu mine, ca o garderoba mișto începe cu fiecare haina mediocra pe care refuzați sa o cumpărați, ca aveți stil (chiar dacă azi aveți impresia ca nu e așa). Ca aveți nevoie doar sa aflați ce vi se potrivește și apoi sa exersați, putin câte putin, în zilele în care aveți chef sa o faceți.

De fapt, imi doresc sa va fac viata ceva mai usoara, macar in privinta imbracatului zilnic (dar nu numai) si a trairilor si gandurilor pe care le aveti cand deschideti usile sifonierului, va gasiti intr-o cabina de proba sau sunteti pe punctul de a face „click to buy”.

Sunt Style Coach, adica sunt mult mai mult decat un stilist personal

Munca stilistului personal (sau a consultantul de imagine) se opreste la exteriorul persoanei cu care lucreaza. Stilistul este cel care va indica morfologia (silueta) in care va incadrati si va arata tipul de tinute care se armonizeaza cel mai bine cu corpul vostru. Va trece prin principii si manevre de styling, prin croieli si volume si proportii si accesorizare, prin paleta cromatica care va infrumuseteaza, poate printr-o lista (mai scurta sau mai lunga, mai generica sau mai personalizata) a pieselor pe care ar fi bine sa le aveti in garderoba.

Intre noi fie vorba, in functie de cat de incepator sau riguros este, stilistul respectiv poate intra cu voi in milioane de detalii care, dupa mine, nu fac decat sa va ingusteze orizontul, curajul si posibilitatile stilistice. O faceam si eu acum 100 de ani. Asa ca e posibil sa primiti o lista cu “n” tipuri de decolteuri sau cu “x” variante de modele de pantaloni care vi s-ar potrivi. (Sa zicem ca printre acestea se numara un model de culottes; ce relevanta au astazi, cand in magazine nu se gasesc culottes de mai bine de 3 ani?)

Cand intrati cu mine intr-un proces de style coaching, inseamna ca amandoua ne luam un angajament. Eu, ca va sunt alaturi timp de minim 6-8 luni si va ofer toate informatiile, instrumentele, exercitiile si feedbackul de care aveti nevoie, plus sustinere, motivatie, explicatii, recomandari, idei, inspiratie, disponibilitate. Voi, ca va veti stabili obiective clare, ca veti pune in practica exercitiile si actiunile pe care ne punem de acord, ca nu intrerupeti procesul, ca ramaneti deschise la feedback si comunicare si, mai ales, ca alocati timp si energie participarii, ca aceasta sa fie facuta si din minte, si din inima.

Cum se desfasoara sedintele de style coaching?

Totul incepe cu un Discovery Call: o conversatie aprofundata care ma ajuta sa fac o analiza si sa pun un “diagnostic” stilului vostru. Discutam preferinte estetice, activitati recurente si lucruri legate de corpul vostru, trecem prin blocaje, nemultumiri si dorinte, imi descrieti tinutele preferate si cele mai incomode piese achizitionate, va ajut sa stabiliti niste prime obiective si, spre final, punctam ce vom face in fiecare dintre sedintele planificate.

Spre deosebire de o simpla sesiune cu un stilist personal, style coaching-ul nu se rezuma la o singura intalnire. Se poate intinde pe 3 sedinte, pe 6, pe 8 sau chiar pe 12-13, in care fiecare intrevedere este o etapa care va aduce si mai aproape de usurinta, eleganta, priceperea stilistica pe care vi-o doriti.

Usurinta poate fi reprezentata de restructurarea, minimizarea si reorganizarea garderobei, urmata de construirea unui numar bun de tinute, gata pregatite pentru a fi oricand imbracate.

Eleganta poate insemna atingerea unui alt nivel de selectivitate si trecerea, in timp, de la piese mass-market la o garderoba croita pe calitate, pe tesaturi de lux, piese facute pe masura si design remarcabil. Eleganta vine insotita si de calm si liniste, cum ar fi gestul simplu al alegerii unui umeras (spre deosebire de cotrobairea intr-un sertar inghesuit) sau de imbracarea fara zor a unei tinute, stiind ca nu exista motiv de razgandire.

Iar priceperea poate tine de increderea cu care alegeti culorile si croielile cele mai bune, de lejeritatea cu care adaugati o bijuterie sau va suflecati manecile unei camasi, de naturaletea cu care asortati doua culori, doua imprimeuri sau doua piese din registre stilistice diferite (sa zicem, o fusta din dantela cu niste ghete biker inalte).

Si cu ce raman dupa, cand incheiem toate sedintele de style coaching?

Ramai cu obiceiuri bune, cu tinute regandite si planificate, cu garderoba inventariata, triata si actualizata, cu necesar de shopping si buget, cu un numar mare de outfituri fotografiate, cu un bagaj impresionant de cunostinte despre cum asortezi culorile, cum iti compui tinute si cum le faci styling, cum iti porti bijuteriile si gentile si curelele si toata incaltamintea.

Ramai cu nenumarate instrumente concrete primite din partea mea, fie ca vorbim de paletare care include sute de combinatii de culori, sau de liste nesfarsite de branduri romanesti de care habar nu aveai anterior, de o fisa completa a morfologiei tale, de un sistem practic prin care stii cum sa iti evaluezi outfiturile si de multe manevre si tehnici cool de styling.

Ramai cu identitatea ta stilistica bine definita, pusa pe un fagas clar si potrivit ritmului tau de viata. Stii exact ce iti place, ce te defineste, ce iti doresti si ce ai nevoie.

Ramai cu satisfactia reusitei, a implinirii obiectivelor pe care ti le-ai propus, cu perspectiva progresului si a tuturor micilor si marilor pasi pe care i-ai facut.

Ramai cu integrarea unui proces de transformare interioara, caruia i-ai acordat atentia, timpul si resursele necesare, si prin care ai trecut respectandu-ti propriul ritm si propriile nevoi.

Dincolo de toate acestea, ramai cu un enorm bagaj de cunostinte practice si teoretice, cu un raport nou si sanatos asupra ta (ca fizic, ca feminitate, ca gestionara a propriului timp, a finantelor si a garderobei), cu o relatie echilibrata fata de ce insemnatatea si rolul stilului in viata ta.

In perioada aceasta am inceput inscrierile pentru sedintele de Style Coaching (programele de 8 si 12 intalniri) si voi avea doar 10 locuri disponibile pentru persoanele care doresc sa inceapa in ianuarie 2025. A Year of Style este numele pe care l-am dat celui mai aprofundat si mai de impact program dintre cele pe care le-am creat, cel care include 12 intalniri 1:1 + 2 cadouri din partea mea, in valoare de aproape 300 euro! Cadourile sunt o a 13-a sedinta + 6 luni de abonament Style Made Simple (care iti da acces la mine via whatsapp).

Ce înseamnă A Year Of Style? Aici ai linkul catre descrierea integrala a programului.

Cum ma inscriu? Imi trimiti un email aici si, daca ai orice fel de neclaritati sau curiozitati, programam si o discutie telefonica inainte de a te inscrie.

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii despre acest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.