Stii ce presupune o schimbare de stil?

Tinuta colorataCeea ce fac eu in munca cu clientele este sa iau subiectele oarecum abstracte al modei si stilului si sa le „traduc si adaptez” in termeni practici, usor de inteles.

Exista o teorie conform careia fie stilul iti este innascut, fie iti lipseste cu desavarsire.  Personal cred ca e o teorie falsa, adevarul e undeva la mijloc. Unora le este mai usor sa “aiba stil”, au acea nonsalanta de invidiat cand vine vorba de asortarea unor tinute sau de combinarea unor culori si accesorii.  Altii depun eforturi supraomenesti fara a reusi vreodata sa aiba o infatisare pusa la punct : ori arata de parca ar fi bifat toate casutele unei liste de must-have, ori foarte corect din punct de vedere al proportiilor si liniilor dar complet lipsit de personalitate.  Din fericire, natura m-a inzestrat cu gena stilului (zic eu, sac!), dar sunt multe alte lucruri care imi lipsesc si pentru realizarea carora trebuie sa ma straduiesc.  De exemplu, matematica nu a fost niciodata punctul meu forte.  Inca trebuie sa numar pe degete cand fac adunari (exagerez putin, dar ati inteles ideea…)

Lucrez deseori cu cliente care imi spun ca au talente deosebite si multe puncte forte in diverse domenii ale vietii lor, dar ca “stilul” nu este ceva care sa le fie la indemana. Pentru ca stilul nu reprezinta o inclinatie naturala pentru multe dintre aceste femei, incerc sa iau domeniul abstract al modei si sa il descompun pentru ele intr-o serie de tehnici, reguli sau recomandari clare, concise si usor de inteles.  Ideea este ca femeile sa poata aplica aceste strategii, fara a-si compromite stilul individual si unicitatea. Este deseori un echilibru greu de obtinut, dar am observat ca atunci cand iau in calcul si ma folosesc de talentele clientei, lucrurile devin mult mai usoare.  Iata cateva idei pe care le puteti aplica, pentru ca arta imbracatului sa iti devina o a doua natura.

Imbraca-te cu naturalete

La sfarsitul unei sesiuni de stil, o clienta a facut o observatie extrem de interesanta. Mi-a spus ca pentru ea, imbracatul este la fel ca citirea unei retete.  Datorita faptului ca acestei cliente ii placea la nebunie sa gateasca si avea o inclinatie naturala catre gastronomie, descoperise ca, daca aplica unele dintre talentele de gatit la felul in care isi creaza tinutele, ii venea mai usor sa se imbrace bine.  Unele haine erau ingredientele de baza, accesoriile si machiajul erau condimentele si sosul.

Poate ca esti o persoana cu gandire analitica sau ai o munca care necesita talente de solutionare a unor probleme. Intreaba-te care sunt lucrurile la care te pricepi in mod natural, si foloseste-le in alte domenii din viata – vezi daca nu cumva le poti aplica si pentru a te imbraca mai bine. Daca fiecare si-ar gasi izvorul de resurse, potentialul, si l-ar aplica cu creativitate in zone in care altfel ne chinuim, ne-am face viata ceva mai simpla.

Am o clienta care lucreaza in domeniul bancar.  Are un creier analitic prin excelenta si este genul de persoana care cauta solutii concise si clare. Daca s-ar opune tendintei ei innascute catre analiza si solutionare si ar dori sa priveasca lucrurile dintr-o perspectiva esoterica, artistica, probabil ar deveni frustrata in scurt timp.  In schimb, eu prefer o abordare mai artistica, imi plac asociatile libere si vizuale, ceea ce pentru ea ar fi o tragedie.

Cand am fost la cumparaturi impreuna, tot facea referire la anumite haine din garderoba ei numindu-le piesele de baza si ma tot intreba: “Ok, deci costumul meu maro este piesa mea de baza, ce pot sa ii adaug ca sa completez tinuta?” Raspunsurile mele au trebuit sa fie foarte precise si concise si nu m-ar surprinde sa aflu ca, o data ajunsa acasa, a creat un spreadsheet care o ajuta sa-si creeze tinute. Unei astfel de persoane nu ii pot recomanda sa isi lase imaginatia sa zboare, ea are nevoie de informatii de forma unor matrice pe care sa le poata ajusta in functie de situatie.

Cum spuneam, nu te impotrivi tendintelor tale naturale. Incearca, in schimb, sa iti dai seama cum le poti folosi ca sa te imbraci mai bine. Iti place sa vezi lucrurile in ansamblu ? Iti poti face atunci, la inceput de sezon, niste moodboards pe care sa lipesti fotografii decupate din reviste, imagini care reprezinta stilul pe care ai vrea sa il adopti. Preferi o abordare detaliata ? Scrie-ti liste de sezon pentru cumparaturi, iar in dreptul fiecarui articol vestimentar trece informatii legate de croiala, lungime, culoare, material precum si accesoriile sau haina care va veni in completarea tinutei.

Daca vrei sa iti schimbi infatisarea, trebuie sa iti schimbi modul de gandire

Ma pricep eu la ceea ce fac, dar asta nu inseamna ca am la mine o bagheta magica si gata, abracadabra! transform instantaneu infatisarea clientelor. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, trebuie ca si femeia respectiva sa depuna un anumit efort si, mai ales, sa fie dispusa sa faca niste schimbari, sa inteleaga si sa accepte recomandarile mele. Schimbarea inseamna ca, de cele mai multe ori, sa iesim din zona noastra de confort. Exact asta este cauza pentru care nu toate clientele mele aplica cu consecventa ceea ce afla de la mine.

Cu ceva timp in urma am avut o clienta care incerca cu disperare sa fie “mai putin plictisitoare”, dupa propria-i descriere. Se simtea neingrijita, iar hainele din dulap nu o mai inspirau si nu o ajutau sa isi creeze o noua infatisare. In timp ce ma uitam in dulapul ei, discutam dspre una dintre tinutele pe care le imbraca cel mai frecvent. Era vorba de o simpla pereche de pantaloni si o camasa cu dungi. Mi-am dat seama de ce se plictisise de hainele respective: nu aveau nici cea mai mica urma de personalitate, pentru ca tinuta nu era, de fapt, completa. Asa ca am intrebat-o cum isi completa tinuta si ce fel de accesorii folosea.

S-a uitat la mine si mi-a spus: “Pai mie nu prea-mi plac accesoriile, asa ca nu port.” “OK”, i-am spus, “ motivul pentru care esti plictisita de felul in care arati este pentru ca faci exact acelasi lucru pe care il face majoritatea femeilor. Isi pun pe ele niste pantaloni si un top si considera ca s-au imbracat. Nu s-au imbracat, abia au inceput! Pentru ca sa adaugi acel strop de personalitate, sa individualizezi o tinuta trebuie sa te gandesti cum poti completa acele haine disparate. Ai o geanta frumoasa ? Niste pantofi sexy ? Un colier colorat ? Cercei frumosi ?»

”Mda, ai dreptate, dar eu tot n-am chef sa-mi complic viata cu accesorii”, mi-a spus la sfarsit. «Colierele ma bat pe piept, nu stiu sa-mi cumpar cercei lungi, pantofii cu toc sunt incomozi, si nu stiu ce culoare de geanta sa aleg pentru ca inca nu stiu cum as vrea sa ma imbrac.»

M-am uitat la ea si mi-am dat seama ca, desi isi dorea sa-si schimbe stilul, sa aiba o infatisare mai trendy, mai actuala, femeia din fata mea nu avea nici cea mai mica urma de interes pentru schimbare. Nici cea mai mica dorinta. Vroia, pur si simplu, sa continue cu aceeasi rutina, asteptand in schimb rezultate diferite si spectaculoase.

Cand vreuna dintre clientele mele are aceasta atitudine, suspin pe furis dar, din pacate, nu prea imi ramane mare lucru de facut. Ca sa folosesc o analogie, este ca atunci cand o femeie isi doreste cu disperare sa slabeasca 15 kilograme, dar continua sa se indoape cu dulciuri si paine. Simpla vizita la un nutritionist nu face sa dispara kilogramele in plus.

Jobul meu este sa ii fac clientei niste recomandari si sugestii, sa ii arat combinatii de croieli si stiluri, sa ii spun care dintre tendinte i se potrivesc, sa o fac sa-si inteleaga silueta, sa ii dau idei. Pot sa o ajut sa le puna in practica, pentru ca de asta ii ordonez garderoba si dulapul si de asta merg cu ea la cumparaturi ; tot de asta ma pot intalni cu ea de cateva ori pe an ca sa re-evaluam directia catre care se indreapta. In final, insa, pe termen lung, doar de femeia respectiva depinde daca pune in practica sau nu ceea ce am invatat-o.

Din pacate, nu am cum sa o tin de mana in fiecare dimineata si sa ii aleg eu hainele din dulap. (adica, as putea, dar 1 : mi-e greu sa ma trezesc foarte devreme si 2 : costa). E o chestie de perseverenta si de ambitie personala, iar toata lumea stie ca este nevoie de cel putin 3 luni de perseverenta pentru a-ti insusi o schimbare.

Am avut si o clienta al carei dulap era o mare de haine negre de care se plictisise. Nu era pregatita sa renunte la sumbra ei garderoba, dar cel putin era dispusa sa incerce. I-am facut cateva sugestii de stil si culoare si, cu prima ocazie cand s-a dus la cumparaturi, a inceput sa faca mici schimbari. In cateva zile, dulapul ei se transformase prin simpla adaugare a catorva maieuri si esarfe colorate si a unor coliere multicolore de la Meli-Melo.  Rezultatul a facut-o sa se simta fantastic de bine si mi-a scris ca de atunci nu trece o zi fara sa primeasca un compliment din partea oamenilor cu care se intalneste. Comentariile pozitive si incurajarile primite au fost stimulentul de care avea nevoie pentru ca sa continue.

Nu-mi place sa dau vesti proaste, dar vorba proverbului, nu te poti astepta sa ai rezultate diferite daca continui sa faci aceleasi lucruri. Daca vrei sa arati altfel, va trebui sa schimbi anumite chestii: fie culorile pe care le porti, fie croielile, fie felul in care combini tinutele, fie locurile din care iti cumperi haine… Ca orice schimbare (de atitudine, de stil de viata, de job), si schimbarea de look necesita efort si planificare la inceput, dar dupa un timp te vei obisnui. Unul dintre cele mai simple moduri de a persevera este sa tii minte prima idee explicata mai sus, apoi sa accepti si aplici aceste schimbari intr-un mod care-ti este natural, nu fortat sau imprumutat.

Imbracatul explicat pe intelesul tuturor

In sfarsit, vreau sa dau un exemplu de formula pe care o folosesc cu multe cliente, indiferent de stilul lor. Daca ti se potriveste aceasta abordare, o poti aplica cand te imbraci. Daca nu, o ajustezi dupa bunul tau plac. Formula aceasta se potriveste mai curand celor care acum tatoneaza terenul, cele care sunt mai indraznete pot aplica varianta complet opusa.

Incepe, de pilda, cu o pereche de pantaloni. In fiecare dulap ar trebui sa se gaseasca pantaloni uni in urmatoarele culori – negri, maro inchis, verde masliniu, camel si gri. Pe langa acestia, poti adauga si alti pantaloni: din tweed, cu dungi, cu carouri, cu ce-ti surade tie. Daca preferi sa porti fuste, te incurajez sa iti construiesti tinutele tot incepand cu partea de jos, fie ca e vorba de o fusta sau de un pantalon.

O data ce ti-ai ales partea de jos, gaseste un top care se asorteaza. Si acum sa va spun un mic secret. Culorile de mai sus (maro inchis, gri, bej, camel, plus bleumarin, verde inchis, grej si inca cateva) sunt toate neutre, ceea ce inseamna ca ele se asorteaza cu orice alte culori (de la roz  bonbon sau roz somon, la turcoaz, violet, oranj, galben mustar sau verde smarald) dar nu se asorteaza intre ele (adica nu poti purta negru cu gri sau doua nuante de bej ; e mult prea plictisitor).  Inca un mic secret : negrul este culoarea cea mai dificil de asortat, dar nu despre asta vreau sa vorbesc aici.

OK, cate dintre voi s-ar considera gata imbracate in acest punct? Fiti sincere, majoritatea aici s-ar opri. Dar abia ati “turnat fundatia”, ca sa spun asa. Acum vine momentul in care adaugati acea tusa de personalitate. Gaseste acum o alta culoare, poate ai o geanta sau niste pantofi colorati, sau poate poti adauga un colier ca accesoriu. Adauga ceva – orice – ca sa completezi tinuta. Teoria spune ca 25% din bugetul dedicat cheltuielilor pentru garderoba ar trebui folosit pentru accesorii, adica incaltaminte, genti, curele, bijuterii, orice nu este imbracaminte.

Pasul urmator este sa aplici tehnica “Jocului celor Trei Culori”. Adica trebuie sa adaugi o tusa dintr-o a treia culoare pentru ca sa inviorezi tinuta purtata, asa-numita culoare de accent. Sa spunem ca porti o pereche de pantaloni maro inchis si o bluza galben mustar. Ce culoare poti introduce, ca sa completezi tinuta si sa-i dai personalitate ? O optiune ar fi sa adaugi inca o nuanta de maro (cafeniu sau maro auriu) sau sa mergi in directia opusa si sa adaugi o culoare complet opusa, cum ar fi un portocaliu teracotta, verde kiwi sau roz-somon. Aceasta a treia culoare trebuie sa fie intr-o proportie mult mai mica decat celelalte doua. Daca e vorba de portocaliu, de exemplu, inchipuie-ti cat de frumoase ar fi un colier cu siraguri multiple sau o geanta de umar!  Dar daca ai indrazni sa porti acelasi colier, dar multicolor ? Tine minte, e vorba doar de o tusa, de un accent, de o pata de culoare. Pantofii, accesorilei, esarfele, curelele, gentile sunt lucrurile colorate cele mai usor de purtat.

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

7 comentarii la acest post

  1. 1
    alina says:

    Foarte frumos articolul

  2. 2
    Irina says:

    Alina, multumesc 🙂 Sper sa nu fie doar frumos, ci si util.

  3. 3
    Dana says:

    Eu fac parte din categoria femeilor foarte orientate catre stiinte exacte iar gasirea unui stil sau interpretarea lui in tinuta inseamna intradevar efort pentru mine.

    Cu toate astea femeile din familia meu sunt innascute cu stil… cred ca nu se mostenteste si nici nu se invata.

    Sunt inca tanara si imi permit sa pierd timpul experimentand sau jucandu-ma, dar probabil ca in viitor voi apela la un stilist 🙂

  4. 4
    x says:

    Eu mi-am luat un trenci lila, pe care nu in niciun caz nu l-as fi cumparat acum un an. dar ca urmare a sfaturilor Irinei m-am schimbat. Mi-ar placea tare mult ca pe viitor sa ne mai vedem- pe de o parte sa ma laud cu felul in care am evoulat, si pe de alta ptr noi perspective.

  5. 5
    Irina says:

    Simona, stii vorba aceea: sunt la doar un click sau un telefon distanta! Ma bucur ca acum exista mai multa culoare in garderoba ta, dupa ce am vazut cat de bine iti statea rochita aceea cu imprimeu ‘sarpe”, mi-am cumparat-o si eu! 🙂 Iar acum nu ca sa ma laud (vorba ta), sa stii ca ai putea veni la cursul de stil, ti-ar da niste informatii in plus pe langa cele din timpul evaluarii garderobei, iar pentru persoanele speciale, pe care le cunosc, si pretul e special 😉

  6. 6
    x says:

    Draga Irina, sa stii ca am luat in calcul varianta asta, dar voi putea veni ptr ca eu intr-o saptamana plec din tara pentru 2 ani- ma fac londoneza 😛 . Dar cand vin in vacanta cu siguranta imi doresc sa fac macar o tura de shoping cu tine

  7. 7
    Irina says:

    Simona, te invidiez dar te si felicit! Foarte frumoasa mutare, sunt sigura ca te vei indragosti de Londra si nu vei mai vrea sa vii inapoi. In plus, vezi ca acolo sunt multe magazine care au personal shopperi gratuiti 🙂 John Lewis, Topshop etc… Dar mi-ar placea sa ne vedem cand mai vii prin tara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.