Sa vorbim despre imprimeuri… (III)

Dupa un post in care explicam cum va puteti identifica stilul prin preferintele pentru anumite tipuri de imprimeuri si un altul despre iluziile optice create de imprimeuri, astazi m-am gandit sa scriu despre cum ar trebui sa evaluati imprimeurile, cum sa aveti mai mult discernamant in alegerea lor.

Sunt convinsa ca nu aveti nevoie de nici un fel de explicatie de-a mea ca sa observati ca nu exista doua imprimeuri florale identice, nu gasesti doua imprimeuri digitale aidoma, nu intalnesti doua imprimeuri de leopard ale caror pete sa coincida intru totul! Culorile si detaliile lor sunt diferite, dimensiunile si proportiile variaza, unele va vor atrage mai mult decat altele, altele vi se vor potrivi mai bine decat restul…

Lucrurile sunt evidente. Este vorba, de fapt, despre anumite elemente care compun imprimeurile – si nu ma refer doar la desene in sine!

1. Dimensiunea imprimeului

Desenele sau grafismele imprimeului pot fi miniaturale, de dimensiune medie sau foarte mari. Cu cat o femeie este mai inalta sau cu cat personalitatea ei vestimentara este mai dramatica, mai indrazneata, cu atat i se potrivesc mai bine imprimeurile de dimensiuni mari, opulente, grandioase. Le poate purta cu lejeritate si nu se va simti eclipsata de ele.

Imprimeuri mari

Spre deosebire de acestea, cu cat o femeie are o constitutie mai delicata, o osatura mai fragila sau este mai micuta de inaltime (de regula sub 1.64m), cu atat garderoba ar trebui sa cuprinda doar imprimeuri minuscule, marunte.

Imprimeuri mici

2. Contrastul si intensitatea imprimeului

Diferenta de intensitate intre nuantele imprimeului – sau intre nuantele imprimeului si fundalul desenului – creaza contrastul acestuia.

Ideal, fiecarei femei i se vor potrivi imprimeuri care se armonizeaza cu nivelul de contrast al paletei cromatice care i se potriveste. Cu alte cuvinte: daca unei femei i se potrivesc culori blande, estompate (bej, roz vintage, liliachiu, bleu azuriu, galben mustar), imprimeurile recomandate sunt create prin alaturarea unor nuante la fel de subtile ca intensitate; unei femei careia i se recomanda nuante intens pigmentate (albastru cobalt, rosu viu, roz fucsia, galben neon), imprimeurile armonizate cu infatisarea ei trebuie sa aiba aceeasi forta a culorilor.

Imprimeuri cu contrast puternicImprimeuri cu contrast scazut

In acelasi fel sunt evaluate imprimeurile cand este vorba de numarul de nuante care sunt incluse: daca ni se potrivesc culori intense, ni se vor potrivi si imprimeurile multicolore; daca ni se potrivesc nuante laptoase, fanate, ar trebui sa alegem imprimeuri ton-sur-ton sau in declinari ale aceleasi nuante.

3. Aranjarea imprimeului

Lasati-va privirea sa cuprinda intregul imprimeu. Cum sunt dispuse desenele? Intr-o maniera geometrica, simetrica, ordonata, liniara? Sau sunt distribuite aleatoriu, aparent aruncate ici si colo, haotic, fara un fir logic?

Unei femei cu stil clasic i se vor potrivi mai bine imprimeurile ordonate, simetrice, disciplinate, precise, iar cu cat personalitatea stilistica a purtatoarei este mai creativa, cu atat vestimentatia ei va putea sustine imprimeuri artistice, abstracte, neregulate, suprapuse sau slab conturate.

4. Reprezentarea imprimeului

In termeni artistici, am vorbi despre imprimeuri figurative (concrete, reale) sau non-figurative (abstracte).  In termeni stilistici, vorbim despre imprimeuri realiste (naturale, conforme cu realitatea) si, respectiv, stilizate (ornamentale, decorative).

Alegerea lor va tine mai curand de propriile preferintele stilistice si mai putin de recomandari facute obiectiv. Femeile cu stiluri dramatice, eclectice, creative sau contemporane vor alege in mod firesc imprimeuri stilizate, pe cand cele cu un stil relaxat, romantic sau clasic se vor indrepta spre imprimeuri realiste.

Asadar, forma imprimeului (dungi, carouri, animal print, floral, abstract) nu este singurul criteriu in functie de care ar trebui ales un imprimeu. Pentru ca, la o simpla comparatie sau evaluare prin prisma detaliilor de mai sus, acelasi tip de imprimeu se va modifica in functie de contrast, culori si stiluri.

Spre exemplu, dungile orizontale: cu cat sunt mai fine, mai discrete sau intr-un contrast mai scazut, cu atat par mai potrivite unui stil clasic; cu cat dungile sunt mai late, dispuse geometric sau in contrast puternic de culori, cu atat pot fi purtate cu mai multa usurinta de o personalitate dramatica.

Acum ca ati mai aflat inca ceva despre interpretarea imprimeurilor, spuneti-mi: ce elemente observati in imprimeurile din garderoba voastra? Ce fel de imprimeuri va atrag?

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Fotografii: stylebop.com; net-a-porter.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii despre acest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.