Dragostea, arta si moda

Uneori viata este mai frumoasa decat orice roman, orice film, orice scenariu.

A existat candva un barbat, indragostit nebuneste de o femeie, careia i-a promis un castel. I-a dedicat ei intreaga lui opera, iar ea si-a dedicat lui intreaga ei viata. El a regasit-o in toate tablourile lui, iar ea a acceptat sa ii fie muza si sa traiasca in umbra lui.

Cand Gala, pe adevaratul ei nume Elena Ivanovna Diakonova, l-a intalnit pe Salvador Dali (caci despre ei este vorba), el era cu zece ani mai tanar decat ea, iar ea casatorita cu unul din bunii lui prieteni, poetul Paul Eluard. Coup de foudre. Misterioasa Gala il paraseste pe Paul, iar ea si genialul Dali raman impreuna pour toujours.

Treizeci de ani mai tarziu, prin anii ’70, Dali isi onoreaza promisiunea facuta si ii face Galei cadou un castel in Spania, la Pubol. Iar apoi inventeaza un cod secret al iubirii lui pentru ea – un alfabet criptat, construit in jurul initialelor lor si a unor simboluri stilizate, hieroglife ale dragostei scrise cu cerneala de China si pudra de aur: daligrama.

Dali merge pana acolo incat interpreteaza aceasta scriere secreta pe o geanta a carei bretea era un lant de bicicleta, simbol al legaturii lor pe viata, al conexiunii lor si al directiei comune a destinului lor.

Astazi, acea geanta poate fi admirata sub un geam de sticla, intr-o expozitie, dar nu orice expozitie.

Rasfoind ieri, total intamplator, niste mai vechi reviste frantuzesti, am descoperit ca in timp ce Centre Pompidou a inaugurat in noiembrie o retrospectiva consacrata lui Dali (expozitia s-a inchis luna aceasta), simultan casa Lancel i-a adus un altfel de omagiu artistului catalan.

In toamna trecuta, Lancel a reinterpretat Daligrama, geanta cu criptograme. Leonello Borghi, directorul de creatie, si-a imaginat o colectie din 50 de genti si articole de marochinarie, toate realizate din jacquard brodat, din piele nobila de Spania sau din piele de piton. Pe fiecare dintre modele le cu nume bizar-amuzante (DaliChic, DaliDay, DaliCious, DaliDol), daligramele sunt gravate cu laser.

Citind despre geneza alfabetului si gentilor lui, intelegi ca Dali nu era doar personajul excentric, construit mediatic spre sfarsitul vietii lui. Era si un barbat indragostit, care a ales sa isi exprime dragostea si admiratia pentru femeia aleasa in moduri neobisnuite si emotionante.

Si uite asa, dupa o frumoasa poveste de dragoste, uneori raman carti, scrisori, tablouri si genti…. Pe voi care poveste reala de dragoste va face sa visati? Care va inspira? Care va emotioneaza?

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Surse foto: lancel.fr

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

2 comentarii la acest post

  1. 1
    Anca says:

    Ce poveste frumoasa!

  2. 2
    Alexandra Pintilii says:

    Foarte interesant !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.