Shop your wardrobe: definitia ca la carte

Intr-un timp, foloseam o metafora care imi placea tare mult: „femeile viseaza sa gaseasca o Narnia in propriul dulap”. Ce vroiam sa spun era ca toate avem aceasta fantezie: de a deschide usile unui garderob, fizic de dimensiuni obisnuite, iar interiorul – dupa ce dai la o parte cateva haine, cateva umerase – sa se dovedeasca a fi o lume de poveste, de dimensiuni fantastice!

Obviously, asa ceva e imposibil. Sau poate nu. Sigur, nu gasim chiar Narnia lui C.S. Lewis…

Shop your wardrobe: definitia ca la carte

Mi-am dat seama ca, pentru mine, conceptul de „Shop your wardrobe” rezuma ce mi-as dori pentru toate femeile. Adica:

1. o anumita atitudine, un anumit mod de a gandi si de a se raporta la continutul propriului dulap. Cele mai multe femei deschid dimineata usile dulapului si o voce le sopteste, in gand: „Mda, am hainele astea, dar in realitate mi-as dori…” De multe ori, obiectul dorintei va fi o piesa must-have interpretata pentru bugetul respectivei femei sau o haina vazuta intr-o vitrina. In alte dati, obiectul dorintei nici nu are o forma concreta: femeia respectiva simte ca isi doreste doar un alt tip de haine. Simte ca ceva ii lipseste.

Pe de alta parte, atitudinea corecta pentru cele care se incumeta sa faca shopping in propria garderoba este la polul opus. „Ceea ce am este suficient.” Asta nu inseamna sa nu mai faca cumparaturi in veci vecilor! Nu, doar sa se bucure cu adevarat de ceea ce si-a cumparat pana acum si sa foloseasca la maximum, o anumita perioada.

Scopul nu este de a face shopping inconstient, doar ca sa ne umplem dulapurile.

Shop your wardrobe: definitia ca la carte

2. garderoba in sine – hainele, accesoriile, incaltamintea – sa fie functionala. Ce inseamna „functionala”? Inseamna sa…

– ti se potriveasca. Absolut fiecare lucru din dulap sa se armonizeze cu silueta, pigmentatia, stilul de viata, circumferintele actuale. Absolut fiecare lucru din dulap sa te faca sa te simti bine cand il imbraci (si fizic, si emotional).
– isi plateste chiria. Cum, aveti senzatia ca hainele nu platesc chiria? Pai cum asa, ele stau pe gratis in dulap? Nu, fiecare haina inseamna bani – cheltuiti, care au fost munciti de voi si care trebuie amortizati. Intr-o garderoba functionala, hainele sunt puse la munca: sunt purtate zilnic, frecvent, in mod regulat. Toate.
– se asorteaza intre ele. Fiecare piesa din garderoba poate fi potrivita cu cel putin altele 5-6 din dulap, iar acesta ar trebui sa fie minimum de combinatii. Nu exista maximum, daca hainele au fost cumparate cu discernamant, sky is the limit. Retrospectiv, asta inseamna ca fiecare haina sau accesoriu nu a fost cumparat la intamplare, alegand de ici si colo cate o chestie, fara sa fi avut in cap un plan, o lista, o strategie: ce ai nevoie, cu ce o asortezi, cum se potriveste cu restul garderobei, de cate ori o vei purta samd. Femeile care se uita la dulap, plangandu-se ca nu au cu ce se imbraca, procedeaza invers.
– sa se fi dezvoltat in timp. A mea a a luat forma in ultimii 7-8 ani, ceea ce nu inseamna ca nu am evoluat stilistic sau ca nu mi-am mai cumparat haine. Din contra: doar ca am ales foarte bine tot ceea ce am acum in dulap.

Shop your wardrobe: definitia ca la carte

De fapt, de aproape zece ani aplic la propria garderoba aceleasi principii de stilism vestimentar personal pe care le folosesc cu clientele mele:

culoarea. Am invatat pe de rost ce culori mi se potrivesc, cate port purta, care sunt nuantele in care primesc complimente. Ok, unele femei nu cred in chestia asta cu culoarea. (Functioneaza totusi, am verificat-o: pe mine si pe alte femei) Mie imi usureaza deciziile vestimentare: imi e mai usor sa scanez vizual un magazin, sa fac combinatii cromatice samd
croieli, lungimi si stiluri. Nu ma cramponez de anumite croieli, dar stiu ca unele mi se potrivesc mai bine decat altele si, mai ales, le stiu pe cele care mi se potrivesc cel mai bine! Pentru ca moda evolueaza permanent, incerc si lucruri noi dar cu masura.
personalitatea. Nu trebuie sa fi Jung sau Freud ca sa iti intelegi personalitatea ca un psiholog, dar ma astept ca, o data cu experienta si maturizarea proprie, sa ai niste repere ale interiorului tau. Si sa incerci, pe cat posibil, sa sugerezi acest lucru prin detalii vestimentare. Trecand intr-o altfel de Narnie, unele femei sunt paunite, altele vulturi. Printre ele, apare cate un flamingo, o vrabiuta, o pasare a paradisului, o porumbita, o gaita… De aceea, un tip de femeie va trai intr-un taior bine croit, iar alta intr-o rochie maxi, din tricot lejer.
stilul de viata. Activitatile repetate sunt cele care ar trebui sa dicteze o parte din continutul dulapului. Mergi zilnic la birou si lucrezi intr-o corporatie? Sau esti dresoare la circ?
mix & match. Aproape ca exista o formula matematica in spatele acestui concept, dar de fapt totul se leaga tot de a-ti selecta si cumpara hainele „cu ochii deschisi”, nu impulsiv. Numai asta optiunile si combinatiile vestimentare cresc exponential, de fiecare data cand introduci o piesa noua in dulap.

Si in sfarsit, ultimul punct:
cumparaturi facute cu atentie. Nu va impun o dieta drastica de „no shopping, no chocolate”. In schimb, va pun in fata ideea de a avea un plan de cumparaturi – macar in linii mari si macar din cand in cand: ce haina cautati, ce buget aveti, cat sunteti dispuse sa dati pe fiecare piesa in parte… Fara un plan minim, sunteti victimele fiecarei vitrine frumos aranjate, oricarui poster cu solduri, oricarei poze (dintr-o revista sau de pe un blog) bine construite. Come on, think a little…

In urma cu 5-6 ani m-am oprit din a cumpara haine la intamplare. In aceeasi perioada, garderoba mea a inceput sa prinda forma, iar de atunci nu m-am plictisit de ea. Astazi, fac o selectie la sange a pieselor pe care mi le cumpar, iar toate trec prin filtrele si principiile de mai sus. Ceea ce, sincer, va doresc si voua 🙂

PS: nu uitati ca inca mai puteti participa la concursul lansat luni, cu 3 premii surpriza!

Fotografii: pinterest.com

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    Teodora says:

    de vreo 7 ani si eu am inceput usor usor sa aplic aceleasi principii. am trebuit sa imi schimb aproape complet garderoba dupa ce am slabit vreo 2 masuri la haine si mi-am schimbat drastic culoarea parului. initial modificarea a fost haotica, dar cu timpul am inceput sa stiu clar care sunt culorile care ma avantajeaza, ca daca imi place o haina dar nu merge cel putin cu vreo 3 alte piese deja detinute atunci mai bine o las deoparte etc etc
    da, am dulapul plin pana la refuz, daaaaaaaaaaaar foarte rar ma miorlai ca nu am cu ce sa ma imbrac si atunci e mai degraba o forma de alint, nu ca exprim un feeling real (cate outfituri de club poate sa curpinda un dulap, in conditiile in care nu merg atat de des; by the way facebook is a bitch for these matters) :)))
    recunosc ca foarte utile le-am gasit articolele tale privind organizarea dulapului (acele 7 zile de foc) si asa a ajuns la forma actuala which i totally like.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.