Cu ce ne intoarcem din vacanta?
Cu nisip prin buzunarele blugilor, cu pielea bronzata si sute de fotografii pe Instagram: asta am raspunde cam toate. Uneori, poate, si cu bagajele ceva mai pline decat erau la plecare.
Nu-mi dau seama care este motivul pentru care vrem sa aducem acasa nimicuri care ne vor aduce aminte de vacante – mai ales de cele de vara! Dar le indesam in genti, ne targuim pentru ele, le purtam sau le afisam o perioada (la fel de scurta pe cat a fost vacanta), ne umplem cu ele dulapurile si sertarele… apoi uitam de ele. Pana la vacanta urmatoare.
Pierdem ore prin bazaruri si targuri sub pretextul infuziei de cultura locala, ne holbam la tarabe si mese pe care stralucesc bucati mici de oglinzi, cercei ieftini din alama, pareouri strident colorate, mici obiecte de artizanat, grosier sculptate, condimente decolorate de soare, vechi de pe vremea lui Marco Polo si a expeditiei lui in China. Inapoi la hotel, in ziua plecarii descoperim ca avem excedent de kilograme (in bagaje, nu datorita meselor all inclusive!), iar suma cumparaturilor inutile ar fi acoperit un tratament spa de 5 stele.
In vacanta, pe plaja, am avut timp sa ma gandesc la o scurta lista, non-exhaustiva, a suvenirurilor din vacanta care merita sau nu sa fie aduse acasa.
NU pentru: palarii imense si sombrero-uri, care vor sta pe un dulap si pe care se va aseza praful; kimono-uri si cheongsamuri din poliester, djellabale cu broderii aurii si cu pantaloni asortati, din vascoza sifonata; saboti incomozi sau flip-flops cu aplicatii bling-bling; instrumente muzicale locale, vandute special pentru turisti, orice fel de obiect din lemn sculptat si vopsit, din ceramica sau din orice material ieftin pe care il vezi reprodus in mii de exemplare (de la Matrioshka la halbe sau creioane de 2 metri lungime). Pe loc si pe moment vom adora proaspata achizitie, dar tot ce are prea multa „culoare locala” va suporta greu tranzitia la urban. Exceptie face cazul in care amenjarea apartamentului are o nota orientala, sud-americana, africana…
In schimb, poti spune DA pentru: palarii de paie care nu se demodeaza, o djellabah simpla din bumbac alb, o centura din piele brodata cu perle care se va asorta unui jeans simplu, unor babouches marocani din cea mai moale piele, un voal brodat de un trib tuareg, o bijuterie patinata, autentica. Piesele veritabile, nu „made in China” le veti gasi mai rar, dar merita cautarea si asteptarea.
NU pentru: bijuteriile de vacanta standard, pe care le gasesti in orice statiune turistica de langa o plaja, din Croatia pana in sudul Frantei (bratari late din metal dubios de care este lipita o imensa piatra turcoaz, coliere din coral „autentic”, cercei rotunzi imensi in nuante fluo care „se potrivesc de minune cu pielea bronzata”)
Dar poti spune DA pentru: maruntisurile de 10 centime (bratari impletite din piele sau snururi textile, cochilii si stele de mare), care vor prelungi putin atmosfera de vacanta. Dar si acestea trebuie sa dispara dupa o perioada: bratarile se murdaresc, scoicile incep sa miroasa…
NU pentru: gentile din panza aspra, impletite din rafie sau dintr-un material dubios, al caror miros puternic se transfera pe imbracamine.
DA pentru: un saculet sau un portofel brodat, colorat, care poate juca rol de trusa de machiaj in geanta de zi, de oras.
NU pentru: sare de mare colorata, sapunuri „naturale” sau saculetele cu condimente multicolore, cumparate intr-un souk sau la o taraba oarecare. Va garantez ca se vor decolora intr-o luna, si la fel de repede isi vor pierde aroma.
DA pentru: produse autentice, cumparate in piete locale (nu in cele pentru turisti).
NU pentru: servete si seturi de masa, brodate sau pictate cu motive „prea” locale (ramuri de maslin, corabii, buchete de levantica), broaste testoase sau ulcele pictate multicolor, masti pe marginea carora se vede lipiciul, ukulele sau un set de mini-tobe. Dezastru pentru orice sufragerie destept aranjata, mega-kitsch. Si oricum le poti folosi doar la o petrecere tematica…
DA pentru: servete si fete de masa din dantela alba, brodata manual (nu de masina), o tagine autentica, un evantai din matase.
NU pentru: suveniruri cumparate in ultimul minut in aeroport, pentru a-ti cheltui maruntisul. Aici se incadreaza magnetii urati de frigider, monezi false, sticle din plastic umplute cu nisip in degradeuri de culori, stegulete, coifuri sau scuturi din plastic, lumanari colorate, farfurii din metal cu o cladire-simbol reliefata, sepci si tricouri cu I love Thailand sau Bob Marley…
Voi cu ce va intoarceti din vacante, exotice sau nu? Ce nu ati cumpara niciodata? Ce regretati ca ati cumparat?
Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!
Sursa fotografii: pinterest.com
Eu m-am intors din Paris cu o geanta de piele, preferata mea chiar si acum. Din Italia cu o vaza de murano. Si de fiecare data ne intoarcem cu alimente locale specifice (ulei de masline, vin, cidru, parmezan, ciocolata)
Ma bucur de o dimineata superba, inca la mare. Sa stii ca anul asta experimentez supravietuirea pe litoral fara un sfant in buzunar. E drept ca doar pentru 4 zile, dar pina acum e bine. Si rezist, inca. Bratarile colorate nu imi mai fac cu ochiul, pentru ca m-am apucat sa mi le fac singura, lucru extrem de relaxant. La fel am zis si cu diversele textile, asa ma apuc sa imi croiesc materiale deja cumparate si care sunt mult mai frumoase decit imprimeurile de pe diferite tarabe. Am pus ochii, in schimb, pe o palarie. Doar am zis ca imi iau una. Inca nu m-am hotarit cum sa fie: cu boruri mari sau mici, boyfriend style, safari style… stiu sigur insa ca o sa ma orientez catre o culoare care sa imi permita accesorizarea mai multor tinute.
Ma intoc din vacanta cu condimente locale specifice.
Iata un subiect care ne duce cu gandul la vacanta, fara sa suspinam :). Am o familie numeroasa, iar lista suvenuririlor este intotdeauna prea lunga. De ce? Poate din ‘traditie’si pentru ca ador incantarea lor cand isi primesc micile cadouri. Suvenirurile pe care le caut sunt de regula reprezentative zonei – mici bijoux create de artizanii locali, Limoncello :-D, paste, ceaiuri specifice etc Cel mai frumos cadou de vacanta primit a fost o esarfa din Africa, care a fost pictata manual, pe loc :D.
Eu ma intorc mereu cu esarfe si cercei. Eventual cate un carnetel/ agenda sau calendar de birou. Dar esarfele raman in topul preferintelor si ori de cate ori le port imi amintesc de vacanta respectiva.
Bune sfaturi, dar greu sa tii cont de ele atunci cand imbulzeala si spiritul de turma isi spun cuvantul.
La fel ca in cazul cumparaturilor de haine sub impulsul momentului doar pentru ca sunt la reducere (guilty!), si suvenirurile kitchoase din vacante sunt greu de privit cu un ochi obiectiv la fata locului. Asa m-am pricopsit si eu cu tot felul de mici sau medii obiecte decorative de-a dreptul sinistre, ultimul lucru de care as fi avut nevoie in spatiul meu de locuit si asa limitat. Partea cea mai urata este dificultatea cu care ne desprindem de ele ulterior din cauza factorului sentimental, desi stim ca ne incarca inutil si ne uratesc spatiul personal.
Asta imi aduce aminte de o alta maxima pe care am citit-o zilele astea pe un blog de lifestyle: cele mai bune cadouri sunt cele pe care le poti manca, bea sau aprinde(autoarea iubeste lumanarile parfumate), astfel incat sa nu iti ocupe loc in casa pentru vesnicie.
Anul asta mi am luat suveniruri de calitate’ nothing made in chin#, si putine. Dar sunt incantata.
M-am intors de pe coasta Amalfa cu o esarfa foarte albastra care sa-mi aminteasca de marea de acolo, din Paris cu un tablou in ulei pe panza gasit in timp ce m-am pierdut prin Montmartre si din Praga cu un soldatel metalic. Dar nu regret nici acum ca mi-am cumparat magneti de prin toate locurile unde am fost š Si mereu ma intorc cu dulciuri pentru toata lumea