Shopping in Dublin (I)
Dupa cum ziceam… saptamana cealalta am petrecut-o la Dublin. Prima oara in Irlanda, asa ca asteptam calatoria cu sufletul la gura. Eram curioasa cat de mult difera realitatea de stereotipurile pe care le-am intalnit prin filme, carti, povestiri, bancuri.
Probabil ca partea asta nu va intereseaza la fel de mult ca cea legata de shopping, dar chiar si asa – exprienta a depasit cu mult ceea ce asteptam, am plecat de acolo abia asteptand sa ma reintorc. Oamenii sunt fantastici si prietenosi, am avut cele mai haioase si lejere conversatii posibile cu soferii de taxi (de la „de ce femeile isi cicalesc barbatii exact cand se ei se relaxeaza cu o bere la televizor” pana la”stati ca va spun eu unde sa va faceti cumparaturile”), traficul cand este cel mai aglomerat este cam ca la noi pe ora 9 seara, orasul arata ca un fel de Londra in miniatura – distante ceva mai scurte, puburi zgomotoase, aglomerate si pline de viata, cam aceleasi magazine dar cu preturile afisate in euro, multe parcuri in care vezi oamenii plimbandu-si cainii sau odihnindu-se in pauza de pranz, aer foarte curat, marea la 2 pasi…
Vremea nu este niciodata prea calda sau prea rece (toti se plang ca ploua mult acolo, dar eu am prins numai zile cu soare) – ceea ce inseamna ca poti sa porti orice fel de haine, de la sandale, flip-flops si rochite subtiri, la cizme Ugg, pulovere si paltoane, totul in decurs de cateva zile. Toata smecheria sta in suprapuneri, layering – scoti sau adaugi un strat de haine.
Probabil ca as putea scrie pagini intregi despre cat de mult m-a impresionat Dublinul, dar hai sa ajung o data si la shopping!
Sa incep cu inceputul, si anume unde poti face cumparaturi in Dublin, cand si la ce preturi.
Dublinul are doua mari strazi comerciale: Henry Street (un fel de Oxford Street – adica multe magazine cu haine, accesorii, incaltamine, cosmetice cu preturi cat se poate de normale – dar mult mai scurta) si Grafton Street (o combinatie de Oxford Street si Bond Street).
Stradutele adiacente zonei Grafton sunt dedicate magazinelor de designer: Chanel, Louis Vuitton, Hermes etc, iar pe „strada mare” gasesti varianta locala a department store-ului scump (cum este Selfridges in Londra), Brown Thomas, in care exista sectiuni dedicate designerilor mari: Giorgio Armani, Stella McCartney, Dries Van Noten, Derek Lam, Etro, Diane von Furstenberg, Roberto Cavalli, Gucci, Agent Provocateur, Philip Lim, Balenciaga, Chloe, Issa, Jil Sander, Fendi, Donna Karan, Lanvin, Rock&Republic, Paul Smith, Tom Ford, Vivienne Westwood, Michael Kors, Sass & Bide etc. Etajul dedicat cosmeticelor este pur si simplu coplesitor: Creme de la Mer, Bobbi Brown, Decleor, Dyptique, Dr. Sebagh, Dior, Sisley, Stila, Trish McEvoy, Laura Mercier, MAC, Molton Brown, Nars, Prescriptives, Armani Cosmetics – nici nu le mai tin minte pe toate. Pe langa Brown Thomas, strada e presarata cu tot ceea ce poti gasi pe gasi pe Oxford Street: Topshop, River Island, Karen Millen (care acum este si la Bucuresti!), Monsoon, Principles, Marks & Spencer, Oasis, Warehouse, Next samd.
Comparativ, Henry Street are mai multe magazine micute si cu preturi mai scazute, dar are si 3 magazine universale:
– Dunnes Stores, care e destul de ieftin, dar cu haine mai curand comune, de baza, esentiale, nimic trendy;
– Arnotts este ceva mai scump, dar cu haine relativ elegante si destinate unui public mai matur, adica femei peste 40-45 de ani. In schimb, are la subsol singurul Gap din Dublin, iar la parter gasesti un Mango, un French Connection, o foarte mare selectie de cosmetice cu branduri excelente (de la Dior, La Prairie, Shiseido si Givenchy, la Benefit, Origins, Darphin, Smashbox si toate parfumurile cunoscute) si un raion de incaltaminte unde, printre pantofi cam urati, am descoperit si unii foarte frumosi de la Kurt Geiger.
– Debenhams, cu aproximativ aceleasi produse ca si cel din Bucuresti. Evident, oferta este ceva mai bogata dar nu substantial.
Pe langa cele doua zone comerciale, exista cateva mari malluri. Nu am reusit sa ajung decat in unul singur dintre ele, care este si cel mai nou si cel mai trendy – Dundrum. Aici exista un mare H&M (mai exista unul foarte mic, inghesuit si ca vai de el pe Henry Street), un Zara destul de spatios, Monsoon, Accesorize, Oasis, Esprit, Dune, Faith si multe altele, printre care un imens Marks & Spencer (sa nu va inchipuiti ca M&S-urile din Londra si Dublin sunt la fel cu cele din Bucuresti. Au extrem de multe haine trendy, accesorii fantastice, costume de baie nemaipomenite – ceea ce se gaseste in Bucuresti este o foarte mica selectie din raionul Classics si putin din Autograph, care sunt in majoritate destinate femeilor peste 50 de ani. Pur si simplu nu inteleg strategia celor care au franciza M&S, dar ma rog…). Tot aici exista un Harvey Nichols (si da, au exact aceiasi designeri ca in Londra, deci este la fel de impresionant) si un House of Fraser.
Cu alte cuvinte, din punct de vedere al shoppingului, la Dublin gasesti aceleasi magazine si produse ca la Londra. Desi preturile sunt afisate in euro, nu cred ca sunt neaparat mai mici decat cele in lire sterline – exceptie fac magazinele locale, cum sunt Dunnes sau Arnotts care nu echivaleaza preturile din lire. Daca puneti lucrurile cap la cap, o sa intelegeti si singure ca irlandezele se imbraca foarte bine, cu haine de cea mai buna calitate, seara se imbraca fantastic iar ziua sunt foarte cochete, sic, atent machiate si trendy fara sa fie fashion victims.
Cele mai multe magazine sunt deschise intre 9 dimineata si 7 sau 8 seara, joia au program prelungit pana la ora 21 iar vinerea pana la ora 20. Multe dintre ele sunt deschise si duminica pana tarziu. Ma refer aici nu la cele din malluri, ci la magazinele de pe strada. Spre deosebire de Londra si Bucuresti, e o placere sa mergi aici la cumparaturi in timpul zilei – pentru ca nu este aglomeratie, iar asta schimba complet experienta shoppingului (daca nu e aglomerat, e mai racoare in magazin, e liber la cabina de proba, umerasele sunt ordonate, vanzatoarele mai odihnite, nu este coada la casa etc). Femeile incep sa iasa la cumparaturi dupa ora 6 seara sau, uneori, in pauza de pranz. Obisnuita sa gasesc H&M-uri si Topshopuri aglomerate indiferent de ora si de zi, a fost extraordinar sa fiu singura la cabina de proba si sa nu imi fac loc cu coatele – iar asta intr-o zi de marti, la ora 5 dupa-amiaza.
Inca un bonus, la fel ca si la Londra – exista asa-numitele mid-season sale. Adica pe langa lunile obligatorii de reduceri (iulie si ianuarie), magazinele profita de perioadele din an cand femeile sunt mai dispuse sa faca cumparaturi (in preajma sarbatorilor de Paste, inainte de 1 Mai, inaintea Mother’s Day/ Father’s day/ St. Patrick’s Day, inaintea anumitor bank holidays) pentru ca au zile libere si au timp pentru ele.
Habar nu aveam de chestia asta pana acum si, evident, m-am pacalit in primele zile la cumparaturi: luni si marti am cumparat diverse la pretul intreg; miercuri, in acelasi magazin, o parte din ce cumparasem era redus cu 50%; sa-mi fie invatatura de minte! Grrrr….
Deocamdata atat pentru azi. Restul, maine.
Bravo, bravo pentru blog!!Este excelent, am citit mai mult articole si mi s-au parut foarte faine si utile š L-am salvat in Favorites;)
Voi reveni…
cu bine, Dora
de obicei cand calatoresc, imi place sa ma uit la cum e imbracata lumea pe strada… nu ti s-a parut groaznic ca uniforma irlandezelor erau ugg-boots, blugi si hanorac? sau asa era numai cand era mai frig? sincer, ma asteptam la mai mult, poate mai asemanator cu londra…. :s
p.s. iti ador blogul si il citesc in fiecare zi š sambata de dimneata deabia astept sa-ti citesc articolele propuse over breakfast :)) mi-a placut gluma aia cu „n-am fost la baneasa shopping city.. da si-asa n-aveam cu ce sa ma imbrac” HAHAHAHAHA so sad but so true” š
deabia astept si eu sa merg, o sa te anunt de pareri. auzisem ceva si de emporio armani si louis vuitton, alea s-au deschis inca in bucuresti?
Oana, sa stii ca irlandezele erau foarte variat si placut imbracate. Erau si cele in hanorace, skinny jeansi si Uggs, dar parca astea erau adolescentele. O alta „grupa” distractiva erau fetele care ieseau de la scoala catolica: fuste plisate groaznice, pana sub genunchi, pulovere labartate si niste pantofi cumplit de urati. Probabil de unde ziua uniforma, in timpul liber… tot uniforma. Dar altfel, femeile chiar m-au surprins placut, le-am vazut imbracate in multe rochii (cu volum, sau doar cu fusta-gogosar), fuste conice sau pantaloni foarte largi si cu pantofi uber-sexy, foarte trendy dar fara exagerari ca la noi, multe cu genti de designer reale, foarte sofisticate si feminine.
Cat despre Armani si Vuitton, din cate stiu eu urmeaza sa se deschida in toamna. Vuitton va avea magazinul in Marriot. Si parca urmeaza si Gucci.
Imi pare bine ca am gasit ceva coerent despre Dublin . Chiar daca ma asteptam la mai mult , in sensul punctelor de atractie ce pot fi vizitate si nu neaparat unde se poate face „shopping”.
Pana la urma mi se pare exagerat sa fim mai interesati de magazinele Luis Vuitton decat de un vestigiu cultural .
Dar deh ……s-ar parea ca e mai important .
Apropo : Spunand unui coleg ca de Craciun voi pleca la Dublin acesta ma intreaba ( inginer de altfel ) :
Unde-i orasul asta in Germania :))
Serban, imi pare rau ca ai fost dezamagit dar cum ai gasit acest post pe un blog despre moda/ stil, ar fi trebuit sa te astepti sa scriu despre zonele comerciale din Dublin. Vestigiile culturale si atractiile turistice isi au si ele locul lor, dar nu pe blogul asta – iar daca vrei, iti pot oferi o harta a Dublinului, o lista a punctelor arhitectonice, ce trasee sa faci, daca merita vizitat vreun muzeu acolo si chiar sa stam de vorba despre James Joyce si the cliffs of dooneen…